Тодор Коларов: КУИППД  се нуждае от много бърз ремонт
Тодор Коларов: КУИППД се нуждае от много бърз ремонт / снимка: БГНЕС, архив
Тодор Коларов: КУИППД се нуждае от много бърз ремонт
42903
Тодор Коларов: КУИППД се нуждае от много бърз ремонт
  • Тодор Коларов: КУИППД се нуждае от много бърз ремонт

Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност се нуждае от много бърз ремонт, тъй като в състава на петчленния орган няма реформаторско мнозинство. Тази позиция изрази пред Дарик новият председател на комисията Тодор Коларов след заседанието на вътрешната парламентарна комисия, в което участва. Депутатите от комисията одобриха на първо четене проектозакона, по-известен като „Попова", въвеждащ принципа на „гражданската конфискация", която ще позволи отнемане на незаконно придобито имущество и без влязла в сила присъда по наказателно дело. Тодор Коларов, който пое поста на освободения Стоян Кушлев през април, призна, че е разговарял с членовете на комисията, избрани от Народното събрание и не може да работи в екип с двама от тях - Николай Желев и Красимир Тодоров. Ето какво каза още Тодор Коларов:

Получи подкрепата на депутатите законопроектът, който е предложен от министър Попова. Не мисля, че имаше резерви от страна на народните представители. Напротив, с удовлетворение всички ние видяхме, че те подкрепиха този законопроект. Аз самият също смятам, че този законопроект е една добра основа. Разбира се, има някои моменти, които биха могли да се подобрят и да се изчистят. Това е лично мое мнение, мнение на комисията.

Със сигурност ще има редакции между двете четения на проекта. Нямате ли Вие лично опасения относно така оспорваната гражданска конфискация, тъй като Вие ще сте комисията, която основно ще бъде натоварена с изпълнението на този проектозакон? Вече една година това е може би основният дебат около новия закон.

Това е всъщност една от модерните тенденции както в европейски, така и в световен мащаб да се върви към конфискация на имуществото и на необяснимото богатство. Ние имаме връзка с дейността на прокуратурата, т.е. необходимо е преди това прокуратурата да е привлякла едно лице като обвиняем, както е в настоящия момент, за да може комисията да започне своята работа. Ние не можем да започваме дейността си преди това, което е добре. Аз се надявам, че след като обществото и народните представители се запознаят с тази подробност за законопроекта, който получи подкрепата на Венецианската комисия, те ще се убедят, че правата на гражданите са гарантирани в една много добра степен. Разбира се, необходимо е освен гарантиране на правата на гражданите, да бъде гарантирано и ефикасността на гражданската конфискация. Необходимо е да има онези инструменти, най-модерни инструменти, които са приети в световната и европейската практика, за да можем да бъдем ние ефективни в своята дейност.

Ангажираха ли се със срокове за приемане на проектозакона, защото за Вас това е основно, след това има и срокове, той може да бъде атакуван и пред Конституционния съд, все механизми, които демокрацията позволява?

Не, този въпрос не беше обсъждан. Знаете, че това беше първото четене на законопроекта в комисия. Това, което е важно обаче и беше казано в комисията е, че е много важно кои ще бъдат хората, които ще прилагат този закон. Всъщност това беше коментарът както на министър Попова, така и коментарът на народните представители. В тази връзка аз смятам, че комисията се нуждае в значителна степен от укрепване и избиране на членове на комисията, които да бъдат настина в унисон с политиката, която се провежда от мен самия.

Всъщност оглавихте една комисия, чийто състав е старият състав, което вероятно създава проблеми. В крайна сметка още работите по стария закон, но...

Мисля, че комисията се нуждае от много бърз ремонт, съставът на комисията се нуждае от много бърза подмяна. Комисията в настоящия момент, говоря за 5-членната комисия, няма реформаторско мнозинство. Аз разговарях конкретно с членовете на комисията, които са избрани от Парламента, тъй като Парламентът не прие доклада на комисията и аз считам, че от тримата членове, избрани от Парламента, двама от тях не бих могъл да работя с тях в един екип.

Да стигнем ли по-далеч и да кажем кои са те или те самите знаят?

Не мога, разбира се, да поискам тези двама колеги да напуснат, но аз обясних, че тъй като аз не мога да работя в един екип с тях, изходът за мен е само един. Става въпрос за двама от членовете - Николай Желев и Красимир Тодоров.

Имали сте разговори с тях и очаквате евентуално те да се оттеглят, за да може Народното събрание и депутатите да изпълнят задължението си да попълнят състава?

Това не е в моите правомощия. Аз нямам никакви правомощия по отношение на членовете на комисията, те се избират от Народното събрание. Тук въпросът е да се понесе отговорността за неприемането на доклада от Парламента. Всичко въпроси по същество в комисията се взимат от 5-членния състав на комисията. Както видяхте министър-председателят изрази резерви относно дейността на комисията и предприе действия. Народното събрание не прие с подобаващо мнозинство доклада на комисията, което е един сигнал към членовете, че трябва да предприемат съответни действия да поемат своята отговорност.

Да го приемем и като един публичен призив също към тях двамата, за да направят това?

Вие добре го формулирахте.

Практически до приемането и влизането в сила на новия закон Вие трябва да работите по стария закон. До колко и как един път от към норми, един път от към наследен административен капацитет, който имате в комисията, ще успеете да свършите работата си за това време?

Очаква се законът да влезе в сила от 1 януари 2012 г., макар че ще бъде приет в кратки срокове. Разбира се комисията е работила и досега по стария закон и ще продължи да работи по него и прави възможно най-доброто, за да постига своите резултати. От към административен капацитет, ние вече предприехме действия за назначаване на нови служители, с което да укрепим нашия капацитет и за радост при нас кандидатстват много качествени хора. Проблемът остава с 5-членния състав на комисията. Всяко забавяне оказва изключително отрицателно въздействие върху работата на комисията. Необходимо е от сега ние да започнем подготовка за работата си, която ние ще имаме след 6 месеца, надявам се, с приемането на новия закон. От сега ние трябва да подготвим почвата, за да можем на 1 януари да започнем ефективното прилагане на новия закон. Това нещо при настоящите обстоятелства няма как да стане по мое мнение.