Танов: Резултатите от поредна проверка на Капитан Андреево са плачевни
Танов: Резултатите от поредна проверка на Капитан Андреево са плачевни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с директора на Агенция Митници Ваньо Танов
54800
Интервю на Йовка Йовчева с директора на Агенция Митници Ваньо Танов
  • Интервю на Йовка Йовчева с директора на Агенция Митници Ваньо Танов

Поредна проверка в митническото управление Свиленград е установила нови нарушения - контрабандна стока от Турция не се пропуска в страната, но тя е задържана без документи и след това отново е връщана оттам, откъдето е дошла. Това съобщи в интервю за Дарик директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов. Засега са изяснени шест-седем служители, замесени в закононарушението. Дисциплинарното производство срещу тях започва от днес. Шефът на митниците. се надява от ГДБОП, които също са участвали в проверката, да образуват преписка за длъжностно престъпление на тези служители, за да могат да бъдат уволнени и след това да не бъдат върнати отново на работа от съда.

Ваньо Танов коментира и внесените от независимия депутат Венцислав Върбанов предложения за промяна при формирането на акциза на цигарите, която щеше да повиши цената на някой от вносните марки. Часове след като Върбанов обясни мотивите си пред Дарик, а шефът на митниците предупреди, че тази стъпка би била „груба грешка", стана ясно, че независимият депутат е оттеглил предложението си. Новината съобщи преди заседанието на бюджетната парламентарна комисия нейният председател Менда Стоянова.

Изненада ли ви това предложение на депутата Венцислав Върбанов за промяна в акциза на цигарите, която би повишила цената на по-луксозните марки на пазара?

Ще кажа честно, че не ме е изненадало, защото от месеци в пространството се говори, че такива предложения ще бъдат направени. От тази гледна точка няма изненада, но аз съм убеден, че това в този момент не е необходимо. Защото политиката на Министерството на финансите е ясна и е съвсем друга. Второто нещо - в момента, знаете, с тези ограничения, които бяха въведени за пушенето на обществените места, все още не е изследван какъв ще бъде ефектът върху акциза. На нас ни е необходимо до края на годината да изследваме този процес, защото сега в летните месеци може да не се почувства, но в зимните месеци явно ще има сериозен спад. Не е нормално да се наслагва втори проблем, без да имаме някакъв анализ по отношение на първия проблем.

Няма и месец, когато пред Дарик коментирахте, че очаквате спад в приходите от акциз във втората половина на годината, говореше се, че минимум 100 млн. лева ще бъде щетата след забраната за пушене на закрити обществени места. Като наблюдавате структурата на пазара - скок на цената на луксозните цигари на база на промяна в акциза, как ще се отрази на приходите? Голяма ли ще бъде дупката в бюджета?

Според мен ще бъде груба грешка да се прави в този момент такава промяна, защото не знаем какъв ще бъде с точност ефекта от първата промяна /бел. ред. забраната за пушене на закрити обществени места/. И да правим втора неясна промяна....Освен това и премиерът и министърът на финансите категорично са заявили, че по отношение на акцизната политика няма да има такива резки промени. Тя трябва да бъде предвидима. Имаше среща и при премиера с производителите и търговците на цигари. Това им беше ясно и категорично заявено и продължава да бъде такава позицията. Това предложение не идва от ГЕРБ и мисля, че то няма шанс, защото и с министъра на финансите и с премиера е разговаряно на тази тема. Няма такова предложение това да бъде подкрепено от ГЕРБ.

Говорим за цените на цигарите, но днес при полицейска операция беше задържана група, която се занимава с нелегален трафик на цигари. Задържан е митнически шеф с прякора „Фози", за кого става въпрос?

Става въпрос за лице, което преди може би месец го коментирахме за това, че съдът го върна обратно на работа като началник на пункт. Той беше върнат на митнически пункт Гюешево, но все пак успяхме да го сложим на друг пункт, където не минава такъв трафик и пътникопоток - на Олтоманци. Но това беше единственото възможно, защото иначе нямам право да не изпълня решението на съда, тъй като нося наказателна отговорност. Но тай девет години работи на този пункт и е свързан с доста политици от този период и основно с дейността си контрабанда на цигари. Затова още в края на 2009 г. аз го освободих от този пункт. И сега се надявам, защото той и двете години, докато беше извън митниците, също продължаваше да се занимава с тази дейност. И тази информация е известна и на нас и на органите на МВР. И аз единственото, което ми остава е отново да ги поздравя, че в края на краищата, честно казано - най-после дано да се отървем. Защото няма други механизми, по които да стане, освен да му бъде доказана престъпна дейност и да се надяваме, че не само че няма да бъде върнат отново на работа след време, а и че ще излежи някаква присъда.

Какво става с проверките в митницата в Свиленградска? Казахте, че там ще ги наблюдавате, приключи ли вече проверката там, предстояха и на други места такива?

За Свиленград ви казах, че в рамките на три месеца ще бъде извършен постоянен мониторинг какво се случва. Бях разпоредил отново една проверка да бъде извършена, поканихме и служители от ГДБОП да участват в тази проверка и за мое много голямо съжаление констатациите са плачевни. В смисъл такъв, че вече не се допуска контрабанда, тя се задържа от митническите служители, обаче се задържа без всякакви документи и след това отново се натоварва на връщащи се към Турция автобуси и се връща обратно. Стоката, която е свалена на границата, която е направен опит да бъде внесена контрабандно в страната, е смъкната от автобусите - т.е. при една евентуална проверка във вътрешността на страната да не бъде намерена. Явно митническите служители обясняват, че не могат друго нищо да направят, освен да не изземат стоката както трябва с документи, да има съответните отговорности, а да я изземат нелегално и да позволят да си я върнат обратно в Турция. Явно не може да се отърве от това, че е вземал едни пари и сега прави услуга. Аз си го представям, че те обясняват: не може, сега нещата са много стегнати, не може да влезе тази стока, но ето ви жеста да си я върнете обратно да не ви я задържим. Включително са хванати в момент, когато митнически служител бута количката, за да се товари стоката на връщащ се автобус обратно към Турция.

В различни смени с различни лица ли става това?

Това е една смяна, която е сформирана наново, защото беше разбъркан целият състав и наново бяха направени смените, за да не са постоянни хората като някаква превантивна мярка. И отново тази смяна в рамките на два-три дни е изследвана, прави тези неща, това са вече сбор от други смени, преди това, които са били. И пак началникът на смяната не чул, не видял, дал ключа за склада, ама не знаел какво ще правят.

Какво ще се случи на началника на тази смяна и на тези хора, които сте уличили заедно с ГДБОП в това действие?

Надявам се колегите от ГДБОП да образуват преписка за длъжностно престъпление на тези служители. В момента съм издал заповед за дисциплинарна проверка, защото трябва да тече такава проверка, за да мога да издам по-късно заповеди /бел. ред. за уволнение/ евентуално. Но важното е те да имат образувани дела, накрая да не се окаже отново, че не мога да ги уволня или съдът ще ми ги върне. Чакам доклада, дисциплинарното производство започва още от днес. В момента са изяснени шест-седем човека. Нещата продължават да се случват по стария начин, тогава всеки един може да си направи извода има ли решение и какво е решението на въпроса. Да и някой, ако може, да извади други аргументи. Това няма обяснение.

Т.е. апелирате хората от това митническо управление в Свиленград да докажат, че си струва да го има, а не обратното - с това, което се случва там?

Разговарях часове наред с тях и им казах, че не може пред техните очи да стават такива неща и те да не докладват по съответния ред. И в този случай няма един от смяната, който да е казал става нещо нередно, колегата ми прави нередни неща и застрашава и моето място. Това, което си говорихме за тестовете, които били манипулирани, включително има и жалба в Комисията по дискриминацията, че били дискриминирани и т.н. В края на краищата животът го показва, че не е така.