Стоян Ганев: България вече доста години живее на автопилот
Стоян Ганев: България вече доста години живее на автопилот / netinfo

Интервю в предаването „Денят” на Дарик радио със Стоян Ганев, бивш началник на кабинета Симеон Сакскобургготски, също бивш външен министър на страната ни.

Струва ми се редно да започнем този разговор с победителя на тези първи за страната ни избори с ГЕРБ и неговия неформален лидер Бойко Борисов, политик и политическо движение, г-н Ганев, родени от несъгласието с правата линия и политиката, следвана от НДСВ. Как вие си обяснявате успеха на ГЕРБ на тези избори?

Преди всичко бих искал да кажа, че това е един успех на Бойко Борисов, без съмнение. Той е един феномен в политическия живот на България и не казвам нищо ново в това отношение. Разбира се, аз очаквах малко повече проценти да получи, но потенциалът е голям. Как се обяснява това? Много просто. Чисто и просто, управляващите губят тотално доверието на тези, които са гласували за тях. Всъщност, ако погледнете какво се случи в цифри, това може да се определи като категоричен и безапелационен вот на недоверие към политическия елит, който управлява България. Близо 75 процента отказаха дори да се явят на урните. Това е огромен процент от хора, които направиха това не защото са мотивирани от добър живот. Повече от 2/3 от гласовете, които бяха подадени за БСП преди две години, сега бяха отвърнати. БСП катастрофално загуби 2/3 от гласовете си, една от управляващите, колосите в управлението в момента в България. Над 80 процента, ако се не лъжа, от т.нар. царска партия загуби също така гласовете, които получи преди две години. Да не говорим за златното време на 2001 г., когато царят получи почти 50 процента. При това положение естествено хората търсят алтернатива.

Бихте ли казали в началото каква е разликата между ГЕРБ и НДСВ? Защо ГЕРБ се нареди на първо място на тези избори, докато НДСВ остана много назад и спечели един-единствен мандат, един-единствен депутат в Европарламента в Страсбург?

О, разликата е толкова голяма, че те просто са несравними политически величини. От един гигант НДСВ се превърна в едно жалко политическо джудже, тъй като в момента се радва на малко повече от 6 процента подкрепа при положение, както казах, да има почти 50 процента и златния шанс да извърши поврат в развитието на нашата страна. А ГЕРБ е една нова формация, в която хората и преди всичко в Бойко Борисов искат да видят нещо подобно на това, което се случи 2001 г. Историята не се повтаря и те не могат да видят това, ако го търсят. Но би могло да се каже, че ГЕРБ е една от надеждите на хората за промяна в техния живот.

И позволете ми да кажа още нещо, че освен ГЕРБ "Атака" е нещо друго, което за много хора представлява светлина в тунела.

"Атака" също печели своите добри позиции със своето четвърто място и трима депутати. Но, знаете ли, г-н Ганев...

Всъщност казвате четвърто място. Първо, второ, трето място фактически това е почти еднакви проценти, само много малка е разликата между тях. "Атака" запазва процентите, които е имала, и потенциалът на "Атака" всъщност е много голям. Всъщност само "Атака" и ГЕРБ аз виждам като потенциална алтернатива на властта. Когато говоря за алтернатива на власт, нито една политическа сила в момента не може да бъде наречена алтернатива по простата причина, че те имат толкова проценти, че не могат да бъдат мотор, двигател на онези промени в политическия модел и в икономическата система, в икономическата политика, които са необходими на България. Това е нужно някъде около 50 процента. Ако тези две партии обаче излязат с конкретни идеи, с конкретни мерки пред хората, увлекат населението, превърнат партиите си в движение на идеи и хора, тогава нещата ще бъдат по друг начин.

Знаете ли, между другото премиерът Сергей Станишев в Рим се пошегува точно на тази тема. Той каза, че следващата бъдеща коалиция, която ще управлява страната ни, ще е от ГЕРБ, "Атака" и ДПС, но, пак казвам, за него това по-скоро беше казано, така, с насмешка. Искам обаче само още малко да поговорим за НДСВ. Погледнах днес в едно ваше интервю от 2003 г. Вие казвате, че неуспехите на НДСВ идват най-вече от лошо подбраните кадри. И днес ли важи този извод? И днес ли лошо подбраните кадри са причина за неуспеха на НДСВ?

Това е само една от причините. Това е несъмнено причина, но аз вече не бих казал, че е главната причина. Главната причина е на практика доброволният отказ през 2001-2002 г. от поемането на националната отговорност радикално да се промени България. Аз всъщност за това се бях ангажирал с движението, както знаете. Исках да направя всичко, което мога по своите сили да дам. Но видях от другата страна една пълна незаинтересованост и зачитане преди всичко на онова, което е свързано с личния интерес.

И като наблюдавате, г-н Ганев, какво се случва в НДСВ, смятате ли, че дойде времето Симеон Сакскобургготски да се оттегли от лидерския пост и да отстъпи място на млади, на нови лица в партията?

Разбира се, аз не мога да говоря за него. Той сам е в състояние да взима решения. Както знаем, понякога неговите решения са добре премислени. Но в случая политическата логика ще направи онова, което той не би могъл да извърши. НДСВ аз не виждам да има политическо бъдеще с тези смъртоносни ходове, които предприеха на безпринципно съюзяване със социалистическата партия. Може да се каже и обратното, разбира се, за БСП и НДСВ. Но така или иначе, има въпроси, които бяха сложени в миндера, а в политиката така дълго не може да стои. Имам предвид въпроса за легалността на имотите на царя - нещо, което не може да се премълчи. Или отделни приватизационни сделки, които просто бяха замразени. Как може тази партия да разчита на успех, след като зад нея стои нещо, от което всеки българин трябва да се стеснява най-малкото, след като и ЕС ни каза същото. Така че за НДСВ няма смисъл толкова да се говори. Те не са фактор вече в политическото развитие. Те са една жалка политическа сила, която се носи от вълните.

Това, което обаче прави най-силно впечатление, е, че при такъв катастрофален отлив или загуба на гласове, както БСП, казах, 2/3 от гласовете, НДСВ 80 процента, на над 83, ако се не лъжа, процента гласовете по-малко. В такива случаи минималното европейско правило, понеже в България е много модерно елитът да говори за Европа, за европейски стандарти, в такъв случай това, което се прави, е правителството подава оставка. Няма друг начин при такава катастрофална загуба на доверие, при такова категорично, безапелационно изразяване на вот на недоверие към политическия елит, да се отиде към оставка на цялото правителство и евентуално да се обърнат управляващите към народа за повторен вот на доверие в едни предсрочни парламентарни избори. Ако ме питате дали ще го направят това, много силно се съмнявам. Само обстоятелствата могат да ги накарат.

Факт е между другото, че в изборната нощ лидерите на трите управляващи партии, които съставляват в момента управляващата коалиция, обориха това, което вие казахте, те казаха, че няма промяна на политическото статукво, че коалицията е абсолютно стабилна. Сега обаче през последните 24 часа усилено се заговори за ремонт на кабинета и аз ви питам - смятате ли, че ако има ремонт на българския кабинет, това ще внесе свеж въздух, свежа струя на "Дондуков" 1 и ще оздрави така политиката на управлението.

Вижте, България не се нуждае от ремонт на кабинет, който... при всички други обстоятелства едно остава основно - основан на една безпринципност, на един безпринципен компромис. Какъвто и ремонт да бъде предложен от премиера, няма да може да се реши въпросът. Всъщност България вече доста години живее на автопилот, така да се каже, ние не виждаме никаква сериозна, даже никаква реформа не може да се види и в икономиката. Ние това, което можем да отчитаме, е даже тенденция на забавяне на икономическия ръст, а и ученикът в предното училище сигурно ще ни каже, че за да могат хората да излязат от тази тиня на бедност, тази срамна бедност, в която е потънала България, е необходимо да се увеличи темпът на икономически ръст, аз бих казал - задължително е следващите няколко години да удвоим икономическия темп. Само тогава може да се почувства раздвижване в България в положителен план. Нещо, за което платените социолози говорят от сутрин до вечер, но би трябвало да се срамуват от това, което казват, тъй като то не отговаря на действителността. В България над две трети от населението живее в стандарти, недостойни за една европейска нация. И тук националната идея, понеже много се говори за национална идея също, най-голямата национална идея, най-националната партия, най-добрият национализъм е намирането на изход от отчайващата в момента бедност на фона на все по-забогатяващия по свръхевропейски стандарти елит. Тя е проста ситуацията, от една страна, ако се погледне, но е депресираща.

Аз си спомням, господин Ганев, как през лятото на 2003 г. в едно много, много емоционално писмо до вестник "Труд" вие заявихте, че тогавашните управляващи са се провалили, че те са се самозабравили. Сега четири години по-късно това ли е лайтмотивът на виртуалното ви писмо към днешните управляващи?

Не, това, което ставаше дума, това беше конкретен въпрос, свързан с използването на държавни привилегии. Сега, доколкото знам, донякъде този въпрос е решен. Това, което бих искал да отправя като послание към хората, не към политиците, е да знаят, че единственият начин, за да излязат от тази депресираща наистина ситуация на недостойна за такава нация като България бедност, е радикална политическа реформа, тъй като без нея пък не е възможно да се извършват промени в икономиката. Промени, които са извършени в много други страни, където животът е проспериращ, не е нужно ние да откриваме Америка, защото тя е открита в икономически план като икономическа политика, но затова е необходимо поне една партия, поне ГЕРБ или "Атака", защо не и двете, или може би някоя трета, но не вярвам, да излязат с категорични практически мерки за радикална политическа реформа, която да включва мажоритарни избори несъмнено, но това не е единственото, тъй като има много други институции, които трябва да бъдат също така въведени, и борбата с корупцията - хората да знаят, че може да бъде спечелена чрез икономическата политика, чрез икономиката. В противен случай тя ще бъде онова, което сега наблюдавате - един политически театър. Страната е корумпирана от горе до долу и нищо не може да се направи.

Господин Ганев, казвате, че виждате в лицето на ГЕРБ и на "Атака" една евентуална хипотетична бъдеща управляваща коалиция. Не смятате ли...

Не, аз не казвам коалиция, аз не казвам коалиция. Аз казвам, че тези партии ги виждам с потенциал, потенциал, който от тях зависи, разбира се, дали могат да го използват. И едната, и другата партия могат да увеличат значително процентите, които имат, и аз за коалиция не мога да... и ми се струва, че не е уместно въобще да се говори за коалиция, трябва да се говори за формация, която е в състояние да бъде алтернатива на управляващите.

По-скоро се опитах да си представя един до друг, една до друга двете политически партии и си помислих, че те са твърде сами по себе си остри камъни, за да мелят брашно в една обща мелница и да работят в общо, с общи усилия в полза на България, заради това...

Но говорим същевременно за хора, които са несъмнени патриоти. Това също така не трябва да се забравя и хора, които са отговорни.

Те не са единствените естествено в България. Бих могъл да посоча още много, много други имена, достойни хора, които могат да се включат в едно мощно национално движение на един национален консенсус за радикална промяна. Тъй като тези ремонти, за които говорите, тези действия на правителствата в последните години, това е мимикрия, това е просто залъгване на хората, че се прави икономическа политика. Това, което се прави, е защита на личните интереси в една, просто степен, която никой в Европа не може да конкурира според мен, даже...

Вие самият от дистанция съзирате ли, че тук в България има предпоставки, има условия за провеждането на предсрочни избори?

Ако ме питате има ли нужда от предсрочни избори, аз вече отговорих на този въпрос. При тази ситуация...

Виждате ли предпоставки обаче за случването на това?

...на вот на недоверие - да. Но тъй като в България политическите европейски стандарти не се прилагат, както знаете, може би ще се ремонтират правителства, ще се сменят заместник-министри и тем подобни, една мимикрия, но да не бъда такъв скептик. Струва ми се, че не е изключено изборите през есента да направят задължително провеждането на предсрочни парламентарни избори, а най-доброто би било, ако управляващите осъзнаят, че единственият им начин да се спасят е, ако самите те инициират предсрочни парламентарни избори и предложат най-накрая политика, за която толкова много се говори, че ще я предлагат. Но засега наблюдаваме една депресираща картина на липса на реформи, на обедняващи хора, над един милион пенсионери, които живеят като при апартейд. И още много други неща бих могъл да кажа, разбира се, в тая посока, но България не се нуждае от ремонт, България се нуждае от радикална политическа и икономическа реформа.