Среща в Холандия
Среща в Холандия / netinfo
Среща в Холандия
41763
Среща в Холандия
  • Среща в Холандия

Седмата световна среща на българските медии започва идната сряда в Холандия и ще продължи до 29 май. Организатор както и до сега е Българската телеграфна агенция (БТА). Темата този път е „Медии и пари". Официалното откриване на единствения форум, събиращ български журналисти от страната и света, ще бъде в Хага, а работните заседания ще са в близкия град Хилверсум. Градът се намира на 30 км от Амстердам и е по-близо до Утрехт. По данни от 2006 година населението на Хилверсум е 84 000 души. Градът е известен и с това, че през 1958 година е домакин на третото издание на конкурса „Евровизия". Там са дислоцирани най-големите телевизии, радиостанции, вестници и агенции на Холандия. Във форума ще участват повече от 40 български медии от над 25 държави.

Министрите Томислав Дончев, Вежди Рашидов и Николай Младенов ще участват в Седмата световна среща на българските медии, а тя ще бъде открита от министър-председателя Бойко Борисов.

Срещите на българските медии, излизащи зад граница, се провеждат от 2005 година. Домакини са били градовете София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас и Виена. Сега е ред на Холандия.

Седмата по ред среща на българските журналисти от цял свят ще бъде открита в Гроте Керк. В превод означава „Голямата църква". Това е една от най-внушителните катедрали в столицата на Холандия, Хага. Сградата е построена през 15 век и е уникална архитектурна забележителност. Работната част на форума ще продължи в Хилверсум. Там ще се срещнат и тримата българи, с които сега ще се запознаете и които правят медии за нашата общност в Чехия, Испания и Швеция. Това са Ели Мандажиева, София Цветанова и Росен Апостолов.

Сп. „Роден глас" четат нашенците в Чехия. Това е може би най-старата българска медия, която излиза зад граница. Първият брой е от 1972 година. Негов редактор сега е Ели Мандажиева. Тя признава, че след 1989 година сп. „Роден глас" за кратко спира да излиза, но нещата потръгват, когато българската общност е призната за официално малцинство в Чехия и Министерството на културата в тази страна започва да го финансира :

Списанието от 2001 година е финансово подкрепяно, аз съм негов редактор от 2006 година. Който е запознат със списанието знае, че то цветно, което е страхотно, на хубава хартия. Имаме възможност наистина да издаваме нещо, което да е представително.

В колко броя годишно излиза сп. "Роден глас"?

В момента излизат шест броя годишно, Стараем се да е двумесечник, за да може да донася информация, която да е сравнително прясна.

Какви са темите, които намират място в сп. "Роден глас"? Така ще се ориентираме и в интересите на българите, които живеят в Чехия.

Основната цел на списанието е да информира за това, което става сред нас в нашата общност, тъй като днес има възможност да се информираме какво става по света, има интернет, има сателити. Но мисля, че това, което липсва като информация, е това, което правим самите ние - българите в Чехия. Така че основната насоченост на списанието е културна и обществена - да се отразяват изложби на българи, да се правят портрети, да се отразяват събитията, тъй като ние тук действително честваме празниците. Всичко това намира своето място в списанието. Разбира се има и новини от България, а също така и от наши колеги и от други български общности по света.

Какъв е екипът на сп. "Роден глас"?

Екипът ни е мъничък, защото и списанието не е много голямо - на 28 страници. В екипа, който работи, предимно държим да са хора, които познават общността и познават проблемите, за да могат да отразяват след това събитията и да знаят това, което е под повърхността. Ние сме няколко човека, които работим и се разбираме помежду си.

Тиражът какъв е?

Тиражът е 1000 броя, може би изглежда мъничък, но всъщност е достатъчен, тъй като хората си го предават и помежду си. Може да се намери на всички важни места, може да се намери в институциите, като Българският културен институт, посолството. Освен това тук имаме държавно училище и в него има броеве, така че навсякъде може да бъде намерено и да се вземе.

Вие лично от колко години живеете в Чехия? Питам Ви, защото следващият ми въпрос ще бъде свързан с това. Как се променят интересите на българите, които живеят там?

Идвала съм в Чехия още от дете, тъй като тук имах леля. За първи път съм пристигнала на пет годинки. После тук завърших средното и висшето си образование, върнах се в България и съм тук отново от около седем години. Така че половината ми живот е преминал в Чехия. Въпросът как се променя българската общност е много труден, защото нейните традиции са много стари. Тук българи е имало още от 19 век. Най-старите българи са били т. нар. "градинари". След това през 60-те, 70-те и 80-те години тук е имало много български студенти и голяма част са останали тук, а след 1989 година започват да пристигат млади хора, които просто търсят реализация навън. Така че общността е много разслоена.

София Цветанова живее в Испания от 10 години. Тя е главен редактор на седмичника „Нова дума", който излиза в страната. Редакцията е в Мадрид, а цената на вестника - 1 евро. Издателите на „Нова дума" от 2005 година разпространяват и румънски седмичник. Той е безплатен. Румънските емигранти в Испания са почти милион и на практика румънският седмичник издържа финансово българския, защото има много реклами, казва София:

Вестникът излиза всяка седмица от есента на 2003 година. Неговото съдържание през последните години е претърпявало различни промени. В началото - 2003-2004 година, основната цел на българите, които живееха в Испания, основният им проблем, беше да вземат документи и затова ние изцяло се стараехме да улесним тази процедура. Откакто сме в Европейския съюз хората вече имат други проблеми - с търсене на работа, как да намерят работа.

С какъв екип правите вестник "Нова дума"?

Десет човека са на щат във вестника. Отделно имаме отдел "Дистрибуция". Вестникът се разпространява по два начина. от една страна има испанска дистрибуторска фирма, която се ангажира да достави вестника в реповете. От друга страна имаме собствена дистрибуция от двама души, които го разпространяват вече в българските магазини, в частни пощи, на места, където се събират емигранти. имаме и доста абонати. Имаме наколкостотин абоната, това са хора, които живеят в по-отдалечени села, по островите имаме доста абонати, в цяла Испания.

Какъв е тиражът на вестника?

10 000 тираж. Предоставяме полезна информация. Нашите интервюта са свързани с хора, които живеят тук. Има работници, строители, учители, зъболекари, лекари, бизнесмени. Ние сме една малка България вътре в Испания. към 1януари 2011 година в Испания има официално регистрирани 172 000 българи. Твърди се, че има много повече, защото се смята, че има такива, които не са се регистрирали.

Третият българин, с който ще ви срещнем, е Росен Апостолов. Той живее от две години и половина в Швеция. На 34 години е. Работи в Кралския технологичен институт в центъра за суперкомпютри и разбира се е компютърен специалист. Росен прави сайт, наречен „Българите в Швеция". Това не е информационна медия в класическия й вид. Това е по-скоро социална мрежа:

В днешно време функцията на традиционните медии малко се разми в интернет пространството. С всички блогове и социални мрежи, които се използват за комуникация, информацията вече се обменя по по-различен начин.

Знаете ли колко българи живеят в Швеция или поне по данни на посолството, ако разполагате с такива?

Може би 4000-5000 души. Има различни групи българи - има такива, които са от доста години тук, 10 и повече години, има стари емигранти също. има гастарбайтери, които идват да работят през лятото - бране на плодове или в някои ферми

Разкажете ми вече за самия сайт. По какви теми пишете вътре?

Повечето от темите са свързани с работа, намиране на квартира, как е животът, какви са необходимите документи за издаване на лични карти и т. н. Други теми са организиране на срещи, събиране на групи по интереси или на местно ниво в отделните градове.

Събират ли се българите в Швеция? Имат ли някакви културни прояви, които ги обединяват?

Да, всяка година се събираме за 3 март, за 24 май. Има и музиканти също, които идват и изнасят концерти. Има българо-шведско общество, което организира редовни срещи може би три-четири пъти в годината.

Тъй като сега сме в навечерието на 24 май, какво ще се случва при вас?

Ще се събираме в края на следващата седмица - в неделя. Ще го комбинираме с барбекю и културна програма. Времето в Швеция сега е много хубаво за барбекюто навън.