Соколова: Засилените мерки за сигурност са добре, но да не изнервяме туристите
Соколова: Засилените мерки за сигурност са добре, но да не изнервяме туристите / снимка: DarikNews.bg, Дарик-Варна
Соколова: Засилените мерки за сигурност са добре, но да не изнервяме туристите
55410
Соколова: Засилените мерки за сигурност са добре, но да не изнервяме туристите
  • Соколова: Засилените мерки за сигурност са добре, но да не изнервяме туристите

Не е сериозно във всеки автобус с туристи да има охранител или туроператорите да бъдат обучавани да разпознават предполагаеми терористи. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова. По думите й това само би оскъпило туристическия продукт, но не би довело до реални резултати.

Соколова е категорична, че страната ни може да запази туристопотока си и в дългосрочен план атентатът в Бургас няма да се отрази върху интереса към България като туристическа дестинация. При израелските туристи и сега се спазват по-големи изисквания, които са наложени от техните туроператори, допълни Соколова. По-думите й те са достатъчни и не бива да се изпада в крайности, както в момента е по летищата в страната като тя дава пример със столичния аеропорт, от където има лични наблюдения. Ето какво още каза тя:

Мерките са много засилени, но нерегулирани. Напрежението ескалира между пътниците и туристите. Трябва да се въведат такива ред и сигурност, които да не пречат на нормалния поток. Давам за пример (с Летище София - бел. ред.)– слизаш в подземния гараж, правят ти проверка при влизане. Излизаш от там с асансьор горе в залата, оттам трябва да се наредиш на една безумна опашка навън – аз бях с две малки деца, изплащах дъщеря ми, които се изнервят отвън, докато влязат вътре отново, пак проверка. Просто трябва да има някакъв ред, има некоординирани движения на служители, полиция. Така че мисля, че трябва да се регулират тези неща. По същия начин са във Варна и Бургас. Добре е, че има засилени охрана и мерки за сигурност, но не бива да изнервяме туристите в никакъв случай.

Не съществува ли опасност да се създаде подобно напрежение и ако бъдат приети част от мерките, които вчера са обсъдени с туроператорите и хотелиерите – във всеки автобус да има охранител, туроператорите да се обучават да разпознават терористи.

Това мисля, че е доста неподготвено изказване. Това значи, че те не познават същинската наша работа. Това не е възможно във всеки автобус да има охранител. Пак казвам, всичко е въпрос на организация. Няма хотелиерите да учат нас как да работим. Някои от туроператорите си имат собствени представители, които остават цяло лято тук и се грижат за своите туристи, включително и с нас агентите, които подпомагаме тяхното обслужване. Но българският местен екскурзовод стои пред автобуса и отбелязва, това е и сега. Някои дали го правят, не мога да отговарям, но правилното е той да отбележи туриста и той се качва, за да сме сигурни. Ние не сме го правили, защото сме имали предвид, че ще се случи това – да не дава Господ пак да се случва – а за това да видим дали всички туристи са пристигнали, дали някой не е останал и да се е заблудил на летището или в хотела. Това го правим за наша сигурност. Но да бъдат обучени нашите екскурзоводи, които имат други задължения – да обясняват за културно-историческото наследство, за региона, за хотелите – мисля, че те могат да бъдат по-бдителни, но да бъдат обучени да изпълняват някакви други функции, мисля, че това е несериозно. Това не е възможно да обучаваме ние наши екскурзоводи или за наша сметка да... Ние ще оскъпим продукта много повече. Това не е възможно.

Как смятате, че атентатът в Бургас ще се отрази на туризма? Сериозно ли е да говорим, че ще има минимален отлив само 10-15 процента от израелските туристи?

Израелските туристи заемат пазарен дял от около 6 на сто – 150 000-160 000 израелски туристи има в последните години в България. Тази година се очакваше ръст около 10 процента, може би той няма да се осъществи. Но засега от това, което вече два дни след този ужасен акт имаме като индикация, нямаме основание за притеснения от анулации. Кацат по 15-20 чартърни полета на летищата и даже повече, защото вчера беше трансферен ден. Нямаме тази индикация и ние много се надяваме това да остане така и да приключим един успешен сезон.

Не се ли опасявате, че отливът може да се усети в следващи сезони?

Трябва да ви кажа, че един от големите аргументи на туристическата дестинация България беше това, че сме сигурна страна и имаме добър продукт. Това са двата много важни аргумента, които ни дадоха този успех от последните пет-шест години.

Когато през март 2004 година в Мадрид бяха взривени влакове, имаше ли отлив на туристи там?

Те си завършиха сезона и всички следващи сезони им бяха успешни. Действително трябва да се помисли на по-високо ниво. Аз не мога да правя препоръки на правителството за външната политика, за вътрешния ред и сигурност, но трябва на по-високо ниво да се консолидират всички мнения, да се вземе и нашето мнение и смятам, че ако има действително въпрос на организация и ако поддържаме всички тези инструкции, смятам, че няма да има отлив и ще продължава да има ръст в туристопотока към България.

Има страни, в които израелските туристи са придружавани от ескорт от летищата до хотелите си. Смятате ли, че е нужно това да го направим и в България?

Не. Аз не смятам, че това е нужно. Знам, че техните служби за сигурност и техните туроператорски фирми там поставят своите условия за кацане, транспорт, придвижване и така нататък. Смятам, че трябва да се спазват техните изисквания. Аз и сега смятам, че израелските туристи по особен начин се обработват – минават отделен коридор на летищата или поне така беше. Понеже не работя на израелския пазар, не знам с подробности това, но мисля, че това беше така.