Саудитска Арабия не харесва високите цени на петрола
Саудитска Арабия не харесва високите цени на петрола / снимка: Reuters, архив
Саудитска Арабия не харесва високите цени на петрола
42525
Саудитска Арабия не харесва високите цени на петрола
  • Саудитска Арабия не харесва високите цени на петрола

Сред размириците в арабския свят, една страна се определя като „остров на сигурността и мира". Това е Саудитска Арабия, която демонстрира как вместо война, може да се правят пари. Страната е една от най-големите производителки и износителки на петрол, но застава зад позицията: намалете цените на черното злато. Защо? Отговорът потърси Марта Младенова, която разговаря с посланика на арабската страна в Гърция Салех ал Гамди. Той обясни, че страната ще открие посолство у нас в близко бъдеще и се надява и България да последва този пример, което ще улесни бизнеса между двете страни и ще реши редица проблеми. Ето какво още каза Салех ал Гамди:

Как народът в Саудитска Арабия възприема случващото се в съседните и близките до вас страни - например в Египет, Либия. Има ли някакво вълнение?

Ние сме арабска страна и разбира се, чувстваме и виждаме какво се случва около нас. Това, което за нас е важно обаче, върху което се фокусираме най-много, е по-добрият начин на живот и сигурността. Ако хората имат аспирации към това, което се случва покрай нас, ако то среща техните убеждения, ние се справяме с това.

Истина ли е, че протестите са забранени в Саудитска Арабия?

Не, те не са забранени, но ние нямаме протести. Ние сме много мирна страна, няма кой да протестира. Разбира се, може да срещнете хора, които искат определени неща да се случат по един или друг начин, но всички са доволни от правителството, харесват краля и правителствената политика.

Т.е вие сте изолиран и сигурен остров сред останалите арабски страни?

Да, ние сме много мирна и сигурна страна. При нас няма оплакванията, които имат другите.

Добре, нека поговорим за цените на петрола. Каква е позицията на Саудитска Арабия за високите цени на петрола и как може да повлияете, за да ги свалите надолу?

Цените на петрола, както казах и в презентацията си преди малко, ние се опитваме да ги намалим колкото е възможно повече. Опитваме се да постигнем това с увеличаването на износа и с увеличаването на добива. По този начин, ние смятаме, че ще помогнем на цените да паднат.

Ние не сме доволни от тези нива от 110 - 120 долара за барел. Нашата цел е да имаме цени около 75 - 80 долара. Това е много приемливо ниво за нас.

Но, все пак ние не фиксираме цените, ние нямаме силата да го правим. Нивата, на които ще се купува и продава петролът, се определят на пазарите - в Ню Йорк, Лондон, Сингапур. В крайна сметка, ние добиваме петрол и го продаваме, но цените се определят от пазарите. Както казах, на нас нивото над 100 долара не ни харесва, искаме цените да паднат до 80 долара за барел.

Смятате ли, че петролът и природният газ са сфери, в които България и Саудитска Арабия могат да правят бизнес?

Да, разбира се, двете страни могат. Доколкото знам, в момента вие правите целия си внос от Русия. Ако искате да работите с нас, сте повече от добре дошли.

Защо все още няма посолство на Саудитска Арабия в България?

Всъщност, ние сериозно обмисляме възможността да си отворим посолство и в България. Това ще се случи скоро, в много близко бъдеще.

Кога, тази година например?

Не мога да кажа, но правим всичко възможно да го направим колкото се може по-бързо. Също така, ние искаме да видим и посолство на България в Саудитска Арабия скоро.

Посолството ще спомогне ли за решаване на визовите проблеми? И ще улесни ли правенето на бизнес за българските инвеститори в Саудитска Арабия?

Да, със сигурност. Посолствата са затова, за да решават проблеми, не само визовите, но всички, с които се сблъскват народите на двете страни. Ако имаме посолство в България, ще бъде улеснено не само получаването на виза, но и вероятно ще има директни полети между двете страни, ще бъде по-лесно да се посещават двете страни, правенето на бизнес. Ако вие имате посолство в Саудитска Арабия, ще бъде по-лесно и за нашите бизнесмени и всички други да дойдат в България.

Кои са основните бизнес сектори, в които България и Саудитска Арабия могат да си сътрудничат?

Строителството, здравеопазването, в енергетиката, също имате възможности. Всъщност, това може да става в който и да е сектор, единствено, което трябва да се случи, е да се положат малко повече усилия. Просто трябва да се свържете с бизнеса в Саудитска Арабия и да видите дали това, което предлагате, е подходящо за съвместна работа, дали е добро за него.