Румен Овчаров: Трябва да върнем доверието на хората
Румен Овчаров: Трябва да върнем доверието на хората / netinfo

Румен Овчаров, председател на парламентарната бюджетна комисия, в специално интервю за „Седмицата” на Дарик

Изборът ви вече на председател на бюджетната парламентарна комисия дава основание на онези и ваши колеги, и опоненти в Народното събрание, които казаха - никаква промяна в политиката няма, ето на, Петър Димитров и Румен Овчаров просто смениха местата си?

Част от колегите се шегуваха сега, че сега вече става ясно, че наистина съм собственик на държавата, след като ставам председател на бюджетната комисия, която прави бюджета на държавата. Какво по-пряко доказателство за това твърдение, нали? Ако трябва да бъдем сериозни, икономиката на държавата не върви зле. Има обаче необходимост от прецизна настройка. Ние нямаме нужда просто от инвестиции. Въпросът е как да превърнем тези инвестиции в работеща и конкурентоспособна икономика, а не инвестиции просто заради инвестициите, а инвестиции в определени сектори. В тази посока ще бъдат насочени усилията ми. Убеден съм, че и Петър Димитров като министър на икономиката ще прави това.

Не знам точно какви промени са им необходими на някои хора, но ръстове на икономиката над 6 процента в продължение на 3-4 години е една доста добра характеристика за политиката, която води правителството. Важна е комисията, ключова е комисията особено сега, когато и вдругиден ще се дискутират промените в управленската програма на правителството. Цялата бюджетна философия може би ще трябва да почнем да преосмисляме по някакъв начин. България вече е нормална държава, член на Европейския съюз. Излишъците са хубаво нещо, но все пак една икономика, която има нужда от стимулиране, една социална сфера, която очевидно има нужда от ръстове на доходите, не може да бъде залъгвана с някои дребни хапчета от време на време.

Давате своята заявка за някаква по-сериозна промяна в тази посока?

Все пак трябва да бъдем наясно, че философията пък на свободното развързване на кесиите и плащане на всеки колкото иска няма да може да се случи. Аз станах преди две години известен с фразата, че с идването на БСП на власт не следва да се мисли, че се е върнал социализмът отпреди 20 години. И сега не бива да се мисли подобно нещо, че с моето идване в бюджетната комисия изведнъж ще се случат някакви чудеса точно в тази посока. Но всичко разумно ще бъде направено. Хората трябва също да получат своя дял от доброто икономическо развитие на страната.

Като сме заговорили за икономика, смутиха ли ви част от първите реакции, така, на анонсите, направени от вашия наследник Петър Димитров за данък богатство, плоския данък?

Истината е, че Българската социалистическа партия трябваше да докаже себе си не като популистка, не като лява политическа сила в смисъл на това старо разбиране на лявото, който идва и харчи колкото може повече. Затова първите месеци бяха насочени преди всичко към завоюване на доверието на бизнес средата. Сега въпросът е, че ние вече сме длъжни и на нашите избиратели. Именно това е и тежкият проблем, който се опитваме да решим от първата половина на миналата година.

Защото тази теза, че БСП излъга избирателите си, тя стана и основна теза на всички опозиционни и политически сили, и преди всичко на част от медиите. Ние стъпка по стъпка трябва да отвоюваме този терен. Това, което направихме миналата година с увеличението на минималните пенсии в средата на годината, това, което направихме сега в средата на годината с пенсиите, с доходите в бюджетната сфера. Това, което ще направим евентуално от 1 октомври отново с възможно увеличение на пенсиите в разумни размери, разбира се.

За актуализацията?

Може би вече няма да бъде точно актуализация, защото се оказа, че диспропорциите, за които толкова много се разсъждаваше, не са чак толкова големи, особено за минималните пенсии, които с това увеличение от миналата година почти са достигнали до… Става дума за 1-2 лева и затова няма смисъл даже да вдигаме толкова много шум, но едно разумно, значимо увеличение от октомври месец тази година. Трябва да върнем доверието на хората.

Изразихте надежда от октомври да се повишат пенсиите у нас, обаче не се ли опасявате, че това отново ще бъде разчетено по графа предизборни ходове, предизборна риторика? Все пак предстои важен местен вот?

Е добре де, какво да направим като са толкова много изборите в България. Все пак пък няма логика, при положение че ние също сме политици и за нас гласуват хора, ние да правим увеличението тогава, когато никой не го интересува това. Според мен съвсем естествено е да ги правим тогава, когато има интерес. Така че октомври е едно добро време, още повече че идва и зимата. Мисля си, че има възможност. Надявам се и нашите коалиционни партньори да го подкрепят. Бюджетът не е нещо, което не може да се променя и в средата на годината тогава, когато приходите се развиват достатъчно добре.

Темата за пенсиите вълнува много хора?

Нека все пак и политическият съвет на коалицията, и правителството на заседанието си следващите дни преценят какво и как може да бъде направено. Изпълнението на бюджета показва добри възможности. Не бива да бъдем, разбира се, прекалено големи оптимисти, защото и ситуацията в страната, от друга страна, не е много добра. Дефицитът по текущата сметка най-вероятно може би ще стигне, дай Боже да не съм прав, но над 18-19 процента. Нещо, което очевидно ще налага и мерки от страна на рестрикциите в разходите на бюджетната сфера.

Местните избори. Там ще се пада голямата отговорност и на вас, и на софийската организация да намери онзи човек, който ще се изправи срещу Бойко Борисов в надпреварата наесен. Очертава ли се такава фигура?

Не съм привърженик на митологизирането на герои, колкото и те да се ползват с определена подкрепа. Знаем, че славата е нещо, което е преходно. Още повече, че вълната Бойко Борисов на евроизборите не се състоя. Оттук нататък Бойко Борисов според мен не само няма да печели, той ще губи. БСП макар и вече на няколко избора да е първа политическа сила в София, тя не може да победи сама, София не е левият град на България. Макар и стъпка по стъпка да се увеличават избирателите, които гласуват за БСП в София, все още те са някъде малко над една трета.

Къде е шансът - в силна ваша кандидатура или в анти ГЕРБ коалиция?

Шансът е в кандидатура, която може да привлече избиратели и извън лявото пространство. Аз съм далеч от мисълта, че БСП и някои от десните партии ще влезнат в пряко коалиционно споразумение преди самите избори. Не че не съм отворен за подобни разговори, но чак такава екзотика ми се струва трудно да бъде реализирана на този етап, да. Но съм готов да разговарям с всички по намирането на такава кандидатура, която да бъде подкрепена. Това не значи, разбира се, че БСП няма свои кандидатури. Знаете много добре, номинациите са направени…

Би ли направила левицата този компромис - да седне и да се договори с Костов, за да не спечели Бойко Борисов?

Аз на тази тема съм разсъждавал и съм готов да разговарям и с десните политически сили с оглед издигането на една такава обединяваща кандидатура. Въпросът е коя е кандидатурата и начинът, по който я издигаме.

Кое би означавало победа за БСП?

Да бъде на нашия кандидат на изборите. Ние другото го имаме, БСП е най-голямата група в общинския съвет, е какво от това. Бойко Борисов си приказва, че БСП управлява, но БСП няма изпълнителен директор в нито една от общинските… всички са негови протежета от другите. БСП няма ръководител на нито една от общинските комисии, с изключение на комисията по етика. И въпреки това непрекъснато приказваме, че БСП не знам си какъв модел била. Допреди шест месеца приказваха за "Топлофикация" - София, допреди два месеца, защо сега никой не приказва за "Топлофикация" - София и за БСП? Защо сега не приказват за "Топлофикация" - София и за Румен Овчаров?

Аз съм убеден, че всичките тези, които приказваха, са знаели, че Овчаров не е свързан с Валентин Димитров, че цялата тази идеологема около Красимир Георгиев е напълно измислена, но целта беше друга. Добре, постигнаха я - не съм министър. Трябва да ви кажа, че в личен план съм даже съм доволен, защото при тези условия да работиш, то беше невъзможно въпреки резултатите, които постигнах и в икономиката, и в енергетиката. Аз съм много доволен от себе си в крайна сметка. Добре, няма да съм министър, ето, Петър ще бъде министър. Да видим дали ще им бъде по-удобно на тях сега.

Сам заговорихте за "Топлофикация", кога ще кажете вашата истина по целия този скандал? Очаква се тази прокурорска проверка най-после да свърши, в началото на септември се чакат някакви резултати?

Тази прокурорска проверка ще открие толкова, колкото откри предната, която търсеше нотариалния акт за моята собственост на държавата. Това всичко са шумотевици и удари в празното пространство, за да се създават скандали.

В момента, в който се приемаше вашата оставка, признахте, че не можете да бъдете министър повече в управление, което се оставя да бъде зависимо от една политическа сила, играят някакви неясни интереси?

Това, което съм го казал не се отметвам от него, действително е така. Но аз съм, общо взето, за изяснените отношения. Коалицията си е коалиция, очевидно, че трябва да има компромиси, ще трябва да се съчетават интереси, и икономически, и политически, и всякакви. Когато аз говоря за зависимостта на правителството от една политическа сила, аз имам предвид конкретни случаи, в които управленски решения не се вземат поради определени причини. Ние да насаждаме сега анти ДПС истерия, и то по такъв измислен начин, не е много правилно. Трябва да се отдели едното от другото. Уседналостта - защо идеологизираме този антитурски популизъм е нещо, от което ние трябва да се освободим. Направихме уседналостта за евровота, какво се получи с турците? За малко не станаха първа политическа сила в страната. Значи не е въпросът за това, не е въпросът до формални ограничения на правата на този или на оня.

Голяма част от твърдия електорат на левицата, хора, които винаги са гласували за вас, на евровота не са дали гласа си за друга политическа сила просто не са излезли да гласуват. Смятате ли, че нещо се промени в партията осезаемо, та да върне доверието на тази част от вашите избиратели?

За съжаление не е така, защото проучванията показват, че БСП продължава да губи електорат след евровота. Последните проучвания от края на юни, началото на юли показаха, че подкрепата за БСП продължава да спада. Причините са поне две. Първата е - ние допуснахме за две години да бъде насадено в обществото усещането, че БСП не изпълнява обещанията си, че БСП не е лява партия, не е социална партия, въпреки че за двете години от социална гледна точка са направени повече неща, отколкото през всеки друг период. Втората причина според мен, макар че тя беше малко, така, игнорирана - нашият избирател е изключително морален и когато целият този скандал се разигра, и аз винаги съм казвал - ние поехме като партия политическата отговорност за скандала, аз съм сигурен, че много от нашите избиратели просто и по тази причина не отидоха да гласуват.

Казаха си - ето, гледай, той Овчаров и той е от тия, виж какво става тука. БСП цялото ръководство значи и те са такива, за кого да гласуваме. И не отидоха да гласуват. Сега вече десетки хора ме срещат по улиците и викат - абе, ти сега ще бъдеш по-добре, поне ще те оставят на спокойствие. На всички беше ясно, че това е измислено. Абе, за всички, за всички, ама не е за всички. Хората се влияят от общественото мнение, така че тези двете причина на нас ще ни бъде необходимо известно време, за да ги изчистим.

По този скандал, сам смятате ли да предприемете още нещо, за да се изчисти името ви?

Това няма да стане с някакво еднозначно действие. Както виждате, скандалът продължи повече от една година, кампания, която беше провеждана. Една от целите между другото бяха точно местните избори, и то точно в София. Беше очевидно, че единствената партия, която може да застане на пътя на Бойко Борисов в София, е БСП. И като се дискредитира Румен Овчаров в софийската организация, и като се дискредитира групата на общинските съветници и ръководството на партията в София, то е очевидно, че няма вече кой да застане срещу него. Така че за местните избори в София голямата битка е между БСП и Бойко Борисов.

Факт е обаче, че днес сте в този кабинет, а не сте министър. Означава ли, че тези едни икономически интереси, неясни субекти, които стояха зад целия този скандал, означава ли, че те се оказаха по-силни?

Фактът, че аз съм в този кабинет доказва, че те все още имат доста голяма власт. Не мисля, че точно този тип субекти оттук нататък могат и трябва да имат решаваща власт в България. Това не са само досиета. Точно толкова опасна е и полицейщината. Извинявайте, ама ти си излязъл от министерството, в което си имал определена роля, и от службата, която си имал, и си изнесъл със себе си папките на тези, които са разработвани по този, този и този въпрос, и делата им по някаква причина стоят някъде забутани, ами ти нали държиш в ръцете си тези хора. Това не е ли също зависимост. Е, когато изчистим държавата от подобни зависимости, тогава вече ще можем да говорим, че започваме да ставаме нормална държава. Аз си мисля, че вървим в тази посока, но може би вървим доста по-бавно, отколкото ми се ще на мен, или поне ми се искаше да вярвам.