Родителите ще доплащат заради лимита за детското здравеопазване
Родителите ще доплащат заради лимита за детското здравеопазване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Родителите ще доплащат заради лимита за детското здравеопазване
43393
Родителите ще доплащат заради лимита за детското здравеопазване
  • Родителите ще доплащат заради лимита за детското здравеопазване

„Държавата въведе лимит на детското здравеопазване", „Държавата сложи лимит за лечението на деца" - тези и подобни потресаващи заглавия ни заливат през последния ден и половина в интернет и пресата. С постановление на Министерски съвет от сряда управляващите решиха родителите на децата, за чието лечение годишно трябват повече от 180 000 лева, да трябва да търсят пари от дарители или от джоба си, ако имат възможност, за да доплатят необходимата сума. Освен това се въвежда ограничение и за трансплантациите -една операция в чужбина не трябва да надвишава три пъти цената на същата дейност, която се заплаща тук в България. Знаете, че има един фонд за лечение на деца, където родителите на малките пациенти подават молба държавата да поеме лечението им, ако то не може да бъде извършено в България. Причините деца да търсят помощ в чужбина са или липсата на апаратура и специалисти, или става въпрос за трансплантации. С това решение на правителството се дава възможност на деца с определени заболявания да бъдат лекувани, а за други това ще се случи само ако родителите им намерят пари да си доплатят. Във всички закони, отнасящи се до здравеопазването пише, че здравноосигурените граждани (каквито са всички деца) трябва да имат равен достъп и качество на лечение. Колко деца ще трябва да търсят дарители, за да имат възможността да се лекуват и как пациентските организации приеха решението на Министерски съвет? Според Теодора Захариева от Български пациентски форум родителите ще трябва да доплащат по 30-40 хиляди евро с така направените промени. Освен това парите на фонда ще свършват до края на месец септември. Тази прогноза тя аргументира с факта, че през първата половина на годината фонда е изхарчил около 4,5 милиона лева без да покрива трансплантации, със същите а и по-малко средства ще разполага и през втората половина на годината, но пък ще трябва да покрива и лечението на деца, нуждаещи се от трансплантации. Ето какво още каза Теодора Захариева:

Мнението на всички в момента е, че това е една дискриминационна политика на правителството. Повече от геноцидно, повече от популистко, ако трябва да използваме някакъв политически термин, защото много йезуитско е написано - това, с което разполагаме, да не надвишава три пъти трансплантацията в България, като таванът е 180 000 лева. Отново българското общество е подведено. Една трансплантация на бъбрек в България е 15 000 лева, три пъти е 45 000 лева. Родителите на деца за трансплантация на бъбрек или за комбинирана трансплантация трябва да забравят, съжалявам, че аз трябва да го кажа, с това постановление те трябва да забравят за такива трансплантации.

Колко струват по принцип такива трансплантации?

Детските трансплантации са от рода 50-60 000 евро. Говоря за бъбрек.

Реално около 35-40 000 евро ще трябва да се набавят чрез дарения, ако родителят не може да си го позволи?

Точно така, ако няма апартаменти за продаване и не ги продаде по спешност. За пореден път даваме едни фалшиви надежди на хората, вместо да се изправим и да кажем цялата истина. Изцяло се доверявам на колегите, които са в обществения съвет, и самата им работа показва, че за половин година те са успели да изразходят 4,6 млн. лева и да изпратят 170 деца. Ако този фонд трябва да продължи със същото темпо на работа без да го увеличава, дори тези 4 млн. лева ще бъдат недостатъчни.

След като беше закрит фондът за трансплантации, сега реално тези случаи ще се прехвърлят към ...

Фонда за лечение на деца в чужбина, ако са деца. Реално той ще разполага с по-малко средства, бих казала, защото той за шест месеца е изразходвал над 4,5 млн. лева без трансплантации, а сега за половин година с трансплантации трябва да изразходи 4 млн. лева. Т. е. ефективността на фонда се намалява двойно. За да може той да продължи със същата интензивност да изпраща деца в чужбина, не 4, а още 5 млн., т. е. общо 9 млн. лева допълнително до края на годината ще му трябват на този фонд.

Според вас кога ще свършат парите?

Тези 4 млн. лева ще свършат може би до месец септември. Тук се опитват да се противопоставят различните видове нужди от трансплантации и операции в чужбина, между самите пациенти, това е, което е неморалното, недостойното и нечовешкото.


Павел Александров е директор на център „Фонд за лечение на деца". Попитахме го кой предложи да се въведе лимит за лечението на деца, дали парите на фонда ще свършат и какво да правят родителите, ако детето им е болно от заболяване, за което 180 000 лева годишно няма да стигнат:

Това не е ли дискриминационно по отношение на децата, за които парите ще стигнат, и тези, за които няма да стигнат? Т. е. за едно дете с едно заболяване ще може държавата да финансира изцяло лечението, а за друго обаче парите няма да стигнат.

Аз бих поставил въпроса по друг начин. Ако излекуваме пет деца с по половин милион, какво да кажат другите 40 деца, които ще чакат да бъдат лекувани?

Да разбирам, че вие имате проблем със средствата?

Проблем досега със средствата не сме имали, но в крайна сметка имаме някакъв бюджет. Сега правителството пусна допълнително 4 млн. лева и общо с това, което имахме до момента, стават 7 млн. лева. От началото на годината фондът е платил 4,5 млн. лева.

До края на годината имате колко?

3,5 млн. лева за лечение и трансплантации.

Простата сметка обаче не показва ли, че до този момент сте лекували с 4,5 млн. лева през първата половина на годината без да включвате трансплантациите, а сега ще трябва и трансплантации да финансирате с по-малко пари?

Не означава това, защото ние с тези 4,5 млн. сме финансирали също и трансплантации.

Но от колко време сте финансирали тези трансплантации - последните един-два месеца?

Три деца сме финансирали.

А колко деца чакат?

Все още не сме взели всички документи. В понеделник ще стане фактическото прехвърляне на фонда. Моите сведения са, че има шест деца, които ще кандидатстват.

Към момента нямате точни данни колко са тези деца?

Докато не дойдат черно на бяло и не приемем всички документи, не мога да ви кажа с точност, но това са ми сведенията засега.

Как тогава твърдите, че парите ви ще стигнат?

По разчети, които сме направили, мислим, че ще стигнат.

Какво трябва да направят родителите, за чието дете 180 000 лева няма да бъдат достатъчни?

Досега в правилника на фонда има такава точка за самоучастие. Другото е, че могат да помогнат и други организации, което и в момента става.

Т. е. държавата ги оставя да търсят по друг начин възможност да лекуват децата си - да съберат пари чрез дарители, отново медиите ще сме пълни с кампании, ще призоваваме хората, макар че държавата е длъжна да покрие лечението поне на децата.

Това става, но все пак фондът е с определен лимит на средства и това, което може, го прави.

Вие твърдите, че парите ви ще стигнат до края на годината, така ли?

По предварителни разчети е така. Никой не може да каже в бъдеще, може и по-малко да кандидатстват, може и повече.

Т. е. не можете да кажете на 100 процента в момента, че парите ще ви стигнат?

Никой не може да го каже в момента това нещо.

А вие знаехте ли за тази идея или и вие вчера разбрахте от медиите?

Точно самото постановление не знаех как ще излезе, но в общи линии бях запознат с някои неща.

Предложението не е дошло от вас, така ли? От кой е дошло предложението?

Това си е решение на Министерски съвет.

По предложение на министъра на здравеопазването, навярно? Не знаете, така ли да разбирам?

Предполагам. Ние сме обсъждали с министъра различни варианти.

Но това вместване лишава някои деца от пълно лечение. Вие всъщност не давате право на всички деца да се лекуват по този начин.

Не бих се изразил така, но щом вие смятате.

От пациентските организации твърдят, че лимитът, който въвеждате за трансплантации при деца, няма да е достатъчен. Например за бъбречните трансплантации те твърдят, че в момента в България се заплаща около 15 000 лева, което означава, че за да бъде изпратено дете в чужбина за трансплантация на бъбрек, държавата ще може да си позволи да плати 45 000 лева, а трансплантациите в цяла Европа били средно 50-60 000 евро. Т. е. тук родителите ще трябва да доплащат едни 20-30 000 евро.

Да.

Вие казвате, че това е така?

Да, това е така.

Вие сте човекът, през който ежедневно минават десетки молби за лечение на деца в чужбина. От човешка гледна точка ви питам дали смятате, че това решение е правилно?

Аз не мога да кажа дали е правилно или не е правилно. Като директор на фонда искам да помогна абсолютно на всички деца.

Годишно колко пари ви трябват за да лекувате всички деца и да не се налага родителите да доплащат, да търсят дарители и да продават апартаменти?

Не мога да ви отговоря на този въпрос. Това е много относително. Не знаем какви деца, с какви диагнози, колко ще трябва. Това не се наемам да ви кажа в никакъв случай.

Как така не знаете?

Мога ли да знам колко деца ще се разболеят в България?

Но вие казвате, че правите разчети.

Аз правя разчет на база на това, което е било досега. В крайна сметка не мога да ви дам точен отговор.

В момента има ли деца, които чакат одобрение и които няма да могат да се излекуват с тези лимити, които се въвеждат?

Ще гледаме на заседание около 20-на деца, но не мога да ви кажа какви са случаите.