Ричард Пели: Стабилността на банките в България е забележителна
Ричард Пели: Стабилността на банките в България е забележителна / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ричард Пели: Стабилността на банките в България е забележителна
45511
Ричард Пели: Стабилността на банките в България е забележителна
  • Ричард Пели: Стабилността на банките в България е забележителна

Европейският инвестиционен фонд осигури ресурс от 37 млн. евро за финансиране на микро, малкия и среден бизнес чрез два инструмента, които ще минат през Българската банка за развитие. Пред Дарик главният изпълнителен директор на фонда Ричард Пели заяви, че европейският фонд цели да подпомогне сектора на малките и средни предприятия, за да помогне на растежа на българската икономика. Според Пели важно е да растат сектори и производство с висока добавена стойност, а не както досега - строителството. Какви са последните подписани инструменти и защо банката избра именно тях?

За нас е много интересно да използваме инструмент, който вече съществува отдавна в Европа, на практика и в България, но този път в съчетание със съществуващите икономически предизвикателства. Това е начинът, по който Европейският инвестиционен фонд може да подкрепя Националния гаранционен фонд. Ние го правим и в други страни. Просто осигуряваме допълнителен капацитет за гаранции на кредитите, които дават търговските банки. Това е изключително важно. Става дума за 6 млн. евро средства за малките и средните предприятия. Освен това Националният гаранционен фонд е една нова институция, тя трябва да бъде подкрепена. Другото споразумение, което подписахме с Българската банка за развитие, е свързано с все по-голямата нужда от финансова подкрепа на микропредприятия, особено от гледна точка на затруднения им достъп до финансиране. Тук ние предлагаме истински кредити за Микрофинансиращата институциуя ДЖОБС, която също е нова институция. Той осигурява възможност на микропредприятията да получават заеми при много добри условия. Това са детайлите около двете споразумения, които подписахме.

Казахте, че инструментите са насочени към българските предприятия, като са съобразени със специфичната ситуация у нас. Според вас каква е тази специфична ситуация?

Не е нужно инструментите да са специални, всъщност те са разпространени в целия Европейски съюз, но мястото им е тук, защото са насочени към институции, които достигат до малкия и среден бизнес. По този начин те по-лесно ще успеят да посрещнат нуждите му, да му помогнат. Тази страна не е по-различна от останалите от гледна точка на свиването на възможностите от банките за финансирането на малкия бизнес и увеличаването на риска. Ние се стремим да споделим риска с тези банки през Българската банка за развитие или директно, това зависи от обстоятелствата, за да им помогнем и да ги провокираме да предоставят повече кредити за малкия бизнес.

Ако направите сравнение на състоянието на малките и средни предприятия тук, в България, и в съседни на нас страни - например Румъния и Гърция, какъв ще бъде резултатът?

Всяка страна има своя специфичност, но има и много еднакви проблеми. Първият и най-големият проблем на малкия бизнес не е финансирането. Това е бюрокрацията и сложността от това да се регистрират, да търгуват и да внасят данъци. Това е проблем номер едно за малкия бизнес във всички страни. По отношението на достъпа до средства, това зависи от същността на финансирането, което бизнесът търси, както и от стабилността на банковите институции. Тук в България има значителна стабилност в банковия сектор, което е забележително с оглед на обстоятелствата. В същото време обаче има проблем или нека го нарека предизвикателство пред малкия бизнес да бъде конкурентоспособен, да произвежда и да изнася повече продукция и да помогне за растежа на икономиката отвъд това, което видяхме миналите години. Тогава икономическият растеж бе провокиран изключително от строителството, а сега се надявам да бъде подпомогнат от индустрии с по-висока добавена стойност и които ще бъдат работещи и печелещи в дългосрочен план. Именно такива предприятия попадат в нашия фокус, за да им помогнем.

Тъй като в България голяма част именно от малките и средните предприятия работят в сивия сектор, мислите ли, че възможността да получат финансиране по вашите инструменти ще ги накара да излязат на светло?

Не искам да говоря за сивия сектор. Ние подкрепяме вече установени предприятия, които имат създадени връзки с банкови институции или които искат да създадат такива връзки. Това трябва да се случва по нормалния начин, според критериите, установени между потребителя и банковия сектор в сферата на микрофинансирането в тази страна. Това е важното.

През юли подписахте споразумения по програмата ДЖЕРЕМИ. Вече има ли интерес от страна на предприятията?

Вече да, но ние подписахме споразумението точно преди да започне летният ваканционен сезон. За щастие, през септември вече виждаме по-голям интерес към тези инструменти. Така е и в другите страни, всъщност точно както банките са свикнали. Това е един инструмент, който оказва огромна подкрепа като цяло. Но да, ние виждаме вече тази „рампа", както я наричаме.

Смятате ли да предложите други финансови инструменти скоро, например следващата година?

Нека първо видим дали вече съществуващите инструменти работят добре. Все още има много неща, които да се случат и да бъдат наблюдавани, така че ще видим следващата година.