Проектът 40 до 40 +това и Йоана Велева
Проектът 40 до 40 +това и Йоана Велева / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

С + още един креативен, смел и идеен млад човек продължава представянето на проекта на Дарик "40 до 40". Това е Йоана Велева и случайно или не, всеки който я познава, я свързва с нещо необикновено - +това. Екипът й определя това място като "място за срещи, събития и изложби с кухня, бар и магазин."

Пространството стана емблематично през последните две-три години за концентриране на активните млади хора, които се занимават с предприемачество, изкуство или просто се събират по интереси. +това е "дом" на български дизайнери, писатели, изложбено, та дори и кулинарно пространство и още куп неща.

Това стана едно от първите места в столицата, което замести традиционното работно място, като предложи възможност за работа в непринудена и приятна атмосфера, а защо не и за случайна среща с нов партньор за стартиране на бизнес идея. Основателите му избират името с амбицията да се превърне в място, което да обедини всички хора, които могат да правят хубави неща. Това на свой ред се преплита и с целта на проекта "40 до 40" да обедини точно такива млади, можещи и създаващи хубави неща хора. Йоана Велева гостува в предаването "Кой говори" по Дарик.

+това е едно специално местенце в София, за което напоследък слушам много. От различни разкази и от това, което прочетох разбрах, че там можеш - в приятелска атмосфера - да хапнеш, да поработиш на спокойствие, да заведеш детето си... Какво още предлага това уютно местенце?

Йоана Велева:
Можеш да си организираш събитие. Например - среща с хора, които имат сходни на твоите интереси. Можеш да направиш всичко, което искаш и е възможно с участието на други хора. При нас общуването е много неформално и бързо се създават контакти. Самото място представлява кафене, където хората общуват непринудено. Нашата основна цел е +това да бъде място за събития, за срещи, за изложби, за представяне на различни проекти.

От колко време съществува?

Йоана Велева:
Малко повече от две години. За две години сме били домакини на над 300 прояви. Любопитното е, че отивайки да пиеш кафе, често пъти попадаш на някакво събитие или презентация. Тези събития са отворени за всеки посетител, което създава възможност да общуваш с интересни хора, да се информираш, да съпреживееш нещо различно.

Беше ли изненадана да разбереш, че си номинирана и след това избрана сред 40 млади хора до 40-годишна възраст, които правят иновативни, различни и неочаквани неща? Имаше ли съзнанието, че правиш нещо толкова различно?

Йоана Велева:
Беше изненада, че съм класирана сред хората, избрани по този проект. Същевременно съм наясно, че това, което правим, е ново за града ни и имаме самочувствието, че то има смисъл за хората. Основната аудитория на хората, с които работим, са във възрастова граница от 20 до 30 години.

В какъв смисъл работим?

Йоана Велева:
За една част от посетителите +това е просто кафене, но за други е място, където те реализират свои идеи. Те нямат опита да ги организират сами, да ги представят публично и ние им помагаме да осъществят своите идеи и бъдещи проекти.

Идва един младеж, който има своя идея и иска да я представи на други хора. Вие му помагате да осъществи това. Можеш ли да дадеш подобни примери? Да разкажеш какви неща са се случвали?

Йоана Велева:
Най-очевидният пример е свързан с творчески проект на даден творчески талант. Той има нужда от помощ и подкрепа, за да го представи, да се изяви. Идват хора с идеи за обществени проекти, които искат да представят публично и им трябва връзка с някоя организация. В момента сме дом за всякакъв вид структури. Веднага правим контакт, ако това е свързано с необходимостта да се представи публично.

Предоставяме терен и после ставаме част от самия обществен проект. Мога да дам пример с доброволчески организации. В събота и неделя правим работилници. През уикендите даваме възможност на хората да придобият някакви умения и да прекарат приятно няколко часа. Организираме кулинарни курсове, курсове по рисуване или приложни изкуства. Понякога използваме тези работилници, за да се създават неща, които после излагаме в нашия магазин. Там представяме и млади автори.

С художествени предмети?

Йоана Велева:
С дизайнерски предмети. Единственото изискване е да са стойностни и уникални. Понякога успяваме да завършим цял един цикъл, свързан с реализирането на дадена идея. Да стане комерсиална и след нашата намеса да заживее свой собствен живот.

Проектът "40 до 40" +това и Йоана Велева
netinfo


Това го заимства отнякъде? Откъде ти дойде тази идея?

Йоана Велева:
Хрумването не е изцяло мое. Започнахме тази инициатива с едно студио на млади архитекти. Когато стартирахме, имахме толкова много идеи и мечти за това какво можем да правим. Впоследствие работилницата заживя собствен живот, защото много бързо привлече хора, живеещи в София, които искаха, а нямаше къде да се изявяват по този начин. Видът, който +това придоби, е не само наша заслуга, но и на хората. Не е идея, която просто искахме да реализираме.

Вие го започнахте, а то си намери формата, смисъла. Хората, които сте привлекли, са му дали допълнителен смисъл и форма. Това местенце с какво е по-различно от едно обикновено кафене, магазинче за дизайнерски предмети, от една Червена къща например?

Йоана Велева:
Истината е, че ние имаме много общо с всички тези места, които изброи. Имаме магазин, имаме книжарница, място за събития. Може би единствената основна разлика е, че ги обединяваме на едно място. Те живеят много добре едно с друго. Достъпът е отворен и не се налага да бъдеш там само по повод. Отличителен признак може би е и универсалността. Има едно пространство с много функции, съществуващи едновременно по непретенциозен начин. Всяко нещо, което правим, не се опитваме да го налагаме като еталон. Най-важното за нас е да е достъпно.

Това е място за общуване, както разбирам...

Йоана Велева:
Да - при нас се общува. Общува се и с нас. Често посетителите разговарят с мен, защото веднага ги заговарям. Останалите момичета също.

Не се ли е превърнало в нещо като клуб?

Йоана Велева:
Да, но неформален. Има няколкостотин души, които виждам всеки месец...

Те създали ли са връзка помежду си?

Йоана Велева:
Абсолютно. Има примери за това как са се зародили приятелски отношения и са се развили във времето. Довели са и до нещо повече.

Бракове сигурно нямате още, може би защото не са на мода?

Йоана Велева:
Може и да имаме, но да не знаем. Със сигурност имаме примери за възникнали лични взаимоотношения. Имаме много истории.

Ти каква си по професия, по образование? За подобно нещо се изисква смелост. Сигурно ти е било да трудно прецениш доколко това място ще може да се самоиздържа?

Йоана Велева:
Сега ще кажа защо на мен ми беше по-лесно. Учила съм Социология в Софийския университет, но никога не съм се занимавал с това. Личният ми опит е свързан с управление на финанси и мениджмънт на проекти. Когато започвахме това начинание, другата част от групата бяха творци, големи мечтатели. Аз бях по-практичният човек, който трябваше да каже кое може да се случи и по какъв начин. Тази хармония между техните творчески идеи и моя опит доведе до една добра формула, защото сега мястото се издържа от дейността си. Основната ни дейност не е комерсиална. В България пазарът на изкуството и на творческите проекти не е голям, още по-малко платежоспособен. Съществуваме, за да дадем възможност за развитие на творчески изяви и проекти. Кафенето ни помага да подкрепяме идеи и проекти.

Виж колко хубаво се получава. Вие подкрепяте други хора, нашият проект "40 до 40" подкрепя вас. Надяваме се да се развият хубавите неща и смислените идеи. Скъпо ли е в +това? За какъв джоб е?

Йоана Велева:
Достъпно е за всеки. Има неща, които представяме в магазина си и не са по джоба на всеки. Но да изпиеш едно кафе и да си част от едно събитие не се изисква много. Не е задължително и да консумираш нещо. Можеш просто да дойдеш и да си част от събитието. Не подхождаме комерсиално. За нас е важно нещата да се случват.

Как съчетавате присъствието на деца с възможността човек да си вземе книжка или лаптоп и да си работи на спокойствие?

Йоана Велева:
Съвместното съжителство на едно място с различен тип хора от различни възрасти е проблем. Наблюденията ми са, че все още няма съобразяване с другия в нашето общество. Това е нещо, което всекидневно напомняме в общуването с нашите клиенти, които са и наши гости. Предлагаме всичко интересно на всеки, който е дошъл и очакваме той да се съобразява със средата. Когато това не се случва, опитваме с разговори. Трудно е, но се получава. Обстановката е много отворена и няма прегради. Но не можеш да си твърде шумен, пречещ.

Кажи няколко думи за хората, с които работиш и за хората, които посещават вашето уютно местенце? Какъв тип хора са? Може ли да се каже, че сте една порода хора?

Йоана Велева:
С тези, с които работя, имаме различни интереси. Но си приличаме в това, че изповядваме общи ценности, разбирания за живота и имаме общи идеи. Убедена съм, че хората, които идват при нас, са най-добрите хора в този град. Много малък е процентът на конфликтните или на тези, които са оставили негативен привкус. Повечето са изключително симпатични. Идват и дават най-доброто от себе си, защото обстановката ги предразполага. Идваш и нямаш усещането, че искаш да говориш за проблемите си. Самата среда предразполага раждането на идеи и обсъждането им. Забравяш за битовизма. Много съм доволна от нашите клиенти. Има и чужденци, които ни разпознават като различни и често ни посещават.

Изискваше ли се смелост, за да направите всичко това?

Йоана Велева:
Когато започнахме да го правим, не осъзнавахме какво ни предстои. Бяхме вдъхновени и убедени в смисъла да го правим и не съществуваше никакъв страх. Сега си давам сметка, че това което сме стартирали е по-голямо, отколкото сме си представяли и с по-голяма значимост за хората, които го ползват. Имам чувството, че сега се изисква повече смелост, за да продължим да го правим със същите усилия и кураж. Искаме всекидневно да влагаме тази енергия, с която го започнахме.