Прекалено много хора с протекции се назначават в съдебната система у нас
Прекалено много хора с протекции се назначават в съдебната система у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прекалено много хора с протекции се назначават в съдебната система у нас
43245
Прекалено много хора с протекции се назначават в съдебната система у нас
  • Прекалено много хора с протекции се назначават в съдебната система у нас

Главният инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет Анна Караиванова в студиото на „Седмицата” на Дарик:

Откъде да започнем от общото към частното или от частното към общото, за да стане по-ясно на слушателите ни къде бъркат съдиите?

Ами, може би все пак от общото, защото ние…

Предпочитате да почнем от доклада, който беше приет…

Да. Докладът, който преди три дни беше приет.

…от парламента преди три дни, на вашия инспекторат за миналата година.

Да, на инспектората, защото ние отчитахме третата година от работата на инспектората, а всъщност вече от вчера сме във втората половина на последната година на инспектората, тъй като на инспекторите мандатът е четири години.

Какво е най-важното, което констатира инспекторатът в българския съд?

Най-важното е, че беше създаден един такъв орган, не че нямаше инспекторат към Министерство на правосъдието, но по настояване на европейските експерти преди присъединяването един орган, който да сложи баланса между независимост и отчетност, защото независимост без отчетност често се обръща в произвол. Това са го казвали…

Давайте констатациите.

Да.

По същество. Какво констатира?

По същество, най-зле е в София. Ние знаехме от началото това, че ще бъде в София най-зле.

Какво значи най-зле е в София?

Ами, като срочност на делата. Например тук е, масово се произнасят на три месеца решенията, след като и в ГПК, и в НПК срокът е един месец. Те за тях си измислиха, че разумният срок да си пишат решението е три месеца.

Кои те, за тях?

Ами, софийските… даже председателят на районния съд е издал една заповед, ние му казахме да определи разумните срокове, междинни, в ГПК, който не е направен като НПК, да насрочиш делото, да размениш книжата. За тези срокове, някакви разумни, той издаде заповед и че за постановяване на решенията разумният срок е три години.

Така, както го казвате, слушателите ни ще помислят, че това от лошотия или мързел го правят софийските съдии, а всъщност…

Не, от безконтролност.

А всъщност проблемът не е ли в натовареност и база?

Аз… База, да. Базата на Софийския районен съд…

Като нямаш зали…

…е изключително лоша.

…как да ги насрочваш по-бързо?

Но аз мисля, че трябва да анализираме защо при една и съща база, при една и съща натовареност, особено в гражданските дела, но така беше и в наказателното, тя беше по-предна, имат почти еднаква натовареност, около 1000 дела, от които 800 заповедни, разбира се.

Имате предвид съдиите в един и същи съд.

Съдиите, да. В един и същи съд има съдии с нито едно решение над едномесечния срок. Има съдии с 85-87% просрочени дела. Как става така?

Може би на тях са по-тежки делата?

Това не е вярно.

Търсим обяснение.

Да, търсим обяснение. Аз мисля, че тук прекалено много се назначават хора с протекции и в това е обяснението и там трябва да позаровим. Аз пред Народното събрание цитирах един случай, че в друг наш доклад в окръга видяхме, че една съдийка, която след като изкарала младши съдийството си в Софийския окръжен съд, назначена, естествено, в Районния съд в Ихтиман, е изкарала три дни. Три дни на книга. Не знам дали е отишла да види къде е съдът в Ихтиман и веднага е командирована в София. Пита се защо? Едно време имаше, в Софийския съд идваха почти задължително, след като три години е разпределението в провинцията. Там, в по-малкия съд учиш занаята, казано най-просто. Защо не го е научила в Ихтиман? Там не са натоварени. И както пише една наша инспекторка…

И това е съдийка, която закъснява после, по вашите констатации…

Която има 85% просрочени дела, срещу която в нашия инспекторат има такива жалби. Хората с такова отвращение пишат за съдебната система. Лошото е, че такива създават облика. Ами в Градския съд наказателните? Ама и гражданските са същите. Ами, има от 1993 г. дела висящи.

Добре, но и Градският съд има проблем със залите.

Ами, да си намерят. Това е въпрос и на…

Е, къде да ги намерят? Кой да ги намери?

Ами, си спомням, че…

…нищо не зависи от тези съдии да си намерят сграда и…

Да. Е, от съдиите не зависи…

Да.

…от ръководителите зависи. Ако вземем пак отново, и в наказателното има съдии без нито едно дело, ненаписано в срока, непроточено през дълги години. Има съдии, при която…

Ами, казвате, че това не е от тежест…

Да.

…защото не е все тая да ти дадат томове, на количка томове дела и друго е…

Естествено.

…да ти дадат три листчета.

Естествено, да, да…

Но вие казвате, че не е от това.

И при трите листчета забавят. Не може дело по 7-8А внесено, т.е. административно, още прокуратурата го е внесла, да не му пишеш мотивите шест месеца…

Т.е. сега, едното обяснение, което вие давате, е некомпетентност поради бързо и протектирано израстване?

Да.

Това искате да кажете?

Това искам да кажа.

А другото обяснение, нарочно.

Да. Никой не им търси контрол, никъде не им се отразява, това дали работиш добре или не работиш добре.

Не, не, аз под нарочно разбирам, и така всъщност отиваме към частното, нещо, което ще изкоментираме…

Да.

Ето случая с новоизбрания председател на Софийския градски съд, за който…

Не ме вкарвайте в този улей. Така.

…всъщност и вие констатирате, че е закъснявала четири случая за определени дни, които впрочем на общия фон не изглеждат чак толкова много тези закъснения…

Да, никак не изглеждат… Но там се прокрадна съмнението в медиите, а и не само в медиите, в коментари на хора от съдебната система, че това е било нарочно, защото, видите ли, преди 10 години тя като пълномощник била придобила, т.е. баща й бил придобил чрез нея имот от тези, които сега трябва да съди, и това е съмнението.

Вие констатирате ли такива неща?

Ние констатираме далеч по-драстични съмнения не, ами почти доказани неща, и си спомняте още 2008, през първата ни година, когато започнахме, ние направихме едни проверки по запорите, скандалните, на сметките на тази банка и други там застрахователни, и на фондовата борса, и т.н. Сега много внимателно следя, макар и по медиите, делото за придобило гражданственост, за „Килърите” и там пише, че в причините са 13 обезпечителни производства, две изпълнителни дела. Ние продължаваме още да се борим поне с уволнението за един. Ние с вас тук, спомняте ли си, си говорехме за едни портокали.

Какво за портокалите, че съм забравил?

Така. Ами, там за прокуратурата, дето се оплакваше, че си говорят за портокали и затова не може да разкрива корупцията сред магистратите. Разбрах, че по едно дело са намерили едно черно счетоводство, където пише подкуп за съдията. Е, там пък не му пише името, че и ЕГН-то, защото може да му съвпадат имената, и пак не е разследвано в тази… Какво трябва да се случи, за да се изчистят корумпираните магистрати?

Добре, но вие от този доклад правите ли обобщение и констатации за какъв например процент от забавените дела в България или от тези, които сте проверили…

Трудно ни е да изследваме.

…смятате, че има основателни съмнения за корупция.

Трудно ни е да изследваме, защото ние не сме нито специална служба, нито с, така, „Бърза помощ” може би да кажа, на момента да отиваме да проверим едно дело. Ако го проверим след три дни, нещата едва ли ще се променят, освен че като разбраха, че отиваме на проверка, някои съдии поне си изписаха мотивите, то се вижда, на датата на започване на проверката, но ние изпращаме тези наши сигнали в прокуратурата и тя трябва много внимателно да изследва, а не да разчита само на специални разузнавателни средства и на експертизи. Трябва да се търси връзката между нещата, логичната. На коя дата пише подкуп на съдия и около… какво решение е издадено около тази дата и т.н., и т.н. Аз няма да им давам предписания.

Това по какво дело е започнато сега да…

Е, така разбрах.

Ама, къде е? В голям съд или в малък съд?

Не знам, не пише. Той все пак не е бил чак толкова…

А пратила ли сте сигнал за този случай на прокуратурата?

Ами, той е в прокуратурата. Защо да им пращам аз сигнал?

Установихте ли случай на зависимости на съдиите, за които говорят тази седмица от… на една конференция, организирана от неправителствени организации, че трябва да бъдат отстранявани зависимости, като се свърши с масонски ложи, ловни дружинки, спортни клубове, този тип зависимости установявате ли?

Не. Това е с нашите правомощия. Значи, вие сте млад, едно време аз израснах, половината ми живот премина в оня строй, където бяха почините много модерни, и тогава народът, или по модерному да му кажа гражданското общество, беше измислило един почин, Русенският почин се наричаше, всеки да си гледа работата. Ако всеки си гледа неговата работа и неговите резултати ги поемат другите, мисля, че добре ще тръгне държавата ни като цяло.

Така, дайте да се върнем на вашата работа.

Така.

Какво друго констатирате? Значи, София, казвате, е най-зле и…

Да.

…не искате да се съгласите, че това е…

Ами, вижте вчерашния случай, вие всички се вълнувате, знам, от случая „Владимира Янева”, но вчерашният случай, който медиите широко отразиха, за отмяна хода по… възобновяване на съдебното следствие по делото за убийство, нали?

Дискотека „Соло”.

Да. Така. Ами това е израз за лоша работа на съдията. Ами какво гледа година и половина, че не си изясни всички обстоятелства, а след като седнаха да произнасят присъдата, изведнъж видяха, че не са доизяснени въпросите. Аз не помня в моята практика, 10 години в градския съд, да е отменено приключването на делото и да се възобнови съдебното следствие. Това е голяма черна точка за непрофесионализъм. Чудя се дали ще се отрази в атестацията. Ние в провинциалните съдилища пишем - отмяна хода по същество и по гражданските дела или по наказателните е признак за недобрата работа, недоброто проучване на делото предварително, несъсредоточеното…

Но това може, все пак може и това да се случи обаче на един съдия, по-добре, отколкото да постанови грешна присъда.

Естествено, то е предвидено в закона, да, предвидено е в закона, но това трябва да се види, че съдията не работи добре.

А това често ли се случва, от тия констатации, които правите, защото, ако пък е изключение, то може би ще бъде потвърждение на правилото, че по-добре да не лежат в затвора невинни, или да бъдат пуснати на свобода виновни, заради пропуск може да си направил, човешко е да сбъркаш, дори съдията.

Естествено, аз не казвам, че, тя и в закона е предвидена такава възможност…

Това масово, хайде не масово, но често ли констатирате такова нещо?

Не толкова често, но трябва да ви кажа, че откакто направихме първите проверки и наблегнахме много на този начин на бавене на делата, в гражданските беше по-характерно, в наказателните повечето връщаха на прокуратурата за допълнително разследване, виждате, че процентът е намалял изключително, сега при контролните проверки виждаме, че почти не се срещат такива случаи. Виждаме, че особено в провинцията изключително много е подобрена бързината, дисциплината. Ами аз толкова се радвах, когато изписа доклада инспектор Пенчева за Великотърновския районен съд. Такъв напредък има в бързината, в сравнение с 2008 г., когато е правена основната проверка, и сега на контролна проверка. Да цитирам и други съдилища, където… в Пловдив например никакви проблеми нямат. Чета вчера едно интервю в „Правен свят” на районен съдия и той казва, съвсем нормално е да си изписваш делата в срок, въпрос на лична организация е. Ето, той го казва, магистратът от районен съд.

Така.

В крайна сметка данъкоплатците, нека се разберем, данъкоплатецът плаща заплатата на магистрата да си пише делата. Да бъдат така добри и тези, които участват във форуми, дават непрекъснато идеи и как да се промени конституцията, как да се промени начинът на избиране, да си напишат първо делата и след това в извънработно време да дават идеи. Данъкоплатецът им плаща заплатата за конкретно свършена работа.

Опитвате се да кажете…

Аз съм гледната точка на данъкоплатеца, на гражданина.

Опитвате се да кажете, че тези, които атакуват в момента Висшия съдебен съвет, са хора, които не са си написали делата, това ли казвате?

Това казвам, да.

Това казвате.

Да, това казвам.

Че съдиите от Съюза на съдиите…

Не са всички, не съм казала, аз…

…или ръководителите на…

Е, някои членове. А, някои от ръководителите, които се подписват под много остри декларации, имат с години ненаписани мотиви.

Конкретно.

Конкретно те си знаят. Нека излязат резултатите и ще ги посочим конкретно.

Кога ще излязат тия резултати?

Ами надявам се през другата седмица да излязат…

За какво говорим, резултати от какво чакаме?

От проверката на наказателното отделение за спазване на сроковете, да.

От проверката на наказателното отделение на градския съд.

Да.

То вие там срок имахте ли и вие, нали, като говорим за срокове?

Имаме срокове, имаме за на място да приключи.

Докога трябва да сте готови?

До 30 юни. Сега трябва да се напише докладът, да се изпрати…

Нали разбирате, то малко на шега ще стане, досега говорихме как те не са си написали.

Да, да.

Даже с вас като говорихме, че ще ви поканя, идеята беше сега да дойдете да кажете какво става в наказателното отделение…

Не, казах, че, да…

…и сега вие току-що ги разкритикувахте, че не си пишат навреме, обаче и вие не сте си написали за днес.

Не е вярно, че не сме си написали.

Готов ли е докладът тогава?

Така. Срокът на проверката беше до, за моето проверяване на делата до четвъртък.

До четвъртък. Така, и другата седмица ще го дадете написан.

Така. Сега ще се пише, да.

Добре, а имате ли, все пак вие се видели какво…

Видяла съм, да, видяла съм.

…какво са събрали като фактология.

Да, ама ние получаваме и жалби непрекъснато. Ние сме правили проверки по сигнали. Аз имам един гражданин, който, когато погледнах преписката му, наскоро дойде жалбата, от 2008 г. се е оплакал, че не са му написани мотивите. Отговорили сме, че председателят тогава на градския съд е наказал тази съдийка. След това гледам, че той се е жалил до европейския комисар. Оттам са му отговорили, ама това е ваша вътрешна работа, обърнете се до омбудсмана. По втора жалба ние сме му написали за същото дело, ние дадохме на Висшия съдебен съвет, вашето дело фигурира вътре, нали, наказана е за това дело. Сега пристига трета жалба. Нали разбирате?

Това е по наказателно дело.

По наказателно дело, да.

Така. Добре и какво на този етап може да кажете в предварителен план за наказателната колегия?

На този етап мога да кажа в предварителен план същото. В наказателната колегия има съдии, които нямат нито едно просрочено дело. Освен г-жа Цанова, такъв е и другият кандидат за председателски пост. Аз не знам защо така се елиминира той с лека ръка, Десислав Любомиров.

Това е съдията, за слушателите да кажем, който беше заплашван от друг съд…

Да, кандидат, да, беше и заплашван, да…

…арестуваха хора, които искали да го убият.

Да. Ние още в Русе, когато правехме проверка и той беше още там заместник-председател на наказателната колегия, констатирахме, че изключително добре е организирана работата му, освен неговата лична и като заместник-председател, и затова го предложихме за поощрение и той беше поощрен. Сега в градския съд същият маниер на работа, няма нито едно просрочено и има други, които имат години.

То сега не е само въпросът в просрочването…

Да.

…защото може да пишеш едни решения в срок и те да са далече от закона.

А, това е най-лесното оправдание, да, това е най-лесното оправдание. Ами аз съм казвала, в критериите за атестиране на магистратите това пише, на първо място срочност. И когато г-н Янаки Стоилов казва, ама ние написахме и в Закона за съдебната власт, че сроковете са задължителни и за съдиите. Те продължават да казват те за нас са инструктивни, нали. Та…

Така, ама второ, след срочност, по същество какво си решавал, дали е по закон…

Естествено, естествено.

…дали правилно си разбрал фактите.

Но, виждате ли, една странна теория се промъква сред магистратите, нека го кажа, че и законът се тълкувал по вътрешно убеждение, след като във всички…

Ами то така, нали, по вътрешно убеждение трябва да решаваш делата, да.

По вътрешно убеждение, да, се тълкуват само доказателствата, да се разберем, и в наказателни, и в граждански. Законът се прилага еднакво спрямо всички граждани.

И тук започва големият дебат за как да става проверката, защото проверката нали става инстанционно?

Да.

И вие къде сте, какво проверявате вие? Нали инстанцията е проверила, по-горната?

Инстанцията е проверила. Един инспекторат, освен сроковете, ние бързахме, много бързахме, за три години проверихме всички съдилища, всички прокуратури, от най-малките, от Ивайловград, до Дулово, до Тутракан, до Кула, долу до Петрич, всички съдилища, казах ви.

И правилно ли се прилага законът или по вътрешно убеждение се прилага, за едни по един начин, за други по друг? Какво обобщение бихте направила от тия проверки?

Пазя се да правя такива обобщения, защото основно все пак се насочихме към срочността, въпреки че има още една точка в нашите правомощия, че следва да анализираме свършените дела и там вече може да се види правилното приложение на закона. Но тъй като години наред се наслояваше, че никой не може да пипне магистратите по правилното приложение на закона, по-малко имаме констатации в тази насока, въпреки някои единични случаи, примерно неспазване на родова подсъдност, определена в ГПК, и в някои случаи по-висшите от нас инстанции казаха, че това е въпрос на вътрешно убеждение. Ама, моля ви се, това е абсурдно. Това е…

Това по некадърност или поради други причини, някой взима делото?

Има случаи когато и по други причини. Това е, избирам си съд, избирам си съдия, нали.

То това четях, че става, пускаш много молби искови в един и същи съд, докато ти се падне твоят човек.

Да, да, това, да, докато се падне твоят човек и при него…

Е, това как се преодолява?

Ами с контрол, с контрол.

А вие това констатирате ли го също често?

Констатирахме го отново, е, не често, не, не. Те са в… ето, в Софийския градски съд беше констатирана тази практика. Г-жа Цанова издаде заповеди. И когато следиш, че някой нарушава заповед, естествено, трябва да го накажеш.

Хайде да стигнем сега до най-частното.

Да.

Случаят, който не искате много да говорите, наблюдавам, обаче е много коментиран. Според вас доколко са тежки нарушенията, които вашият инспекторат констатира за новия председател на Софийски градски съд? Дали те са тежки до степен, до която той трябва да се оттегли?

Да, ако сравним, аз няма да се произнасям по конфликта на интереси, казах ви, не съм нито специалист на всички, навън е от моята компетентност и ще се придържа към Русенския почин, за който ви казах. Но в сравнение с другите констатирани нарушения, тя… не е само това дело забавено, още веднъж ще изследваме, но ще сравним и с другите в същия съд съдии, и тогава ще се произнесем.

Т.е. има забавени, но не много, не и чак като другия кандидат с, така, по-голяма подкрепа Величка Цанова? Не чак, тя няма…

Не, Величка Цанова няма…

…нито едно просрочено?

Няма, няма, както и…

А Владимира Янева има малко просрочени.

Нека не забравяме, че и Десислав Любомиров беше кандидат. Аз мисля, че Цанова я похабиха. Тя не заслужаваше този начин на отношение, като контрапункт да се вадят, пак с наши доклади, за съжаление и които се оказаха и неверни, за да се противопостави, че тя не е по-добра от Владимирова. Това не заслужаваше.

Добре, сега трябва да отговори на този въпрос за конфликта на интереси? Председателят на ВАС, той беше председател на Софийския градски съд, например през седмицата казва в „Труд”, че този казус според него може да бъде сравнен със съдия, чиито роднини са взели банков кредит от подсъдим банкер преди 10 години.

Е, сега няма да коментирам неговите думи. Всеки може да се изказва и да казва лично мнение. Аз не бих влязла в този дебат. Отново ви казвам, моето възмущение беше, най-напред, според мен, трябваше да проверят работата й, защото все пак първото е работата на един магистрат и отново ще кажа, че данъкоплатецът му плаща заплатата за работа, трябваше да я проверят тези, които я предложиха, нали. След това трябваше атестационната комисия да не пише само числа, както са написани, а да изтъкне и тези причини, защото в атестациите пише и срочност на произнасяне, отменени съдебни актове и причините за отмяната, защото… така…

И какво показват сравненията между тези двама, хайде вие искате и третия всъщност…

Така.

…те бяха четирима кандидата, сравнението…

Да, единият е граждански и затова няма…

…между четиримата кандидати какво показваше, ако трябваше на математически принцип да бъде избран председателят?

Не знам, не съм им изследвала…

Не сте ли гледала атестациите?

Не, атестациите…

Защото, знаете ли какво казва председателят, бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов, който коментира случая?

Да.

Той каза, ВСС избира абсолютно немотивирано ръководители в съдебната власт, включително и за този случай. Казва, трябва да се вземе и да се гледа, нещо, което май и вие казвате сега…

Да, да, да…

…да се гледа цифра по цифра кой какво е работил, как е работил и да се мотивираш защо избираш един човек.

Да, да, така е.

Според вас ВСС не го направи в този случай?

Не, това е лошото, че имаха всичките оценка много добра…

Ама то това е малко като старата система дето ни пишеха 5 и 6…

Да.

Ама, те по света вече е с точки и тестове, и има страшни нюанси.

Да, да. И ако…

А нашата съдебна система се избира, ти отличник ли си, отличник си. И много отличници, и се избират. А няма цифри с 5,73…

Да.

…Ти си с 5,74. Няма такава оценка.

Това е, да, да.

Няма Тойфел точки?

Няма.

А може да се направи казвате…

Може, разбира се, може да се…

…според тези констатации, които ги…

Не, не и сега, да. И сега критериите са много добри, само, че трябва да се заровят и да се вършат добросъвестно…

А от това, което казвате, например по срочност, излиза, че Величка Цанова би трябвало да стане председател, ако тя няма нито едно просрочено, а г-жа Янева има последната просроченост, примерно.

Е, питайте членовете на ВСС…

А по отмененост как са, сравнявали ли сте ги, горни инстанции колко сте им отменяли решенията?

Не, не.

Това не сте правили?

Не е наша работа това.

Това трябваше да направи…

Атестационната комисия, ВСС, Комисията по атестациите, нали?

Има и друга гледна точка, пък може ли така да се изберат административните ръководители, по такъв толкова математически начин?

Разбира се.

Така ли трябва да става? Защото някой ще каже, чакайте сега, този човек, дайте да поговорим с него, да го видим.

Да видим какви са управленческите му качества, защото…

Той ако не може да си управлява съдебния процес, как ще управлява целия съд?

Има и този възглед. Защото, ще се върна на констатациите по това дело, които вие казвате, в медиите, чета четири нарушения…

То така…

Нейните нарушения не са толкова на брой, но там има…

То има, за старите има нарушения. Да, но те и ги приписаха на нея, да.

Да, това е по администрирането на съда, нали. Не може едно дело да се качва съобщението от градския съд, че връща делото до градската прокуратура, които са на, един етаж ги различава нали, прокуратурата на втория, градският съд на първия, да се качва 8 дни, нали. След това да слиза…

То по-логичният въпрос е, не може едно дело да не се праща по електронен…

Да, така е.

…път. А да се разнася като в миналия век на хартия.

Ама, то не е делото, то се праща едно съобщение: Върнахме делото, имате право да го обжалвате. Не се връща цялото дело все още, защото имат право да обжалват. Не може да слиза 7 дни един етаж надолу, от първия етаж до партера, където се намира.

Ама, ако слизат хиляди дела, може.

Това е лошо администриране. И това е работа вече на председателите на съдилища, да си организират служителите така, че когато дойде да върви ритмично и да си разнасят делата. Има и, така, вина и съответният ръководител на състава. Аз имах и цитирах такъв случай и в районния съд. Някаква жалба във върховния, една година и половина районният съд не праща делото до върховния. Естествено, при нас пристига жалбата, какъв е този Върховен съд за една фактическа грешка година и половина? И когато отиваме да проверяваме, виждаме, че Върховният съд през една година, след това на 6 месеца иска делото от районния съд, от там не му го пращат, нали. Това е администрирането на съдебната система. Това е стягането на администрацията.

А що не му го пращат? Щото просто ги мързи или щото нещо искат да помогнат на някой?

Има различни случаи, това на място трябва да се изследва.

Е, това кой го… Защото вие казвате, вие не трябва да сте вие, защото, нали, ще се месите във вътрешното убеждение. Е, кой да го изследва…

...какво ще ми отговори по този сигнал…

…този… После, сега ще говорим с…

…председателят.

…говорителката на прокуратурата, тя със сигурност ще каже, ние пък не може с всичко да ни занимавате.

Е, чак пък с всичко. Нали виждате, че ходят да броят болните в болницата, нали, или лютеницата да проверяват дали…

Лютеницата я отказаха хората.

А, отказаха беше, да, да.

За нея отказаха, а за болните за вчера…

Да, да…

…ли говорите…

Да, да.

…дето са ходили да…

Да, да, да броят колко има на легло и колко… Така, че… и в киселото мляко дали има мазнини проверяваха. Имат време за такива…

Т.е. кой трябва, кой трябва това да свършва, да види дали едно дело не е пратено две години от един съд в друг, заради това да се помогне на някой или щото е мързелив този, дето е трябвало да го прати?

Най-напред председателят трябва да… И ако председателят намери достатъчно данни, освен да уволни един такъв, аз чакам отговора от председателя и този път му написахме конкретен…

Това на кой съд е?

На Софийския районен съд, какви мерки ще приеме, защо не е пращано това дело? След което, ако има някакво съмнение, достатъчно обосновано, че това се прави по някакви други причини, да го прати на прокуратурата. Това са нещата.

Добре, а след София кой според вас е зле?

Благоевград беше зле. Надявам се, че новите ръководства, които почти бяха подменени, и на районните съдилища, и на окръжния съд нов председател, там виждам, че имат амбиция нещата да тръгнат добре. Но тук цитирах отново в доклада, намерихме наскоро по сигнал, съвсем скоро нашият инспектор писа, едно транспортно дело е гледано 12 години, със смъртен резултат, 12 години, и си поделят поравно…

Този смъртен резултат в резултат на дългото гледане на делото ли е или…

Не, не, от причина от транспортното произшествие, но всички са…

Защото аз реших да не е умрял някой по делото, докато се…

Не, не, а има и много такива случаи. И на края фискът обогатен със 700 лв., защото имаше един период, когато действаше 7-8А. Нали разбирате, колко заплати плати данъкоплатецът.

Това за маловажност ли, 7-8А…

Не е за маловажност, за смъртен случай се наказва с административно наказание…

А с административното наказание…

…и му сложили, да, 700 лв. глоба за един убит човек на пътя. Нали? Но 12 години, 6 години досъдебно, 6 години съдебно. Това е в Благоевградски окръг. Втори случай такъв напипваме, за транспортно произшествие по 12 години, нали. Но всички сме се съсредоточили в случая „Стависки”, защо? Защото Стависки е известен, добре е да го оваляме. Ние много обичаме така, някой като е известен, да го натикаме в калта.

А по „Стависки”, какво мислите?

Нищо не мисля, не съм проверявала делото.

Защото много шум се вдигна, но…

Но в сравнение с тези стандарти, които са, виждате, че делото приключи в съвсем, съвсем разумни срокове. Даже…

Вече по съществото обаче имаше доста критики, макар че даже адвокатите на другата страна обясняваха, че проблемът не е в съдията и не в решението на съда е проблемът, а в това, че такива са правилата…

В общественото мнение, да.

…и те май другаде са такива.

В общественото мнение. Не, не, аз говоря за наказателното дело.

Кой е прав според вас в спора между подалите оставка съдии от системата на съда и от Висшия съдебен съвет, и от друга страна избралите, в случая „Янева”.

О, тежък въпрос ми задавате. Откъде накъде аз ще присъждам кой е прав. Аз се произнесох, че оставката е винаги един морален жест, и то заслужаващ уважение. След като не можеш, виждаш, че…

Това по чий адрес се произнасяте - на тези, които си подадоха оставката, а не защото искате примерно както правосъдният министър казва - и самата Янева да подаде оставка.

Така, но аз бих отишла по-нататък. 

Докъде?

Да ги попитам и тези, понеже те са от магистратурата, защо не повдигнат завесата как се избират членовете на Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт, преди да дават съвети как да се избират от квотата на парламента. Нали, всички, даже и от квотата на…

Е, как се избират, какъв е проблемът. Те не искат сега да избират. Вече започват събрания и вчера четох, че две съдилища отказват изобщо да изпратят делегати, за да избират в този съвет представители.

Е, надявам се, че другите ще изпратят, не знам, не се наемам да… Това са си техни работи, аз доста отдавна съм извън тази система. Възможно е пък да има други кандидати. Нека да видим резултата.    

Как трябва да завърши цялата тази съдебна сага, според вас?

С реформа отдолу. Има хора, които не желаят реформата, и това го каза, някъде го прочетох, не можах да го слушам, президентът Петър Стоянов. Има хора, които не желаят да се извърши тази реформа. Те са различни. И тези, които са си напазарували и съдии, и тези, които се чувстват комфортно с такъв съд, защото по-лесно е, както писала бившата посланичка Макълдауни, да си купиш съдия, вместо да взимаш скъпоплатен адвокат. Но важното е, че вътре в съдебната система има съпротива. Докато приказваме за конституцията, за начина на избиране на квотата - да има ли, да няма, можем да продължаваме по същия начин, както каза един анализатор, да бъдем самодостатъчни, самозатворени, самохаресващи се, а хората, които са, нека го кажа, малко цинично може би, потребители на правосъдието, да продължават да са недоволни. Те не се вълнуват с какво мнозинство ще се избира Висшият съдебен съвет. Те искат делата им да свършват в срок, да не се точат толкова години, да има справедливи присъди, нали, да се прилага правилно законът и в гражданските дела, защото отново ще ви кажа, има изумителни решения, които като ги гледаш, нямат нищо общо с правото. И както питах едни млади магистрати: Колеги, аз имам само едно обяснение за такъв съдебен акт. Вие можете ли да ми посочите поне още едно. Е, не ми посочиха.

Дали така не наляхте сега масло, в този разговор, в мелницата на Цветанов, на вътрешния министър?

Ама, вижте, няма вътрешен министър, хайде да се върнем назад. Вече не мога и аз да си ги спомня, един вътрешен министър да е бил доволен от… Е, някои по-приказливи, някои по-малко приказливи. Извикайте г-н Емануил Йорданов, гледам го адвокат, скоро беше ме викал и свидетел по едно дело, да ви каже дали е доволен от работата на съдебните органи. Аз много разговарям и с адвокати.

Да, ама в една държава пък, в която всички почнат да стават много доволни от… т.е. когато полицаите станат много доволни от съда, дали няма да се мине границата.

Ама съдът работи за гражданите, не за полицаите. И аз ви казвам, че трябва да има някой на страната на гражданите. Все пак те плащат заплатите, които не са ниски. Плащат обезщетенията в Страсбург, които стават все по-големи. Плащат… сега ще плащат заплатите на новия административен орган, който ще бъде създаден, за присъждане тук на обезщетенията. Ще плащат и обезщетенията, които този… четири пъти плаща гражданинът за едно и също нещо. И реформата ще се състои само в промяна на конституцията ли. Реформата трябва да тръгне надолу и аз не случайно ги предупредих. Бих много желала тези десетки магистрати, които си вършат работата, които като този… ще се върна пак, защото ми е прясно, че вчера го четох, магистрат от
Пловдив, който каза: решаването, спазването на сроковете е въпрос на лична организация и те са съвсем постижими, да не носят вината на тези, които не си изпълняват служебните задължения. И като в края на краищата…

Какво трябва, такъв съдия… трябва ли да се въведе пак математически критерии. Съдия, който е просрочил определен брой дела с над определен срок за определен период от време, да бъде задължително предлаган за освобождаване.

Ами предлагали сме и такива. Все пак много внимателно трябва да се гледа. Но това е начинът…

Добре.

Това е пътят. Бих искала да им кажа на тези млади съдии, които… пък и не толкова млади, които цял живот си вършат работата, накрая няма да издържи някой от политиците и ми се струва, че ще рестартират съдебната власт, и тогава да бъдат сигурни, че пак ще изгорят свестните, а тези с досиетата, със зависимостите, с как да кажа, с разработките, както се казва, те ще останат. Те са удобни на властите. Нека вземат нещата в свои ръце.