Предлагат да се създаде технологичен център в София с европари
Предлагат да се създаде технологичен център в София с европари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат да се създаде технологичен център в София с европари
43307
Предлагат да се създаде технологичен център в София с европари
  • Предлагат да се създаде технологичен център в София с европари

50 милиона евро от европейската програма „Конкуретноспособност" да бъдат използвани за създаване на научен център за иновации в София. Това е предложението на зам.-министъра на икономиката Евгени Ангелов, което той сподели в интервю за „Дарик". Инициативата ще бъде част от новия закон за иновациите, който се очаква да бъде представен през есента. С него се цели да се подобри взаимодействието между бизнеса, държавата и науката, като се стимулират научните разработки в областта на медицината, фармацията и информационните технологии. Законът за иновациите се пише от правителството на ГЕРБ повече от половин година.

Какви са намеренията ви с този закон за иновациите?

Те са два проблема. Единият е, че иновативният процес на държавата е много нисък - много малко се иновира. И другият е, че взаимодействието между бизнес, наука и университетите и администрация, по-скоро администрацията като наблюдател на процеса е абсолютно неефективен. Това препъва създаването на фирми и продукти, които са с по-висока добавена стойност. Така че едно от нещата, с които се ангажирахме и ни е присърце, е въобще как цялата инфраструктура да се организира и то е много комплексна среда. То не е един механизъм, не е един инструмент. Том подходите в момента са няколко.

Това, което го виждаме и по програма „Конкурентноспособност", ниското търсене и не-многото успешни иновативни проекти, е липсата на инфраструктура, която да създава това взаимодействие. Една от тематиките, които сме ангажирани в момента е именно създаването на тези центрове - технологични паркове. Това е средата за взаимодействие на всички тези елементи. В момента в този процес са въведени големите компании в някои от секторите, колегите от Европейската комисия, Световната банка, министерствата на икономиката и образованието. Имаме амбицията до есента да излезем с концепция, която да защитим и пред комисията и да пренасочим част от парите по програма „Конкурентоспособност" именно за създаването на тези няколко парка.

Какви пари ще бъдат отделени за този проект?

В момента предвиждаме между 45-50 млн. евро за първия от тези структури или първите две, които ще са в София. Това е най-очевидното място с много компании, научен потенциал и т.н. То върви заедно с това как да се насочват иновационните приоритети в държавата. За мен по-успешните държави са тези, които имат баланс между учените, бизнеса и държавата. В закона за иновациите, който в момента се пише, се търсят от една страна, как да стимулираме компаниите, данъчни или други стимули и другото е как тази инфраструктура да бъде организирана. Тук пак много активно са въвлечени колегите и от Световната банка, които са гледали сто държави, всеки експериментира по някакъв начин. Да видим нашата конюнктура каква е и кое е най-подходящо за България.

Освен данъчни облекчения по какъв друг начин ще привличате фирмите да участват в този процес?

Нещата са различни. Фирмите принципно са заитересовани да правят нещо, което да продават по-скъпо. Едната е темата как да си взаимодействат, което няма общо с данъци, което може би е равно по важност, а другото е в момента се гледат освен данъчните всички механизми за насърчаване в много други държави, но понеже има много дебат по всички тематики, не искам сега да изпадам в конкретика. Някои варианти ще отпаднат, понеже не можем да ги финансираме, други се оказва, че в нашата правна рамка не могат да се имплементират. Така че нека приключи този дебат и ще назовем конкретните мерки.

Какво друго ще пише в този закон за иновациите?

Как да бъдат по-скоро определяни приоритетите, къде трябва да бъде иновирано. Какви са формите, иновативния съвет ли е, някаква специална фондация ли ще се направи, как ще работи, с какви механизми, кой ще влиза в нея. Този е организационният елемент. И това бих казал, са двете основни насоки.

За начало са предвидени около 40-50 млн. евро, които могат да влязат...

Това е моето предложение към министър Трайков и към министър Дончев, съответно и към Европейската комисия. Да бъдат заделени по програмата („Конкурентоспособност") за правенето на първия такъв модерен парк, ще намерим по-добро име за него. И то да е за малко под или около 50 млн. евро, което е значителен ресурс.

Нещо като българска Силиконова долина?

Сравненията със Силиконовота долина винаги не са правилните, но нещо такова - да се вземе капацитет в сферите, в които имаме потенциал, да се събере на едно място и те да си взаимодействат. Така се раждат иновациите, така се случват хубавите неща.

А вашата идея откога може да зароботи? Есента ще бъде готов проектът.

Концепцията с проекта. И се надявам в края на годината да са локирани парите и да се започне изпълнението, 2012 година реално да е в процес на изпълнение това нещо. Есента да се знае - дадени са толкова пари и от януари 2012 да се изпълнява проектът.

Приоритетни проекти има ли?

Въпросът е около кои сфери. За София се дискутират две - или заедно ще ги направим, или като алтернативи. Едното е фармация и медицина, а другото ICT - това, което правят фирмите от секторите на високите технологии, софтуерните компании, тоест технологичен като насоченост. В момента гледаме дали да са две отделни звена или да е на едно място с обща инфраструктура. Има консенсус, че това са сферите като първи, приоритетни и те са избрани на базата какво има като научен потенциал, какво има като университети, БАН, обаче от друга страна, бизнесът да е достатъчно активен и мащабен да участва в тези иновации чрез пари.