Пострадалите от наводнението в Цар Калоян чакат помощ от държавата
Пострадалите от наводнението в Цар Калоян чакат помощ от държавата / netinfo

Почти 20 дни след трагедията в Цар Калоян хората, изгубили домовете си, още не знаят какъв ще бъде временният им подслон. Повечето от засегнатите разчитат да бъдат приютени от свои роднини. До този момент държавата е изпратила общо 17 фургона и обмисля вариант около 20 семейства да бъдат настанени в сградата на старото училище в града. Пострадалите обаче, според данни на общината, са над 500. Какво е тяхното положение в момента и какви мерки ще предприеме държавата ще разберем от разговора на Гергана Тодорова с кмета на община Цар Калоян Ахмед Ахмедов.

Какво е в момента състоянието на хората, които са без подслон? Какви надежди имат те?

Няма хора без подслон. Приютени са при роднини или приятели. Тяхното очакване е колкото се може по-скоро да си влязат в собствените къщи и с оглед на това те са притеснени от предстоящата зима. Но аз съм убеден, както каза министър Емел Етем, че ще се направи всичко възможно те наистина да се чувстват добре.

А за самите ремонти какво точно трябва да се изгради, какво е състоянието на сградите?

След като имаме оценката на експертите-оценители, ще се направи всичко възможно да се дадат или материали, или пари за ремонт според нуждата на самата къща, а тези, които се нуждаят от някакво инженерно решение, също ще бъдат подпомогнати и с проект относно реконструкцията на къщата.

Финансирането на ремонтите само от бюджета на общината ли ще бъде или разчитате и на дарителски фондове?

За бюджета на общината изобщо и не може да става дума, защото нашата община е малка, разчита изцяло на 90 процента съфинансиране от държавата. Ние очакваме голяма помощ от държавата било чрез ведомството на госпожа Емел Етем, било чрез това на Емилия Масларова, изобщо от всички министерства, които могат да помогнат.

От какво имат нужда засегнатите хора от Цар Калоян? Казахме, че са състоянието на водата е по-добро, имат ли достатъчно питейна вода, храна?

В Цар Калоян водата, токът, магазините – всичко функционира нормално. Предполагам, че най-голямата болка на хората е техният дом, тяхната къща. Когато имаш къща, можеш да се сетиш, че ти е нужна спалня, че ти е нужен хладилник, а когато го нямаш този дом, няма и за какво да мечтаеш.

А хората, които са имали собствени дребни стопанства и са се изхранвали по този начин, сега разчитат на помощ, храната се докарва. Те нямат средства, предполагам, да си доставят тази храна, която са произвеждали?

Да, но при нас имаше предимно малки стопанства, които не са били от толкова голямо значение за прехраната на самото семейство. Със земеделие се занимават много малък процент от населението на Цар Калоян. Но имам уверението, че ще бъдат и подпомагани и някои с животни, понеже знаете, че нашият район е селскостопански район.

Какви оплаквания постъпват при вас, идват ли хора при вас, имате ли личния контакт?

Да, имам личен контакт, притеснени са, много са притеснени, но основно сега, понеже текат дейности за възстановяване и почистване, основно за това идват, колкото се може по-бързо да им помогнем да си изчистят.