Пазачите срещу битовата престъпност - без оръжие и с минимална заплата
Пазачите срещу битовата престъпност - без оръжие и с минимална заплата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От следващия месец в бюрата по труда ще бъдат обявени 5000 нови работни места за пазачи, които да помагат на полицията в борбата с битовата престъпност. Конкретните изисквания към кандидатите все още не са официално обявени, но никой няма да бъде дискриминиран по никакъв признак, обясни в интервю за Дарик изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Заетостта ще бъде за период от до 8 месеца и ще се финансира чрез програмата „Сигурност", по която са осигурени малко над 17.5 милиона лева. Назначените пазачи няма да носят оръжие, а за труда си ще получават минималната заплата от 340 лева. Ако не си гледат добре работата, ще бъдат заменяни с други кандидати. Подробности за новата програма разказва Асен Ангелов.

Ясно ли е вече на какви изисквания трябва да отговарят тези лица?

В никакъв случай няма да се допусне елемент на дискриминация или фактори, които изключват масово кандидатите, които желаят да се включат в програмата. Разбира се, ще се съобрази подборът на лицата със спецификата на програмата, а това са дейности, свързани с наблюдение на обществения ред, това значи възможности и изисквания да бъдат покрити и обхождани определени населени места и територии от тези населени места.

По-конкретно ще има ли някакви специални изисквания за физическа подготовка, здравословно състояние, психическо състояние? Министър Йовчев говореше за тест за лоялност?

Към всяко работно място има подобни изисквания. Работното място не трябва да застрашава и трябва да съответства на здравословното състояние на всички желаещи да получат подобна заетост. Така че подобни принципи ще бъдат спазвани и тук. Подборите ще се извършат съвместно между служителите на бюрата по труда и представители на полицията, така че максимално коректно да се идентифицират правилните хора.

Вие как си представяте целевата група, защото от МВР говореха за пенсионирани военни, но това реално не отговаря на изискванията на програмата, това трябва да са безработни хора с регистрация в бюрата по труда?

Целевата група е много ясно посочена - това са безработни лица, регистрирани в бюрата по труда.

Възможно ли е това да са представители на малцинствата, в селата, в които няма други безработни лица?

Разбира се, че е възможно - всички български граждани, които търсят устройване на работно място, и са регистрирани като безработни, са възможни и потенциални кандидати.

Ясно ли е вече, дали тези хора ще носят оръжие и какво ще бъде то?

Хората, които бъдат включени в тази програма, няма да бъдат въоръжени. Най-вероятно те ще бъдат снабдени с устройства за сигнализиране на органите на полицията, в случай, че забележат нещо притеснително и нещо, което е в обхвата на тяхната дейност по наблюдение.

Казвате, че основно ще правят обходи, няма да охраняват определени обекти, или как точно ще бъдат регламентирани техните задължения?

Те ще съблюдават спазването на реда като тяхно гражданско задължение от една страна, и като задължение като участници в тази програма „Сигурност". Основната роля ще бъде наблюдение и сигнализиране на правоохранителните органи.

Одобрените вече пазачи ще минават ли обучение и кой ще го провежда?

Ще преминат подобно обучение, по-скоро инструктаж, преди започване на заетостта и преди изпълнение на конкретните задачи. Този инструктаж ще се провежда съвместно от МВР и от конкретния работодател - общината или областната администрация, и представители на Агенцията по заетостта, в частност на бюрата по труда.

Тези хора ще бъдат ли по някакъв начин видими като хора, които се грижат за сигурността по улиците?

Да, ще бъдат снабдени с необходимата отличителна екипировка и най-вероятно оборудване и дрехи.

Как ще бъде организирана тяхната работа - на смени или на нормален работен ден?

Програмата цели да подпомогне не само полицията, но и общинските и областните администрации. Тези институции са най-добре запознати с характера и с нивото на риск в населените места. Така че, освен полицията, кметовете и областните управители трябва да насочат най-прецизно лицата, които бъдат устроени по тази програма, в точките, където има най-висока необходимост. Към момента работното време на лицата ще бъде в диапазона между 6 сутринта и 10 вечерта.

А защо няма да се допуска работа през нощта и през почивните дни и празниците?

Това е възможност, която предстои да бъде обсъждана, не е изцяло изключена, просто към момента фокусът се насочва към този диапазон - от 6 до 10.

Периодът на заетостта е до 8 месеца. От какво ще зависи точно дължината на заетостта?

Допуска се заетостта да бъде и по-кратка, но не повече от 8 месеца. Такива са възможностите на програмата към момента.

Това означава ли, че ако примерно даден пазач бъде разпределен към един район и след 3 месеца в този район вече няма нужда от него, ще му бъде прекъсната заетостта?

Всички възможности, които касаят разпоредбите на Кодекса на труда, ще бъдат приложени, както и ще се опитаме с максимална гъвкавост да подхождаме в случаите, когато има необходимост от засилено присъствие на участниците в програмата, или когато това присъствие отпадне.

Възможно ли е избраните пазачи да се грижат за сигурността на населено място, различно от населеното място, в което живеят, тоест да пътуват?

Предполагам, че във всички случаи, когато в населеното място, което е обект на конкретен интерес, няма подходящи лица, които да бъдат включени в програмата, в тези случаи най-вероятно ще се допуска и транспортиране на участниците в програмата от други населени места, но все пак още е рано за подобно твърдение, не сме се сблъскали с практическите обстоятелства.

Ако набирането започва през април, заетостта реално през май ли започва?

Няма да започне най-вероятно заетостта през април или ако започне, тя ще бъде частична. Всички 5000 души ще бъдат назначени, но това не значи, че ще бъдат назначени в един месец. Най-вероятно поетапно ще започваме да сключваме договори с лицата от април. Все пак предстои подбор и идентификация на лица, които са подходящи за включване.

Определени ли са областите, в които има най-голяма нужда от такива лица?

Към момента са посочени определен брой общини от страна на МВР. Списъкът е доста изчерпателен, той включва над 90 общини.

Говорим за Северозападна България ли?

Не, не говорим за конкретен район, а за общини, където има по-високо ниво на битова или друга престъпност, няма конкретно райониране, а по-скоро на ниво община.