Овчаров: Кой определи, че ще спасяваме Химко - действа се елементарно популистки без анализ
Овчаров: Кой определи, че ще спасяваме Химко - действа се елементарно популистки без анализ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

"Всички в енергетиката са абсолютно случайни фигури. Всички, които в момента управляват енергетиката - казвам го едно към едно, нека да го знаят българите на кого са оставили цялата енергетика, са случайни фигури с изключение на Иван Генов в АЕЦ Козлодуй и Георги Христозов, който е в БЕХ. Други имена не се сещам". Това заяви в интервю за Дарик бившият икономически и енергиен министър Румен Овчаров.

Той каза, че не знае какво точна министърът на енергетиката Драгомир Стойнев разбира, говорейки за стабилизиране на НЕК, след като загубата на държавната компания за миналата година е над 400 млн. "Сега с разни счетоводни хватки ще я докарат до 300 млн. лв. загуба, а задълженията са над 200 млн.", каза Овчаров. Той допълни, че енергийният холдинг върви по същия път. "Това е кърпене на дупки, не е признак за сериозна стратегическа визия", заключи Румен Овчаров.

Румен Овчаров разкритикува и първите заявки на правителството за възраждане на индустрията в страната. "Начинът, по който се тръгна е популистки. Кой и по какъв начин определи, че Химко е предприятието, което трябва да спасим? Кой направи икономически анализ, кой направи технически анализ, за да видим какво е необходимо, къде ще продаваме, на какви цени ще произвеждаме. Не съм чел такова нещо. Ще спасяваме Ремотекс. Защо Ремотекс?", попита Овчаров.

БСП върви по острието на бръснача в тази ситуация - кабинетът е плод на много тежък компромис от страна на социалистите, но левицата трябва да е първа политическа сила на евроизборите, защото без политическа стабилност ще се въртим около 1 процент икономически растеж и ще се чудим кой ни е виновен, коментира още Овчаров.

"Грешна война, с грешен противник, на грешна територия, в грешен момент "- така бяхте обобщили, с един цитат, преди дни решението на АБВ да тръгнат по свой път, със своя евролиста. Битка за какво е това, господин Овчаров?

Честно да ви кажа, нямам отговор на въпроса. Аз съм имал сериозно мнение за Георги Първанов, и за Румен Петков, и за Ивайло Калфин. Те са стойностни хора и БСП, и левицата губят от тяхното отделяне. Затова не мога да видя смисъла и резона в това, което правят, няма за мен логика. Очевидно не им издържаха нервите. Винаги съм казвал, че политиката е маратон, тя не е спринт. Те би трябвало също да добре да го знаят. Онзи ден прочетох една много хубава книга на академик Косев за Бисмарк и България. Там една от неговите фрази е, че много е тъжно, когато политиците започват да вярват в собствените си блянове, политически блянове. Струва ми се, че тук има малко такъв момент.

Малко такъв момент. И все пак, доколко основателно е онова, което артикулират хората от АБВ- и за това как функционира в момента БСП, и за нещата, които с основание се поставят. Казват: "Белене" беше в предизборната ни програма. Засега се мълчи по темата.

Основната им теза е, че БСП първо, не изпълнява предизборните си обещания и второ, БСП до голяма степен не определя политиката, тя се определя от други властови центрове, така да го кажа, малко по-мъгляво. Но тази теза не е нова. Аз за тези властови центрове говорих още юни месец, а и не само аз. На един от първите пленуми след съставянето на правителството. Още тогава говорих за правителството на националното спасение, което уж ние лансирахме - Пламен Орешарски. Което формално се оказа правителство на двойна коалиция, а на практика се оказа тройна коалиция с едни неясни икономически субекти. БСП не е първата водеща политическа сила в тази коалиция. Затова съм казал също така, че БСП и ръководството върви по острието на бръснача в тази ситуация. И този компромис, ако е приемлив, той е приемлив само от гледна точка на това, че свалихме Бойко Борисов от власт.

Да, но оттук насетне?

Затова действието и на Първанов, и на АБВ за мен е грешно по простата причина, че то не ни позволява да направим следващата крачка, или затруднява направата на следващата крачка. Тази следваща крачка е да направим връщането на Бойко Борисов на власт невъзможно. Това минава през победа на БСП на евроизбори, загуба на ГЕРБ. Защото единственото, което все още държи ГЕРБ като самостоятелна, единна партия, това е илюзията, че ако не днес, то утре те се връщат на власт, че Бойко Борисов, великият победител, сега ще ги измете.

Да, за ГЕРБ винаги се говори като за партия на властта.

Затова става дума. Затова е важен резултатът от евроизборите, не толкова във външнополитически план. Важно е, разбира се, и ПЕС да спечели в европейски мащаб, но тези избори имат изключително важна цена за бъдещето на България. Ако ГЕРБ ги загуби, процесът на разпад на тази политическа структура, която за мен е една от най-вредните през целия период на прехода, ще бъде значително по-лесен. И точно този компромис в момента като че ли накланя везните в тази посока.

Хората в БСП, тези, които са до вас на всички избори, как приемат тази битка на добрия, лошия, злия, от филмите да ползваме това разделение? Да не би да загърбват и единия и другия, и на края да се окажат част от хваналите се на тази много широко отворена вече популистка сергия?

Тази сергия продължава да се отваря все по-широко. Очевидно уроците от далечното, и не толкова далечно минало много бързо се забравят, забравихме бързо и Симеон с неговите 800 дни, забравихме и Бойко Борисов, и всички останали спасители, които се изредиха на гърба ни да се упражняват през последните години. И сега отново лапаме мухите след поредния такъв родил се вчера политик, който твърди, че ще ни свърши всичката работа. Няма да стане нито едното, нито другото. Има проблем в БСП, аз съм го говорили и публично. Илюзията, че с едно такова формално действие като примерно - изключваме ги тези от партията, ние решаваме проблема, според мен, е невярна. Тези хора са стойностни хора, те имат своето влияние в партията и оттук нататък предстои много сериозна организационна работа, както за запазване структурите на БСП, която е по-лесната част, но по-важната е в изборната кампания да се стигне буквално до всеки избирател на левицата, да стане ясно, защо в момента трябва да се гласува за БСП. Има хора, които са объркани, аз го виждам, понеже се срещам много наши избиратели и то не по-официални поводи, където всички подкрепяме правата линия.

Когото има подобни раздели със сигурности има вина и в двете страни. Чули се някаква самокритика от страна на ръководството - за подхода, за начина, по който се случва дискусията и разговорът в партията?

Има проблеми в БСП, говорили сме на тази тема, говорил съм и аз. Сигурно и Сергей Станишеви има своите грешки и своите слабости. И цялата атака срещу него и срещу семейството му за мен е малко и прекалена и некоректна. Но така или иначе сме в тази ситуация, в която сме. Изборите трябва да бъдат спечелени и то трябва да бъдат спечелени от БСП. Така че може би е време малко сега да позатворим вратата към критиките и да се стегнем с предизборната кампания. Много са важни тези избори.

Те страстите вече закипяха, президентът влезе в играта с идеята за референдум, Станишев го контрира с възможно допитване за плоския данък. Това е малко на ръба на Конституцията да се пита за данъци?

Те и двете неща са на ръба на Конституцията. Аз това надцакване с референдумите ми идва малко в повечко, особено сега с подписката, която Бойко Борисов, Мартин Димитров, и Близнашки ще съберат. Нека да я съберат, нека да видят как се събират подписи. Ако си мислят, че е много лесно ще им кажа, че не е толкова лесно, нито пък е толкова приятно.

Да, но е факт, че това акумулира енергия. И в този смисъл ще сбърка ли мнозинството ако с лека ръка отхвърли, а не просто обсъди тези въпроси, защото помним, че и покрай "Белене" БСП стегна много сериозно редиците, точно преди избори.

Така е. И БСП показа, че е сериозна политическа партия с много сериозно влияние. Но и тезата беше малко по-различна. Вярно, че въпросът "Белене" може би беше много специфичен, но той беше въпрос за това, в коя посока ще върви България, дали ще прави нещо като развита съвременна, технологична държава или ще позволява всякакви случайни хора да прекратяват огромни проекти и да заравят милиарди в земята просто ей така, защото не разбират за какво става дума. Докато тук ми се струва, че става дума за чисто политическо заиграване.

Да, но хората ще се издразнят на левицата и на ДПС, ако това бъде стопирано на ниво пленарна зала.

Наистина ли мислите, че като приемем задължителното гласуване и особено като почнем да раздаваме по 20 лева ваучери... Вие ми припомнихте едно време, правихме томболи по царско време, раздавахме телевизори. И какво точно се случи с цялата тази работа?

Със сигурност не ударихме висоти в изборната активност.

Същото ще бъде и тук. Нито единият въпрос е за референдум, нито другият.

Да, друг е въпросът, че ако направим референдум за задължителното гласуване трябва да сложим в скоби и искате ли Велико народно събрание, което да го въведе. Но като казахме "Белене", защо мълчи кабинетът и властта, и БСП в частност по тази тема? И президентът в едно интервю за ИТАР-ТАСС заяви позиция за модернизация на АЕЦ "Козлодуй", евентуално 7-ми блок, за "Белене" - по-скоро "не". ДПС са категорични - "не".

Тази глупост не я разбирам. Слушам Данчо Цонев. Ако "Белене" било без договор за предварително изкупуване на енергията, без държавни гаранции той бил "за". "Белене" никога не е имало договор за предварително изкупуване на електроенергията.

Там, ако сме честни, мнозина казват, че ДПС са последователни в тази си позиция, но не е съвсем така.

Те бяха част от двойната коалиция на Симеон Сакскобургготски, която рестартира проекта. Те бяха част от тройната коалиция, която поне 10 пъти е гласувала в парламента по най-различни начини и поводи в подкрепа на проекта.

Но сега са срещу. Това ли спъва разговорите?

Не, не мисля, спъва го друго. Искам обаче да кажа на всички тези, които така, с лека ръка, се оправдават: видите ли има арбитраж, за това ние си мълчим. Арбитражът е поради причина, че проектът беше спрян. Тоест отмяната на решението за спиране на проекта автоматически решава и проблема с арбитража. Затова това обяснение може би изглежда на някои много умно, то всъщност е страшно глупаво. Какво ще се случи ако ние загубим арбитража, след 5 години?

Ще се плаща.

Плащаме си, заставаме в клекнало положение, проект няма, парите са изхарчени - 5 милиарда. И ние щракаме с пръсти. А какво ще се случи ако ние го спечелим. Какво печелим от цялата работа? Проект няма, ще платим малко по-малко пари, няма да бъдат заровени 5 милиарда, ще бъдат 4 милиарда. И пак ще щракаме доволни с пръсти. Само че има един такъв момент и го казвам по повод на приказките на президента. "Белене" е проект от средата на 90-те години. Той е оптимизиран, работещ, но той не е последният проект на Русия, след него има вече нови варианти. Този проект тази година трябваше вече да работи. Ако ние се помотаме още малко и решим след 5 или 10 години да го въведем в експлоатация, той ще бъде проект на 30 години.

Смятате, че и арбитражът в момента прави властта по-предпазлива?

Не. Смятам, че властта още не е изчистила позицията си, натискът от други политически сили, външни, е много силен затова и тръгваме на едно недомислено решение за Козлодуй, което за мен е абсолютно необосновано от нито една гледна точка.

Там има ли движение по казуса с Уестингхаус (Westinghouse Electric Company)

Той по-скоро служи като оправдание, както едно време "Белене" служеше за оправдание на Симеон Сакскобургготски и Меглена Кунева и на всички, които затвориха 3 и 4 блок и 1 и 2 блок в АЕЦ "Козлодуй", за да хвърлят малко прах в очите на хората: Абе ние не сме срещу ядрената енергетика, тя е много хубава, ама нали сега ще направим едно "Белене". Кога ще го направим - на куково лято.

Митниците и енергетиката май се оказаха секторите, където има най-чести смени. В ДКЕВР се извъртяха много фигури от миналата година, сега НЕК има нов шеф?

Аз там ги загубих вече. За последните 5-6 месеца 6-7 човека се смениха. На нито един не знам името, всички са абсолютно случайни фигури в енергетиката. Всички, които управляват в момента енергетиката, казвам го едно към едно, нека да знаят българите на кого са оставили цялата енергетика, са случайни фигури, с изключение на Иван Генов в Козлодуй, на Жоро Христозов, който е в БЕХ, за други имена не се сещам. Всички, включително и тези постове, които изискват много специфична квалификация.

Не е ли опасно да сме на автопилот?

Да, просто защото се изпълняват други задачи.

А хората, може би провокирани от определени политически сили, но вчера отново бяха на улицата, година след това, което сериозно разбуни страстите. Доколко се решават проблемите?

Честно да си призная, нямат основание за това, защото намаленията на цените, които се стоварват върху отрасъла, така или иначе са факт. И сега отново, при положение, че цените на електроенергията за битовия потребител в България са в пъти по-ниски, отколкото за цяла Европа, вярно ще ми кажете заплатите и така нататък... Е, да, но ресурсът, който се ползва е на същата цена, какъвто е в ЕС, не е по-евтин българският ресурс.

Факт.

Така че тези протести са по-скоро политически манипулирани.

Говорейки за това обаче не се случиха искани промени в сектора. Може би това е свързано и с въпроса ми преди това за промените изобщо в отрасъла енергетика, онова, което там се случва. Говорихме и в един наш по-стар разговор за състоянието на НЕК. Доколко властта там изпуска нещата?

Изпуска ги напълно. Аз даже и на пленума онзи ден слушах министъра как обясняваше, че НЕК вече се стабилизирала. Не знам какво точно разбира под стабилизация. Загубите на НЕК за миналата година са над 400 милиона, сега, с разни счетоводни хватки ще ги докарат до 300 милиона загуба. Задължения над 250 милиона. За какво точно си говорим, за каква стабилизация. БЕХ върви по същият път. Той взема 500 милиона евро заем, с който разплати част от задълженията на НЕК, с останалите запуши дупките в края на миналата година и началото на тази година. Сега се очаква да вземе още 600 милиона за Южен поток, става дума да евро. Ето ви ги над 2 милиарда. Вземат сега заем от едни енергийни дружества, които имат пари, за да се разплати, да даде възможност на НЕК да се разплати с други. Това кърпене на дупки не е признак за сериозна стратегическа визия за това какво се случва.

А има ли визия кабинетът и управляващите партии за промишлеността? Тук се тръгна по една линия - реиндустриализация, оказа се акцент в работата на икономическия министър.

Това го има и в програмата, която приехме миналата година, на миналогодишния конгрес. И аз имам пръст в разписването. Разбиар се, начинът, по който се прави е по-скоро елементарен, елементарно популистки, така да го кажем. Кой и по какъв начин определи, че "Химко" е предприятието, което трябва да спасим, кой направи пазарния анализ, кой направи икономическия анализ, технологичния, за да видим какво е необходимо, къде ще продаваме, на какви цени ще произвеждаме. Не съм чел такова нещо. Ще спасяваме "Ремотекс". Защо "Ремотекс" точно?

А защо не някое друго предприятие?

Защо не помогнем на някое от все още работещите частни предприятия, които очевидно са били управлявани по-добре. Има доста фалирали предприятия в България, които ако искаме да възстановяваме... Но смисълът на реиндустриализацията не е в това, според мен. Смисълът е да намерим пазарните ниши, и ако ги намерим, те не са с поглед назад, а са с поглед напред.

Днес в един коментар, анализ на колеги удачно те напомнят, че Брюксел зове за икономика на знанието, нашите министри ще възкресяват линии отпреди 30 години.

За нови технологии, автомобилни промишлености, базирани на нови неща, електромобили и така нататък. Ето ви енергетиката. Тя е все още държавен отрасъл. Като искаме да индустриализираме, дайте да индустриализираме, имаме пазари, имаме кадри, квалифициран персонал. Една сфера, в която имаме сравнителни предимства в целия регион. Дайте тук да реинвестираме.

Появиха се и съмнения, че сега държавата ще откупи нещо, ще налее едни държавни пари, ще се опита да стабилизира нещо, с идея може би да го продаде, не знам каква е идеята на спряганите предприятия, но ако толкова години не е имало инвеститор, който да види хляб в тази работа, каква е гаранцията?

Много пъти се опитваха, особено пък за "Химко". И аз съм участвал в най-различни схеми за спасяване като министър през 2005-2006 година, имаше едни инвеститори. Едно предприятие, което 20 години е в развал... Що не е "Агробиохим", примерно, азотноторовия завод край Стара Загора. Дайте него да възстановим. Или института по електроника, завода по електроника.

Грешен подход или липса на анализ?

Така е. Проба-грешка. Само че не мисля, че имаме право да харчим пари.

Парите за общините, и те се оказаха политическа драма с тази реплика и припомняне за царските проекти, чешмичките. Сега започнаха наши - ваши кметове. Колко обективно в действителност е държавата да дава пари с отделен фонд?

Той не е фонд, който е създаден за обективно раздаване. Това е програма, която трябва да стимулира икономиката на страната. Това е идеята на тази програма. Тя не е програмата за чешмичките. Извинявайте, но така ГЕРБ не правят нищо ново, те продължават Бойко Борисовската линия - като нямам аргументи, почвам да обвинявам. Кой от вас знаеше по какъв начин той раздава неговите резерви в бюджета. Всеки бюджет е имал резерв за структурни реформи и проблеми.

Да, по едно време масово излишъци се харчеха за това.

То беше в едни други времена. Бойко Борисов излишъци не е имал. Той харчеше заеми и резерва, който му бяхме оставили. Но кой знаеше. Помните ли как отиваше: Ето, аз ви направих детската градина, аз ви направих училището, ето, пътя ви пускам. Раздаваше ги тези пари сякаш са неговите собствени, от джоба си, а той господ бог. И никой не се замисляше, те не бяха по-малко. А сега за общините на ГЕРБ били 125 милиона и били много малко. Знаете ли колко е инвестиционната програма на София тази година - 700 милиона, с 200 милиона повече от миналата година. А колко е инвестиционната програма на община Брезово, примерно. И кога тя ще има въобще някакви пари за инвестиционна програма. И сравняваме абсолютно несравними неща. В крайна сметка за какво община София ще инвестира - завода за боклук. Защо някой не провери кой спечели търга за завода за боклука. Защо спечели най-скъпата оферта, с 50 милиона по-скъпа от следващата, с 20 над прогнозната, лимитът на проекта. С 4 милиона годишно по-скъпи разходи. И е спечелен от фирма, която никога не е правила такъв завод. Тази програма си върви, 200 милиона София ще си изхарчи. И ние сега плачем за големите общини. Да, и за тях ще има.

Да, повечето кметове на ГЕРБ са наистина кметове на по-големи градове, а идеята е парите да стигнат до по-малките населени места.

Да се даде някакъв старт, някаква икономика, хора да намерят работа. И да се завърти някакъв бизнес в България. За това става думи и затова сега този плач не е смешен, той е нахален плач.

Дано не гледаме ситуации, в които да се откриват безсмислени обекти.

Няма да успеят за тези избори. Те са прекалено близо.

Като задвижат проектите, ще дойде време за гласуване.

По-скоро бих ги разглеждал от тази гледна точка като някаква стъпка на държавата в посока на стимулиране на икономиката и на някакъв растеж, включително и заетост.

Как ги виждате тези месеци преди изборите?

Трудни ги виждам, с много напрежение, но пък сериозните неща бавно, но сигурно ще изплуват.

Какво ще означава загуба за БСП на евроизборите - знак за преразглеждане на статута и съществуването на този кабинет в пълния му мандат?

Този кабинет е изключително сложен. Аз съм го казвал много пъти и сега го казах. Той е плод на много тежък компромис и то от страна на БСП, но другият вариант е още по-лош - връщане на ГЕРБ на власт за мен е просто път на България в съвсем друга посока. Тези 4 години са не само загубени за страната. Ето сега твърдим, че имаме процент и половина ръст за третото тримесечие. Румъния има 4,5 %. Една Румъния, която 2006-2007 година беше в тотална финансова криза, Международният валутен фонд я спасяваше до преди една година.

Въпросът е какво става ако имате под...

Необходима е политическа стабилност в страната. Без политическа стабилност ще се въртим около процента или процент отгоре, процент отдолу и ще се чудим кой ни е виновен.

Но факт е, че изборните резултати бяха обвързани с тази стабилност.

Да, затова сега е необходимо да се стабилизира кабинета.

Какъв успех и резултат ще го стабилизират?

То е ясно какъв. БСП трябва да бъде първа политическа сила.

Абсолютно, пред ГЕРБ? Независимо от евродепутатите взети от ДПС, АБВ?

Ако сме първа политическа сила, то е ясно, че ще имаме над 6 депутати, което вече е добър резултат.