Опасно е да се купува храна на плажа от случайно минаващи продавачи
Опасно е да се купува храна на плажа от случайно минаващи продавачи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Опасно е да се купува храна на плажа от случайно минаващи продавачи
44258
Опасно е да се купува храна на плажа от случайно минаващи продавачи
  • Опасно е да се купува храна на плажа от случайно минаващи продавачи

Има случаи, при които в България се внасят храни от други европейски страни с изтекъл срок на годност, пакетират се у нас и се продават в търговската мрежа. Това съобщи в съвместното предаване на Дарик и БНТ „Денят започва с Витамин" изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов. Според него злоупотребата с хранителни стоки трябва да се криминализира, чрез промяна в Наказателния кодекс. Ето какво още обясни д-р Войнов в съвместното предаване на Дарик и БНТ "Денят започва с Витамин":

Вчера в магазина, докато се редя за хляб, една жена помоли момчето на касата да види каква е датата на годност на хляба, който тя искаше да си купи. Момчето гледа, гледа и каза - тук пише 24 юли 2020 година. Което означава, че това или е изключително траен хляб или има печатна грешка върху етикета, което не бива да се случва реално, печатната грешка, тъй като можеше и да е 2010 година трайността на хляба. Ето един любопитен случай, който е минал. . . проверката няма как всички да ги обхване, тя има желание, но няма възможност. Това се случи в един такъв случай. Започваме по този начин разговора си с г-н Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните. Две хиляди и двадесета?

Хубаво е, че все пак бабата вече гледа за срок на годност.

Точно така, специално гледаше.

Значи има здравна култура вече дори и при бабите и въпреки възрастта им, все пак се вглеждат в срока на годност. Наистина е проблем с това нещо. Ние направихме своите изводи, включително и по морето, много хранителни продукти иззехме и бракувахме, може би над. . . точно на морето над 3 тона, което е страшно много.

Бяха с изтекъл срок на годност ли тези храни? Какъв беше проблемът при тях?

С изтекъл срок на годност, без документи за произход, което е изключително опасно. И затова, така, аз инициирах промяна в Наказателния кодекс това нещо да може да се криминализира, защото все по-често това се случва. И аз считам, след като някой
го прави това съзнателно, нали, предлага храни с изтекъл срок на годност, това е извършване на престъпление. И тъй като към момента в Наказателния кодекс е разписано в чл.350, че може да се повдигне обвинение на нарушител, който след предлагане на храна доведе който я е консумирал, до смърт. Това е трудно доказуемо. И към момента няма как да се повдигне, няма основание, законово основание, да се повдигне обвинение към всеки, който, пак казвам, съзнателно предлага такива храни.

Г-н Войнов, извинявайте, че ви прекъсвам, но тъй като това е важно, искате наистина затвор за нелоялните търговци, искате промяна на наказателното ни законодателство, но прословутият член, който вие цитирахте, 350. . . аз поне, той е пред мен, сега да не го чета, че много тежко звучи, като всеки юридически текст, но тук няма смърт. Тоест според мен това е член, който, ако се прилага съвестно, буквата на закона, може би той би могъл да работи и не е нужна промяна на законодателството.

Аз лично съм го тествал. След като един нарушител, който многократно беше нарушил закона, беше даден на прокуратурата, водеше се следствие и аз изписах тонове мастило, нали, при следователя и той каза - ами, нямаме основание, след като няма трайни последствия при потребителите, че нещо се е случило, доказано, ние няма как да повдигнем обвинение към този нарушител. А сега, когато е разписано, че всеки, който съзнателно, изтегляйки от веригите храни с изтекъл срок на годност и отново се препакетират и се пускат в търговската мрежа, това е вече извършване на престъпление. И след като това е ясно разписано, може да бъде повдигнато обвинение. И тогава мисля, че нещата ще си дойдат на мястото.

Имате ли подкрепата на бранша, на търговците, като започвате тази битка, защото това е сериозна битка, промени в Наказателния кодекс?

Ами, аз мисля, че, така, те го разбират и лоялните търговци, които са, коректните, мисля, че са зад това нещо. Имаме случаи с примерно схемата, която е за all inclusive, нали. В момента вериги казват на доставчици примерно на хляб. . . ако достави в една верига 3000 хляба, те казват - 5 процента остават нереализирани продажби. Те не му заплащат 5 процента. Пет процента от 3000, това са 150 хляба. Сто и петдесет хляба. . . о`кей, ако те са с изтекъл срок на годност или пък с нарушена опаковка, те съответно трябва да отидат в екарисаж или пък трябва да отидат за храна на животни. Но доставчикът казва: искаме да видим къде е отишъл този хляб. И тези вериги предоставят един протокол, в който е разписано, че този хляб те са го изхвърлили в кофата за боклук, което е несериозно. А този хляб може би е отишъл на all inclusive, може би е отишъл на друго място.

Всъщност вие подготвяте една наредба за храна на туристи, не на животни. Наредба подготвяте, с която да забраните тези отклонения.

Да, така е.

Кога ще е готова тази наредба?

Ами, работи се и се надявам в най-скоро време и максимално бързо това да се случи.

Но колкото все пак до екарисажите, възможно ли е наистина всяко магазинче да има сключен договор с екарисаж?

Да, това е другият проблем, това е другият проблем, тъй като наистина това е невъзможно - всяко едно малко магазинче да сключи такъв договори, а и той пък да бъде обслужен. Нали, това, ако е сключен, е някаква проформа. Затова ние искаме в наредбата да е разписано навсякъде в общините да има такива междинни складове, какъвто има и в София, където се изтегля тази продукция в този междинен склад и след това оттам вече отива на екарисаж. Или пък може да имат договори, примерно, за храна на животни, което пак става. Примерно този хляб, който е с изтекъл срок на годност, да бъде предаден в някаква свинеферма, примерно.

Сега, само за да изчерпим този въпрос с престъплението и наказанието, за затвора. Сега, парламентът е в почивка, разбира се, във ваканция, но юридическото лоби в ГЕРБ, в парламентарната група, защото от него ще зависи, от колегите ви от ГЕРБ ще зависи дали тази поправка в Наказателния кодекс ще стане факт, те какво мислят по въпроса? Имате ли обратна връзка?

Аз нямам обратна връзка, тъй като, както казахте, парламентът все още е в отпуск. Но аз мисля, че хората го разбират, потребителите го разбират и го искат това. Наистина наказанията трябва да бъдат драстични и всеки, който злоупотреби, който се опита да престъпи закона, съответно трябва да си получи и наказанието. Защото, пак казвам, има доста случаи. Наказание е, когато той фактически не е видял, пропуснал е да види, че продуктът е с изтекъл срок на годност, несъзнателно, нали, тогава той си понася съответното наказание. Но когато той, включително вкарвайки от Европа храни с изтекъл срок на годност, тук се пакетират и след това се реализират в търговската мрежа, това е извършване на
престъпление.

Да, да не говорим, че тук си има и умисъл.

Разбира се.

. . . по небрежност или невнимание.

Така че аз мисля, че една глоба не е достатъчна. Една парична санкция не е достатъчна.

Добре, ще видим дали ще доживеем да видим в затвора човек, който злоупотребява с нашето здраве, нали така?

Естествено.

Кажете сега за all inclusive, защото това се превърна в мръсна дума напоследък. Предлагате тези категории хотели, малките хотелчета, които имат 2 или 3 звезди, да не могат да предлагат тази услуга, защото просто очевидно кухните им не са в състояние да предложат този богат асортимент на all inclusive в неговия хубав смисъл. Вие имате ли правомощия в крайна сметка да определите на кой хотел да се позволява услугата all inclusive и на кой да се забранява, или друга институция. . .

Разбира се, че след като имаме правомощия да отговаряме за храната, съответно би следвало да имаме правомощия да разпишем какъв асортимент да се предлага. И аз наистина останах доста изненадан, не очаквах това, което констатирахме това лято, беше ужасно.

Страшно ли е?

Храна за all inclusive, за три хранения, между 3 и 5 лева. Всеки може да си направи извода за какво става въпрос. И аз мисля, че това не е формулата България да бъде водеща туристическа дестинация. Просто това отблъсква туристите от посещение в страната ни.

Ама то това ме отблъсква и мен, нищо, че съм тук родна българка. Аз също съм попадала на такъв отвратителен all inclusive, и то в изключително скъп хотел, и аз повече не стъпвам там.

Така е. А целта е тук да се предлагат евтини пакетни цени, за да може да се привличат туристи. И другото, което е, да не се изпускат туристите от хотела, да не може той да прави своя избор и да отиде да консумира храна в други заведения. Това е идеята на all inclusive. И просто пренебрегват се абсолютно всякакви правила. Затова нашата идея е. . . навсякъде по света, разбира се, има хотели, които са, така, многозвездни, 5-звездни хотели, които предлагат тази услуга all inclusive, но аз мисля, че се различава. Предполагам, че всеки е ходил в чужбина и знае за какво става въпрос.

Конкретно, за да е съвсем ясно и на зрителите, и на слушателите, предлагате тази услуга all inclusive да бъде предлагана единствено и само от хотелите от 4 звезди нагоре?

Да, ние ще ги огледаме всички, които заявят, че ще предлагат тази услуга, и съответно ще разпишем дали той има възможността да предлага цялата гама продукти от А до Я, съответно това ще бъде разписано. Тези, които нямат възможност, няма да предлагат такъв тип услуга.

Да останем на морето още малко. Вдигнахте мерника и на царевичарите, на продавачите на царевица, на гевреци. Това лято в Бургас на плажа си се продаваше царевица по старата схема.

Аз също бях свидетел как се разнасяха чироз, понички, банички, гевреци, дини, пъпеши, което е недопустимо, недопустимо.

Добре, кажете откровено, бил сте на море, вие не сте ли си купувал от тези хора, които разнасят по плажа всичко - от диня през царевица, до семки и чироз?

От такива не. Купувал съм. . . в началото на всеки плаж има временен обект.

Капанчета.

Такива капанчета, които предлагат същите. . .

Ами, че те ги взимат от там, за да ги разнасят на плажа.

Да, да са едни и същи, но аз съм купувал от там.

Най-вероятно, да.

И аз мисля, че така и трябва да бъде. Трябва да има временни обекти в началото на плажната ивица и от там да може да се купува. Аз мисля, че вина имат концесионерите, защото предполагам, че тези, които разнасят, се отчитат на концесионерите на плажа. Те знаят, тъй като. . . Ние тях не можем да ги санкционираме, защото те в тях нямат нито документи за самоличност, може да хвърли чантата в морето и да каже - ами, аз...

Я намерих. . .

. . . намерих. Така че. . .

Концесионерите ли санкционирате. . .

В такъв случай ние ще имаме разговор с концесионерите, ще бъдат издадени предписания, че ивицата, която те стопанисват, плажната ивица, съответно. . . ако искат да има такъв вид услуга, трябва да има временни обекти, разположени в началото, и всеки да отиде там да си купи. Защото, пак казвам, много е опасно. Тези хора, които разнасят тези продукти, нямат съответните здравни документи, съответно, ако имат някакво заболяване, някаква инфекция, могат да я разнесат на много хора.

Няколко думи за детските лагери, защото там никак не е розово положението. Сега, от справката, която вие ни предоставихте, само от 13 до 20 юли тази година, като сте направили проверки в такива лагери и въобще там, където децата се хранят, сте забранили и сте бракували 440 килограма хранителни продукти, включително 150 яйца.

Ами, ето, това просто е недопустимо. Децата се хранят с продукти с изтекъл срок на годност и с продукти с неизяснен произход. Това е една руска рулетка. Не се знае какво ще се случи. В края на краищата родителите пращат децата си на детски лагер с най-добри чувства, че детето там ще отпочине, ще поиграе. . . И какво се случва? Така че това е реалната картина. Предприели сме също сериозни мерки по отношение на лагерите. Те си имат правила. Включително имахме нота и от Беларус към България във връзка с това, че не се предоставят добри условия за летуване на децата от Беларус. Съответно всички, които ще бъдат на лагер, трябва да бъде известено здравното министерство, съответно ние трябва да имаме пък регистър на лагерите в страната, за да може наистина да се упражнява контрол.

Точно както и с хотелите всъщност. . .

Да, така. . .

Като казахте руска рулетка. Днес не знам дали прочетохте какво пише руският "Комсомольская правда" за турските хотели, които предлагали българско уиски менте, с което пък тровели руснаците. Някакво разследване на "Комсомольская правда" огромно. Та на уискито пишело - произвежда се в България с разрешение на Министерство на селското стопанство. Сега, че такова няма . . . отдавна няма. Но някаква проверка по този случай? Ще проверите ли, или това не е във вашата компетентност?

Не, това не е в моите компетенции.

Ваньо Танов ли да питаме?

Алкохолът не е към моята компетенция. Това е към Агенцията за лозата и виното към Министерство на земеделието, които са с алкохола, и евентуално Агенция "Митници". При нас са само нискоалкохолните питиета като бирата. Бирата е към Агенцията по безопасност на храните.

Виж, това за мен беше любопитно уточнение. В смисъл - бирата е при вас, уискито при Ваньо Танов.