Огнян Герджиков: НДСВ е лоялен партньор в коалицията
Огнян Герджиков: НДСВ е лоялен партньор в коалицията / netinfo
Каква е причината една българска партия, която участва в управлението, да спечели на евровота шест пъти по-малка подкрепа от тази, която е имала на парламентарните избори преди две години? Загуба или катастрофа, или друга дума може да се употреби като синоним за това, което постигна НДСВ на евровота, и какво трябва да се промени в партията и в правената от партията политика, за да се прекъсне тенденцията на спад. Тежки въпроси, на които ще отговаря гостът ни проф. Огнян Герджиков в предаването „Денят”.

Един евродепутат е по-добре от нито един, проф. Герджиков. Това ли обаче прилича като резултат на партия, която подписа договора ни за присъединяване към ЕС, която изкара един мандат от управлението, участва във втори?

Вярно е, че един депутат е по-добре от нито един. Вярно е също така, че политически сили, които имаха не малък принос за нашето членство в ЕС, не можаха да вкарат нитоедин, визирам СДС и ДСБ, включително, ако щете, и ССД на Стефан Софиянски, макар че той в тази формация нямаше чак такива заслуги, колкото в един предходен политически период, когато той беше част от ОДС, така че партиите, които са с най-голям принос, се оказва, че всъщност излъчиха един-единствен представител заевропарламента в наше лице, в лицето на НДСВ.

Какво е вашето лично обяснение за този резултат? Неведнъж и вие, и ваши колеги от НДСВ са казвали, че търпите сериозни негативи от участието си в тази коалиция.

Значи, вярно е, че ние платихме изключително висока цена. Сега проличава това, че тази цена още не е изплатена, макар че трябва да си признаем, че НДСВ показа през последните месец и половина много сериозен ръст, тъй като доверието към нас беше слязло под 2 процента, а сега е вече някъде към 7 и това показва, така, твърде сериозен ръст само за кратко време.

В рамките на кампанията мобилизирахте едно ядро. . .

В рамките на кампанията показва, че имаме твърдо ядро, което стои зад нас. Има и, разбира се, хора разочаровани. Има, разбира се, и много други причини, за които можем да си говорим. Те се отнасят до голяма степен и за това, което претърпяха СДС и на Костов партията.

Ниската избирателна активност?

Ниската избирателна активност. Изключително ниска избирателна активност. Не, че е някаква особено голяма изненада, но това всъщност дава предимство точно на тези политически партии, които имат други структури и които имат полувоенизирани структури, които се мобилизират на 100 или близо до 100 процента, докато партиите на десницата или на център-дясно нямат този потенциал от гледна точка на мобилизация и не биха могли да имат, тъй като се предполага, че при нас са хора по-високо образовани, по-интелигенти, които трудно подлежат на такова строяване. Нещо, което е характерно за хората от по-ниските социални слоеве.

Едва ли обаче и активността, и фактът, че търпите някакъв отлив тъкмо заради участието си в тази коалиция, могат да бъдат, така, основни причини за този резултат. Не трябва ли да се говори за политиката, която прави НДСВ? Хората остават с впечатление, че НДСВ всъщност не прави политика, откак се включи в това коалиционно управление. Забелязаха ви, така, в критични моменти - когато се гласуваше принципът за уседналост, тогава, така, получихте някакват подкрепа дори от вашите структури...

Ние сме длъжни да се съобразяваме с коалицията, в която сме, и затова можем да имаме твърде малък толеранс на поведение. Ние сме изключително лоялен партньор, което всъщност не винаги се оценява положително, тъй като то не носи позитиви, то носи негативи, но именно в качеството си точно на лоялен партньор, в името на стабилността на страната ние си позволяваме само от време на време да бъдем коректив на управлението на БСП.

От време на време. Политиката се прави с реални действия, тук и сега. Истина е, че неведнъж Симеон Сакскобургготски сам е, така, залагал в действия и поведения, които са перспективни за години напред, както сам той е казвал, но от това губи партията.

Наистина Симеон Сакскобургготски има поглед напред. Той е друг тип политик. Политик, който за първи път се появява на нашата политическа сцена през последните години, затова неговият маниер е твърде различен и той не може да бъде така продуктивен, както е сред тези политици, които са с по-агресивно поведение, които могат да си позволяват по-резки движения. Той е човек изключително толерантен, с европейско възпитание - нещо, което предаде и на всички нас, които сме около него в НДСВ, и на този етап на нашето развитие действително това не се котира така добре, както би се котирало евентуално след 15, 20, 30 години.

Тогава политиката би била в друга своя фаза за нас.

Да, така е, но ние просто трябва да. . . този период да го изживеем, да се европеизираме действително, манталитетът ни да стане европейски, защото това е нещо, което най-бавно се променя, затова иска доста време.

Ще оцелее ли дотогава обаче НДСВ?

Ами, имаме намерение да оцелеем, защото смятам, че НДСВ, така, направи много за България и това тези, които могат да си позволят да го анализират, го правят и те отдават заслуженото на НДСВ, така че историята е тази, която най-добре ще отсъди какво е направило НДСВ за България.

Не е ли нужен обаче един по-сериозен разговор вътре в партията? Сега ви предстои конгрес, след дни. Преди минути тук говорихме с колегата ви от левицата Костадин Паскалев, който, така, защитаваше тезата за нужда от промени в. . . и ръководството на левицата, и в правената политика. НДСВ няма ли нужда също от един такъв откровен разговор, след който да последват определени стъпки?

Разбира се, че има нужда, и ние се подготвяме за такъв. Нормално е след такова сериозно изпитание като тези евроизбори, да се направи един спокоен анализ, да се види кой как е работил, да се видят перспективите, да се види политиката и това нещо в тези дни просто са неща, които се подготвят да се направят, и след десетина дена ние сме пред едно, така, твърде важно събитие в живота на нашата партия - този извънреден конгрес, който ще даде отговор ако не на всички, то поне на доста от тези въпроси.

Името ще бъде сменено на партията. Друго трябва ли да се смени?

Вероятно името ще бъде сменено. Струва ми се, че обаче абревиатурата НДСВ нетрябва да се сменя в никакъв случай. Това е моето дълбоко вътрешно убеждение. Би било грешка. Такава грешка, каквато всъщност БСП направи, възприемайкиабревиатурата ПЕС. Освен че не е благозвучно. . .

В кампанията.

. .. то просто доведе до една загуба, по едно време се говореше и за 7 процента. В крайна сметка не знам колко процента са останали, но изключително недалновидно и нехарактерно за една партия със стогодишна традиция е да постъпи толкова недалновидно и толкова, бих казал, даже на жаргонен език, левашки.

ПЕС като съкращение?

Да, като съкращение. След като една голяма част от техния електорат не можа да се ориентира, защото голяма част от техния електорат, трябва да си признаем, че не е най-високо образован.

Те не успяха да ги разпознаят. Вие ще запазите, по-всяка вероятност, марката?

Да, това е моето дълбоко вътрешно убеждение, че ние такава грешка не би трябвало да допуснем.

Но смяна в друго трябва ли да има, говоря и като политика, за лица, така, конфликти не са изскочили след края на изборния ден, видимо за пред нас, за пред медиите, но политиката?

Очевидно е, че трябва да има известна корекция в политиката. Едва ли тя ще бъде изключително рязка. Някой, ако смята, че ние ще вземем решение да напуснем тройната коалиция, вероятно ще сбърка, тъй като това няма да е добре за страната. Ние сме склонни да жертваме собствените си партийни интереси в името на стабилността на нашето развитие, което е по-важно от всичко друго.

В това студио сте изричал още след вота през 2005 г., че не виждате НДСВ в коалиция с БСП. Уви, това се случи.

Да, действително и никой от нас, общо взето, не виждаше подобна възможност. Може би много редки са били случаите, но просто понякога ситуацията поставя една партия пред исторически избор. Ние го направихме принудени, за да предотвратим една

политическа криза в навечерието на влизането ни в ЕС, което можеше да се отрази на датата 1 януари. Можеше после да бъдем отложени в членството си с година, две или господ знае колко.

Това нещо се случи, имате аргументите, с които сте го направили, обясняваше се неведнъж. Къде обаче е критичният минимум? Какво трябва да се случи с партията, за да се отграничите от онова, което не одобрявате в управлението. А дори защо не и да се премине към тази по-рязка крачка, която на този етап вие не смятате за нужна, да излезете от коалицията?

Значи, трябва да назреят условия за това. Условия за това биха назрели, ако се получи такова сътресение в държавата, когато държавата бъде евентуално изправена пред неизбежни предсрочни избори, тогава вече НДСВ би могло да вземе по-решителна позиция в един такъв случай. Но не смятам ние да сме инициатори на подобно нещо в никакъв случай. Ние сме длъжни да поддържаме стабилността, защото това е нашето призвание като част от тази тройна коалиция.

Избирателят, май, не се оказа съгласен с подредбата на вашата листа, ако се върнем на изборите. Политическото ръководство нареди една листа, но преференциите, които излязоха като резултат в подкрепа на фигури като Соломон Паси, Антония Първанова, май, дадоха знак, че вашият симпатизант преценява, повече цени емблемите, фигурите емблеми в партията. Грешка ли беше това?

Трябва да се признае, че и двете фигури, Соломон Паси и Антония Първанова, са изключително емблематични за НДСВ. Така че съвършено нормално е избирателят, симпатизантът на НДСВ, да предпочита тези утвърдени фигури, наложили се в нашето съзнание публично с големите си резултати, които дадоха. Всичко това се оценява. Но иначе аз бих казал, че изключително интелигентен и силен е този подбор на млади хора, много високо интелигентни и образовани, с висок професионализъм, нови лица, което показва, че всъщност НДСВ има един потенциал извън тези известни досега от последните години.

Можехте обаче да спечелите повече, ако листата не беше в този вид?

Не знам дали това би се отразило. Ние сме, така или иначе, над един мандат. Може би съвсем малък брой избиратели не ни достигнаха, за да вземем чрез разпределението и един втори мандат. Наистина сме просто на ръба на втория мандат. Но едва ли това е чак толкова решаващо. Важното е, че НДСВ показа, че може да се мобилизира. Направи го по един много силен начин.

Многократно повиши своята подкрепа, което показва, че имаме потенциал и този потенциал всеки трябва да се съобразява с нас, за да не изпадне в смешното положение на някои политолози и социолози, които допреди месец и половина ни предричаха нула депутати. Аз тогава казвах, че такива социолози би трябвало да си скъсат дипломите. И действително някои от тях си направиха едно нежно харикири, но признаха изключително сполучливата кампания, която ние проведохме, една европейска кампания без никакви нападки, без никакви компромати, без никакъв негативизъм. Напротив, само с позитивизъм.

ГЕРБ бавно точи от вашия електорат. Сега със сигурност са взели значителен брой от гласовете, които през 2005 г. бяха за НДСВ. Виждате ли изобщо изход?

Да, бих казал, че е нормално. Сега на гребена на вълната е Бойко Борисов, който все пак да не забравяме, че произлиза от НДСВ, следователно генетически той е свързан с НДСВ. Втори въпрос е, че ние сме самостоятелни партии, понастоящем ГЕРБ и НДСВ. Така че той, че взема част от нашия електорат, това е вярно. Взема, разбира се, част и от електората на БСП, и на някои от десните политически формации. Така че той е човекът, който в момента олицетворява новата надежда на България. Водеща:

Виждате ли такава надежда в лицето на неговата формация вие лично като. ..

Важно е как избирателят вижда, не как аз виждам, нали? Избирателят е този. ..

Реална алтернатива ли е тя?

Избирателят е този, който всъщност подрежда кой политик да бъде на върха и кой да бъде в подножието, не ние, които сме в политиката.

Все пак това беше първият тест, сериозен изпит за формацията на Бойко Борисов.

Да, и те го издържаха успешно.

Успешно.

Въпросът е дали следващите тестове ще могат да ги издържат по този успешен начин, нали, едно е, когато човек е бил във властта, друго е, когато не е бил във властта. Разликата е огромна, това е известно. Така ще бъде и в перспектива по същия начин. Консумиралият властта събира негативите на управлението, повече или по-малко. След това надеждите се пренасят към нещо ново. Бойко Борисов като харизматична личност носи един ореол на човек, който умее да говори по начин, по който хората го възприемат, особено определен сегмент от тези хора. Така че съвсем нормално, нищо изненадващо в това, че Бойко Борисов в момента е с такава силна позиция.

Става ли управлението НДСВ-БСП заложник на партньорите ви от ДПС след този изборен резултат? Няма ли да ви бъде още по-трудно да отстоявате позиции в рамките на коалицията?

Аз смятам, че ДПС в лицето на лидера Ахмед Доган са достатъчно мъдри и си дават сметка, че това не трябва да се получава. Аз например се прекланям пред това, което направи Ахмед Доган в изборната нощ, когато в един момент ДПС беше обявен за победителя и той съвършено мъдро, това малцина биха го направили, съвършено мъдро отказа първи да излезе на пресконференцията, съзнавайки чудесно, че българското общество не е готово за едно такова нещо и по този начин се спестява една евентуална вълна на национализъм, което би било твърде неблагоприятно за България в този момент и изобщо във всеки момент.

В рамките на управлението обаче дали ще осъзнае, че не трябва да използва този изборен резултат?

Силно се надявам, че тази мъдрост не е само инцидентно явление, а че тя всъщност е една трайна позиция на един мъдър политик, какъвто е всъщност Ахмед Доган.