Няма риск за военните ни в Ашраф
Няма риск за военните ни в Ашраф / netinfo
Министърът на отбраната Веселин Близнаков, председателят на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов и началникът на Генералния щаб /ГЩ/ на Българската армия /БА/ Златан Стойков се завърнаха от Ирак. Те посетиха лагера "Ашраф" и поздравиха охранителната ни рота за 6 май, Деня на храбростта и празник на армията ни. За посещението в Ирак Евгения Марчева разговаря с председателя на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов в „Денят” на Дарик.

Бяхте за пръв път в Ирак. С какви впечатления се прибирате у дома?

Това беше едно доста бързо посещение, което за щастие премина без инциденти и без някакви сериозни проблеми, и чиято цел беше именно посещение на контингента в навечерието на празника на Българската армия и Деня на храбростта 6 май. Това е едно посещение, което аз лично приемам до голяма степен и като свое задължение, и като съпричастност, която имам като председател на комисията към взимането на решенията за изпращане на български контингенти зад граница, и като израз на отговорност.

Междувпрочем мое дълбоко убеждение е, че нашата отговорност, на хората, които участваме в процеса на подготовка и на вземане на тези решения, не се изчерпва с натискането на копчето за гласуване. И второ, че участието на български военни контингенти в мисии и в операции зад граница не е само ангажираност, не е само отговорност на Българската армия или на Министерството на отбраната, то е изпълнение на ангажименти на държавата и следователно всички ние като представители на държавните институции би следвало да имаме своето отношение и своята ангажираност към всичко, което се случва с българските военнослужещи.

Видяхте на място със собствените си очи какъв е един работен ден на българския войник в Ирак, нали така? Видяхте с очите си какви са трудностите по изпълнението на тази мисия.

Всъщност това беше една от целите на моето решение да участвам в тази делегация - да имам и преките впечатления за условията, в които изпълняват своите отговорности и задачи българските военнослужещи, да имам и своите впечатления от условията, в които те живеят. Разбира се, и да чуя техните мнения и техните оценки за всичко онова, което им е осигурено в хода на изпълнението на тези задължения.

Веднага искам да подчертая, че правят впечатление, разбира се, и съоръженията за защита, и мерките, които са предприети по охрана и по отбрана на целия лагер, и в т.ч. по отношение и на центъра за закрила на бежанците, който е основна отговорност на българските военнослужещи. Правят впечатление, разбира се, и допълнително предприеманите стъпки в тази посока.

Съответно мога да посоча и мнението, което беше изразено и от командването на ротата български военнослужещи, съответно и от впечатленията за едно подобряване на социално-битовите условия, и всичко, което се прави в посока на подобряване. Разбира се, трябва да се подчертае, че нямаше изразени някакви забележки или претенции по отношение на цялостната логистика или аз поне не чух да има някакви искания от страна на българските военнослужещи.

Веднага обаче искам да подчертая, че все пак това е една военна мисия с всички лишения и спартански условия на полевия живот със съответните рискове. И всеки един, който би се подвел по това първоначално сякаш впечатление за спокойствие, ще бъде излъган. Това е една мисия със своите рискове, със своите опасности за българските военнослужещи.

Как преценявате, г-н Найденов, степента на този риск?

Степента на риска експертите оценяват като ниска или като относително ниска. Все пак за сравнение мога да кажа, че като цяло провинция Дияла, в която се намира лагерът "Ашраф" и в която изпълняват своите отговорности българските военнослужещи, е една от провинциите с най-голям брой на атаки срещу иракските сили за сигурност и срещу многонационалните сили. За щастие лагерът "Ашраф" не е бил обект на някакви атаки или на нападения, което не означава, че няма скритата опасност и, разбира се, скритите рискове. Затова и подчертавам, и затова и започнах с мерките и с действията, които са предприети за защита и за охрана. Разбира се, винаги човек трябва да има едно на ум.

Какво ви разказаха и момчетата, и подполковник Здравко Пехливанов, който е старши националният представител на контингента?

Старшият национален представител, да.

Някакви инциденти напоследък случвали ли са се в лагера, който те охраняват?

Няма сериозни инциденти нито с членовете на организацията, които са настанени в лагера Ашраф и съответно в центъра за закрила на бежанците, няма и някакви сериозни инциденти и с българските военнослужещи. Аз не видях някакви признаци на нервност или на напрежение, видях дух у българските военнослужещи.

Междувпрочем веднага искам да подчертая, че аз отидох с едно много високо мнение за подготовката, за качествата на българските военнослужещи, за начина, по който те изпълняват своите отговорности и своите задачи. И трябва да кажа, че с огромно удовлетворение чух и оценката на нашите американски партньори от батальона, с който те изпълняват функциите по охрана на лагера "Ашраф".

Всъщност това е една оценка, която гради добър образ както на българските военнослужещи, така и на България. Оценка за дисциплината, за нивото на бойната подготовка, за професионализма и за личностните качества на българските военнослужещи. Като говоря за качества обаче, веднага ще добавя, че прави впечатление все пак и известната разлика, която продължава да съществува в индивидуалното оборудване, в екипирането, в качеството на това, с което са снабдени българските военнослужещи. и трябва в порядък и на критика веднага да кажа, че има още доста неща да се свършат в тази посока.

В интерес на истината ще подчертая, че ръководството на Министерството на отбраната и командването на БА са предприели съответните действия както за проверка на качеството на униформите, с които разполагат, така и на качеството на обувките, с които се снабдяват българските военнослужещи. Междувпрочем един проблем, който за съжаление продължава да стои.

Всъщност, казвайки всичко това, искам да подчертая, че в една подобна обстановка много по-ясно става колко безкомпромисни трябва да бъдем, извинете ме, ще употребя израза колко жестоки трябва да бъдем в случаите, в които се злоупотребява с доставките, особено за контингентите на БА зад граница. Колко безкомпромисни трябва да бъдем по отношение на качеството, по отношение на пресичането на всякакви злоупотреби с тези доставки и съответно с качеството на онова, което се предоставя на военнослужещите.

Г-н Найденов, по време на няколкочасовото ви посещение в лагера "Ашраф" вие самият чухте ли молба, оплакване, критика, както щете го наречете, от нашите войници именно за това - за това, че може би в определени нива на екипировката не сме добри? Там много има какво да се направи.

Всичко това, което казвам, е плод и на разговорите и с командването на ГЩ, и с представителите на Министерството на отбраната. Не се чуха особено критични оценки от страна на военнослужещите, но те са били плод и на достатъчно разговори преди това. Чуха се, разбира се, въпроси от страна на военнослужещите, свързани с необходимостта от уеднаквяване на калибъра на оръжията на българските военнослужещи, съответно на партньорите, с които се изпълняват съвместните задачи.

Чуха се и въпроси, свързани с чисто социалната страна на дейността на военнослужещите и при изпълнение на техните задачи, и след завръщане от техните задачи. Но веднага трябва да подчертая, че всички въпроси, които бяха поставени, са решими. Тоест те не са плод на някакви прекомерни претенции от страна на българските военнослужещи и не засягат някакви едва ли не неразрешими въпроси или отговорности на Министерството на отбраната и на ГЩ.

Какво ще кажете за дисциплината на контингента ни, какви впечатления имате?

Много добро впечатление и много добра оценка както от страна на партньорите, така и от страна на старшия национален представител, и от страна на командването на ротата.

Имат ли войниците ни между другото мобилни телефони? Питам ви, защото след онази там драма с разпространените в интернет видеоснимки имаше закана джиесемите им да бъдат отнети.

Е, поне не е ставало въпрос и нямаше как да видя дали имат мобилни телефони в момента. Имат осигурена връзка, съответно и телефонна, сателитна, и по интернет. Аз вече имах възможност да коментирам, че според мен този проблем беше преекспониран, ако имате предвид въпроса за снимките отпреди 3 години.

Не, не, от съвсем скоро, само преди няколко месеца, когато беше разпространен... снимки във видеоматериал.

Да, разбирам, но ставаше дума за първия или за втория от българските военни контингенти в Ирак. А това, че се разви преди няколко месеца, е друг въпрос, да.

Накрая да ви попитам кога ще затварят лагера. Спомням си добре, че поне такива бяха сериозните намерения на иракските власти този лагер, лагерът "Ашраф", да бъде закрит.

Това е една тема, която под една или друга форма присъства в дискусиите, доколкото разбирам, както в представителите на иракските политически кръгове, така и намеци, които идват от иранска страна. Аз поне не чух за някакви решения или за планове за скорошно затваряне на лагера. Междувпрочем там има един проблем, който съществува още от самото откриване на лагера и това е търсенето на убежище за членовете на организацията на "Муджахидин халк". Аз нека да припомня за вашите слушатели, в центъра за бежанци всъщност са настанени хора, които очакват да получат убежище в трета страна.

Добре, благодаря ви за този разказ. Няма да кажа интервю, защото това беше много силно лично ваше впечатление от тези няколко часа, прекарани в Ирак. Аз ви усещам малко променен и наистина с малко по-различно усещане вероятно ще натискате копчето пред парламентарната банка, когато оттук насетне взимате всяко едно решение за бъдещите мисии.

Човек наистина трябва да усети тази температура от 45 и повече градуса с цялото оборудване, снаряжение, с каските, с бронежилетките, с обувките, с които са снабдени българските военнослужещи, за да знае за какво точно става дума, когато се вземат и съответните решения, или пък когато става дума за качество.