Няма да има спиране на „Кремиковци”, смята министър Димитров
Няма да има спиране на „Кремиковци”, смята министър Димитров / снимкa: Sofia Photo Agency

Увеличено е подаването на газ, за да се компенсира по-малкото количество въглища в „Кремиковци” и се надявам да няма спиране на комбината, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в предаването „Седмицата” на Дарик. По думите на Димитров „Кремиковци” има една седмица, през която или трябва да намери отговорен оператор, или ще трябва да започне изключването на отделните производства. Според него спиранията на доменните пещи трябва да се забавят със седмица. Ето какво още каза министър Петър Димитров:

Ще има ли аварийно спиране на "Кремиковци"?

Е, аз се надявам да няма аварийно спиране на "Кремиковци". Увеличено е подаването на газ, за да компенсира по-малките количества въглища, но и въглищата вече трябва да са в комбината, така че не би трябвало да има. Но лично аз съм безкрайно недоволен от опитите на някои хора да тиражират заплахи към гражданите в публичното пространство. Достатъчна ни е кризата като физическо напрежение, за да вкарваме допълнителни фактори. Не е сериозно и не е отговорно да се прави така.

Застрашава ли евентуално спиране на комбината София?

Ако спирането на отделни мощности на комбината се прави в съответствие с технологията, просто няма как да застрашава. Има си изработени процедури. Ако се отиде към ограничаване на производството, това ще се направи по тези процедури и не би трябвало да има никаква безпокойство у софиянци. Разбира се, повтарям, трябва да има достатъчно газ и трябва да има достатъчно въглища, за да се реализира този процес.

Ами да започнем с газа. Кой ще плати този газ?

Засега поне трябва спешно да се реши проблемът кой ще оперира "Кремиковци" и има няколко кандидати. Надеждите са, че през тази седмица, която започва, ще се появи вече друг оператор на мястото на Жеваго или на "Ворскла стийл" и той ще поеме пълните отговорности.

Защо се отказва Жеваго? Вие влагахте големи надежди лично на него.

Жеваго явно е променил инвестиционните си намерения в резултат на кризата, която се реализира, макар че по чисто нашенски бяха лансирани такива тези, че той е недоволен от взаимодействието със синдиците. Аз категорично поставих въпроса, ако има проблеми със синдиците, те вероятно са преодолими и трябва да се седне на масата на разговорите. Оказа се, че не е така. Просто Жеваго е променил намеренията си или пък се е променил потенциалът му в условията на кризата.

Тоест сега вариантите остават "Интертръст" на Валентин Захариев, това е бившият собственик на комбината, "Еко метал инженеринг", фирма, която е експлоатирала табаните на комбината, и "Арселор Митал", която щяла да започва доставки на ишлеме.

Има и други кандидати.

Кои?

Те засега не желаят да се идентифицират, но има както български, така и чужди кандидати, така че списъкът е по-дълъг и това не е лошо.

Добре, ама при толкова кандидати защо не може да се реши въпросът?

Тъй като ходът, който предприе "Ворскла стийл", беше неочакван. Нещо повече - няма разтрогване на договора с "Ворскла стийл". Би трябвало да има един нормален срок за пренастройване на комбината и за търсене на нов оператор, та от тази гледна точка сюрпризът беше по-скоро от представителите на Жеваго, отколкото от ръководството на комбината.

Ако преди 6 месеца ви бях задал въпроса за национализация, сигурно щеше да звучи доста екстравагантно, но сега, след като в Съединените щати държавата си национализира застрахователи, Западна Европа национализира банки, защо България да не национализира по пътя на най-големия кредитор "Кремиковци"?

Мога да дам икономически и политически отговор. Не знам дали следите числата, но задълженията към кредиторите, разбира се, те продължават да се уточняват, са около 2 милиарда и 200 милиона лева неразплатени. Това прави, ако го смятаме по 4 милиона на километър, това прави магистрала от 555 километра. Разбира се, че от доста години, като започнем от 1997 г. непрекъснато някой се обогатяваше край комбината. Знаете, че вие сам споменахте един от бившите собственици, който сега се нарежда на трето място по богатство, а в същото време комбинатът е в тежка финансова криза. Не е обосновано, това не е случаят с банките, това не са загуби, които са се появили за това, че има някаква обективна ситуация. Това според мен е субективна ситуация, създавана съзнателно в продължение на много години, и не би трябвало сега да очакваме българският данъкоплатец да плаща за тази ситуация.

Кой ще плати?

По-добрият вариант е действително да се търси оператор. От чисто политическа гледна точка това не е продукт на кризата. Ако системата като цяло е виновна, банките са свили кредитирането или нещо друго, бихме могли да търсим такова лекарство, но ситуацията просто не е такава. Комбинатът е източван съзнателно, не е инвестирано в екология, не е инвестирано в модернизация. Ползван е като дойна крава и явно, че за някои хора това ползване е било изключително ефективно. Не може българите...

Е, вярвате ли тогава, че Валентин Захариев, бившият шеф на комбината и собственик на представител на собствениците на комбината, ще може да се окаже спасител?

За жалост не бих могъл да се ангажирам от името на синдиците кой ще бъде избран за оператор, това е тяхно право и тяхно задължение, но споделям, че не можем да караме по стария начин. Или това ще бъде една модерна производствена мощност, точно затова и аз пратих писмо до "Арселор" ако не са изгубили интереса си към комбината, да заповядат да поемат неговото опериране, тъй като една стара, цапаща, мърсяща структура просто не е необходима нито на София, нито на България.

Министърът на екологията Джевдет Чакъров обяви миналата седмица в това предаване, че ще чака до декември, за да реши за екоразрешителното. Реалистичен срок ли е декември, за да стане ясно какво ще става с "Кремиковци"?

Вие разбирате, че сега аз не съм специалист по очистни инсталации. Поне досегашните кандидат-купувачи казаха, че за 2-3 месеца биха могли да решат най-важните проблеми със специални филтри, до които имат достъп. В новата ситуация, аз не съм сигурен, че това може да се направи до края на годината, но ако има отговорен оператор, още повече ако има отговорен собственик, аз мисля, че бихме могли да отидем на разговори с Европейската комисия, още повече че финансовата криза предлага и нов поглед. Това са работни места, това е заетост, това ще се отрази на икономическото състояние не само на България, но и на целия балкански регион, и от тази гледна точка аз разчитам на едно добронамерено отношение от Европейската комисия, каквото е било и досега. В общи линии виждате, че и на държавата отношението е добронамерено. Не бива да се злоупотребява с тази добронамереност и тя да се експлоатира едва ли не като рекет, държавата е длъжна да дава всичко, понеже от това зависят много съдби. Не може да се ползва такъв подход спрямо държавата.

Само да обясните какво ще е това оператор. Във вестник "Труд" чета аналогии с влизането в "Стомана - Перник" на фирмата на Людмил Стойков. После става основен собственик, после продава в случая със "Стомана" на гръцката "Сиденор" за 13 и половина милиона лева, разказва "Труд".

Разбира се, че зависи от договора, който ще бъде сключен, би могъл да се сключи договор с клауза за последващо изкупуване от този оператор, но може и да няма такава клауза, т.е. да се отиде към сключване на договор, който ще управлява комбината. Той няма да обслужва старите задължения и от тази гледна точка, ако той го управлява добре, в общи линии има основания да печели, не се безпокои от лошото наследство. Но какви ще са условията, отново ви връщам към това, че трябва да се реши от синдиците и в крайна сметка от българския съд.

Все пак ще има спиране на производства на "Кремиковци", нали?

Не би трябвало да има, тъй като там голямата част от производствата не могат да бъдат спрени, без това да е необратимо.

Ами да, но вчера Цветан Банков, синдик на "Кремиковци", казва в "Денят" на "Дарик" радио, че пристъпва към спиране на едната доменна пещ с готовност да мине към спиране на другата.

Възможно е да се направи такова нещо, но те, доменните пещи, ако се спрат съгласно технологичните изисквания, това не е необратимо. Има различни виждания по отношение на по-старата доменна пещ, че ако тя бъде спряна, след това евентуално може и да не бъде пусната, но аз си мисля, че ако се реши въпросът за оператор през тази седмица, която идва, към такова спиране може да не се отиде.

Тоест не трябва да се спира, казвате вие, поне тази седмица.

Така твърдяха вече няколко месеца специалистите, че не е в интерес на бъдещото пускане да се мине през спиране. Тоест, че особено при едната пещ това може да бъде необратимо и тя да стане неизползваема.

Пътуват ли 1500-те тона въглища от Бургас?

Би трябвало да са стигнали вече.

А, вече трябва да са стигнали.

Да.

Остава обаче въпросът с цената. Честно казано, не звучи много убедително това, което вие казахте - даваме повече газ, ами, тази газ аз и вие я плащаме на тези от "Кремиковци".

Засега поне, като се започне от въглищата и въглищата са платени от един от кандидат-операторите.

А, кандидат-оператор, но газът не е платен и го даваме.

Газът, ако се реализира договорът с "Ворскла стийл", би трябвало да се разплати "Ворскла стийл" изцяло за потребения газ, в това число и това, което става в момента.

Проблемът е, г-н Димитров, как сега обяснявате на нашите слушатели, които не са си платили парното например, че вие давате газ на "Кремиковци", пък ще видим кой кога как ще плати, оператор ще намерим, описваме различни сценарии, а не давате газ за тяхното парно на "Топлофикация". Откъде накъде на "Кремиковци" ще се дава, а на "Топлофикация" няма да се дава да се топли народът без пари, пък като има, като намери оператор вкъщи да му осигури нещо... пари за плащане - тогава.

Разбирате, че няма такава ситуация, тъй като не е спряно подаването на газ към топлофикациите. Просто и там, както и в "Кремиковци", се търси нормалното взаимоотношение - доставяш газ и плащаш това, което получаваш. Няма друг вариант...

Тоест вие казвате, че цялата държава сме като "Кремиковци" в момента. Една газ се дава, пък кой когато може да я плати, като парно, като производство в "Кремиковци"?

Вижте, не можем да се люлеем от едната до другата крайност. Аз с удивление слушам през последните седмици как обясняваме, че в един блок, дори един човек да си плаща, парното не бива да се спира, тъй като ще му нарушим интересите. И снабдяваме останалите 99 процента с газ безплатно. Така че или трябва да сме последователни и да се придържаме към чисто пазарните взаимоотношения, че всяко нещо, което се потребява, трябва да се плаща, или пък да търсим някакви други форми, които са забранени от Европейския съюз.

Накрая вашата прогноза.

Директивите на Европейския съюз не могат да се дават неправомерни държавни помощи. А снабдяването с газ за чужда сметка е неправомерна държавна помощ.

Накрая вашата прогноза - в условията на икономическата, финансовата криза в света, колко време ще изкараме българите по този начин, без да плащаме сметките от парното до "Кремиковци"?

Ама, тя една икономика не може да изкара по този начин. Това просто е абсурдна ситуация.

Ама, ние удивително си живеем и "Кремиковци" оцелява през годините по този начин. Колко ще изкараме?

Не, не, не. Не може да се кара така. Обратното, казвам ви, че тази седмица, която идва, трябва да се реши въпросът - или има отговорен оператор, който плаща за това, което се потребява, или мощностите в съответствие с технологията без заплаха за хората се изключват последователно.