Новата информационна система щяла да вдигне обхвата на „Гражданската отговорност
Новата информационна система щяла да вдигне обхвата на „Гражданската отговорност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Новата информационна система щяла да вдигне обхвата на „Гражданската отговорност"
42105
Новата информационна система щяла да вдигне обхвата на „Гражданската отговорност"
  • Новата информационна система щяла да вдигне обхвата на „Гражданската отговорност"

Ако видите пътен полицай с палка в едната ръка и мобилен телефон в другата, не се учудвайте - вероятно той ще проверява дали автомобилът, който шофирате в момента, има сключена задължителна задължителна полица „Гражданска отговорност". Тази гледка ще стане обичайна вероятно през септември или най-късно до края на годината. SMS-проверката ще бъде възможна с новата информационна система за задължителните полици, която влиза в сила от днес. Повече за системата обясни пред Дарик Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

Системата генерира в реално време номера на полицата. Няма опасност полицата да бъде издадена със задна дата, тоест антидатирането вече се изолира като възможност. Възможността за самото застраховано лице да попадне в групата на лицата, които са с неотчетени полици, също е изолирана, тъй като в реално време се отчита в системата на Гаранционния фонд, респективно Комисията по финансов надзор получава тези данни. На следващо място дава възможност за въвеждане на системата „бонус-малус" с натрупване на достатъчен масив от информация във връзка с пътно-транспортните произшествия и поведението на водачите чрез техните точки, информация, получена от „Пътна полиция". На следващо място няма възможност да се допускат толкова много грешки, тъй като системата осигурява достатъчно на брой нива на верификация на данните. На три реда се въвеждат данните за сключването на „Гражданската отговорност", не се пише цяла една полица, както досега с химикал. Ако системата не разполага с данни за съответния автомобил и водач, тя автоматично генерира данните в цялата полица. Административните разходи на застрахователните компании се намаляват и дистрибуционните канали.

Застрахователите ще имат достъп само до един коефициент за „бонус-малус", който да приложат към цената си, така ли?

да. системата няма да генерира информация за това дали една застраховано лице е участвало в едно, няколко, колко и къде пътно-транспортни произшествия, какви са протоколите и така нататък. Също така няма да бъде извеждана информацията за неговите точки, а просто системата автоматично ще генерира коефициент, въз основа на критериите, които ще бъдат зададени в самата операционна система, така че няма да бъде нарушена и персоналната идентичност на човека за това къде, колко и как е участвал в пътно-транспортни произшествия.

Какви ще бъдат основните критерии и кой ще ги изработи?

Това трябва да го направят застрахователните компании, наред с „Пътна полиция" и Гаранционния фонд. Комисията по финансов надзор тук ще бъде само наблюдател.

Бихте ли разказали повече за възможността за проверка на полицата с SMS? Какво ще съдържа съобщението?

Той ще съдържа единствено и само номера на автомобила. Има и втора възможност, която пътният полицай би могъл да употреби - да снима директно номера на автомобила и да го изпрати в системата на Гаранционния фонд, която автоматично ще му генерира номера на полицата, която е сключена, ако има такава, или ще върне съобщение, че няма такава сключена полица.

Тоест ще съдържа единствено номера на полицата. А ако проверката се прави от друг човек?

По същия начин.

Не се ли опасявате, че може да има злоупотреби, закачки?

Подскажете ми една злоупотреба, какво? Дали Вас ще ви проверят имате ли Гражданска отговорност или не. Това е гражданският контрол. Ето ви още едно ниво на контрол от страна на обществото.

Смятате ли, че шофьорите биха били съгласни всеки да може да провери дали имат „Гражданска отговорност"?

Защо да не бъдат съгласни, като това е възможно и сега да се случи през системата на Комисията за финансов надзор.

А самите шофьори ще имат ли достъп до цялостната си полица, ако въведат определени данни, които само те притежават?

Така или иначе ще разполагат с хартиен носител за това, което фигурира в системата.

Кога ще има възможност за промени в хартиените носители? Казахте, че скоро ще заприличат на лични карти.

Всичко това може да бъде въведено единствено и само със съответните промени в Кодекса на застраховането.

Според Вас новата система ще реши ли проблема с намаляващия обхват на „Гражданската отговорност" и ще доведе ли до намаляване на цената на полицата?

По отношение на обхвата съм сигурен, че ще увеличи обхвата на застраховката „Гражданска отговорност". А по отношение на цената всичко зависи от това колко бързо ние ще въведем системата „бонус-малус". За едни ще се увеличи, за други ще падне.