НЕК не е искала увеличение на цената на тока, а на признатите приходи за обществения доставчик
НЕК не е искала увеличение на цената на тока, а на признатите приходи за обществения доставчик / снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев в "Денят" на Дарик:

Докато всички погледи са насочени към Украйна и у нас се появи въпросът дали кошмарът от газовата криза от 2009 година няма да се повтори, друга новина разтърси енергийните среди. Драстично поскъпване на цената на тока поиска Националната електрическа компания на фона на обещанията на управляващите, че за крайните потребители цената ще остане стабилна поне до края на годината. Сега с въпроса дали е възможно електроразпределителните компании да купуват два пъти и половина по-скъп ток, но да се запази непокътната цената за бита, ще потърсим заместник-председателя на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев. Добър вечер, г-н Куюмджиев.

Добър вечер.

Какво означава за крайния потребител евентуалното увеличение на цената на ток, продаван от Националната електрическа компания като обществен доставчик, с два пъти и половина?

Има голямо недоразумение в информацията. Националната електрическа компания не е поискала увеличение на цената на тока, а е поискала увеличение на признатите приходи за обществения доставчик, разбирайте нормираната печалба на НЕК, която влиза в цената за. . . на която НЕК продава на ЕРП-тата. Към момента тя е около 105 лева и в нея влизат 1 лев и 30 стотинки печалба на НЕК или възстановяване на разходите по извършване на тези дейности, т.е., малко по-малко от 1 процент от цената, на която НЕК продава, е печалбата. Това, което НЕК е поискала и е пратила съответните документи към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, е увеличение на този 1 процент на 3 процента, което не води задължително до увеличаване на цената. Т.е., няма искане за увеличаване на цената от НЕК. Това е самата истина.

Как това ще се отрази на крайния потребител? Нека го обясним съвсем простичко.

Може да не се отрази никак, защото тази норма на печалба, която НЕК иска, увеличена или по-скоро осредняване на разходите, може да бъде компенсирана с намаляване на цената на някои от централите, намаляване на цената на микса, намаляване на разходите на ЕРП-тата - много начини, така че в крайна сметка да не се отрази върху крайната цена за потребителите. Но друго е много важно също да се знае, че това е в компетентността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която е независим регулатор и нейното решение ще бъде окончателно. Аз се надявам, че колегите ще оценят ситуацията в страната, ще оценят това, което се опитваме близо една година да направим, няма да допуснат увеличение на цената, а просто ще се направи едно, ако щете, поредно преразпределение в посока на малко повече приходи за НЕК.

Как обаче тогава това ще се отрази на състоянието на електроразпределителните дружества, които. . .

Не е задължително, не е задължително. Може да бъдат намерени тези 2 лева примерно от намаляване на цената на някои централи. Могат да бъдат намерени от намаляване на цената на разполагаемия студен резерв. Много са подходите, не можем да бъдем толкова фиксирани върху единия начин, те са повече. Аз наистина се надявам, че колегите ще ги намерят, но трябва много ясно да се заяви, че НЕК не иска увеличение на цената.

А на фона на това как може да коментираме исканията на електроразпределителните дружества за увеличение на цената? Знаем, че само EVN всъщност посочи точни числа, горе-долу с около 9 процента увеличение за бита от 1 юли за потребителите от Югоизточна България, където оперира EVN. Другите компании. . .

Тук ситуацията в Североизточна не, ами Югоизточна.

Да, извинете.

Няма значение. Въпросът с ЕРП-тата стои много по-различно, защото, първо, тяхната норма на печалба е 7,5 процента гарантирано от държавата с последната регулация от 1 август. Второ, тези дружества през последните години, т.е. в последните 10 години първите 5 са имали гарантирана печалба от 16 процента, гарантирано при приватизационните договори, след което е намалявана, но е намалявана примерно на до 12 процента през последните 4 години на предишното управление. За пръв път миналата година ние постигнахме нормално европейско ниво на гарантираните печалби за подобни дружества, които са в цяла Европа между 6 и 8 процента, и ние пак сме в горната граница 7, 5 процента гарантирана печалба за тези предприятия. Второто, което е много важно, е, че те оперират по един за мен странен начин, категорично много различен от това как подобни дружества оперират в другите части на ЕС. Те казват, че всичките инвестиции, които трябва да направят в рамките на дадена календарна година, трябва да им бъдат възвърнати в рамките на тази календарна година, гарантирано през цената на електроенергията, или с други думи казано дружеството идва при държавната комисия и казва: на нас ни трябват 100 единици. . .(не се разбира - бел.ред.) за следващата година, с които да покрием разходите си за заплати, за поддръжка за мрежата плюс инвестиционните разходи и на всичкото отгоре 8 процента печалба. Тоест, ние, държавата трябва да им гарантира 108 процента приходи, за да могат те да си покрият всички разходи плюс инвестициите. Няма такъв друг бизнес в света, представете си го другояче. Правите фабрика за хляб, завод за хляб и отидете при държавата, и казвате: искам държавата да ми осигури гарантиран пазар, гарантирани цени такива, че да мога в рамките на една година и аз да си избия инвестицията, и да съм и на печалба с 8 процента. Затова не смятам, че техните изисквания или искания са обосновани. По-скоро обратното, като едни добри стопани, които имат желанието и намерението да развиват добър бизнес в България, да бъдат така добри да инвестират свои собствени средства, заемни средства в развитието на мрежите. Да си направят бизнес план, който да бъде средносрочен, примерно за 7, 8, 9 години, чрез подобряване на услугата, чрез намаляване на загубите те ще привлекат нови клиенти, от които могат да си възвърнат тези пари. Категорично не трябва повече да им се угажда всичките им инвестиции да бъдат върнати в рамките на следващата календарна година. Пак казвам, такъв друг бизнес в света няма и просто в България вече няма да им се случва.

Тоест, потребителите да не се страхуват, че от 1 юли ще има увеличение на цената на тока?

Доколкото зависи от нас като Народно събрание, да. В крайна сметка, пак искам да кажа, че ДКЕВР е независим орган, който преценява всички обстоятелства около дадено искане, на което и да е предприятие в сферата на енергетиката, но наистина искрено вярвам, че колегите няма да допуснат нарушение на политиката, която се опитваме да водим, а именно задържане на цените, така че българските граждани да получат глътка въздух в кризата.

Тогава обаче ЕРП-тата ще отговорят с това, че не могат да инвестират в мрежата, а тя ще става все по-стара.

Защо да не могат, аз пак се връщам на това, защо да не могат? Кой ги спира?

Ще. . .

Те искат да инвестират, обаче тези инвестиции да им бъдат върнати веднага в рамките на тази година. Защо така трябва да бъде? Няма такава логика бизнесът. Във всяка инвестиция, във всеки бизнес има известна доза риск. Техният бизнес е абсолютно безрисков. Всяка инвестиция им се връща в рамките на календарна година. Кой ги спира да инвестират? Ами, да извадят 100 милиона да сменят всички електромери в цялата държава, примерно казано, защо да не го направят, кой ги спира?

А като си говорим за състоянието на мрежата, ако се стигне до спиране на доставките на газ, за което всички се надяваме да е само кошмар, ще издържи ли по-голямото натоварване на ток, защото знаем, че ако спрат газа, голяма част от енергията ще премине към ток?

Мисля, че на този етап не би трябвало да има такива притеснения по няколко причини. Първо, правителството направи много уникални усилия да възстанови до някаква степен запасите в хранилището в Чирен, които по време на предишното управление бяха стигнали до санитарния минимум, т.е. на практика там нямаше газ. Второ, предишната криза 2009 г. ни научи, тогава беше изпълнен проект за обръщане на връзката с Гърция. Тоест, дори и да спре газа от Русия, ние имаме някакви възможности да получаваме газ от другаде, т.е., от Гърция през нейните пристанища за втечнен газ. Трето, към момента електроенергийната система на страната наистина работи на доста високи мощности заради отпушения износ, но ако се наложи и се стигне дотам, за сметка на износа тази електроенергия ще бъде пренасочена към вътрешното потребление, за да няма сътресения. Така че вярвам, че правителството е готово за потенциално спиране на газа от Украйна. Разбира се, подобна ситуация, ако настане, не можем да издържим цяла година, но в рамките на няколко седмици или месеци смятам, че ще се справим.

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков прогнозира, че имаме газ максимум за около 1, 5 - 2 месеца.

Ако спре от Украйна

Да, да, да, ако спрат доставките от Украйна.

Да, така е, това са горе-долу запасите в Чирен, даже може и да са по-малко, но, пак казвам, ние за разлика от кризата 2009 г. в момента вече имаме реверсивна връзка с Гърция, която може да доставя необходимите количества за поддържане на предприятия с непрекъсваем процес на производство и за други цели. А да се надяваме, че дори и да се случи нещо подобно, няма да бъде скоро, в смисъл такъв, че най-големият потребител на природен газ в страната са топлофикациите, а от тая гледна точка може би времето да ни се усмихне щастието. В крайна сметка наистина най-важното е в Украйна да се успокои ситуацията и да не се стигне дотам, но, пак казвам, правителството според мен е готово за всякакво развитие на събитията и не би трябвало да има сътресение за българските граждани.

Как цялата ситуация в Украйна ще се отрази върху цената на природния газ, дори да приемем, че няма да има спиране на доставките, за което всички се надяваме, но знаем, че и в момента и валутните пазари реагират, вероятно ще се реагира и на енергийните пазари.

За България ли ме питате, или по принцип. ..

И по принцип, и, разбира се, рефлекторно за България.

. .. защото, ако става въпрос за България, ние сме гарантирани със средносрочен договор, в който цените са фиксирани, няма някакво влияние на. .. ако щете, търсенето и предлагането. Що се касае до световната цена на газа, много е вероятно да поскъпне, но може би не в световен мащаб, а по-скоро на европейските пазари, защото Русия доставя близо 30 процента от нуждите на природен газ за европейския континент като цяло, като може би 80 процента от този газ минава през Украйна, така че едно потенциално спиране би повлияло, но не толкова на България, колкото на останалите части на Европейския съюз. . .

С това ли да си обясним. . .

. . . в посока нагоре.

С това ли да си обясним тенденцията, че доста от европейските страни започнаха усилено купуване на природен газ?

Ако е такава информацията ви, може и това да е причината, но самото паническо купуване също ще доведе до увеличаване на цените. В крайна сметка. . .

България трябва ли. . .

. . . и Европа има само три основни източника на газ, едното е. . . единият е Русия, другият са залежите в Северно море и третият източник са доставките от Северна Африка и Близкия изток с. . . на втечнен газ, така че колкото и да се купува, ако още повече това е панически, няма как да се реагира с много бързо повишаване на доставките, но пак говорим за катастрофични сценарии. Аз продължавам да вярвам, че ще се постигне някакво разумно решение на кризата в Украйна, която да не доведе до такива наистина ексцесии в европейски и в световен мащаб.

Трябва ли все пак България да направи постъпки за увеличаване на доставките, за да имаме малко повече запаси, ако се стигне до това, от което се страхуваме?

Увеличаването на доставките за нас е свързано с плащания, които към момента нямам информация да са планирани, и пак казвам, през последните 10 месеца новото ръководство на министерството, на енергийните предприятия направи невъзможното да се напълва постепенно хранилището в Чирен, но колкото и да се напълни ние имаме някакъв лимит, след като дори и да купуваме в повече, Чирен като се напълни, ние нямаме повече къде да го складираме, но това пак е отделна тема. Не смятам, че е необходимо да се прави нещо екстремно, просто да се върши ежедневната работа, така че да се гарантира, както съм убеден, че ще стане, при евентуална криза да няма сътресения.

В началото на годината Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заяви намерение да направи преглед на цената на газа, с която "Булгаргаз" всъщност доставя до своите крайни клиенти. Към момента заявката от газовия доставчик е, че ще поиска запазване на цената спрямо предходното. . . спрямо настоящото тримесечие. Сега обаче може ли да очакваме различни. . .

Не.

. . . искания от страна на "Булгаргаз"?

Пак не, защото, пак казвам, България има средносрочни договори за доставка, които са с цени, влияещи се от световната цена на петрола и курса на долара, т.е. не би трябвало да се очаква някакво драматично увеличение на цената за България.