Негенцова: ЦИК и всички останали органи имат своите задължения към Изборния кодекс
Негенцова: ЦИК и всички останали органи имат своите задължения към Изборния кодекс / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Негенцова: ЦИК и всички останали органи имат своите задължения към Изборния кодекс
46489
Негенцова: ЦИК и всички останали органи имат своите задължения към Изборния кодекс
  • Негенцова: ЦИК и всички останали органи имат своите задължения към Изборния кодекс

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) възложиха на своя председател да състави акт за установяване на административно нарушение на „Дарик радио"АД във връзка с музикалните класации, които бяха излъчени в програмата на медията на 23 октомври 2011 г. Решението на ЦИК е прието въз основа на писмо от Съвета за електронни медии. Междувременно стана ясно, че гражданин по електронната поща е подал сигнал в ЦИК, че Дарик продължава да излъчва социологически проучвания в изборния ден под една или друга форма. Това обяви пред медията говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Ето какво каза още тя:

Избирателна активност към този час?

Избирателната активност, с която разполагаме към 13.00 ч., все още се събира и е междинна. Ние винаги правим уговорките, че по-малките общини по-бързо изпращат данните, но за президентския вот е някъде около 17%, докато за местния вот - между 18 и 21%.

По-висока за местния вот? А ако трябва да съпоставим избирателната активност към 13.00 ч. миналата неделя с активността днес, какво трябва да обобщим?

Аз мисля, че е некоректно да правим такава съпоставка, защото миналата неделя се избираха и общински съветници, и кметове на общини, а тук имаме само 173 места, където се избират кметове на общини и 831 места, където се избират кметове на кметства, така че нещата са абсолютно несъпоставими.

Ако трябва да направим сравнение между активността към 13.00 ч. миналата неделя, 23 октомври и днес, 30 октомври, какво бихте ми казала?

Горе-долу една и съща е активността, защото ние не разполагаме с данни от всички секционни избирателни комисии, които да са предали информация. Още повече, че информацията идва малко забавено през общинските избирателни комисии.

Г-жо Негенцова, ЦИК може ли да се похвали с добра организация на изборите на първи тур?

ЦИК е направила, каквото е необходимо в нейните правомощия за организация както на първия, така и на настоящия тур. Нека не забравяме, че една голяма част от въпросите, които подлежат на организация се дават и на общинските избирателни комисии. Ние сме създали методически указания, множество решения. Имаме методически указания както за дейността на общинските избирателни комисии, така и за дейността на секционните избирателни комисии. Също така има пълно ръководство за това как става отчитането и предаването на изборните резултати, а след това и предаването на изборните книжа и материали, които са свързани с отчитането на изборните резултати.

Г-жо Негенцова, сериозно съм впечатлена от писмото, което получихме ние тук в Дарик радио, с което ни съставяте акт, ако не греша?

Има установено нарушение и ще бъде съставен акт.

Ако Ви помоля да не говорите в стила, в който беше написано писмото, отговорете моля, простичко на въпроса ми, онова, което се случваше пред зала „Универсиада" в столицата миналата неделя, сигнал за добре организирани избори ли беше?

Общинската избирателна комисия в столицата, тази, която трябва да организира приемането, предаването, а също така и отчитането на изборните резултати, ние имахме представители на наши членове от Комисията и представители на Общинската избирателна комисия от Столична община и вчера беше направена среща. Аз мисля, че в днешния ден вече организацията ще бъде много по-стройна при предаването на книжата.

Простете, понеже не познавам правилата ви на работа, кой трябва да санкционира онези представители на Общинската избирателна комисия в София, които позволиха да се разнасят чували и да се оставят бюлетини, върху които да спят членове на секционни избирателни комисии и депутати да пренасят изборните ни гласове от едно на друго място?

Няма решение, с което да бъде установено такова нарушение. Имаше предложения, но няма решение, което да установява подобно нарушение. ЦИК излезе със съответното решение, с което отказа решение по съставяне на такъв акт.

Вие намерихте сили да съберете 2/3 от членовете си, за да санкционирате Дарик радио, но не и да санкционирате онези депутати, които се разхождаха с чували пред зала „Универсиада" и народният представител, който влезе в изборна секция в Кюстендил, крещейки на Секционната избирателна комисия? Така ли да Ви разбирам?

За тези данни не бихме могли да разполагаме, такава информация не е събрана. Така че не мога да я обсъждам. Мога само да кажа, че към настоящия момент в ЦИК са постъпили жалби за това, че Дарик радио продължава да излъчва такива едни социологически проучвания в изборния ден.

Може ли само да ми кажете, какво прави Дарик радио днес?

По някакъв начин излъчва социологически проучвания под една или друга форма.

Имате такъв сигнал в ЦИК?

Да, постъпил е сигнал и ще бъде разгледан.

Според Централната избирателна комисия, която възложи на своя председател да състави акт за установяване на административно нарушение на Дарик радио, с музикалната си класация, която ние излъчвахме на 23 октомври, ние сме правили изборна агитация и сме променяли нагласите на избирателите. Кои са другите две медии освен Дарик радио?

Другите са Нова телевизия и Агенция „Фокус". Имаше електронни медии, които бяха санкционирани за представяне на такива социологически проучвания под една или друга форма, в три електронни издания, които бяха спрени.

Какви други нарушения вие сте санкционирали по повод изборите на 23 октомври?

В какъв смисъл сме санкционирали?

В много широк смисъл. Говоря за поведението на депутати - ясно, не ги санкционирахте. Медиите ни санкционирахте. Какво друго направихте по повод нарушения в изборния ден?

Където е било необходимо сме предприели каквито е възможно мерки, свързани с бюлетини, които имаше проблеми в изборния ден на 23 октомври, включително се беше стигнало и до печатане на бюлетини.

По повод сигналите за прозрачните бюлетини миналата седмици вие така и не взехте никакво решение. Казахте, че тези бюлетини, според изследванията, отговарят на изискванията. Впрочем с днешна дата отново има сигнали за такива бюлетини. Питам ви, освен че не успяхте да санкционирате двамата депутати и наложихте санкции на три медии с дата 23 октомври, какви други актове сте съставили?

Аз мисля, че въпросът, който Вие поставяте е достатъчно некоректен. По отношение на бюлетините, включително и в днешния ден, се появиха сигнали от лицата, които и преди това бяха поставяли този въпрос. Отговорът за всички е един и същ, защото ние не можем да дадем какъвто и да е било друг отговор. При провеждане на подготовката за изборите са изразени съмнения, че бюлетините не са изработени от хартия с оказаната в закона плътност и е направена, чрез Министерски съвет, една експертиза от Института по целулоза и хартия в София относно плътността на хартията.

Г-жо Негенцова, ще Ви попитам за трети път, макар да окачествявате въпроса ми като некоректен. Моля, кажете ми какви решения на ЦИК, свързани със санкции на неправомерни действия от дата 23 октомври, може да ни съобщите сега в ефира, извън актовете за трите електронни медии?

За други актове не мога да съобщя, които са съставени.

Чудесно! А може ли да ми кажете от къде идва сигналът за Дарик радио?

Точно преди да се включа с Вас получих тази информация. Малко по-късно ще знам. Не е само за Дарик радио, и за Блиц, и за още други медии.

Блиц е информационна агенция в интернет пространството?

Да, за всички има информация. При предишния тур на изборите пристига информация и от Съвета за електронни медии, които правят мониторинг на всички медии, свързана с осъществяване на предавания, свързани с изборите, които се произвеждат.

Г-жо Негенцова, нарушение на Конституцията ли е фактът, че мнозина български граждани, за да не говоря с цифри и да допусна грешка, бяха неправомерно поставени в забранителен списък, от една страна, а стотици български граждани не успяха да упражнят конституционното си право на глас миналата неделя?

ЦИК, както и всички останали органи имат своите задължения към Изборния кодекс. Ние отговорихме и на запитване, както и на омбудсмана на републиката, така и на неправителествани организации, че избирателните списъци не се съставят от Централната избирателна комисия. Тя няма правомощия за съставяне на тези списъци нито за гласувани, които са, нито на т.нар. забранителни списъци. Има съответните органи, които по смисъла на закона, са тези, които отговарят за съставянето и изготвянето им.

Отново не отговорихте на въпроса ми. Това не беше въпрос, който е насочен с критика към действията на ЦИК. Вие юрист ли сте, простете?

Да, юрист съм.

Моля Ви, тогава, за юридическото Ви мнение. Нарушение на Конституцията ли е фактът, че стотици български граждани бяха поставени в забранителен списък, от една страна, а други стотици български граждани не успяха да упражнят правото си на глас заради забавяне в действията на секционни избирателни комисии? Моля да ми отговорите с „да" или „не"!

С „да" или „не" няма да мога да Ви отговоря, защото аз в момента разговарям с Вас като член на ЦИК и говорител на ЦИК, която е колективен орган и затова Ви обяснявам, че не може да твърдите нещо, което да е направено от комисията или да давам насоки, свързани с конституционосъобразност или не. А що се отнася до секционните избирателни комисии, нека да погледнем Изборния кодекс, в който в параграф 5 от допълнителните разпоредби изрично са изписани правила, уреждащи спецификата на тези два избора, които се произвеждат в един и същи ден, но след като в една част нещата са изписани, в никакъв случай не са изписани тези правила, за да може да си приеме в колко часа да се гласува, защото в закона се предвижда определен час, когато се произвежда само един избор, а не когато са два изборите. Мисля, че тази насока е трябвало още тогава да се помисли, както и за удължаване на срока за отчитане на изборните резултати, защото Изборният кодекс даваше един и същи срок за общинските избирателни комисии да отчитат резултатите и в този срок и ЦИК.

Според Вас нарушение на Изборния кодекс ли е фактът, че както е разписано в Изборния кодекс, по-късно с час беше закрит изборния ден, а на отделни места в страната и след 20.00 ч. на 23 октомври продължаваше да тече гласуване?

Считам, че законът не е достатъчно разписан и мисля, че ЦИК взе своето решение, като съпостави баланса на интересите, че законът има някои пропуски и фактът, че избирателят трябва да бъде уважен с неговото право да упражни своя вот.

Гледате ли футбол?

Не.

Не гледате футбол?

Не, не!

Тоест няма да ми отговорите, ако Ви попитам дали Левски, или ЦСКА се справиха по-добре в дербито в петък вечер?

Съжалявам, но по това време ЦИК заседавахме, а не гледахме мачове, а мен всъщност и не ме интересува изобщо футболът.