Не подценявайте грипа!
Не подценявайте грипа! / снимка: БГНЕС

Не подценявайте грипа, посъветва националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в предаването "Кой говори" по Дарик. По думите му тази година циркулира A(H1N1) "Калифорния" и вирус от тип Б. Като цяло симптомите са класически - отпадналост, главоболие, кашлица, а някои имат оплаквания и от стомашно-чревния тракт.

По думите на д-р Кунчев, добре е, ако сме болни, да си останем няколко дни вкъщи, тъй като така най-добре ще се справим с вируса. Според него трудно бихме могли да се предпазим от болни колеги например, но важното е, ако имаме възможност, да избягваме контактите.

Той съветва възрастните хора, които са рискова група, да ограничат контактите си за седмица-две и да си останат вкъщи. По думите му децата също са рискова група поради няколко фактора и особености на самия грипен вирус и съветва към тях също да се подхожда с особено внимание.

Чуйте интервюто с д-р Кунчев в radio.dariknews.bg

Звучите болен, да не сте болен от грип?

Възстановявам се, изкарах го преди празниците, така че имам персонални наблюдения.

Кога ще бъде обявена грипна епидемия, има ли вече събрани данни?

По отношение на обявяването - това е най-малкият проблем. Ако се достигнат епидемични стойности, разбира се, че ще обявим. Но за това ни трябва пълна работна седмица, която е текущата. Още повече че със започването и на учебния процес, нещата ще се изяснят. И в зависимост от това къде какви нива са достигнати, епидемиолозите от районните здравни инспекции и щабове към общините ще разгледат данните и решават къде да се обяви и къде не епидемия.

Събирате информация до края на тази седмица и живот и здраве следващата седмица вече ще имате данни, но какви сигнали постъпват от страната? Много хора прекараха ваканцията си с грип. Какви са симптомите?

Симптомите са класически и ясни, той трудно може да бъде сбъркан. Но началото му е рязко, без предварителна хрема, общото състояние е засегнато със силно главоболие, силно проявена отпадналост - резултат на токсичните прояви на грипа, при размножаването си вирусите разрушават клетките и те отделят различни вещества, които водят до това състояние. Освен това е характерна кашлицата, при част от хората има оплаквания в стомашно-чревния тракт. Най-общо казано, положението е такова, че човек трудно може да продължи да изпълнява ежедневните си задължения и се налага да остане четири-пет дни на лечение вкъщи.

А лечението какво е? Стига ли се до антибиотик при този грип? И как наричаме грипа, има ли екзотично име този път?

Не, няма екзотично име поне по данните, които получаваме от преди празниците и през настоящата седмица. Първоначално от Северна България - Русе, Силистра, установявахме грип от тип Б. Сега повечето в София са очакваният грип A (H1N1) - познатият ни "Калифорния", който предизвика пандемията през 2009 и 2010 година. Така че вероятно ще има паралелна циркулация на тези два вируса с преобладаване на "Калифорния", но ще видим какво се случва и в Европа и балканските страни, тъй като и при тях регистрацията в този период е много слаба. Така че се надяваме да се ориентираме в началото на следващата седмица.

За лечението казахте, че се налага домашно лечение - грипът те поваля и трябва да си на легло. Но какво е лечението? Вие ползвахте ли антибиотик, как се лекувахте?

Не, не съм ползвал антибиотик. Обикновено при вирусни инфекции не ползвам, не мисля, че е необходимо. Разбира се, по лекарска преценка, когато се е стигнало до бактериално усложнение - най-често бронхити, пневмонии, но това са крайни фази, които по-рядко се случват. При чистата вирусна инфекция антибиотикът няма никакво отношение и с нищо не може да ни помогне. По-скоро важното е хората да не подценяват заболяването, защото то все пак не е обикновена хрема, с която се срещахме през октомври, ноември и началото на декември. Това е по-сериозно заболяване и крие някои рискове особено за хора с хронични заболявания. Така че им препоръчвам, ако могат, да останат вкъщи, да си вземат четири-пет дни болнични. Общопрактикуващите лекари познават много добре заболяването, няма проблем с това те да получат... При тях вероятно е натоварено, има опашки и се чака, но това е начинът да се справим по-добре и по-бързо със заболяването, а и да не заразяваме други хора.

Как да се предпазим от хора, които вече са болни?

Честно казано, трудно. Мога да кажа основни принципи, но на всички е ясно, че са пожелателни, защото става въпрос за въздушно-капкова инфекция с лесно предаване, лесно разпръскване при кихане и кашлица на разстояние 2-3 метра около нас. Така че единствено за възрастните хора, пенсионерите, които са най-рисковата група, които могат да ограничат малко контактите си да останат вкъщи една-две седмици, го препоръчвам горещо. А за останалите, ако видят хора с подобни симптоми, да избягват контакти с тях.

Децата в рискове група ли са и при тези вируси, особено сега, при тази ситуация, която знам, че е усложнена, защото те бяха в дълга ваканция, а тази седмица се събират отново на училище. Може би ще се засили...

Да, точно така. Те са рискове група от една страна заради особеностите на A H1N1 "Калифорния", защото той е характерен с това, че засяга по-скоро детската и младежката група според опита ни още от 2009-2010 година. И ако той е водещ, това ще се повтори тази година. А и те са по-податливи при някои от симптомите - по-бързо се дехидратират, по-бързо развиват възпаления на ушите, трахеята, белия дроб. Така че по-голямо внимание към тях винаги е необходимо. А по отсъствията в училище особено в малките класове - от първи до четвърти, и в детските градини веднага става ясно каква е ситуацията.