МВР се е справило със ситуацията около Катуница, твърди Веселин Вучков
МВР се е справило със ситуацията около Катуница, твърди Веселин Вучков / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
МВР се е справило със ситуацията около Катуница, твърди Веселин Вучков
45298
МВР се е справило със ситуацията около Катуница, твърди Веселин Вучков
  • МВР се е справило със ситуацията около Катуница, твърди Веселин Вучков

МВР се е справило със ситуацията около Катуница, тази теза ще изложи утре в докладите си пред Консултативния съвет по Национална сигурност, ръководството на полицията. Това каза в интервю за Дарик и.д. вътрешен министър Веселин Вучков. Освен него докладчик ще бъде и главният секретар на МВР Калин Георгиев. По думите на Вучков е възможно МВР да е взело и някои погрешни решения, но според него е важна общата оценка.

„Това, че наистина в крайна сметка две от осемте къщи на Кирил Рашков бяха запалени, те не можаха да изгорят, защото целите са от мрамор. В крайна сметка едва ли могат да променят нашата оценка, че действията на полицията бяха правилни и законосъобразни”, коментира той. Пред Дарик Веселин Вучков отговори какви ще бъдат позициите на ръководството на МВР по време на съвета, на който ще присъстват президента, премиера, депутати и шефовете на специалните служби:

Естествено, че не може да има очакване, че тези два доклада, с оглед на формулираната тема от Президентството, са по-конкретни и с тях да предложим генерално решение на проблемите, които сякаш избухнаха на повърхността на територията на цялата страна. Защото това са проблеми, чието решаване не може да бъде подсказано от МВР, или пък само от МВР. Напротив, преди да се стигне до полиция и прокуратура, очевидно, тези проблеми трябва да потърсят решение от много други институции координирано и еднопосочно.

Какви са проблемите, които Вие виждате и които трябва да се разрешат?

Ако приемем, че целият случай започна от една ситуация, която се е случила за няколко дни в село Катуница, в крайна сметка пред очите на всички се разгорещява един конфликт, който надхвърли конкретната драма. Според мен расов или етнически проблем в България няма, но в същото време не бива да си прикриваме очите пред проблема с ромското малцинство. Държавата трябва да намери сила, чрез своите институции, да потърси едно дългосрочно решаване на този проблем. Това решение ще бъде много упорито, ще бъде много дългосрочно, но все от някъде трябва да се започне. Аз лично смятам, че трябва да се намерят и да се култивират едни сериозни инвестиции към ромското население в образованието. Когато получат образование, няма да има криминогенна обстановка в ромското малцинство. Когато получат образование, ще намерят своя професия, ще получават доходи и няма да крадат.

От няколко години работят множество фондации за интеграцията на това малцинство и то именно чрез образованието. Вече някои партии призоваха да се направят проверки на тези фондации за начина, по който са изхарчили парите. Вие бихте ли участвали в тези проверки?

Проблемът за ромското включване не ми е конкретен ресор. Разбира се, че е необходимо да се направят такива проверки, защото е известно на всички, че не малко пари се изсипаха за решаването на ромския проблем през последните 15-20 години. Само че, те как бяха оползотворени? Дали от самите роми, които имат най-крещяща нужда от тях, или пък от разни ромски фондации и организации, които просто злоупотребиха с тези средства. Въпросът е да не се вторачваме само в проверките и да тичаме след събитията. Важното е да има една държавна политика, два-три приоритета могат да са, но все пак да има някаква целенасочена политика към това как да интегрираме тези хора чрез инвестиции в образование на техните деца.

МВР дали разполага с информация за други такива точки на напрежение в страната?

Всичко, което се случи от петък насам, поне едно положително нещо, което можем да кажем, е че поне имаме реална представа за потенциалните конфликти, които могат да се случат и в бъдеще, ако този проблем не потърси някакво по-отговорно решение.

Кои са тези точки?

Освен Пловдив и София, които са известни с такива точки, съвсем ясно е, че имаше подобен тип проблем с концентрирано малцинство и в Пазарджик, и във Велико Търново, и във Варна, в Благоевград и до известна степен и в Кюстендил. Разбира се, там са по-концентрирани и не можем да кажем, че на други точки в страната няма такива опасности, но все пак това са основните базови точки, в които трябва много целенасочено да се работи. Сутринта ми докладваха една обобщена информация за последните шест дни, тъй като имаше много информации, включително и в медиите, а пък онзи ден го чух и от устата на различни политици в залата на Парламента, което според мен беше несправедлива критика. Постоянно се лансираха тезите за наличието на погроми и кървави размирици, но дълбокото ми убеждение, а мисля, че и по-спокойните граждани на държавата сигурно ще оценят, че сме далеч от тези две понятия за погроми и кървави размирици. В крайна сметка, освен тези две жертви, които се дадоха в Катуница, с което трябва да изкажем съболезнования на техните роднини, в крайна сметка рекапитулацията сочи, че има двама полицаи със средна телесна повреда и има двама ранени полицаи с леки телесни повреди. Няма нито един друг загинал или с някаква телесна повреда.

МВР се оказа силно критикувана институция в този случай. Все пак допуснахте ли някакви грешки?

При положение, че за много кратко време, особено в петък и събота, трябваше да се вземат многобройни решения, някои от които изключително трудни и тежки, разбира се, че е възможно МВР да е взело и някои погрешни решения. Общата оценка е важна. Огромната част от решенията, които взе професионалното ръководство и конкретните полицейски ръководители на по-нисши звена, бяха правилни, своевременни и много добре отработени. Това, че две от осемте къщи на Кирил Рашков, на една от улиците в село Катуница, бяха запалени и те не можаха да изгорят, защото целите са от мрамор, но и полицията и пожарната се намеси след това да потуши пожара, е трудно нещата да се разделят на ромски лидери и други лидери, както и изобщо на хора, които демонстрират охолство и несметно богатство, без да могат да докажат произхода на парите си. Главният прокурор неколкократно обяви, че има започната проверка още преди около месец, в която са ангажирани много институции. Да, това е необходимо да бъде направено, но не инцидентно и не само заради конкретния случай, а като елемент на една дългосрочна и стабилна политика.

Защо в разгара на протестите пазехте Кирил Рашков?

Аз искам да попитам: Какво да направим с този човек? Да влезе полицията, да го изведе от жилището му или от хотела, в който стоеше и да го обеси на вратата, или да отвори вратите и да пусне вътре да нахлуят хулигани, които да го линчуват? Това ли е европейското развитие на България? Да, той е подозиран в извършването на престъпление, но в същото време като гражданин има право на справедлив процес.

Изборите и купуването на гласовете ли са основната причина, което и да е било правителство, което оглавява МВР, да се прави, че не знае за съществуването на подобни проблеми, или напрежение, което могат да създадат такива хора като Кирил Рашков?

Аз изобщо не изключвам вероятността не само Кирил Рашков, но и много други ромски лидери да бъдат ползвани при провеждането на регионални или национални избори. Това изобщо не е тайна, защото и преди това е имало разследвания. Така че това е една от основните причини. Настина политическата класа се е опитвала многократно да ползва ромите като гласоподаватели, но не и като обект на реално решаване на техните проблеми. Така че това е една от основните причини, но не цялата причина, а в този смисъл вина за несправяне с ромския проблем имат и политиците, имат и много други държавни институции. Вероятно своята част от вината има и полицията, но отново ще потвърдя своето дълбоко, вътрешно убеждение, че полицията може да предложи само малка част от решаването на проблема с престъпността, включително и от малцинствените групи.