Марин Марковски: Магистратите са политически зависими
Марин Марковски: Магистратите са политически зависими / Sofia Photo Agency
Марин Марковски: Магистратите са политически зависими
57229
Марин Марковски: Магистратите са политически зависими
  • Марин Марковски: Магистратите са политически зависими

Ден след бляскавото събиране и първо заседание на новия ВСС ще погледнем на това събитие с по-различен поглед. Адвокатурата е единствената част, която не е представена в т. нар. „правителство на съдебната система" и това й дава възможност да има малко по-страничен поглед върху проблемите на българските магистрати.

„Магистратите са политически зависими и това се отразява лошо на българите", обяви в интервю за Дарик един от най-известните български адвокати Марин Марковски. Според него цялата процедура за избор на нов ВСС е прозрачна само формално:

Независима ли е съдебната власт?

Когато политическите сили могат да влияят върху кариерата на съдията от районен, градски, апелативен, включително и върховен съд, всеки един съдия в своята кариера ще се съобразява с това, че във ВСС има представители на политическите партии, както е в момента, както и на прокуратурата. Следователно ВСС е съставен от хора, които са предложени примерно от прокуратурата, от следствието, от политическите партии, които са в парламента. Тези хора във ВСС не могат да нямат естествената връзка с тези, които са ги предложили. Защото благодарение на тях те са станали членове на ВСС, имат добри заплати, положение. Освен това те са утвърдени професионално, разполагат с възможност да влияят в обществения живот. Тези хора във всички случаи не могат да бъдат независими по силата на една естествена благодарност и връзка, защото „който дава папу, той е тато". Не казвам, че те са некадърни, че са хора, които са безотговорни, лесно се влияят. Това не е така. Но независимо от това и при най-голямата добросъвестност те не могат да не бъдат свързани с тези институции, с тези политически сили, които са ги предложили. Но въпросът е на каква цена правиш кариерата и заслужаваш ли я и полезно ли е за другите. Един съдия, когато решава едно дело, гражданско или наказателно, той на практика не може да не се съобрази с това, че неговата кариера може да бъде застрашена, ако настъпи интереси на хората, които имат сериозни позиции в политиката. Един наказателен съдия, когато решава дело, не може да не се съобразява, че във ВСС има квота на прокурори, които могат да определят неговата кариера.

Ако те са зависими, как това ще се отрази на обикновените граждани?

Много лошо ще се отрази на обикновените граждани, защото няма да има правосъдие. Един съдия, ако отваряйки делото - дали на наказателно и гражданско, види, че някоя от страните може да му навреди в кариерата, тъй като е добре политически поставен или има позиции някъде из прокуратурата, този съдия не бива да се съобразява с това, защото ще реши делото погрешно. А реалността е, че съдиите се съобразяват. Няма начин да не се съобразяват.

Нали в текста на закона за съдебната власт пише, че те не трябва да са политически обвързани.

Пише го, но реалните изисквания на живота са други. Как да не е обвързан политически съдията, когато ВСС ще определи да стане от районен на окръжен съдия. Във ВСС като има представители (обикновено повече на управляващата партия), той не може да не се съобрази например в местната структура дали този, който го съди, е от ГЕРБ или не е. Просто няма начин, това е реалността. Това е изначално сбъркан закон и принцип. Тъй като принципът в конституцията е разделение на властите, независима съдебна и независима изпълнителна власт и независима законодателна власт, а нарушаването на този принцип с избирането на членове на ВСС по този начин - от парламента, от прокуратурата, от следствието при всички случаи дълбоко в себе си нарушава принципа за независимостта на съдиите. Ще кажете, че има съдии юнаци, които не се интересуват от ВСС и си решават делата както преценят. Да, но тези юнаци не правят кариера. Това е истината. Защото стават много неудобни, защото ВСС е този, който прави атестации, този, който издига в ранг, този, който определя дали да бъде наказан или поощрен, следователно на практика юнаците ще останат много ниско в съдебната ни йерархия, ако се посветят единствено на призванието да изпълняват само закона.

Нали процедурата за избор на Висшия съдебен съвет е прозрачна. Това означава ли, че тя е само формално прозрачна, щом такива последици има след това?

Разбира се, че е така. Това, че ще изпълни процедурата, броя на кандидатите, начина на гласуване... те могат да го покажат не по телевизията, могат да покажат разсъжденията на всеки един гласуващ, но това нищо не значи. Самият факт, че ръководителите, които решават професионалната съдба на съдиите, са свързани с политическите сили, които спокойно могат да им влияят, означава, че политическите сили чрез представителите на ВСС, прокуратурата и следствието, разбира се, пряко участва по един много лош и опасен начин в правосъдието.

Как могат да се променят нещата според Вас? Трябва да се промени Конституцията.

Разбира се, че трябва да се промени. Начинът да се промени това, тоест само съдии да бъдат избирани от съдии, може да стане с промяна на закона за съдебната власт. Трябва да се избърше от парламента. Разбира се, може би оправомощените институции да сезират и Конституционния съд, за да се промени това. Но в конкретния случай практически аз не виждам дали парламентът ще има това мъжество да промени закона, защото това устройва политическите сили и депутатите. Естествено, в политическия живот има нещо, което аз разбирам психологически, по човешки, но то е много вредно за държавата - всеки, който се изкачи по политическата стълбичка, да акумулира колкото се може повече власт. Това може би е свързано с егоизма на човешката природа или суетата. Но затова Монтескьо е създал принципа за разделение на властите, за да го има този контрол. И понеже в момента политическата власт чрез ВСС може да контролира съда, те няма да се лишат от тази привилегия. Депутатите искат да има колкото се може повече власт, защото това значи повече уважение, повече пари. Това трябва да се промени. Практически, ако съдиите се избират само от съдии, те ще изберат хора, които са и професионалисти, защото те се познават, хора, които са честни, отговорни, смели. Защото лошото правосъдие означава съсипани човешки съдби, имоти, пари изпозагубени, смазани човешки същества, освен това се накърнява и чисто човешкото чувство за справедливост, което в България е направо съсипано от болки. Защото хората са наясно за големите далавери и че тяхната мизерия до голяма степен е свързана и с това. Затова доброто правосъдие е гаранция за спокоен обществен живот.