Кунева: Президентът има достатъчно правомощия
Кунева: Президентът има достатъчно правомощия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
0

Интервю с кандидата за президент, издигнат от инициативен комитет - Меглена Кунева, в предаването „Седмицата" на Дарик

Вие как бихте формулирали темата на Консултативния съвет за национална сигурност по повод на събитията в Катуница?

Липса на справедливост, липса на ред, липса на закон, това е подтекстът, а иначе директно...

Не, въпросът е... някакво изречение.

...мястото на институциите...

Т.е.?

...мястото на институциите в този конфликт.

Мястото на институциите в конфликта в Катуница - това ще бъде темата, ако вие бяхте президент...

Да, да.

А като говорите по време на съвета каква дума ще употребявате - лумпени или протестиращи?

Протестиращи. Не е въпросът по време на консултативен съвет да се дават такива оценки. Освен това аз се отнасям с голямо уважение към гражданския гняв. Преди да се лепне етикетът "лумпени", трябва да имаме всички факти в ръцете си. Това са хора, които протестират.

А цигани или роми?

Роми. Това е коректното, това е в документите на Европейския съюз, така съм свикнала. Не че влагам нещо лошо в думата цигани.

До какво ниво според вас трябва да бъдат наказани данъчни, полицаи, прокурори, които не са действали срещу Кирил Рашков?

Точно така, както вие питате - които не са действали или са действали не така, както трябва. И за действие, и за бездействие се носи отговорност. Но във всички държави, в които има ред и справедливост, най-напред, без изобщо да се колебаят, хората, които носят политическа отговорност, които са натоварени да носят политическа отговорност, си подават оставките. Оттам нататък вече следват наказания надолу по веригата. Никак не ми се иска да пострадат пешките, а офицерите на активна или не служба, разбирате какво имам предвид, да останат ненаказани.

Т.е. вие искате ниво министър?

Политическа отговорност трябва да се понесе, да.

На кои министерства министрите? Защото аз изброих полицаи и данъчни. Това означава, че очаквате двамата вицепремиери на България да подадат оставка.

Когато има явни нарушения и бездействие, аз не смятам, че е нарочно, може би това е просто некадърност, но когато тази некадърност е довела до това, което виждаме, да, трябва да се понесе политическа отговорност. Така се прави.

До ниво вицепремиер или още по-нагоре?

В случая актът политическа отговорност трябва да бъде разпознат от политическата класа. Така че нека да видим какво те биха направили. Министър при всички случаи.

Трябва ли СЕМ, в който и президентът назначава членове, да накаже медии за отразяването на събитията в Катуница?

Вижте, първо, по въпроса за квотите да ви кажа, че според мен това е малко остаряла форма, не особено добре работеща. А ако става въпрос за т.нар. президентски квоти, в момента в който, ако съм президент, аз ги посоча, аз няма да им нареждам какво да правят. А иначе, че СЕМ има място, има. Но това е мястото, което те следва да изпълнят така, както дрехата на закона им е дала възможност, да направят доклад, да видят коя медия как е реагирала. Искам освен това да кажа на тези журналисти, които въпреки всичко си свършиха работата, въпреки държавата, да им кажа - браво, момчета и момичета, много ви благодаря.

А има ли медии за наказание?

Това трябва да каже СЕМ. Аз не мога да кажа, че съм следила всички медии как са реагирали, но очаквам такъв доклад от СЕМ. И ако бих била президент, аз бих поискала много активно отношение от тяхна страна. Ние трябва да знаем.

Вие ще протестирате ли пред Франция за разрушаването на лагери на български роми и връщането им в България? Впрочем и тази седмица дава подобни примери от Марсилия.

Аз бих протестирала във всички случаи, в които са нарушени правата на български граждани...

Аз не ви питам за всички случаи...

...и в България, и в други страни, и във Франция. Не, държа много да кажа - и в България, затова защото всъщност тук видяхме, че има нарушаване на права на българи в България, хора, чиито живот и имущество са застрашени, или те са лишени от това, и президентът не протестира. А би трябвало. Съвсем конкретно на въпроса ви - да, разбира се, не по този смешен начин, по който ние плашим Холандия сега, а аргументирано, с доказателства и не вътре в страната, а наистина пред Франция.

Тоест вие ще протестирате срещу френските решения за връщане на български роми?

Има нюанс, вие казахте в първия си въпрос нарушаване правата...

Разрушаване на лагерите, в които живеят, и връщането им.

Моята формулировка е съвсем ясна - бих протестирала срещу нарушаването на правата на всеки български гражданин. Ако става...

Нарушават ли се правата на българските граждани, когато французите ги връщат, лишавайки ги от правото им свободно да си се движат където си искат?

Имаше на комисар Рединг миналата година много ясен отговор, с който тя заплаши Саркози, знаете, че това отекна...

Т.е. вашият отговор е - да, нарушават се правата на българските роми...

Когато се нарушават, да. Няма, не трябва...

...когато насила ги връщат в България?

Не трябва да има двоен стандарт. Ако това важи за всички, включително и за френски граждани, това трябва да важи и за български граждани.

За да няма двоен стандарт, ще давате ли убежище на бежанци от арабския свят, от азиатски и други държави или други африкански държави?

По начина, по който е предвидено в нашите и в европейските закони. Да, тогава, когато се нарушени техните права. Но, разбира се, ще имам един критерий, това е сигурността на България, на българските граждани и на Европейския съюз. Това е разделителната линия.

Трябва ли да бъдат разрушени всички незаконни строежи в България, под всички да започнем от къщи, строени в гетата, без никакви строителни разрешения, и стигнем до масово остъкляваните балкони в различни разцветки, също без никой никого да пита?

Кое е първото обаче? Да, когато става въпрос за незаконни строежи, отговорът ми е - да. Но кое е първото - дали балконите, или арогатните постройки в защитени територии на непозволени места? Аз бих искала да започна от тях. Това е...

И в рамките на мандат ще се стигне ли и до остъклените балкони?

Бих искала, бих искала, но в България, изглежда, всичката почтеност е в пожелателно наклонение. Затова си го пожелавам. За остъклените балкони бих изчакала момента, в който започне санирането, истинското саниране на сградите заради енергийна
ефективност. И това е моментът, в който тези остъклени балкони трябва да имат и друг прочит, малко по-естетичен. Понеже ме питахте за убежището и какво бих направила. Сега ми хрумва нещо друго, че на практика полицията сега е дала убежище на роднините на Цар Киро, а вие ме питате за Африка. Ето срещу такова даване на убежище аз бих протестирала.

Като президент ще помилвате ли някой, който е извършил престъпление, за да се грижи за децата си?

Законът не е милозливост. Законът е ред. Каква е гаранцията, че като бъде помилван, ще се грижи за тях? Само защото е на свобода? Бих била предпазлива. Имаме слабо спазване на закона и затова трябва да бъдем особено внимателни. Всеки случай...

Т.е. отговорът е по-скоро не.

Всеки случай е дълбоко индивидуален и зависи от престъплението. Искам да призная, че имам нормална слабост към жени, които изтърпяват наказанието си. И имам доверие на жените, че те биха се грижили за децата си по-добре...

Т.е. бихте помилвала жена, която е извършила престъпление, за да си гледа децата?

По-лесно, далеч по-лесно. Откровено ви казвам, далеч по-лесно.

Ще върнете ли закон за държавния бюджет, ако според него България е по-напред в света по относителни разходи за сигурност от тези за образование? Всъщност всички български бюджети са такива.

С удоволствие и убеденост. Но това трябва да е национална политика, трябва да е приоритет, както обичаме да казваме. Не трябва за пистолета да се плаща повече от показалката и това да ни отпраща да живеем в... (не се разбира - бел.ред.)... част на Европа.

Тоест вие следващата година ще върнете държавния бюджет, ако той повтаря държавните бюджети от последните 20 години в България, ще наложите вето?

Да го кажем още веднъж, да го кажем още веднъж - не виждам да сме получили повече сигурност от германците за това, че имаме по-голям полицейски апарат от техния.

Да го кажем направо - Меглена Кунева ще наложи вето на държавен бюджет, в който разходите за отбрана са с по-висок относителен дял, отколкото разходите за образование.

Вие казахте сигурност.

Сигурност, да.

Значи, това има много, много голямо значение. Ефективност и нужда и кое е приоритетът на страната. Ако ние се споразумеем, че приоритетът ще бъде това, да, за образованието трябва увеличаване на парите. Не съм сигурна, че мога да кажа повече
пари, отколкото за сигурност, за образование, но...

Да обясня какво имам предвид. България е около стотното място като територия и население и се нарежда на стотно място по разходи за образование в света, но по разходи за отбрана например се нарежда на 57-о място. Вие ще върнете ли бюджет, който запазва тези места, а не ги разменя?

Не ги разменя е твърде силна дума. Да, аз бих искала да има... може би да не е на 55-о място, но да бъде на 60-о по разходи на образование.

Ще продължа... Аз не ви разбрах, ще налагате ли вето върху държавен бюджет?

Да, ще налагам вето върху държавен бюджет, когато той е непропорционално и когато не подкрепя националните приоритети.

За разлика от сегашния президент, който смята, че не...

На всичкото отгоре смятам, че по отношение на сигурността и на парите за МВР, те изобщо не достигат точно до сигурността на улицата, там, където работят редовите полицаи. Те са зле облечени, те са недобре обучени и недобре мотивирани. Попитайте
семейството на един полицай дали може да ги заведе на море и ще видите за какво стават дума. Те нямат мотивация.

Ще продължите ли "Българската Коледа" на сегашния президент, или събираните с благотворителност пари за здравеопазване на деца ще бъдат в бюджета на държавата, който ще подписвате за обнародване?

Благотворителността никога не може да бъде част от държавния бюджет. Аз съм принципно несъгласна с това. Тя е резултат на вяра и човещина. Във всяко общество и християнинът, и евреинът, и мюсюлманинът, във всички религии, заможният вярващ започва пътят си към Господ със смирение... помощта към ближния.

Не, аз ви питам друго. Един президент подписва бюджета на държавата. Ако той смята, че за някоя болница трябва животоспасяващ апарат, не е нужно да излиза по телевизията и да събира парите с благотворителност.

Да, точно така, точно така. Може да...

Вие ще продължите ли "Българската Коледа" в този вид?

Не.

Не?

Не.

Ще опрощавате ли задълженията, както прави настоящият президент, за връщане на получени помощи за гледане на дете от майки, чийто деца са били записани в ясла?

Аз вече ви казах, че имам много отчетлива слабост към трудностите, които българската жена преживява сега. Навсякъде, където ходих, навсякъде, където пътувах, видях, че жените теглят, защото получават по-малко...

Отговорът е да, така ли?

...не, не, ще ви кажа... защото получават по-малко пари от мъжете и затова по-лесно си намират работа, защото те работят в чужбина, като се грижат за деца и за възрастни хора. Но това не е достатъчно. Да, имам наистина отношение към трудностите, които една майка преживява. Но това просто не е достатъчно, за да се изпълнява социалната функция. Това не ми харесва, не ми харесва лицемерието - ще опростя дълга и ще забравя, че всъщност ние нямаме политика към семействата в България. Разбирате ме, нали?

Т.е. ще опрощавате или не?

Смятам, че когато се опрощава... да, бих направила това, но бих го направила само, ако е част от по-голяма картина. И няма да се задоволя с това и да успокоя съвестта си, че съм опростила един дълг.

Вижте, стои конкретен казус - една майка е ползвала помощи, едновременно държавата е плащала и за това, че детето ходи на ясла, вие ще опростите ли връщането на парите, които е взимала като помощи, или не? Защото следващият въпрос е - а ще опростители и други задължения на някакви затруднени хора?

Точно така. Но има... първо, ако това е грешка на държавата, няма смисъл хората да плащат за грешките на държавата. Ако държавата не е успяла да изчисли това...

Не, вижте, нека да не говорим с "ако". Въпросът е ясен. Грешка ли е...

Ама няма, в един казус...

...на държавата това?

Да, това е грешка на държавата, но...

Т.е. вие ще опростите?

Да, защото е грешка на държавата.

Тоест, да, ще опростите, защото е грешка на държавата. "За" или "против" строежа на "Белене"?

Точно толкова, колкото и отговорът ми за шистов газ, моля, да бъде взет предвид. Аз съм против, така, както и за шистовия газ, когато има опасност за човека или за природата, когато има неясна технология и когато има неясен инвеститор.

Може да са...

Т.е. отговорът ми е по-скоро не.

Не сте против?

Съм против.

Сте против?

Да.

Трябва ли Русия да има собственост върху газо- и нефтопроводи на българска територия?

Не. След Освобождението руснаците са искали да направят до руския манастир на Шипка военна база. Не сме им дали.

Тоест не?

Не.

Ще промените тази политика, която водеше предишния президент?

Да, аз смятам, че това не е в интерес на страната.

Трябва ли България да въведе еврото през вашия мандат?

Надявам се, но еврото не е самоцел, опасно е. Човек може да скочи само когато е сигурен, че краката го държат, а това в момента в България не е така. Ако някой иска да ползва еврото като реклама, тежко му. Още повече в момента страните от еврозоната имат определени затруднения и това едва ли е моментът за България.

Т.е. отговорът в рамките на мандата ви трябва ли България да въведе еврото или не?

След пет години, когато е краят на мандата, аз се надявам, че България, ако всичко е наред, ще осъществи и това свое присъединяване.

Т.е. отговорът ви е да на края на мандата?

Има предусловия, които трябва да се видят. Зависи от силата на еврото и от силата на българската икономика. Няма как тук в 2010 г., 2011 г., когато България е в толкова тежко икономическо състояние, както и еврозоната, да ви кажа едносрично.

Т.е. от днешна гледна точка да или не?

От днешна гледна точка ние не сме готови.

Не. Трябва ли да бъдат дадени пари за спасяването на Гърция от страна на Европейския съюз, респективно и България да участва?

Опазване на обединена Европа при минимум жертви. Знам, че това е деликатна тема, но тънката червена линия е между национална отговорност и европейска солидарност. Ако Германия е солидарна с проблемите на България и е готова да отделя процент
от брутния си вътрешен продукт за солидарност, ние трябва да направим същото, но при определени условия. На мене много ми се иска, ако съм български президент, да застана до Меркел и Саркози и да говоря за стриктна икономическа дисциплина и как тя може да се... не само финансова, а икономическа дисциплина, и как тя може да се осъществи. България е добър пример в това отношение.

Аз не ви разбрах сега, трябва ли да бъдат дадени пари на Гърция или не от гледна точка на българския бъдещ президент?

Аз ви казах при какви условия това може да стане.

Ако дават германците, да даваме и ние?

Ако трябва да докажем...

Ако трябва заедно да решим...

...ако трябва да докажем... Вижте, това е като при всяко решение - взимат се ползите и вредите. Какви са вредите, ако Гърция съсипе икономиката си, ние сме съседна страна, ако няма никаква помощ за нея...

Добре, вие знаете всички тези условия. Кажете крайния отговор, като знаете всички тези условия.

Не, тези условия в момента не се знаят...

Е как не се знае...

...и в момента в България не се обсъждат. Никой не обсъжда какво би станало...

Не може да не...

...как би повлияло върху българската икономика, ако Гърция напусне еврозоната. Ето това не се знае.

Добре, явно вие мислите, че лошо би повлияло?

Да, аз мисля, че лошо би повлияло, но не смятам...

Тоест трябва да се помогне на Гърция?

. . . че каквото и да става и без никакви условия може да се помага на Гърция.

Т.е. да се помогне с условие?

Да се помогне с условие.

Подкрепяте ли Турция да стане член на Европейския съюз?

Да, при изпълнение на всички тези стъпки, които минахме и ние. Условията за членство в Европейския съюз не са извиване на ръце нито от едната, нито от другата страна.

Трябва ли и България като Румъния да спре камионите с холандски лалета на границите си като отговор на позицията на Нидерландия срещу българското приемане в Шенген?

Това е акт от арсенала на държави, които не членуват в Европейския съюз. Не, комплексарско решение е.

Не трябва. В коя държава ще отидете първо?

В съседните. В съседните. А най-напред...

В кой от всичките съседи? Хайде да има пръв.

Най-напред ще започна от двете страни, които са членки на Европейския съюз. Това са Гърция и Румъния.

Гърция и Румъния.

Да, най-напред Гърция и Румъния, за да отдам жеста на уважение и да кажа, че ние трябва да имаме силен общ глас в Европейския съюз. Ще го направя в един ден, за да няма коя страна първо, коя второ, да се вижда нещо повече в избора от това, което аз искам да кажа, и след това, разбира се, останалите балкански страни. Европейският съвет, първият Европейски съвет, на който аз бих могла да участвам, това е съветът по конкурентоспособност през март 2012 г. Тогава ще се видя с европейските лидери.

А в коя държава ще закриете българско посолство и в коя ще откриете ново?

Ами, аз смятам, че трябва да се внимава със закриването на българските посолства, когато ние искаме да имаме икономическа експанзия...

Т.е. не виждате нито една държава. Няма да кажете...

Там, където няма никакъв икономически смисъл и където не...

Е, къде няма?

...живеят българи. Ами, вижте, трябва да има достатъчно данни, за да можем едно по едно да ги разгледаме и да кажем.

Т.е. вие не знаете?

Но при всички случаи аз бих бързала много да назначим посланик в Китай например, където България от дълго време няма посланик, така че...

Така. А ново посолство къде виждате?

Ами, отново ще търся колко българи живеят там и с колко хора можем да правим бизнес в тези страни.

Добре де, в програмата, която имате, не сте ли намерили?

Страна по страна и ефективност на посолствата, защото това също е важно, за съжаление не е достъпна информация за всички в България. Във всеки случай извън външно министерство.

Трябва ли да се обединят Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, военното контраразузнаване и под ръководството на президента ли трябва да стане това?

Механично събиране на всички контраразузнавания в ДАНС не доведе до позитивни резултати. Необходима е цялостна реформа на службите за сигурност, не сливане, а взаимен контрол и баланс, и най-после трябва да се приемат законите за НРС и НСО. Въпросът е информацията да стига до президента, да стига до премиера, да стига до всички, които могат да направят максимум от нея в интерес на страната, а не под чия шапка ще бъдат.

Но не ви разбрах трябва ли да ги обедини?


Впрочем, защо не ми задавате въпрос за пожарната?

Къде ще сложите пожарна?

Да, това е в рамките на шегата. Но...

Ама, вие смятате ли, че тези три служби трябва да бъдат обединени или не? Това е дебат, който се води 20 години в България.

Аз смятам, че е по-добре да е под контрола на президента, защото няма да зависи от партийните страсти.

И да са обединени.

Не е задължително да бъдат обединени.

Но да е...

Но е задължително да имат закон.

...президентът. Така. Трябва ли българските военни от Афганистан да се върнат?

Ние трябва да имаме своя дял в колективната сигурност. Ако се опитам да ви отговоря с една дума, трябва да се върнат, когато приключи мисията изобщо в Афганистан.

В момента се обсъжда тя да приключи в рамките на мандата на бъдещия президент.

Тогава, когато мисията приключи, българските войници ще се върнат, но участието и напускането трябва да става съобразно ангажимента ни и националния интерес на страната. Това не е да кажем в 6.00 часа взимаме самолета...

Т.е. не трябва да се бърза, казвате вие?

...на следващия ден. Не.

Трудно или лесно ще давате българско гражданство?

Най-важното е - без бюрократични протакания и унижения за кандидатстващите, а иначе при абсолютно спазване на закона.

Но има възможни политики да... държава, която застарява, да търси повече млади хора да идват тук...

Да, да, както в Европа се говори за т.нар. синя карта тъкмо заради...

Вие ще правите ли българска синя карта, за да дойдат повече хора в България?

Няма нужда да се прави българска синя карта. Достатъчно механизми има в момента за това да привлечем тези наши...

Тоест по-скоро лесно ще давате българско гражданство...

Лесно не е думата. С уважение към хората, които искат, с уважение към хората, които могат да допринесат... и лесно за хората, които могат да допринесат за силата на нацията ни, и трудно за тези, които не заслужават и трябва да им бъде отказано по някакви причини.

Няма да водите политика на затвореност.

Не, в никакъв случай.

Колко области трябва да има в България, понеже президентът утвърждава административните области?

А, да, да. Това е въпрос на много сериозна дискусия. От гледна точка на стопанското развитие на България би било по-ефективно да са доста по-малко от сегашните 28. Бих подкрепила правителствени и законодателни инициативи в тази посока. Но най-важното е, че искам да инициирам дискусия за въвеждането на второ ниво на представителство, т.е. избиране на представители на ниво, по-високо от общинското. Това мисля, че е оздравително за нашата демокрация.

Искате да се избират областните управители?

Да, мисля, че това е сериозна дискусия.

Та колко области все пак трябва да има в България?

Толкова, колкото е ефективно. В момента, ако кажа 20, би било много несериозно.

Кои ще закриете?

Би било много несериозно. Толкова, колкото ще направи управлението в България ефективно.

Колко е ефективно? Ако Европа е решила, че България ще трябва да се дели на 6 региона, ние защо смятаме, че трябва да сме 28 региона?

Шест региона мога да ви кажа защо е решено, макар че имаше и там има критерии, в Европейския съюз има критерии какво означава, на какво трябва да отговаря един регион. В България критериите на какво трябва да отговаря една област никога не сме ги обсъждали. Ако сега се поддам на, така, чара на бързия отговор и ви назова някакво число, това би било много несериозно. Аз няма да бъда несериозен президент.

Значи, тук казваме, че не знаете сега колко трябва да са.

Тук казвам, че аз искам да инициирам промяна. За мен най-важната е да се мине към избираемост и ефективност.

Кои обекти с национално значение и населени места ще преименувате като президент?

Тези, които хората решат, че искат. Никога...

Има ли такъв обект в момента?

...никога не бих... Не съм, не знам за място, което хората искат да преименуват. Но ако решат, това, разбира се, трябва да бъде...

Кое е най-важното нещо, което ще предлагате за продажба от България в чужбина, когато пътувате?

А, вижте, пазарът винаги е въпрос на търсене и предлагане. Много бих искала да разбера какво се търси, нещо, за което ние малко говорим у нас.

И какво се търси?

Но сега... съвсем сериозно да ви кажа, винаги първият и единствено конвертируем продукт на България е бил културата и изкуството. Така че бих настоявала много за тази функция.

Става дума обаче да продавате, т.е. примерно да си плащат за изложби или за концерти, които ще изнася България. Това ли искате да кажете?

Не.

Нещо, което ще носи дохода на България.

Културата носи много голям доход. Културата носи много голям доход и част от него може да бъде буквално изчислен, както е в един успешен български филм или една успешно преведена книга. Но има друга стойност, афектационна стойност, която е много повече - това е доброто име, което културата дава на България.

Ще имате ли редовни обръщения към народа, по модела на американския президент?

О, да, толкова често, че се притеснявам да не омръзна, но...

Не, в смисъл ще се знае ли - всеки понеделник президентът Кунева говори по радиото.

Не зная дали всеки понеделник е най-добрата формула. Всеки път, може да и понеделник, и вторник, когато има повод да се направи това.

Не, аз ви питам за редовни, понеже има нации, които имат редовни обръщения техните президенти.

Аз мисля, че през август може да се прави обръщение всеки понеделник, да го кажем така. Да, има редовни, те не са всеки понеделник...

Ами, може всеки първи понеделник.

...те не са всеки понеделник, но са достатъчно често. Задължително всяка година трябва да има състояние на нацията, такъв доклад, какъвто има и в Европейския съюз, какъвто има и в САЩ, почти във всички страни, всеки път, когато има нужда. Аз
мисля, че това е по-честната формула, отколкото всеки понеделник.

Кому първо ще дадете орден?

На човек, който го е заслужил. Имам специален пиетет, специална слабост към хората на духа и на държавността. Мечтая си...

Кой, кажете, да се ориентираме по един човек...

Не, нямам име, нямам име.

Няма да кажете име.

Нямам име, не съм се вживяла до такава степен в ролята, преди да спечеля изборите. Мечтая си да дам орден на 18-годишно момче или момиче.

Трябва ли България да има вицепрезидент?

Да, трябва да има вицепрезидент. Аз мисля, че когато той е натоварен със сериозни задачи, както икономиста Любомир Христов, той ще свърши много работа.

А искате ли още правомощия за президента?

Искам да използвам пълноценно сегашните. И сега президентът има доста правомощия, извън хобитата. Искам да има повече съдържание в съществуващите правомощия.

Тоест отговорът е не, не искате повече правомощия.

Не, президентът има достатъчно правомощия, просто трябва да бъдат изпълнени с активно съдържание.

И промяна на конституцията в тази посока не е нужна.

Не това е най-важното. Знам, че президентът може да предложи промяна в конституцията на основата на член 154 от конституцията, но бих сложила на първо място съдебна реформа, други неща, които засягат много по-пряко...

Но ще предложите промени в конституцията...

Да, аз мисля, че в рамките....

...не за президента.

Аз мисля, че в рамките на този мандат конституцията трябва да бъде променена.

За съдебната власт.

Всичко това, което засяга живота на хората най-пряко, да.

Ще ползвате ли специален режим на движение в България?

Не, изобщо не ми харесва това.

Тоест колата на президента ще чака ли на светофара на "Орлов мост"...

С удоволствие при това.

...като се спускате от Бояна?

Абсолютно.

В Бояна ли ще живеете?

Това е много странна перспектива. Аз съм човек, който е привързан към дома си.

Всички се оправдават с нуждите от охрана. Виждаме много държави, където президентите си живеят в едни къщи, които не са толкова изолирани.

Да, аз също харесвам скандинавския модел. Ако имам възможност, категорично бих си останала в апартамента, в който живея.

Тоест бихте си живяла във вашия си апартамент или...

С удоволствие, абсолютно. И нищо не налага...

...и искате с колата, с която се движите, ще си чака на светофарите, като ходите на работа.

Да, разбира се, не виждам... Знаете ли, притеснително е, че дори задавате този въпрос.

Не, има много държави, в които - виу, виу, виу и се движат едни кортежи. Има и други държави, които вие казвате, президенти пеша на работа ходят.

Да, има президенти, които ходят с колело, в скандинавските страни.

А вашият съпруг ще продължи ли да си работи това, което си работи в момента?

Едва ли бих могла да го откажа, по каквато и да било причина, от работата му. Да, той обича работата си и тя не е в никакъв конфликт.

Да, ама при него е деликатно, нали той е консултант. И като започне да консултира някого и ще казват: аха-а, значи, сега конфликт на интереси...

За всички тези години, за всички тези 10 години никога не е направил и намек пред който и да било, че има някаква връзка. Точно обратното. Аз мисля, че това е едно от най-важните... една от най-важните черти на нашето семейство - че няма такова използване на...

Ще продължи да си работи това, което си работи.

Да, стига да му е интересно, важно, приятно. Това е...

Ние заедно с БНТ и "24 часа" се опитахме да ви попитаме защо искате да станете български президент, да отговорите с 6 думи. Знаете ли, всъщност никой от всички, които попитах, всеки каза някакъв слоган, обаче никой някак си не даде ясен отговор. Хайде още един опит да направим с всички, с които ще говорим. Защо вие искате да станете български президент?

Ами, най-първосигналният отговор е всъщност доста човешки - защото повече така не може. Не знам дали ще ви свърши работа, на моменти ме е и срам, и страх за бъдещето на България. Аз работих за членството на България в Европейския съюз и много ме
боли за това, че не правим максимума от себе си. И защото не искам да има две Българии. И не искам да ни санкционират непрекъснато заради лошата България, заради арогантната България, както с Шенген, както сигурно ще стане с еврото и т.н. Искам да направя нещо.

Гледате ли и към втори мандат, за два мандата ли мислите?

Знаете ли, този мандат е за мен с една особена тежест, ще ви кажа защо. Защото България ще бъде, 2017 г. ще бъде част от тройката, която председателства Европейския съюз. И за мен работата по приоритетите на България в Европейския съюз е много важна. Не, не мисля, че, преди да съм доказала резултат в тази позиция, аз трябва да заявя и да кажа искам още.