Кризата едва сега започва
Кризата едва сега започва / Reuters, Цветелина Белутова - в. „Капитал”, в. „24 часа”
Кризата едва сега започва
43593
Кризата едва сега започва
  • Кризата едва сега започва

В едно свое есе от 1946 г. Джордж Оруел описва идеалния неделeн следобед: децата да са някъде на дълга разходка, съпругата да дреме на стола, а мъжът - с вдигнати на дивана крака да разлиства News of the World.

Едва ли Оруел е подозирал, че години по-късно същият този любим за британците вестник ще приеме за морална темата, която го интересува в романа „1984": концепцията за „Големия брат", всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани, която ситуация после се превръща в нарицателна за безкомпромисната полицейщина.

По онова време News of the World, разбира се, е далеч от таблоидния си вид. Читателите са милиони. (б.а.: Първият брой на News of the World излиза през 1843 г. През 1950 г. става най-тиражното издание в света - 8.5 милиона копия).

Австралиецът Рупърт Мърдок купува The News of the World през 1969 г. и така стъпва на британския пазар. Преди 168-годишния News of the World да остане в историята, като спре да излиза, продава по 2,8 млн. копия седмично въпреки кризата.

Скандалите с News of the World, свързани с подслушвания, се точат от години. Жертви на таблоида отдавна го обвиняват, че хаква телефоните им.

Защо обаче едва сега седмичникът беше закрит? И кой всъщност го направи - гневът на читателите и отдръпването на рекламодателите или внезапен порив на морал у собственика? Ще доведе ли краят на The News of the World до нещо много по-сериозно - оттеглянето на австралиеца от целия британски пазар или това е едно прекалено смело твърдение?

Една сделка за милиарди тази седмица пропадна. Това е един от най-големите удари по империята на 80-годишния австралиец Рупърт Мърдок, последвал шумен скандал за подслушванията на политици, знаменитости и жертви на убийства и престъпления.
Медийният магнат се оттегли от намерението си да поеме пълен контрол върху сателитната телевизионна компания BskyB, която притежава Sky News и няколко печеливши платени тв канала.

Скандалът с подслушването направи сделката невъзможна. А тя беше на дневен ред от юни 2010 година. Компанията на Мърдок News Corporation оттегли офертата си за покупка на 61% от сателитната телевизионна компания. Неустойката, която ще трябва да плати Рупърт Мърдок, е в размер на 38.5 млн. паунда.

Всъщност щетите ще са доста по-огромни, а скандалът само за часове напусна стария континент и се пренесе на още два - Америка и Австралия. ФБР ще разследва компанията на Рупърт Мърдок за опит за подслушване на телефоните на жертвите от атентатите от 11 септември 2001 г. в Съединените щати, а австралийският премиер обяви, че правителството й ще преразгледа медийните закони.

Очевидно е, че кризата тепърва ще се разраства. Според Весислава Антонова от в. „Капитал" закриването на News of the World е било просто неизбежно, защото скандалът, който предизвика във Великобритания, е имал невероятен отзвук и е надхвърлил границите на страната:

Сериозните вестници не се поколебаха да напишат, че скандалът може да доведе до криза в управляващото коалиционно правителство на Великобритания и дори да подрони устоите на полицейските власти в страната. Скандалът се разразява и в един много ключов момент за бъдещето на печатните издания. Таблоидите, както и всички вестници във Великобритания, са подложени на яростни критики в обществото, а разкритията за News of the World могат да имат неприятен ефект върху цялата преса, която и без това е с отслабващи продажби заради кризата и която преосмисля модела си на съществуване изобщо. Министър-председателят Камерън заговори дори за регулация на източниците на информация на журналистите на Острова и за писането на нови правила, които ще изискват от тях да доказват източниците си. Това само по себе си води до много по-малко истории и съответно до много по-малко сензационни заглавия.

Специално това издание на Мърдок - News of the World, не за първи път се набърква в сериозни скандали. Защо сега бе закрит този вестник?

Чашата е преляла. Винаги има праг на търпимост и винаги има праг, до който може да стигнеш. Сам по себе си скандалът е ужасен и виждаме, че той носи след себе си вълна от разкрития, които стигат назад във времето до 2004-2005 г., когато очевидно подслушването е било практика и то подслушването на обикновени граждани. Разбира се, британската преса и по-специално влиятелният The Guardian си е позволил анализ, че най-вероятно този вестник (б.а.: закритият вече вестник News of the World) няма да престане да съществува, а просто ще се ребрандира. Но аз си мисля, че кризата в цялата News Corp. тепърва ще се разраства и тепърва ще се изчисляват измеренията й. Ясно е, че Мърдок няма да се откаже от издание като The Sun, защото то е изключително влиятелно във Великобритания. И по-смелите анализатори дори не се притесняват да напишат, че е толкова силно влиянието на Мърдок и на вестника му към правителството, че от Тачър насам почти няма министър-председател, избран без подкрепата на медийния магнат.

Дали може да говорим, че скандалът с News of the World е доста голям удар срещу инвестиционната политика на Мърдок? Той имаше идея да купи BskyB. Сега обаче сделката пропада.

Абсолютно. Точно това значи. Дейвид Камеран се обърна към News International с искането компанията да загърби плановете си за купуването на сателитната мрежа BskyB и да се концентрира основно върху оправянето на бъркотията, която създадоха. Преди няколко години Мърдок се изтегли от Централна и Източна Европа. Това разбира се беше заради падналите нива на рекламата. Но скандалът във Великобритания при всички случаи ще нанесе сериозен удар върху финансите на медийната империя на австралиеца.

Жълтата преса без правила ли е?

Таблоидите във Великобритания работят по съвсем различни правила и тяхното съдържание е съвсем различно по характер, отколкото да речем жълтата преса в България. Все пак независимо от огромния скандал, който се случва там, таблоидите имат малко по-висока хигиена. В случая се оказа, че тя е била доста мнима. Изданията там просто преувеличаваха и вземаха страна. Но измислени истории трудно може да се появят в един британски таблоид. Всичко почива на истинска история. Докато в българските издания има изцяло скалъпени истории. Това, което се пише в българската жълта преса, не може да бъде съпоставено с това, което пишат таблоидите. Дори сегашният скандал го показва: ужасно е това, което се е случило, но то е било написано във вестника на базата на реално извършена работа. Били са подслушвани хора и ужасното е, че техните частни разговори по някакъв начин са ставали достояние на една широка аудитория. Но те не са били измислени.

Паола Хюсеин от в. „24 часа" също смята, че сделката за сателитна телевизионна компания BskyB е причина News of the World да бъде закрит. Но само една от причините.

През юни 2009 г. около 50 души, които са сред най-известните в Англия и които са били подслушвани, са били предупредени за това. Една от тези жертви завежда дело срещу News of the World, като след това получава от вестника 70 000 лири извънсъдебно споразумение. В същото време друга жертва на подслушванията научава за това. Човекът е виден PR специалист и той също тръгва да води дело. Като разбират много от хората, че има такива договорки за големи обезщетения, това отваря вратите за още и още дела. И всъщност, в един момент процесът става абсолютно неконтролируем, защото освен известните се оказва, че има още над 4000 съвсем обикновени хора, които са подслушвани.

До къде смяташ, че този скандал може да стигне? Питам, защото вече има коментари на анализатори от Острова, в които се твърди, че Мърдок може изцяло да се отдръпне от британския пазар. Мислиш ли, че това е доста смела прогноза?

Не мисля, че е много смела. Скандалът се разраства с всеки изминал ден. През тези 30 години, през които Мърдок е във Великобритания, на практика всички политически партии бяха силно зависими от него. Той имаше възможност с вестниците, които са в огромни тиражи и са най-четените в страната, да влияе на политиката така, както на него му е угодно. Английски журналисти разказват как той директно е лобирал сред депутатите, като ги е заплашвал и стигал до чист рекет. Казвал им е: „Ако не подкрепите еди кой си закон, аз ще напиша еди какво си в моите издания!". И сега може би е дошъл моментът всички тези политици и контролирани от него лица да получат някакъв реванш. Медийната империя на Мърдок обаче може в един момент да каже, че тя не е единствената, която го е правила, а са го правели и другите вестници. Това, разбира се, е нож с две остриета. Ако каже така в един момент, всъщност признава, че те наистина са подслушвали хората. Но от друга страна, масово според мен се практикува и в България и то от години - журналисти и въобще медии да плащат за информация на свои информатори. Това не е най-лошото на света, защото по този начин излизат наяве големи схеми за корупция, които иначе ще останат тъмни за обществото.

И още един проблем може да възникне след целия този скандал, който вероятно ще засегне и България. Във Великобритания вече са обявили, че закриват своята етична комисия. Това е комисия за оплакване от пресата, защото виждат, че тя не работи ефективно. Т.е. до комисията са пристигали жалби и доклади години наред за тези подслушвания на хора, а комисията изобщо не е реагирала. Така регулацията на медиите остава в ръцете на съда. В България етичният кодекс беше приет и всички сериозни медии в държавата реално са го подкрепили. В днешно време виждаме, че тази саморегулация не действа. Така че, вероятно и тук ще започват да се надигат някакви гласове, да започне общественото мнение да говори как и по какъв начин трябва да стават нещата.