Красимир Каракачанов: Не бих казал „да” на нищо, което не е в национален интерес
Красимир Каракачанов: Не бих казал „да” на нищо, което не е в национален интерес / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кандидат-президентът Красимир Каракачанов в „Седмицата” на Дарик
45344
Кандидат-президентът Красимир Каракачанов в „Седмицата” на Дарик
  • Кандидат-президентът Красимир Каракачанов в „Седмицата” на Дарик

Кандидатът за президент на ВМРО Красимир Каракачанов, с номер 17 в бюлетината.

Вие, ако бяхте сега президент, как бихте формулирали темата на днешния Консултативен съвет по национална сигурност за събитията в Катуница?

Бих го наименовал така: Изработване на конкретен план за разрешаване на циганския въпрос в България.  Циганският  въпрос с голямо Ц, защото такъв въпрос наистина съществува.

Т.е. нямате колебание коя дума ще използвате пред съвета - цигани или роми?

Аз не мисля, че е срамно да кажеш на някого циганин. Те самите така се наричат. Така ги нарича и целият свят. Не знам поради какви критерии някои псевдолиберали в България започнаха да ги наричат роми.

Като едни от организаторите на протестите сигурно нямате колебание и дали ще ги наричате хората там, протестиращи или лумпени?

В никакъв случай не бих ги нарекъл лумпени. Това беше голямата грешка на някои ваши колеги журналисти. И те само хвърлиха масло в огъня, защото хората действително протестираха срещу продължаващите вече десетилетия беззакония и двоен стандарт на полиция, на съдебни органи, защото цели региони на страната се оказаха разграбени и населението тормозено от циганската битова престъпност.

Това означава ли, че смятате, че СЕМ, в който президентът назначава членове, трябва да накаже медии за отразяването на съдията в Катуница?

Аз не мисля, че трябва да бъдат наказани медии, но мисля, че СЕМ трябва да заеме много ясна позиция за това, че чрез някои медии в България се прави опит да се манипулира общественото мнение.

Не ви разбрах. Значи отговорът е да или не. Смятам, че трябва да бъдат наказани...

Смятам, че СЕМ трябва да държи сметка за това кога медиите манипулират и кога обективно отразяват. Защото част от медиите се опитаха първия ден да манипулират общественото мнение, за което, разбира се, получиха общественото неодобрение.

Т.е. вие сте за наказание?

Ами ако трябва да го разглеждаме - твърдо да.

Имате и конкретни медии, които, ако станете президент, ще искате да бъдат наказани?

Вижте, аз няма да се бъркам в тези неща, защото в края на краищата СЕМ е орган, в който президентът има квота, но той не е патрон. Нека да сменим малко стила на ГЕРБ, в който стил един човек е всичко - той е и прокурор, и съдия, и министър-председател, и футболен съдия и тенисист и т.н... Това не е нормално и, както виждаме, не е здравословно за държавата.   

Да се върнем към Катуница. До какво ниво трябва да бъдат уволнени и наказани полицаи, прокурори, данъчни, които не са действали срещу Кирил Рашков?

Значи данъчните и прокурорите на ниво Пловдив, които са толерирали и прикривали Кирил Рашков, трябва да бъдат уволнени веднага. Полицаите за съжаление ще се окаже, ще видите, че някои редови полицаи ще бъдат наказани. Аз не смятам, че редовите полицаи са виновни. Виновни са техните началници и главният виновник е Цветан Цветанов, който не си прекъсна предизборната кампания, а когато ставаха ексцесиите, припяваше на концерт на Веселин Маринов в Бургас. Той трябва да бъде уволнен, защото досегашният стандарт е порочен. При всяка издънка на шефовете в Министерството на вътрешните работи се наказват редовите полицаи.

Т.е. вие сте до ниво министър, в случая...

На първо място - министъра.

А при данъчните?

При данъчните...

До кое ниво?

...онези, значи, след разследване там, където се установи, че е бил чадърът...

Там сте до регионално?

... до регионално ниво, ако се докаже, че и на национално ниво е имало ръководители в данъчните служби, които са ги покривали, разбира се, и тях.

Ще протестирате ли пред Франция за разрушаването на лагери на български роми и връщането им в България. Казусът тази седмица е Марсилия.

Разбира се. След като една камара европейски политици и чиновници ни критикуват за интеграцията с ромите, ами хайде да бъдат така добри, първо, да ги вземат те във Франция ли ще бъде, в Белгия ли ще бъде, да ги направят добри граждани, спазващи закона, и тогава да ни ги връщат. Защото това е двоен стандарт. От една страна...

Вие сте съгласен на това връщане - даване,  нали...

Не, казвам...

... в Европа всеки можел да отиде където иска?

Аз го казвам на шега. Аз съм против това да ги разрушават циганските катуни във Франция и да ни ги връщат обратно. И казах защо. Защото, преди да ни критикуват, нека да ни покажат как те могат да ги превъзпитат.

А ние ще покажем ли как даваме убежища на бежанци от Африка, Азия, арабския свят конкретно.

Има голяма разлика. Ние сме държава - членка на Европейския съюз, а Азия и Африка не са членове на Европейския съюз. Аз съм против това България да се превръща в гетото на Европейския съюз.

Т.е. отговорът ви ще давате ли убежище на бежанци от тези страни... отговорът е не.

Категорично не. Защото...

На нито един и при никакви условия?

Ами вижте каква е, вижте каква е... Не при никакви условия, разбира се, когато става въпрос за хуманитарни случаи, когато става примерно, за учени, журналисти или политически лидери, които са преследвани по политически причини за убежденията им - да. Съгласен съм.

Но това са... хуманитарни са и социалните...

Аз съжалявам, не искам България да се превърне в катуна на Европа. Защото безразборното допускане на подобни бежанци от Африка и от Азия, от третия и четвъртия свят в Европа, видяхте докъде доведе - в Лондон, в Париж и в цяла Европа. Докато не се смени моделът, при който тези хора се интегрират в Европейския съюз, по-добре е да не ги приемаме в България.

Трябва ли да бъдат разрушени всички незаконни строежи в България - от къщите в гетата до остъклените балкони в кварталите?

Досега беше обратното, разрушаваха се остъклените балкони и тук-таме някоя незаконна постройчица, докато нито едно циганско гето не е построено по план, не е построено с разрешение...

Това за балконите, да ви кажа, не знам нещо много... разрушаване да е имало. Нали виждате как изглеждат кварталите на България, в които всеки си е остъклявал...

Мога да ви дам много примери, но...

... както иска, без разрешение.

... според мен законът трябва да е еднакъв за всички. Не може...

Т.е., ако вие сте президент ще бутнете всички остъклени балкони и всички гета.

Ако аз съм президент, ще настоявам изпълнителната власт...

Да, ще искате да...

... да прилага равен стандарт. Не може 20 години българските граждани да бъдат тормозени за една пристройчица, една тераска или един таван, който е повдигнат, за да се настани там младото семейство, а циганските гета да продължават да съществуват абсолютно незаконно.

Казахте ли и незаконните повдигнати тавани?

Казах законът е еднакъв за всички. Когато буташ таваните, ще буташ и гетата.

Всичко ще се бута. Ще помилвате ли някой, който е извършил престъпление, за да се грижи за децата си? Какъв ще е критерият ви за помилване?

Критерият е много ясен - не бих помилвал никога човек, който е извършил умишлено убийство, особено на дете, по никакъв начин не бих помилвал такъв човек. Не бих помилвал изнасилвач или пласьор на дрога.

Т.е. критерият ще са видовете престъпления.

Разбира се. Едно е...

За кои престъпления ще помилвате?

Едно е, когато е станала катастрофа, това е съвсем един вид, някой път става съвсем случай, друг е нещо битово... Но изнасилвачи, особено на деца, умишлени убийци или пласьори на дрога по никакъв начин не трябва да бъдат...

А по-леки умишлени престъпления ще помилвате ли?

По-леки умишлени престъпления - когато си е излежал по-голяма част от присъдата, ако е показал добро поведение, може.

Ще върнете ли закона за държавния бюджет, ако според него България е по-напред в света по относителни разходи за сигурност, отколкото за образование? Както впрочем е било с всички държавни бюджети по време на демокрацията.

Аз не искам да ги разделяме, защото образованието, здравеопазването и отбраната са еднакво важни. Не може да ги противопоставяме. Факт е обаче, че първото нещо, което ще върна в следващия бюджет, е ако отново в него има сто милиона за подслушване, а в същото време българската армия реално се унищожава.

Става дума за по-стратегически въпроси, и на вас да го обясня, както и на предишните кандидати. България е на стотно място по територия и по население. В една класация, която прави ЦРУ с много актуални данни, и тя е публична в интернет, България е на 57-о място в света обаче по относителен дял на разходите си за отбрана, докато е на стотно място за образование. Пита се какво налага за образование България да е два пъти по-назад спрямо територията си.

Аз не знам къде отиват тези разходи за отбрана и мога да ви кажа, че те не отиват по предназначение. Защото според плана на сегашното правителство в началото на 2014 г. Българската армия ще има само 28 000 бойци, 80 танка и 16 бойни самолета. Така че вероятно разходите в Министерството на отбраната или разходите за отбрана се изразходват нецелесъобразно. Аз пак казвам, не ги разделям.  Разбира се, образованието е на първо място, но недейте да го противопоставяме с отбраната, защото в състоянието, в което се намира Българската армия, тя не е в състояние да изпълнява своите конституционни задължения.

...(бел.ред. говорят едновременно, не се разбира) ... г-н Каракачанов, ще си подреди ли приоритетите? Оказва се, че в Европа с изключение на Кипър и Гърция няма страна по-напред като относителен дял от България...

Значи, въпросът...

...като разходи за отбрана.

Въпросът по никакъв начин не може да бъде поставен така. Не може да избираш между това да ти отрежат ръката или крака, вие така го задавате въпроса. И крака, и ръката са необходими за здравето на един човек и за неговото пълноценно функциониране. Образованието, разбира се, на първо място, там трябва да се отделят допълнителни разходи, достатъчно, за да изградим едно модерно, даващо възможност на младите хора да намират след това професия в България, образование. И разходите за армията трябва да бъдат такива, че Българската армия да бъде на нивото да изпълнява своите конституционни задължения, а те са именно защита на териториалната цялост и суверенитета на България. Аз не ги противопоставям.

Ще продължите ли „Българската Коледа” или събираните с благотворителност пари, които са нужди за здравеопазване на деца, ще бъдат в бюджета, който вие подписвате за обнародване като президент?

Значи, аз, първо, не смятам, че българският президент трябва да играе ролята на Дядо Мраз, да събира помощи, макар че това е една добра, благородна инициатива. Аз бих направил друго, бих настоявал фондът за лечение на болни деца в чужбина да бъде използван, а не да се правят всевъзможни спънки тези пари да не бъдат изразходвани за лечението на нашите деца.

Т.е. вие не смятате като президент да правите „Българска Коледа”?

Смятам, че е унизително, смятам, че е унизително с есемеси да лекуваме нашите деца. Това, здравето на хората, здравето на българските деца е приоритет и това не може да става с есемеси. С благотворителност, тя е допълнителна - да, но не можеш с есемеси да излекуваш всички болни деца в България от левкимия, от паралич, от всякакви други неща, които за съжаление нашето здравеопазване не предотвратява като болести на нашите деца.

Ще опрощавате ли задължения за връщане на получени помощи за гледане за деца от майки, чиито деца са били записани в ясла?

Ще ги опростя с един указ всички, а не да чакам те да пускат молби, защото не е справедливо, говорихме... говорихме...

То с указ май няма юридическа възможност, но по принцип тогава, ако някой дойде и ви каже, че също е беден и не може да си плаща здравните осигуровки, ще му опростите ли?

Всички, всички задължения... говорим конкретно за майките. Моделът в България е сбъркан. Ние в началото говорихме за циганския въпрос. Сбъркан е моделът, защото едно семейство с две деца е лишавано от детски помощи, младите майки ги карат да връщат помощите, които са получавали, и им начисляват лихви. В същото време виждаме в гетата самотни многодетни майки, в кавички, от цигански произход с по 10 деца, които получават пълен комплект и обгрижване от социалните служби.

Проблемът с опрощаването обаче е, ако такова семейство с две деца дойде и каже, че няма пари да си плати данък сградите, и това ли ще опростите?

Не може да бъде опростено всичко. Ние говорим за децата, ние говорим за отглеждането на децата, защото каквито деца осигурим като възпитание и като развитие, такова ще бъде следващото поколение, което ще управлява България.

За или против строежа на АЕЦ „Белене”?

Аз съм човекът, който винаги е бил за ядрената енергетика в България, защитавал съм пети и шести блок...

Конкретно „Белене” ще бъде ли построено?

„Белене” трябва да бъде построено, но ако някой си мисли, че „Белене” ще бъде една яма, от която ще се пълнят джобове на олигарси или на политически тарикати, това няма да стане.

А трябва ли Русия да има собственост върху газо- и нефтопроводи на българска територия?

Аз мисля, че всички газо- и нефтопроводи, минаващи през българска територия, трябва да бъдат собственост на държавата България, за да може България да извлече максимално дивиденти от тези съоръжения.

Трябва ли България да въведе еврото през вашия мандат?

Ами то, както се вижда, еврозоната може и да се разпадне дотогава. Аз категорично съм за силна национална валута. Разбира се, ако еврозоната оцелее и това отговаря на икономическите интереси на България и на българската икономика...

Дайте... търсим в момента условностите. От днес като гледате...

От днес като гледам - не.

Лев, остава си лев.

От днес като гледам - лев.

При президента Каракачанов ще се пазарува с левове в България.

Аз мисля, че това е нормалното. Така се е пазарувало в последните 130 години.

Трябва ли да бъдат дадени пари за спасяването на Гърция от Европейския съюз и България като част от съюза също да плаща?

България е част от Европейския съюз. То това е смисълът от Европейския съюз - солидарността. Въпросът е обаче, че за последните четири години България внася повече пари в Европейския съюз, отколкото реално ползва и реализира в нашата икономика. В никакъв случай не е нормално бедна България да финансира кризата
в Гърция...

Но той, въпросът, е първо изобщо цяла Европа трябва ли да финансира? Да или не?

Цяла Европа, цяла Европа трябва да подпомага всеки един свой член, когато...

Като ще е цяла, и ние сме там.

Като ще е цяла, аз тук въпроса го обръщам към нашите политици. Защо в последните четири години, откакто сме член на Европейския съюз, ние внасяме повече в вропейския бюджет, отколкото получаваме оттам.

Не, аз ви питам за Гърция. Сега трябва да се вземе решение. Отивате на съвет на всички държавни глави на Европейския съюз и там питат „ългария, вие какво мислите” Меркел казва: дайте да дадем на гърците. Саркози казва: да дадем. Друг казва: да не дадем. Вие какво ще кажете - да дадем ли всички заедно? Втори въпрос е вече кой колко и как.

Всички заедно - да.

Да дадем?

Да.

Ще дадете на Гърция и България вече също ще гледате да даде по-малко, ама ще дава.

Значи, вижте, България трябва да направи така, че да ползва максимум възможностите, които ни дава членството в Европейския съюз, а не ние да даваме и да не получаваме нищо.

Подкрепяте ли Турция да стане член на съюза?

Категорично не. Турция не е държава в европейския континент. Плюс това висят нерешени въпроси между България и Турция. Първият, най-важен - обезщетението на тракийските бежанци, които Турция е признала с Ангорския договор от 1925 г. и до ден днешен не е изпълнила.

Ако Турция даде тези обезщетения, да стане ли член на Европейския съюз?

Като ги даде... като ги даде, говорим. Надявам се да е в моя мандат.

Т.е. вие сте да, Турция да стане член на Европейския съюз, след като плати на България обезщетенията, т.е. отговорът е да.

Има и много други критерии. Аз казах, на първо място обезщетението на тракийските бежанци. Когато това се случи, сядаме на масата и разговаряме по другите критерии, които поставят европейските страни, но лично аз смятам, че Турция няма място в Европейския съюз.

Независимо от всичките критерии. И да плати, и да не плати обезщетенията...

Тя е длъжна да ги плати, защото има подписан договор.

Да, но това няма връзка с Европейския съюз.

Това е една стъпка в правилната посока.

Трябва ли и България като Румъния да спре холандските лалета на границите си като отговор на позицията на Нидерландия срещу българското приемане в Шенген?

Ами, холандски лалета не са... (бел ред. не се разбира)... нашата граница, ако си говорим по-весело, но...

Дайте, да кажем, някакво сирене холандско.

Но България в Европейския съюз трябва да се държи не като слугата, а трябва да се държи като равноправен партньор. Активната...

Трябва ли да наложим търговски санкции на Нидерландия?

Истината е, че  ние самите сме си виновни. Критерият с престъпността и корупцията е сериозен критерий и с подобни демонстративни прояви като налагане на ембарго на лалета или на нещо друго няма да решим проблема.

Т.е. не е отговорът на този въпрос.

Отговорът на този въпрос е следният...

Не трябва да отмъщава България на Нидерландия.

Значи, тук въобще в политиката не става въпрос и не трябва да става въпрос за отмъщаване. България...

Защото Румъния избра такъв подход.

България трябва да избере подход, при който тя да бъде уважавана и с нея да се съобразяват, а не да бъде страната, която винаги казва „да”, дори когато това не е в неин интерес. Аз не бих казал „да” на нищо, което не е в българския национален интерес. Ако Холандия или която и да е друга европейска държава води тенденциозна политика срещу България, ние, като равнопоставен член в Европейския съюз имаме достатъчно механизми...

Пак с „ако” говорите. Вие не смятате, че Нидерландия води такава политика, смятате, че са прави за престъпността и корупцията, и заради това не трябва да им се спират нито лалетата, нито сиренето.

Аз смятам, че престъпността и корупцията в България са проблем. Не толкова, защото Холандия го казва, а защото това засяга българските граждани.

Т.е. няма да наложи... не смятате, че трябва да се държите като президент като румънския президент.

Не смятам нито като бившия полски президент, нито като настоящия румънски.

В която държава впрочем ще отидете първо?

Винаги съм казвал, че България трябва да бъде лидер на Балканите. Аз смятам, че България трябва много по-силно да развива своята роля на Балканите, следователно това ще бъде някоя от нашите балкански съседни държави.

Ама коя? Много е логично, предвид името на партията ви, първо в Скопие да отидете.

Не, ако говорим за столици, бих отишъл в старата българска столица Охрид.

Т.е. ще започнете от Македония, от Охрид. А в кои държави бихте закрили посолство и в коя държава бихте открили?

Значи...

Това, разбира се, правят правителствата, но...

Разбира се.

...президентът има голямо влияние.

Има думата. Във всички онези страни, в които България не оползотворява своите икономически взаимоотношения.

Кои конкретно?

Сега, те не са чак толкова много... те не са чак толкова...

Кои?

Те не са чак толкова малко посолствата на България. Ами ние подценяваме нашите икономически отношения със страните от арабския свят. Там бих разкрил посолства навсякъде, където ни е възможно да реализираме...

Във всяка арабска държава.

... да реализираме икономически интереси на България. Също така бих наблегнал на страните от Азия и на Латинска Америка.

Къде ще затворите посолства?

Всяко едно посолство, на което дейността му е нерентабилна.

Кое например?

Ами те достатъчно съкратиха...

Правили сте анализ като кандидат за президент, ще взимате важни решения. Кое?

Вижте, не бих назовал нито едно, не съм правил анализа кое посолство трябва да...

Страх ви е, че ще загубите гласовете на тези, дето работят там ли?

А, не, в никакъв случай. Аз говоря за принципен въпрос. В края на краищата човек не може да каже - ще закрия три посолства или ще открия две. Казах принципа и той е много по-важен. Принципът е да се икономизира външната политика на България. Работата на всяко едно посолство в света ще бъде оценявана по това как се развиват икономическите отношения и какво печели или губи България или не печели България от тези дипломатически отношения. И там, където виждаме, че сме само на загуба и няма абсолютно никакъв принос за българската икономика, тези посолства ще бъдат закрити.

Трябва ли да бъдат обединени Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и военното контраразузнаване, и това да стане под ръководството на президента?

При всички положения първо трябва да има закон за Националната разузнавателна служба.

Ама той само за нея или за всички ще бъде?

За всички служби трябва да има закони, защото...

Трябва ли да са обединени?

Мисля че не, не е необходимо...

Т.е. не обединени, а президентът ли трябва да ги ръководи?

...защото... Аз мисля, че това, което е като правомощия на президента досега по конституция, е достатъчно и няма нужда да бъде променяно. Националната разузнавателна...

Т.е. все пак оперативното ръководство ще си бъде на правителството.

Ако се стигне дотам президент и премиер да делят разузнавателната информация, нищо добро не следва за държавата. По отношение на националната сигурност, а разузнавателните служби се занимават точно с това, президентът и правителството, без значение от какви цветове и бои на политическия спектър са, трябва да работят ръка за ръка.

Трябва ли българските военни да напуснат Афганистан?

Категорично да, защото...

Веднага.

Естествено. Ние не може да бъдем последните гюромихайловци в Афганистан. Аз, като говорих за дипломацията, го казах - икономизиране. Ние изпратихме войски в Ирак, дадохме жертви, не спечелихме абсолютно нищо. А в същото време Великобритания и САЩ договориха с иракското правителство, което наложиха, концесионните условия на кладенците, които да разработват, и цената на петрола. Сега се случва същото и в Либия. Ние изпратихме фрегатата „Дръзки”, направихме се пак на барабар Петко с мъжете, а европейските ни партньори договориха с бъдещото либийско правителство какви ще бъдат техните икономически облаги от либийския петрол. Ние в същото време опростихме и дълга на Ирак, и на Либия. Така че Българската армия не може да бъде превърната в един корпус, който се разхожда по света, за да създава някаква легенда на някакви други интереси. Ясно и категорично трябва да се каже...

Трудно или лесно ще давате българско гражданство?

На всички етнически българи - от Македония, от Западните покрайнини, от Молдова, от Украйна... на фона на тази демографска катастрофа в България - абсолютно бързо и веднага.

На всички други - не?

На всички други по критериите по закон.

То е въпрос и на преценки.

Не. Значи въпрос на преценка е това - България се намира в демографска криза, българското население намалява, етническите българи в държавата България намаляват, нормалната практика на всички останали европейски страни е по най-бързия възможен начин да дават гражданство на свои етнически сънародници, когато те желаят да се заселят.

Ясно. Колко области трябва да има в България? Президентът утвърждава областните граници.

Аз мисля, че трябва да говорим по-скоро за икономически региони. Но аз мисля, че 6 или 8 е максимумът, но при условие, че те имат реално самоуправление, защото...

Хайде, изредете сега кой регион...

... само да довърша. Защото сега какво се случва? Областните управители се назначават от правителството по един чисто партийно-личностен критерий, а не на базата на професионализъм. Областните управители и областните съвети, които трябва да бъдат прибавени към тях, трябва да се избират пряко от хората.

Така, шест. Хайде да докараме до шест - София, Пловдив ще бъде, Бургас...

Нека да не влизаме, нека да не влизаме в една тема...

Да не загубите избиратели като кажете...

Не, няма да загубя никакви избиратели...

...че ще сложите Търново, ще изгубите други...

Вие знаете... вижте сега, това са въпросите, по които трябва да се... и казах критериите...

Президентът утвърждава...

Ще утвърди, след като експертите по регионално развитие се изкажат по въпроса. Този въпрос не може да бъде решаван с удряне по масата. Защото има и емоции сред населението, от друга страна, аз говоря за икономическо развитие на дадени региони и следователно въпросът не е толкова елементарен. Но нормално 6 или 8 максимум трябва да бъдат областите в България и, пак казвам, като икономически региони. Аз имам идеята определени региони на България да получават специални преференции по отношение на привличане на инвестиции, защото виждаме, че икономиката в България е несъразмерно развита. Има цели региони на страната, в които буквално безработицата е в пъти по-голяма от, да речем, столицата, или от Бургас, или от Варна, което не е нормално. Това води до миграция и миграция - обезнаселяване на тези региони. Така че политиката на българските правителства и на българския президент трябва да е много по-гъвкава - икономически предимства и стимули за развитието на икономиката в изостаналите региони в страната.

Кои обекти с национално значение и населени места ще преименувате?

Аз съм привърженик на допитването до хората, до референдумите. Където българските граждани пожелаят да бъде сменено дадено наименование. Където пожелаят. Не може дори един президент по своя воля, ей-така...

Е, Благоевград Благоевград ли ще си остане, ако...

Ако ме питате мен, името Горна Джумая ми харесва повече, но в края на краищата какво ми харесва на мен е едно, какво желаят хората, живеещи в днешната Благоевградска област, е съвсем друго.

Има и други патриотични предложения. Много казват защо Мусала да е Мусала, нали?

Има  най-различни патриотични предложения, но аз мисля, че...

Няма...

... българският президент не е в ролята на Йоан Кръстител, когато...

В тази роля е... според Конституцията.

Не, не трябва да е, не, не може еднолично да променя тези наименования. Когато хората пожелаят в един град да бъде възстановено старото име...

Ще направите референдум в града? А за обекти с национално значение?

Не, те ще си го провеждат и ако референдумът вземе едно или друго решение, аз ще го уважавам.

А за национални обекти виждате ли смисъл да се прави референдум за кое как да се казва?

Бих възстановил някои традиционни български наименования.

Например?

Ами, честно казано, името Перперек ми харесва повече от Перперикон. Примерно, давам го като един пример, за който всички ще се сетят.

Кое е най-важното нещо, което ще предлагате да продажба по света от България?

Българската култура преди всичко. Рекламата на България като на европейска цивилизация...

Има символни неща, които определени държави произвеждат, продават, всички свързват с тях...

Вижте. Първо, кое е символното в България?

Ами, като кажеш Швейцария, и веднага ти хрумва часовник примерно. И може би, ако питаш швейцареца какво иска да...

Ами, вижте, България имаше, имаше няколко неща, с които беше известна по света...

Ние какво ще продаваме?

България беше известна с розовото масло и със своето киселото мляко. Нито розовото масло вече е на нивото, на което го произвеждахме преди 20-30 години, нито киселото мляко е българско. Така че първото нещо на президента е да се опита да вкара следващото правителство в ситуацията да стимулира икономиката и тогава има много неща, които могат да бъдат предлагани като български стоки и като български...

Според вас няма нищо лошо...

Но президентът в края на краищата не е търговец на...

... това да бъдат розовото масло и киселото мляко.

Аз мисля, че това са неща, с които сме били свързани, но нека не ги елементаризираме нещата...

Ама то не елементаризиране. Много странно защо в Корея или Япония българското кисело мляко се прави от корейски и японски фирми, а в България колите поднасят...

Аз затова казах, че нито българското кисело мляко е вече българско кисело мляко, нито българското розово масло е български розово масло. Така че преди всичко в една развита икономика, каквато трябва да стане България, ще има много неща, които ще се предлагат. Едно е важно обаче - президентът да презентира България по максимално добрия начин. Ето, говорим за нашата сънародничка Дилма Русеф, която стана президент на Бразилия. Извинявайте, но отношенията между България и Бразилия до какво се сведоха - до няколко снимки на нашия премиер, който отиде да се прегърне с нея и се прибра с държавния самолет. Аз не ги виждам по този начин нещата. Нещата...

А какво ще продава България в Бразилия?

България може да купува от Бразилия много неща.

Да купуваме... много можем.

Ето аз ще ви кажа какво може да купуваме, защото... ние ядем най-скъпата захар в Европа, защото суровината, от която се произвежда захарта в България, минава през много посредници. Първото нещо, за което може да съдейства българският президент или българският премиер, или въобще дипломацията на България, е да бъдат прескочени всички тези посредници. В края на краищата нали говорим за някакви лични отношения, които създаваме...

А ние на бразилците какво ще продаваме?

На бразилците не знам какво можем да предложим. Като познавам бразилската икономика, какво можем да им предложим... Те изнасят, те са един от най-големите износители на месо в света, най-големият износител, вече казах, на меласа. Не виждам какво можем да им предложим с нашата икономика, която не може да осигури работни места на българските граждани.

Ще имате ли редовни обръщения към народа?

Аз съм единственият от кандидатите, който е казал, че обръщенията към българския народ ще бъдат чести, защото българският президент трябва да бъде...

Нека по-конкретно. Под редовни се разбира ще излизате ли...

Ами аз ви го казвам...

... всяка седмица, всеки месец, веднъж на три месеца, ама всеки ще знае, че българският президент традиционно се обръща към народа.

Българският президент трябва да бъде говорител на българските граждани. По този повод го казвам, защото при всеки един въпрос, който касае преките интереси на българските граждани...

Ама ще имате ли редовно? Редовно радиообръщение?

Вижте, не може да се каже всеки ден или на всеки три дена. Нека да говорим...

Има народи, на които го правят президентите.

Вижте, нека да говорим сериозно. Пак казвам, българският президент трябва да говори по проблемите на българския народ. И тогава, когато българските правителства загърбят обществения интерес, той трябва да използва това си право максимално редовно. Никой не може да каже, нека да говорим сериозно, дали това ще бъде всеки ден, дали ще бъде през ден или всеки месец. Но всички важни въпроси, които касаят обществения интерес, ще бъдат поставяни по най-категоричния начин...

Т.е. отговорът на редовни обръщения е не. Не редовни, а чести.

Значи точно обратното ви казах. Редовни, но ако под редовни разбирате всеки ден...

Фиксирани.

Не може да се каже фиксиран човек. Трябва да бъде сериозен. Не може да говорим общи приказки. Редовни означава, когато има проблем. Българският президент в края на краищата не трябва да бъде в ролята на Енвер Ходжа, който всяка сутрин пожелаваше добро утро на албанските граждани и всяка вечер им пожелаваше лека нощ.

Кому първо ще дадете орден?

На онзи коректен български бизнесмен от чистата, бялата икономика, който разкрие хиляда работни места и плаща...

Ама има много такива български бизнесмени.

... заплати и осигуровки. Казах на този, който го направи и е от редовните.

Все пак вие се съмнявате, че има такъв редовен, така ли?

Съмнявам се определено и мисля, че всички се съмняваме в това.

Трябва ли България да има вицепрезидент?

Трябва да има, но вицепрезидентската институция трябва да бъде натоварена с допълнителни правомощия. Аз имам едно предложение, което го заявих ясно и категорично, ние нямаме нужда от специална служба омбудсман, който се избира от парламента. Защото, пак става въпрос, това е някакъв политически компромис. Вицепрезидентът може да поеме ролята на обществен защитник, тъй като той е пряко избиран заедно с президента от българския народ.

Искате ли още правомощия за президента?

Винаги съм бил за разширяване на президентските правомощия в следните области. Първо, президентското вето да не може да бъде преодолявано със 121 народни представители. Логиката е проста. Когато имаш мнозинство в парламента, ти ги имаш тези 121. То трябва да бъде преодолявано с квалифицирано мнозинство. Второ, президентът трябва да има право на законодателна инициатива. Не е нормално световно неизвестни народни представители да могат да правят и да вкарват закони или поправки в закони, а пряко избраният от народа държавен глава да няма право да внася законодателна инициатива. Трето, българският президент трябва да има право на вето върху правителствени решения.

Ще ползвате ли специален режим на движение в България?

В това отношение съм категоричен. Хората затова намразиха политиците. Българският президент дори на светофара трябва да е равен с българските граждани.

А къде ще живеете? В Бояна ли?

В „Овча купел” 2 ще си живея и не мисля да се премествам.

Няма да се премествате. Там ще си живеете в „Овча купел”.

Нямам нужда. Аз живея там от 16 години и се чувствам много добре.

Ще продължи ли да работи досегашната си работа вашата съпруга? Тя какво работи всъщност?

Тя е юрист. Абсолютно...

И ще продължи да си бъде... тя адвокат ли е или?

Не, тя е прокурор.

Прокурор. Ще си остане прокурор? Не виждате неудобство в това, че примерно ще почнат да търсят по случаите, с които се занимава, връзка с това, че мъжът й е президентът и...

Ами, вижте, тя в момента се занимава с тежки автомобилни катастрофи и с наркотици, така че не виждам каква може да е връзката с българския президент.

Защо всъщност искате да сте президент на България?

Защото смятам, че България заслужава един реално действащ президент. Един президент, който няма да чака неговата бавачка от Брюксел да му казва какво да прави. Един президент, който може да казва да, когато това е в полза на българския интерес, и да казва не, когато това не е в полза на България.

И виждате ли се президент в символната за Европа 2020 година втори мандат. Гледате ли толкова напред?

Засега гледам към датата 23 октомври 2011 г. Това е важната дата.