Кр. Георгиева: Това, което може да ни помогне срещу терористите, е нашето единство
Кр. Георгиева: Това, което може да ни помогне срещу терористите, е нашето единство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Според еврокомисар Кристалина Георгиева за българското общество сега е моментът на национално обединение. Атентатът на летище Сарафово ще доведе до по-сериозно отношение на всички граждани, коментира комисарят пред БНТ. Мерките за превенция трябва да бъдат водещи в тази ситуация, а също защита на гражданите, реакция при бедствия, солидарност на Европа, твърди Георгиева.

По-различна ли е България според вас след този първи терористичен акт на нейна територия след настъпването на демокрацията у нас?

Всеки терористичен акт, където и да е, срещу когото и да е, е престъпление срещу цялото човечество. Така както на 11 септември 2001 г. ние всички бяхме американци, на 11 март 2004-а всички бяхме испанци, днес всички сме българи, всички сме израелци. И това значи, че за нашето общество сега е моментът на национално обединение. Това, което се случва, със сигурност ще доведе до по-сериозно отношение на всички граждани към този риск. Ние в България имахме нещастието само в няколко месеца да усетим силата на природата, на грешката на човека, а сега терористичен акт. Трябва да ви кажа, че, когато тръгнах вчера от Брюксел, моите колеги всички изразяват огромното си съчувствие към България за това, което се случи на наша територия, и убеждението, че българските власти ще се справят, ще намерят виновните, ще помогнат да се укрепи сигурността на българите.

В тази критична ситуация е необходимо България да потърси помощ от Европа, от Европейската комисия за превенция на тероризма и въобще европейските лидери е време да помислят за една агенция, която да противодейства на тероризма на територията на стария континент.

Още вчера министър Цветанов разговаря с моята колежка Сесилия Малстрьом, която отговаря за борбата срещу тероризма. Те обсъдиха и ролята на Европол, как може Европол да помогне на България в този момент, но въпросът, който вие поставяте, е изключително важен за това средно дългосрочно какво правим, за да сме по-силни срещу такива рискове. 2005-а година, и не случайно 2005-а, това беше след мадридското, бомба...

Атентатът в метрото, да.

…атентатът в Мадрид, Европа прие стратегия за борба с тероризма и тя се базира на четири принципа. Първият и най-важният е превантивната дейност. Превенцията дава резултати. Те са по-малко видими, когато, така, сме... не ни е в лицето такъв, както стана сега за нас, българите. Но ако погледнем фактите, 2010-а година в Европа имаше 250 атентата, терористически акта, миналата година 174, тази година това е третият, но за тези, които са засегнати, един е един в повече. Следователно мерките за превенция трябва действително да бъдат водещите, те са водещи в стратегията, трябва да са водещи и в нашата работа и, разбира се, следващите мерки, които бяха тогава набелязани- защита на гражданите, реакция при бедствие, солидарност в Европа, като част от тази солидарност е и моята работа. Механизмът за гражданска защита в Европа се мобилизира и в случаи на терористични актове. Още вчера българските власти, българската Гражданска защита сигнализира. Ние… в този случай няма необходимост от нашата помощ, но веднага бяха уведомени другите страни - членки на Европа. Когато говорим за превенция, това е тема, към която, за съжаление, аз се връщам много често, това е промяна в нашето мислене, да знаем, че живеем в свят, в който има повече рискове и нашите граждани, нашите институции трябва да бъдат готови за тях.

Оценката ви именно на реакцията на българските институции в тези толкова важни първи часове след атентата?

Две минути след атентата са били там, на място, пожарна, Гражданска защита. Мерките, които се взимат, са точно тези, които трябва да се взимат. Първо, да се погрижим за жертвите, за уведомяване на семействата на пострадалите. Да мобилизираме веднага екипи, които да работят по разследване. От вчера до днес има много голям напредък в това да се разбере каква вероятно е била атаката, от кого е дошла. Трето, да се повишат мерките за сигурност. Знаете, че това беше направено по всички, по летища тук, в София. И четвърто, да се установи контакт с нашите партньори. Това също, аз съм свидетел, това също е направено. Както при всяка криза, изключително важно е да извлечем уроците и да кажем какво ще правим по-добре, за да бъдат по-защитени нашите граждани.

Какъв според вас е урокът, който наистина трябва да прочетем във вчерашния кървав атентат? Какви са поуките, които да извадим?

Това е първи атентат на наша територия. Това е атака срещу България, атака срещу Европа.

Това казах, че 11 години след кървавия атентат от 11 септември България сякаш наистина изглеждаше като остров на спокойствието, поне в това отношение. Сега вече не е така.

Това, което мога да ви кажа от моята работа, обикалям по света, в най-тежките страни, най-тежките точки на планетата. Ние сме толкова обвързани, че това, което става, да кажем, в Сирия или в Мали, или в Сомалия, то има отношение към всички нас. Затова е много важно да осъзнаем, че светът се промени. Къде ни е на нас силата? Силата е в нашето единство, в това да кажем не, ние можем да защитим нашите граждани. Целта на терористите е да ни уплашат.

Постигната ли е тази цел според вас след вчерашния терористичен акт?

Аз смятам, че това, поне това, което виждам досега в реакциите в България, има огромно съчувствие към жертвите, към хората, които са били свидетели, има отрезвяване - да, това може да ни се случи и на нас. Но ако си спомня това, което се случи след 11 септември в Съединените щати, най-дълго останалото усещане в хората беше ние няма да оставим на тероризма да промени живота ни. Ние можем да се обединим, ние можем да повишим мерките за сигурност. И това аз съм сигурна, че ще стане у нас. Но не трябва да сме наивни, че можем по някакъв магически начин да спрем тероризма. Това, което трябва да правим, е, разбира се, да имаме по-силна... да сме нащрек, да го кажем съвсем простичко, да сме нащрек, да сигнализираме, когато видим нещо, което ни застрашава, но и да разбираме, че инвестициите в развитие, инвестициите в моята работа, в хуманитарна помощ, те са изключително важни за нашата сигурност. Защото не можем да пресечем тероризма до корен - това е също част от подхода в Европа - не може да го пресечем до корен, ако не махнем това, което храни тероризма, а то е бедността, отчаянието, възможността да се насаждат екстремистки настроения в бедни, необразовани хора.

Бихте ли посъветвала външния министър Николай Младенов да промени политиката, която води България в момента, след този терористичен акт?

Знаете ли, това е много важен въпрос и на него трябва да се даде спокоен, сериозен отговор след внимателно обмисляне какво правим, как го правим досега, какво можем да правим по-нататък. Аз съм сигурна, че министър Младенов в понеделник, когато има среща на външните министри на Европа в Брюксел, ще постави темата за уроците от този атентат, защото той е атентат срещу израелски граждани на европейска територия, на българска територия. Той е и срещу нас, той е срещу Европа. И разбира се, ние трябва всички да реагираме така, както Европа го направи след всеки терористичен акт - какви уроци извличаме, как можем ние по-добре да защитаваме нашите граждани. И аз съм сигурна, че тази стратегия, която споменах, от 2005 г., която вероятно беше по-малко известна на българското общество, сега ще бъде по-известна. Ние ще работим повече за това да усвоим какво значи това за нас, българите, как можем да използваме европейската солидарност, европейския подход към борбата с тероризма.

Щях да ви попитам защо България, част от Европейския съюз вече пета година, се превърна в първата държава от обединена Европа с терористичен акт срещу израелски туристи?

Това едва ли е моята компетенция да мога да отговоря на този въпрос…

Затова ви питам, чисто човешкото ви обяснение…

Това, което знаем, е, че именно защото нашата страна е дружелюбна, гостоприемна към туристи, потокът на туристи в България се увеличи, ние тази година очаквахме много добър туристически сезон в страната ни, това означава, че естествено ние ще бъде привлекателни и за тези, които искат да създадат чрез терористичен акт платформа за своята програма, каквато и да е тя. Чисто по човешки, дали е България, дали е Кипър, дали е Словакия или Чехия, в крайна сметка хора страдат. Но тъй като е моята страна, моят народ, искам да използвам случая, моите съболезнования на тези, които са загинали, на жертвите, но и на всички наши сънародници, особено тези, които са в туристическите ни градове и за които този акт може да се окаже с по-сериозни икономически последици. И затова е важно да се обединим в Европа, и това, моето послание към моите колеги в Европа е сега е моментът да застанем зад България и да покажем, че ние не отстъпваме на терористите, че ние няма да допуснем България да поеме икономически удар, след като е била жертва на този, на този терористически акт.

Един такъв въпрос, вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху беше категоричен, той каза, всички следи на тази кървава баня водят към Иран. Да му се доверим ли или да не прибързваме все още със заключенията, изводите кой стои зад този терористичен акт?

Ние трябва да получим повече информация на базата на следствието, което в момента се води. Има основание за такива подозрения, но в такива случаи не трябва да се бърза, не трябва да казваме хоп преди да сме скочили.

Добре, ако мога да обобщя казаното от вас, вярвате, че българската държава, българските институции имат потенциала да се справят с последиците от този терористичен акт и нямаме засега помощ отвън, нали така?

Засега… не можем да кажем, че нямаме помощ отвън, тъй като са мобилизирани, включително Европол, всички наши партньори за това да помагат в разследването, което в момента се води. От това, което нямаме нужда, е, да кажем, от нашата система на Гражданска защита, тъй като българските власти изцяло се справят с последиците от атентата. Във времето, в което живеем, това, което може да ни помогне срещу терористите, е нашето единство. И затова искам да си позволя да завърша с такова послание - ние в България, ние в Европа, ние в света, всички, които милеем за спокойствието, за бъдещето на своите деца, ние трябва да сме единни.