Калфин: Не е време разделно за левицата, евровотът е удобният тест за промяната
Калфин: Не е време разделно за левицата, евровотът е удобният тест за промяната / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Не си търся място в Европейския парламент, по-скоро рискувам това място, опитвайки се да мотивирам повече хора да върнат доверието си към политиката. Това коментира в интервю за Дарик евродепутатът Ивайло Калфин.

След като очаквано беше съобщено официално, че проектът „Алтернатива за българско Възраждане" /АБВ/ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа с водач Ивайло Калфин, в ефира на Дарик евродепутатът призна, че поема личен риск вместо сигурно място в листите на БСП, но ходът му е премислен.

„Големият риск е да не успеем да събудим достатъчно подкрепа - ако няма подкрепа една такава идея, то това ще е знак, че съм сбъркал и това за мен ще означава, че е по-добре да не се занимавам с политика в такъв случай", коментира още Калфин, без да се ангажира какво представяне на евроизборите очакват от АБВ.

„Не бих казал, че това е време разделно в левицата, още повече че европейските избори са удобният тест. Бих продължил да работя в групата на левицата в ЕП, така че тук по-скоро поставяме национални проблеми без да има тежки последствия, ако бъде разделен вота. Това стимулира и доста хора дори в БСП да покажат различния знак, да се стреснем всички и да видим накъде отива държавата - с омраза и разделение се самоунищожаваме", коментира още евродепутатът.

Той нарече „терминология, характерна за сталинизма" обвиненията към него, че е предател, отцепник, разколник. "Участвал съм в много битки на БСП при това успешни. Не мисля, че някой би трябвало да присвоя някаква собственост върху мен. Не търся конфронтация с БСП, но смятам, че начинът на правене на политика в България трябва да се промени", коментира още Калфин.

Чуйте интервюто с Ивайло Калфин

Ходът Ви вчера и днес, тръгването ви по отделна писта - листата на АБВ за евроизборите, личен риск ли е от Ваша страна?

Това е безспорно личен риск в смисъл, че ако исках сигурност, щях да си мълча и да бъда включен на избираемо място в листата на БСП. Но това е премислен риск. Съзнателно съм взел това решение, като прецених всички плюсове и минуси. За мен просто трябва да се направи нещо, за да започне политиката да изглежда по някакъв друг начин. И това е опитът, който аз бих могъл да направя.


Вече имахте възможност да съобщите за изпратеното писмо до лидера на БСП с днешна дата, което е второ поредно, че искате да бъде изтеглена кандидатурата Ви от партийните процедури за номинации. Имаше ли проблем с това кое място в листата, доколко и как това беше коментирано в левицата?


Не, това беше по-скоро медиен проблем или по-скоро предположение на някои коментатори. Имах доста номинации. Не съм ги инициирал аз, обаждаха ми се от доста места хора да ме номинират. Благодаря на всички организации, които решиха да издигнат моята кандидатура отново. Имах няколко разговора с ръководството на БСП, включително със Сергей Станишев, включително през последните дни, където много обстойно говорехме с всички аргументи. Това, което мисля, че беше негова оценка за досегашната ми работа е достатъчно добра. Също виждането му за евентуално мое място в листата също беше достатъчно удовлетворително, така че нямам никакъв проблем за мястото, което бих имал или диалога ми с ръководството на БСП. Различията са принципни и аз се опитах да ги изложа.

Да де, но обикновеният читател си казва "Тогава къде е проблемът и защо не седнат да се разберат?".

Проблемът е в това, че се натрупват компромиси и в един момент се стига до граница, която човек преценява дали вървят нататък. Действително всеки един от тях сигурно може да се приеме, но когато започнат прекалено да се натрупват, не се случва. За какво да се разберем? Работя от много време много активно и, мисля, с резултати за БСП.

В същото време споделям голяма част от политическите идеи, но не споделям начина, по който върви управлението в държавата. Не споделям липсата на прозрачност, не споделям това, че липса отговорност, липсва ясна идентификация на това кой управлява, каква отговорност носи, как управлява, при какви условия и така нататък. Казах си мнението няколко пъти. Очевидно, че това не се споделя. Но теми като назначението на Пеевски, отношението към Атака, липсата на ясно коалиционно споразумение, а ако искате, и приемането на избирателния кодекс в последния момент са все неща, които вървят в посока, обратна на това, което бих искал да се случва в политиката в България. И доколкото аз самият като участник в голяма част от политическите процеси през последните години чувствам отговорност за това, че доверието към институциите е спаднало изключително много и държавата е разделена, обществото е разделено, конфронтацията е огромна, не се сещам за теми, по които има национално съгласие, мисля, че трябва да направя нещо в тази посока. Колко ще е успешно, ще видим каква подкрепа ще получа, но за себе си съм убеден, че по-добре да не приема сигурното партийно място, а да се опитам да се преборя за нещо принципно.

Не пада ли обаче така върху Вас персонално и върху господин Първанов за това, че се задава време разделно в левицата?

Не бих казал, че това е време разделно. Още повече, че европейските избори са удобният тест. Тъй като при парламентарни или местни избори всяко място в една или друга парламентарна група е от значение. Това го виждаме особено в настоящия парламент. А при европейските избори освен че е доста по-ниска активността на хората, в крайна сметка аз също бих продължил да работя в групата на социалистите. Така че тук по-скоро представяме национални проблеми, без да има толкова последствия, ако бъде разделен вотът. Това стимулира доста хора, включително и от БСП, да участват, да покажат различния знак. Действително трябва да се стреснем всички и да видим накъде отива държавата. С омраза, разделение, липса на съгласие по каквото и да било просто се самоунищожаваме.

От левицата вчера напомниха колко е инвестирала БСП във Вас. Най-употребяваната дума беше "предател". Имате ли усещане и кого предавате днес?

Тази терминология - "предател", "отцепник", "разколник" и така нататък, е характерна за сталинизма. Изненадвам се, че това е преобладаващата дума, която представителите на БСП използват през последните дни. Инвестирало е БСП в мен вероятно. Аз съм участвал в няколко тежки битки за БСП и те са били успешни. Работил съм и продължавам да работя в края на този мандат с ясното съзнание и огромна енергия да се изпълни това, което БСП е поело като ангажимент. И мисля, че навсякъде съм го показал - водил съм национални листи, европейска листа, кандидатстването ми за президент, работата ми в правителството. До един съм изпълнил и то в тежки битки всички ангажименти. Така че не мисля, че някой би трябвало да присвоява някаква собственост върху мен. Точно заради този капитал аз имам право на мнение. И мнението ми е - аз не търся конфронтация с БСП, но просто казвам, че начинът на правене на политика в България трябва да се промени. И бих влязъл в диалог с който иска на тази тема.

Има ли обаче макар и минимален риск, има ли опасност да бъдете употребен в рамките на този проект като име, като постижения до момента в биографията си?

Съмняваме се, че има рискове. Големият риск е да не успеем да събудим достатъчно подкрепа, да не успеем да събудим достатъчно хора, които вместо да стоят вкъщи на европейските избори, да излязат и да заявят гласа си за нещо по-различно. И то по-различно принципно, като иновация, като начин на правене на политика. Ние ще настояваме за съгласие по някои основни теми в държавата - за съгласие по начина, по който работят институциите и той не е сегашният начин. Ако не можем да събудим достатъчно хора и се окаже, както твърдят някои в БСП - че няма подкрепа такава идея, то това е рискът. Това означава, че съм сбъркал, че няма как да събудя такова очакване и участие у хората. Но тава за мен означава, че по-добре да не се занимавам с политика в такъв случай.

Какво представяне ще е знак, че тестът е успял?

Трудно ми е да говоря, още повече че АБВ е формация, която не е участвала в избори. Сега сигурно ще започнат социологически проучвания и те няма да са точни. Докато не мине човек през една избирателна битка, всичко е общо взето гадателство. Надявам се да има достатъчно силна подкрепа. Нямам съмнения, уверен съм, че ще имаме подкрепа за участие в следващия Европейски парламент. Но се надявам тя да бъде по-голяма.

Няма ли на наблюдаваме колизия, ако се окаже, че листата на БСП се води от председателя на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев? Вие ще влезете в ролята на сериозни опененти.

На мен основните ми политически опоненти са от десницата, не са в левицата. Но ако държи БСП това, което започна вчера и днес, забравиха изведнъж за ГЕРБ и започнаха да изливат цялата енергия върху АБВ, тогава ще трябва да отговорим по някакъв начин. Но не ми се ще, не го правя за това. Това не е упражнение, което да решава каквито и да е проблеми вътре в БСП.

Иначе казано, събитията с днешна дата такива, каквито ги виждаме в левицата, според вас са шанс да има добавена стойност, разширяване, а не толкова директно разцепление?

Точно така. И хора от БСП, и хора от левицата, които не биха гласували, но и хора, които биха искали да видят друг тип правене на политика в страната, биха могли да ни подкрепят. Това ми е надеждата и затова правя това нещо.

Вие не сте член на БСП. Вече беше заявено, че който участва в друга листа, приключва с партията. Все пак смятате ли, че ще се притиснат хората в АБВ, които са членове на БСП, до стената?

Чух, че има огромен натиск върху доста хора, които по един или друг начин даже не са били съпричастни към АБВ, но сме имали контакти, разговори и така нататък. Не бих го препоръчал. Този натиск, който оказва БСП, включително с инструменти на властта, един ден ще се обърне обратно. Не е добре да натискаш по този начин свои другари, които работят, работили са и ще работят за теб.

От БСП казаха, че сте щял да получите избираме място в листите. Все пак има ли някаква възможност, макар и минимална, за път назад, може ли да има някаква хибридна листа, обща с БСП, ако бъдете поканени на разговори, ако макар и следварително се вземе такова решение и се потърси диалог?

Не, мисля, че не. Мисля, че минахме точката, от която може да има връщане назад. И нямам дефицит на диалог. В последните дни, включително и онзи ден, имах много дълги разговори и със Сергей Станишев, и с членове на ръководството на БСП. Няма претенции нито към предложението, което те биха ми направили, нито към липсата на диалог. Въпросът е принципен. Аз не си търся място, на което да бъде избран в Европейския парламент отново. Рискувам по-скоро това място, опитвайки се да мотивирам повече хора да върнат доверието към политиката.