Йотова: За съжаление битката не е за реформа на лявото, а за БСП
Йотова: За съжаление битката не е за реформа на лявото, а за БСП / снимка: БГНЕС

Времето на анализите и емоциите в БСП приключи, оттук нататък идва хладнокръвието и е важно как ще се представим на евроизбори, за да бъде партията първа политическа сила. Това коментира в интервю за Дарик евродепутатът и член на ИБ на БСП Илияна Йотова. По думите й много от структурите на левицата не разбирали какво представлява АБВ и с право посочвали „шизофренната ситуация", в която е партията. Според Йотова при бариера от почти 6 на сто на европейските избори е голяма вероятност АБВ да няма дори един депутатски мандат, което ще доведе до пръсването на гласове.

„Нито партията е Първанов, нито партията е Сергей Станишев. Хората го схващат проекта АБВ по-скоро като желание и инструмент за връщането на бившия президент в политиката. Може би желание за нещо по-далечно, нов ляв проект, за който той говори. А в крайна сметка последните дни, слушайки всичките им аргументи, за съжаление, стигам до един единствен извод - че битката не е за лявото в България, битката не е за реформата на лявото. Битката е за БСП", каза още Илияна Йотова.

Чуйте интервюто с Илияна Йотова

Повече за битката вляво вижте ТУК

Битката в БСП доведе до време разделно и сега може да се окажете на евроизборите срещу Ивайло Калфин, с когото бяхте до вчера един екип в Брюксел?

Много изненади поднася животът. Това е една от поредните, макар и неочаквана за мен. Дори и в най-лошите ми сънища не съм си представяла, че можем да се окажем опоненти с Ивайло Калфин, още повече преди една седмица ние бяхме чудесен екип, с който в тези последни 4 години изнесохме не малко битки в Европейския парламент. Подкрепяли сме се на всяка крачка, на всяка дума, имали сме много хубави, съвместни акции. Не защото съм част от този екип, но много добре зная мнението и на колегите ни от другите парламентарни групи. Сочеха ни с пръст и буквално даже малко ни завиждаха за това колко сме единни, за това как успяваме да си подадем ръка в трудни моменти. И ако сега в момента при вас говоря с болка и огорчение, то е именно заради това. Трябваха ми няколко дни да се съвзема, за да си направя и аз своите изводи, и времето на анализите приключи. От тук нататък за мен най-важното е как ще се представим на тези избори и как да направим така, че БСП да бъде първа политическа сила. И веднага искам да кажа нещо, което искрено ме потресе преди малко. Оказва се, че в арсенала на някои близки до АБВ политици от БСП има и такива методи, обадиха ми се хора от страната да кажат, че се разпространява в някои организации новината, че аз съм преминала в АБВ и че ще бъда заедно в листата с Ивайло Калфин. Категорично искам да кажа, че това не е вярно. Напротив, смятам, че дори мястото на Ивайло не беше там. Но аз оставам, както винаги съм била, член на БСП и участник в листата на партията за европейските избори.

Някой вижда основание в тезите Ви да Ви сложи в отбора на АБВ или?

Не мога да преценя, буквално ме сюрпризираха с тази новина. Така че оттук нататък ще разуча кой и как дава такива пароли. По-скоро се прави срещу мен. Аз на първо четене го приемам, тъй като дори вчера в една от организациите са казали "Чакайте, вие защо я номинирате на конференцията при положение, че Илияна Йотова е в АБВ". Може би е различен замисълът. Така или иначе живеем в малка страна, познаваме се всички, скоро ще изясня откъде и как.

Отчита ли все пак ръководството на левицата някакви грешки, в резултат на които се стигна до днешната ситуация? Стигна се до много тежки обвинения, не че в БСП не е имало трусове, но думата предателство доминира вече втора седмица в задочния диалог, който не се случва, той се води през медиите.

Аз съжалявам, че нямаше ваши представители вчера на заседанието, което направихме в Пловдив, в което участваха около 500 човека. Това са председатели на наши областни и общински организации. Казвате, че много силни думи летят в публичното пространство. Ако бяхте усетили емоцията вътре в залата, в която се провеждаше заседанието...

Всички искаха мерки срещу тези хора?

Много спонтанно реагират, много са засегнати, защото и за господин Първанов е работено достатъчно много, за двата му мандата като президент, и за господин Калфин достатъчно много. Даже огорчението идва и от там, не за първи път Ивайло Калфин напуска нашите редици, опитва се да участва в алтернативни проекти. И то все в едни доста трудни за БСП години - 1997 година, сега. Защото не е лесно и сега, няма какво да крием. Така че хората затова реагират с такива резки определения, затова толкова много емоция има. Ако някой ви каже, че в политиката няма емоции, просто не е вярно. Може би тук емоциите са най-силни. Като че ли вчера това заседание сложи крайна точка на емоциите. От тук нататък идва хладнокръвието, илюзиите вече не са на преден план и започваме една много сериозна подготовка за изборите.

Не стана ли някой да каже "Добре, защо не си говорите?" като упрек към настоящото ръководство.

Нямаше как да се зададе този въпрос, защото още в своето експозе Сергей Станишев започна с този проблем. Аз два дни слушам, че едва ли не този проблем се крие в БСП. Напротив, вчерашното заседание беше свикано точно заради този прецедент. Сергей Станишев започна в изказването си с онова, което се случи последните няколко дни и категорично заяви, преразказа няколкото разговора, които е имал с Ивайло Калфин напоследък. Само че е много тъжно тогава, когато разговори за АБВ, за размразяване на проекта, за алтернативна листа са водени много преди разговорите на Калфин със Станишев. Сякаш ние последни разбрахме, че се готви разстартирането на един проект, и този замисъл е доста отдавна.

Аз Ви питах, защо първият ред през цялото това време, и преди конгреса, не заговори с последния ред, където каза, че ще седне експрезидентът. Дали там някъде не се крие причината за това, което се случва с днешна дата?

Аз не мога да кажа, не мога да се съглася за това, съдбата на цяла една партия с такава история, с такова сериозно присъствие в политическия живот на страната да зависи от волята на двама човека, дали ще седнат на една маса или не. Нито партията е Първанов, нито партията е Сергей Станишев. Бяхме в началото свидетели на опити, веднага след като привърши вторият мандат на господин Първанов, да седнем на една маса. Територията за това е Националният съвет на партията, той е част от това ръководство, винаги има възможност да каже онова, което мисли. Да, разминавали сме се в някои проекти за това как трябва да се развива партията, кой да бъде нашият съюзник, как да се вземе едно или друго решение. Но аз до този момент не съм виждала някакви страхотни разделителни линии помежду ни. И сега даже. Ето, вчера много хора станаха и попитаха: Добре, хайде обяснете ни вие, от ръководството на БСП, какво е това АБВ, какво се крие зад този проект - нова партия. Хората така разсъждават. Те няколко пъти са чули от самия Първанов, който казва: Ние нямаме идейни различия помежду си. Ако нямаме идейни различия, тогава откъде идва необходимостта от нова партия. И някак си хората схващат проекта по-скоро като желание и инструмент за връщането на бившия президент в политиката. И може би желание за нещо по-далечно - един нов ляв проект, за който той говори. А в крайна сметка последните дни, слушайки всичките им аргументи, за съжалени, стигам до един единствен извод, че битката не е за лявото в България, битката не е за реформата на лявото, битката е за БСП.

За БСП и за нейното оглавяване?

Да, и за нейното оглавяване. Няма нищо, което да е достатъчно сериозно, достатъчно значително извън БСП, за да може да се говори и за необходимостта от създаването на голям ляв алианс. Аз лично много бих искала да е така. Нека да има и други леви партии, по-надясно от нас, по в центъра или пък по леви. Защото действително е хубаво да има конкуренция помежду ни, да има съревнование помежду ни. Но първо, не считам, че това в момента е реалност. Второ, не считам, че и да има някакви идеи в тази посока европейските избори са времето и мястото да се започне с реализацията на такъв проект. Защото тези европейски избори, всички съзнаваме, че не са обикновени европейски избори. Тук не става въпрос да изпратиш едни 17 човека в Брюксел, в Страсбург. Тук става въпрос първо, за това как ще изглежда Европа в следващите 5 години, тъй като сме наясно, че всеки един депутат социалист е важен. На кантар ще бъдат резултатите от изборите за европейски парламент, говоря в европейски мащаб. Няма как да не си даваме сметка, че от резултатите от изборите на 25 май ще зависи каква е България на другия ден.

Факт е това.

Да, от това зависи. Ще преминем ще веднъж през доверието на избирателите, коя партия как е оценена, защото хората ще гласуват наистина все едно за вътрешни избори.

Как да си преведем целта - победа на БСП, колко евромандата?

Това означава единствено и само първо място. Първо място в съревнованието наречено избори. Най - много гласоподаватели, най-висок резултат. И знаете тази система, по която се определя броя на депутатите е доста странна. Първо нека да кажа, че тук бариерата е вече почти 6%. За първия мандат ще трябват много гласове. Вчера на заседанието в Пловдив социолозите ни предупредиха, че има голяма опасност АБВ да достигне един мандат, което означава, че всички тези гладове за левицата ще бъдат преразпределени за партии, които не са в левицата. И това също създава една голяма опасност. И другото. Тъй като хората вчера не получиха отговори на много от въпросите, които си поставят, аз слушах внимателно господин Първанов в Перник, ние седяхме един до друг, опитах се да прочета аргументите му от негова гледна точка. Някъде успях, признавам си, някъде не успях. Така или иначе не успя да ме убеди, защо точно сега трябва да бъде рестартът на проекта. Хората наистина не разбират какво е това АБВ. И когато не разбираш нещо, много лесно се правят съвсем елементарни изводи, че това не се прави заради европейските избори, те са един вид сондаж за това дали ще може да се направи друга партия, дали ще може да се промени управлението на страната. Много от нашите структури задават въпроса: Не е ли това желание да се мине в едно друго управление, заедно с ГЕРБ, защото много са косвените доказателства. До ден днешен аз нямам обяснение как господин Борисов започна да говори за необходимостта от центристка лява партия, два дни преди да се обяви рестарта на АБВ.

Той умело чете новините ги коментира. Това не може да му се отрече.

Там нямаше новини, все още нищо не се знаеше на този етап. И след това този репортаж, който върви от няколко дни, кой с кого се срещал, за какво се срещал. Това е важна, но не най-важната страна. Аз бих повярвала, че се цели едно разширение на влиянието на левицата, но не смятам, че европейските избори трябваше да бъдат този момент. Когато тази седмица се опитах на моите европейски колеги да обясня ситуацията в България, те ми задаваха въпроси само в две посоки: Добре, кажете ни как ще имате две листи от една партия. Казвам: Не, няма да има две листи от една партия, те ще бъдат регистрирани през друга партия. Те питат: Каква? И аз отговорих: Не зная, защото до ден днешен никой не е заявил през коя партия ще бъдат регистрирани. А казват: Хората, които ще бъдат регистрирани в листата, част ли са от вашето ръководство? Казвам: Да, част са от нашето ръководство. И всъщност попадаме в един омагьосан кръг, малко като сюжет от "Полет над кукувиче гнездо", в който за тях поне нямаше обяснение. Вярно е, че и в момента малко се интересуват от това, което става в България, интересуват се дотолкова, доколкото, за нас изборите за левицата в Европа са много важни. Но кампанията на отделните партии в Европа започна много отдавна, като че ли всеки се прибра в своята си територия, за да мисли той как ще се предстои най-добре.

На фона на видимото, онова, от което съдим в публичната сфера - за кого работи Георги Първанов с АБВ - за себе си, за ГЕРБ?

Аз не съм от хората, които обичат да раздават веднага правосъдие и да поставям диагнози. Нека да видим как ще се развие проектът. Засега той има две лица, с които се свързва - това е Георги Първанов и Ивайло Калфин. Нека да видим каква листа ще направят. Много е важна регистрацията. Вчера, когато по време на конференцията в Пловдив стана известно едно изказване на господин Камов във "Всяка неделя", хората реагираха изключително бурно. Защото господин Камов си позволява да дава определение на една партия, чиито член отдавна не е, и който е допринесъл не малко злини на тази партия. Ако АБВ се регистрира именно през неговото движение, не съм голям оптимист, че ще събере гласове. Но нека да видим, нека да ги анализираме нещата, има достатъчно време до изборите. Само едно ще ви кажа. Вчера на това заседание и на още едно, което ще направим следващата седмица, така, помежду ни, без да се изрича на глас като че ли си дадохме дума повече да не се занимаваме с АБВ. Да, до миналата седмица това беше основна тема, защото все още имаше някаква надежда, че можем да се разберем, да отидем обединени.

Няма ли път назад?

Не, те самите казват, господин Калфин заяви, че Рубикон е преминат. Така че оттук нататък ние ще се съсредоточим вече върху нашата кампания. Да, ще има две паралелни кампании. Нека резултатите от тези кампании да ги видим на изборите и тогава всеки ще си носи отговорността.

Може ли конгресът да разплете възела, ако сега няма заден ход или поне сигнал за някакъв диалог?

Съдейки по настроението вчера на хората в залата в Пловдив, едва ли конгресът ще има друго становище и друго мнение по въпроса, още повече конгресът ще бъде предшестван от заседание на Националния съвет, в което до голяма степен ще се види листата, и отношението, ще се направят може би някакви последни кардинални изводи за това как ще се явяваме на изборите, в какъв формат, кой ще бъде водач на листата, дали Сергей ще поеме водачеството на листата. Всичко това ще бъде изяснено преди конгреса. На конгреса за мен по-важното е да си заявим политиката, тази, с която ще поискаме отново доверието на гражданите. Даже аз лично ви казвам, че в края на тази седмица ми предстоят още много конференции в страната, не желая повече да коментирам нито АБВ, нито господин Калфин. Няма да си позволя да правя каквато и да била квалификация за един човек, с който да вчера сме се борили рамо до рамо.

Въпросът е обаче с какъв статут са с днешна дата тези от местните организации, които се оказа, че са инакомислещи, не бяха допуснати до вчерашното заседание. Вие от прекалената демократичност на устава си ни поставяте в ситуация да се чудим. Те всъщност не могат да бъдат изключени, за самоизключване се заговори?

Това не е най-страшното. Няма как да присъстват тези хора, защото те са обявили, и тук не говорим за организациите, нека да правим разлика, тук говорим за онези, които оглавяват тези организации - областните председатели. Защото мнението на организациите е съвършено друго. Ето, вчера ми се обадиха хора от Червен бряг, аз съм номинирана на първо място в Червен бряг, така че това са все от тази област. А какво ще бъде мнението на областния председател, очевидно не е важно за тези хора. Но те няма как да бъдат допуснати, защото са заявили желанието си да работят за друго листа. Разбира се хората с право ни казват: Вие живеете в някаква абсолютна шизофренна ситуация, някакво раздвоение на личностите. Докато работят за друга листа, аз питам например господин Петков, задочно, той като областен председател на Плевен, за коя точно листа ще работи. Той е областен председател на БСП, за листата, в която аз участвам или за листата на Ивайло Калфин. Той заяви, че ще работи за другата листа. Добре, те какво да правят на това заседание вчера? Те са определени вече. Край. Оттук нататък, както вчера каза и господин Васил Тончев от "Сова харис", може би пък това е за добро. Не гледайте с толкова много тревога на тези процеси. Първо, защото тези хора са определени. Второ, защото картите са поставени на масата, може би до голяма степен това ще предотврати вътрешни кавги и конфликти в нашите структури. И на трето място, нашата партия, това, което видях вчера, хората са много по-мобилизирани, защото те съзнават и залога за правителството, и залога за това, как ще изглежда България, и залога за БСП.

Тоест това може да вдигне активността, ако другите вкарат още един евродепутат, групата на левицата съвсем да набъбне в европарламента.

Дай боже да е така. Ние ще водим` достатъчно толерантна кампания, ние си имаме основен опонент, той е ГЕРБ. И само някаква мисъл, че всичко това се прави, за да може да се управлява утре с партията на Цветанов и на Борисов, прави нашите хора още по - уверени, още по-мобилизирани.

Ще следим и кампанията, и събитията в левицата в следващите седмици. Знам, че има делегация от Европейския парламент, която има важна задача днес тук, свързана основно с условията, при които живеят бежанците?

Три дни е посещението на делегацията на Комисията по правосъдие и вътрешен ред, чийто член съм и аз. В момента вече започнаха срещите. Утре ще бъдем в Пъстрогор, Харманли, в сряда ще имаме срещи и с министъра на вътрешните работи, с ръководството на Агенцията за бежанците. Идеята ни е да направим нашите колеги лобисти, съюзници за едно по-специално отношение към България като външна граница на ЕС и като една от страните, която основно понася тежестта от бежанските вълни.