Искате точен кредитен рейтинг? Потърсете местна агенция....
Искате точен кредитен рейтинг? Потърсете местна агенция.... / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Световните борси се сринаха, след като Standard & Poor`s свали кредитния рейтинг на САЩ от най-високия възможен ААА на АА+. Индексите в целия свят се оцветиха в червено и всички - гласно или наум, си зададоха един единствен въпрос: „Започва ли отново световна рецесия?". Все още фалитът на Lehman Brothers е твърде ярък в съзнанието на инвеститорите, както и огромната роля на трите големи агенции за кредитен рейтинг за изпадането на света в рецесия - Standard & Poor`s, Moody`s и Fitch. Сега един от основните играчи Standard & Poor`s отново сложи картите на масите и като че ли колелото се завъртя отново. Анализаторите обаче веднага обърнаха внимание, че този номер няма да „мине" повторно в Европа, защото след първия крах има нов регламент за агенциите за кредитен рейтинг. Затова потърсихме гледната точка на Христо Михайловски, изпълнителен директор на Българската агенция за кредитен рейтинг.

Как може да разтълкуваме това, което се случи в САЩ - намаления кредитен рейтинг и последвалия срив на борсите?

Ако проследим събитията, ще забележим, че американското ръководство постигна споразумение между републиканци и демократи някъде около 2-3 август, агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor`s намали кредитния рейтинг на 4 или 5 август и веднага след това последва спадането на европейски и азиатски борси. Тук виждаме, че не се е променила рязко за един ден обстановката в САЩ, а просто мнението на Standard & Poor`s оказа влияние върху борсите. Искам да направя една скоба, както знаете, европейското законодателство е много по-стриктно, строго, като набляга на прозрачност, независимост, експертност, на качество на присъдените рейтинги, тъй като Европейският съюз отчете, че качеството на присъдените рейтинги във финансовите капиталови пазари е голям и затова те искат да въведат много по-строги норми. Това законодателство е прието в България, то е задължително за всички европейски страни. То бе прието и от Япония, но не и от Америка.

Където са трите най-големи агенции за кредитен рейтинг Standard & Poor`s, Moody`s и Fitch...

Да, където са трите най-големи агенции за кредитен рейтинг. Аз не мога да коментирам намаляването на този кредитен рейтинг, само мога да кажа, че САЩ все още не са приели това тежко и строго законодателство, чиято основна цел е да предпази света от бъдещи кризи. Европейците искат да има голяма прозрачност, защото агенциите за кредитен рейтинг по принцип изправят асиметрията на информацията. Какво означава това, че винаги един кредитодател би искал да постигне по-добри условия по даден кредит, докато кредитополучателят би искал да представи в по-розова светлина своите възможности и би искал да постигне по-добри условия за себе си. Т.е. за тази асиметрия има един играч, каквито са именно агенциите за кредитен рейтинг, чиято роля е да изправи тази информация, но трябва да има много голяма прозрачност.

И тук за намаления кредитен рейтинг на САЩ, както Standard & Poor`s казаха, но пак повтарям ние нямаме достъп до детайли на техния доклад за намаления кредитен рейтинг, има две причини. Едната е политическата обстановка и нелеката възможност за разбирателство между политическите партии в Щатите и другото е увеличената задлъжнялост на САЩ. По отношение на кредитоспособност, САЩ имат много висока кредитоспособност. Ние не може да говорим, че този рейтинг АА+ е лош. Вие видяхте, че в България за ВВВ вицепремиерът и финансов министър и премиерът се хвалиха с този рейтинг, че той е доказателство, че България е остров на финансова стабилност в региона. Значи, ние имаме ВВВ, а САЩ имат седем степени по-висок кредитен рейтинг, ние въобще не може да говорим, че има някакъв проблем с кредитоспособността на САЩ. Но втората част, която е свързана със задлъжнялост и проблеми в американската икономика, според нас, именно тя оказа влияние за спада на борсите.

Какво имам предвид, американската икономика или брутният вътрешен продукт е някъде около 14,6 трлн. долара. Вътрешното потребление на Щатите е сигурно 10-12 трлн. щатски долара. Вносът на Щатите е 1,5 - 1,6 трлн. долара. Само с един процент да спадне вътрешното потребление, ние говорим тук за цифри като 120 млрд. щатски долара, само вносът на Германия за година в САЩ е 70 млрд. долара. Те са може би четвъртият или петият по големина вносител след Китай, Канада, Мексико. Оттук нататък представете си тези азиатски фирми, фирмите от Европа, които в днешния глобален свят използват всички възможности за реализация, и при една стагнация, при едно съкращаване на потреблението в САЩ - това определено ще има негативен ефект върху борсите.

Тук ние имаме една информационна вълна, която след съобщението на Standard & Poor`s за намаления кредитен рейтинг имаше една бърза реакция. Ще отнеме време да се балансира тази информация, да се осмисли, защото това не се е случило за един ден. Тези икономически данни са изнасяни с месеци. Вие помните колко време представителите на демократическата и на републиканската партия спориха по този въпрос за увеличаването на възможността на поемането на по-големи задължения. Така че ние считаме, че има основание за притеснение, но това, което се случи като силен спад по борсите, постепенно ще заглъхне.

За Европа, искам да кажа, че тук кризата в Гърция, Италия и Испания показа, че европейците, въпреки голямото разнообразие и различие спрямо САЩ, много по-добре управляват криза. Вие видяхте този шум в последния момент, малко показен, малко театрален, който беше между републиканците и демократите, няма нищо общо с начина, по който европейските лидери решават нашите проблеми. Те се събират на високо ниво, няма такива разговори през пресата, вземат се мерки предварително. Ето, виждате, че фондът в момента се увеличава, вземат се мерки предварително, защото нещо ще се случи след месеци и се очаква решение да се вземе през септемви, докато американците казаха: „трябват ни още два дни, ще го гласуваме, защото иначе ще изпаднем в несъстоятелност". Виждате, че решаването на кризата в ЕС е на много по-високо ниво, отколкото в Америка. Поради тази причина, имайки предид и много сериозната роля на ръководителя на ЕЦБ Трише, ние сме оптимисти за решаването на кризата в Европа.

Доколко е реална възможността Standard & Poor`s да са направили грешка от няколко трилиона, за което ги обвиниха?

Не мога да коментирам това нещо. Въобще не сме запознати с данните, които те са използвали. Няма прозрачност по отношение на методологията, която са използвали. Тук искам да отворя още една скоба, ЕС регистрира агенциите, които могат да работят в ЕС. С гордост мога да кажа, че нашата агенция е третата. Standard & Poor`s, Moody`s и Fitch все още не са регистрирани по този регламент, така че те не изпълняват все още тези изисквания за прозрачност. Не мога да коментирам дали тяхната оценка е недобра, но имайте предвид, че при анализ на кредитен рейтинг на една страна се вземат седем основни области, в които една част са финансите - фискална част, монетарна част, външна част, политическа част и т.н. Има може би над 300 или 400 критерия, които имат тежест за формирането на тази оценка. Аз не мога да кажа къде точно са сбъркали и дали са сбъркали. Това, което мога да кажа, е, че трите агенции допринесоха за кризата, имаха негативно влияние.

Мога да кажа, че те подходиха към българските банки с гръцко акционерно участие повърхностно, не много професионално към груповото им намаляване на рейтингите. Нека да припомня, че когато Гърция очакваше преговорите между лидерите в ЕС и ЕЦБ, те тогава автоматично намалиха на три български банки с гръцко акционерно участие кредитните рейтинги с еднаква степен, поради това, че се преговаряше. Т.е. те направиха връзка между политическата криза в Гърция, икономическото състояние, това пренасяне върху финансовата система, оттам върху банковата система, върху банковата система у нас и оттам върху българските банки с гръцко акционерно участие и те ги намалиха с еднаква степен.

Първо, мисля, че това не може да се направи автоматично, защото кредитните рейтинги на страни се правят с експертни оценки, статистически не може да бъде направен добър ред. Дори най-големите агенции имат един ред от 50-60-70 страни, на които са направили кредитни рейтинги - т.е. не може да бъде направен статистически добър ред, всичко се прави експертно, т.е. не могат автоматично да намалят кредитния рейтинг на българските банки.

Освен това когато Moody`s ни вдигна кредитния рейтинг на страната, основният довод беше стабилната банкова система в страната. Няма българска банка с гръцко акционерно участие, която да еднаква с другите. Те анализираха ли откъде са ресурсите на българските банки? Имат ли експозиция към гръцките ценни книжа. Гръцките банки се различават коренно.

Т.е. това, което мога да кажа, е, че те допуснаха грешка при кризата и подходиха повърхностно при този свой анализ за българските банки.

Т.е. те не идват в България, а работят по документи?

Да, точно така. И те не работят така само с български банки с гръцко акционерно участие, а и с българските банки с друго акционерно участие.

Да разбирам ли, че тези три американски агенции за кредитен рейтинг предпочитат да играят като продавачи на страх и може би затова все още не са се регистрирали по критериите на ЕС?

Не, не мога да кажа, че са продавачи на страх. Мога да кажа, че нашият пазар - българският пазар и европейският пазар, е много малък за тях и те не отделят достатъчно ресурси. Те изпращат хора от своите клонове, които са в Кипър, в Русия, в Чехия, много пъти дори не идват до тук.

А по отношение на това, че не са регистрирани в ЕС, те ще бъдат, подали са документи.

От тази гледна точка, това, което анонсира премиерът, че Standard & Poor`s може да ни вдигне кредитния рейтинг през есента, може ли да ни радва?

Разбира се, че може ли да ни радва и трябва да ни радва, защото в тази обстановка, в която се намираме ние между Гърция и Румъния, да има една такава стабилност в региона, а и не само, това е много полезно за страната и се надявам, че това нещо може да допринесе за привличането на инвестотори в страната.

Да, но се получава едно противоречие. Не може инвеститорите да не знаят, че агенциите работят по документи. Освен това българският премиер казва, че Standard & Poor`s ни вдигат кредитния рейтинг и са добри, а Барак Обама - че не се интересува от тяхната оценка и САЩ имат рейтинг ААА. На кого ще повярват?

Агенциите за кредитен рейтинг не работят само по документи, а процедурата е такава, че се събира информация, доказва се нейната инстинност и след това се правят интервюта. Има мисия на Standard & Poor`s, Moody`s и Fitch, които съответно идват и правят тези интервюта. Но има и случаи, както с българските банки, в които оценките се правят дистанционно и това за мен е несериозно.

Работата е там, че за такава малка страна като България, където има малък интерес, а разходите са големи за командироване на техни експерти, оценките на местните агенции имат много по-голяма тежест и точност при присъждането на тези рейтинги, поради което Европа иска да стимулира тези местни, локални агенции и да създаде пазар.

Каква е оценката, която Вашата агенция дава на България?

Все още кредитен рейтинг на страна не сме направили. Много активно работим, имаме подготвена методология, критерии, по които става оценката. Може би съвсем скоро, до края на годината, това ще стане.

А на общините?

На общините присъждаме кредитен рейтинг. Присъдихме рейтинг А- на община Варна. Тук имаше учудване защо кредитният рейтинг е по-висок от този на страната, но тук става въпрос за възможност на изплащане на задължението навреме. В този случай Варна има много стабилно финансово състояние и основните приходи, които генерира Варна, не зависят от държавния бюджет, а основно от местните данъци и такси. Другото много положително нещо е, че приходите й са в много малък процент от продажба на собственост, т.е. не зависят много от продажбата на имущество, което беше хит в миналите години във всички общини, особено в морските общини.