Искаме отварянето на 3-ти и 4-ти блок заради претърпените загуби
Искаме отварянето на 3-ти и 4-ти блок заради претърпените загуби / снимкa: Sofia Photo Agency

Евгени Жеков от Движение "Напред", който е член на парламентарната комисия по енергетика в предаването „Денят” на Дарик. Имаше извънредно заседание на тази парламентарна комисия с една-единствена обсъждана тема - дали да бъдат рестартирани трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Утре на редовното заседание на тази комисия трябваше да бъде изслушан министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, което очевидно няма да се случи, тъй като той ще бъде в Москва. Така че какво ще реши нашият роден парламент - да бъдат ли рестартирани тези два реактора.

Като че ли днешните събития, така, наливат вода в мелницата на тезата, че трети и четвърти блок трябва да бъдат рестартирани. Колко според вас може да продължи това надлъгване между Москва и Киев?

Именно една от причините, поради които ние предложихме такъв проект за решение - да се рестартират трети и четвърти блок, е, че не е известно докога ще бъде това надлъгване между Москва и Киев, а още повече че ние очакваме известни рецидиви в това направление. Не е ясно, даже и да се договорят временно, кога ще бъде подписано окончателно споразумение, удовлетворяващо и двете страни, предвид това, че политическата обстановка в Киев е съвсем нестабилна, а пристигат информации, че при много ниските температури и пренасочването на тюркменистанския газ към Китай, и Русия изпитва известни затруднения в доставките на газ.

Аз предполагам, че внимателно сте прочел и сте се запознал с член 36 от нашия договор за членство в ЕС, на базата на който всъщност ние можем да поискаме от ЕК възобновяване на работата на тези два блока. Ще ми кажете ли точно какво гласи този член 36 от договора ни?

Значи, особеност на нашето предложение е, че ние не се позоваваме само на чл. 36. В чл. 36 е възможно временно възобновяване на работата на тези реактори при аварийна ситуация и при криза. Ние искаме нещо друго обаче. Предвид задълбочаващата се газова криза, при която нашата икономика и българските производители загубиха по наша преценка само до момента между половин милиард и един милиард лева, и загубите продължават да се трупат, ние искаме отваряне на трети и четвърти блок като компенсация за претърпените от България колосални икономически загуби. Това ни е първият аргумент. Вторият ни аргумент е, че е неизвестно докога ще продължи спорът между Русия и Украйна и кризата. Третият ни аргумент е, че блоковете са абсолютно технически изправни и безопасни и те ще донесат допълнителна стабилност на българската енергийна система, а ще донесат и стабилност на цяла Югоизточна Европа.

Г-н Жеков, съмнявам се, че е убягнал от вашето внимание фактът, че ЕС съвсем в прав текст каза на Словакия, която също е потърпевша, колкото и България, в газовата криза, че, ако възобнови работата на атомната си централа "Бохунице", ще последват съответните санкции от страна на Евросъюза.

Разбира се, затова ние в нашето решение . . . то гласи така: правителството на Република България да предприеме всички необходими действия пред Европейската комисия с цел рестартиране на трети и четвърти блок. Значи, ние не говорим да нарушаваме европейското законодателство, нито да се позоваваме на чл. 36 едностранно да вършим каквито и да е действия. Но в момента, точно в този момент ние имаме достатъчно аргументи пред ЕК да искаме, както с политическо решение беше включено затварянето на трети и четвърти блок в присъединителния договор, така с политическо решение в момента именно на България в синхрон с Европейската комисия да бъдат отворени въпросните блокове, тъй като ние сме в крайна нужда и имаме нужда от допълнителна енергийна сигурност, и имаме нужда от компенсация на българските производители. Това са аргументи, които трябва да натежат пред Европейската комисия, още повече че ние имаме ясни сигнали, че при създалото се положение трябва да започне такава процедура, която да доведе до отварянето и рестартирането на трети и четвърти блок.

От началото на газовата криза измина точно една седмица, какъв според вас е крайният срок, който България трябва да си постави и в който да внесе това запитване до ЕК е ли е възможно отварянето отново на трети блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Енергийната комисия трябва да излезе с единодушно такова решение, впрочем нямаше днес нито един глас против предложението ни за решение. Беше вкарано едно алтернативно решение от управляващите, което беше много, така, как да кажа, доста завоалирано - при задълбочаване на кризата евентуално правителството да разгледа възможността за временно отваряне и т.н., с който текст ние не се съгласихме, но единодушно и в изказванията на всички членове на енергийната комисия беше недвусмислено показано, че тази мярка е необходима да се случи, и то действията да бъдат предприети веднага. Аз се надявам, че утре ние ще гласуваме текста и още в следващия или по-следващия ден ще го предложим на вниманието на Народното събрание като проект за решение.

Тоест до края на седмицата вие прогнозирате, че енергийната комисия може да излезе с много ясно предложение на вниманието на всички 240 български народни избраници за трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Аз се надявам до края на утрешния ден да излезем с такова решение, до края на утрешния ден, подчертавам.

Не, говоря за вниманието вече на целия парламент.

Сега в момента са необходими действия, вие виждате как се развиват нещата и тази вечер. Просто оптимизмът, който лъхаше сутринта, напълно се изпари още в ранния следобед.

Премиерът Станишев заминава утре на, как да кажа, извънредно посещение в Москва именно по газовата криза. Лично вашите очаквания към тази визита какви са?

Ами, вижте, аз се надявам все пак да бъде решен по чисто човешки начин този конфликт между Украйна и Русия, от който се видя, че най-много пострада за съжаление България. Но предвид на затегнатата обстановка не съм особен оптимист, но дано да съм лош пророк.

Какво точно означава - по чисто човешки начин да бъде решен конфликтът, той, ако беше решен по чисто човешки, нямаше да мръзнем вече една седмица.

Да, точно това са и моите опасения, че няма да бъде. . . все пак разумът няма да надделее, още повече че има достатъчни индикации, че освен политически този спор е и тежък икономически, както официално, така и за съжаление, съжалявам, че трябва да го кажа, но става въпрос за разпределение на комисионни между властимащите и тогава винаги нещата са много сложни и кашата е достатъчно, така, гъста, за да можем лесно да излезем от нея.