Ипотечният пазар: По-смели клиенти, повече изтеглени кредити
Ипотечният пазар: По-смели клиенти, повече изтеглени кредити / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ипотечният пазар: По-смели клиенти, повече сделки
44082
Ипотечният пазар: По-смели клиенти, повече сделки
  • Ипотечният пазар: По-смели клиенти, повече сделки

Въпреки че традиционно през летните месеци всички отиват на почивка, тази година българите започнаха да се оглеждат за своя нов дом – поне това сочат данните на анализаторите от „Кредит Център". Пред Дарик управителят Тихомир Тошев бе категоричен, че все още бизнес ипотечните кредити са слаб сегмент, затова пък при жилищните заеми се отбелязват ръстове, които доказват, че все пак кризата може и да има край.

Малко нетипично за летните месеци, активността остава висока. Виждаме активност във всички ценови сегменти. Търсенето на малки двустайни апартаменти от миналата година се променя, както и търсенето само на малки кредити – 20 000 – 25 000 евро. Виждаме активност във всички ценови сегменти, на по-големи апартаменти, а и ръстът на кредити над 50 000 евро е стабилен.

Това, което забелязваме също, е, че за разлика от миналата година сега клиентите са малко по-бързи във вземането на решение. Т.е. миналата година, когато на един клиент му се представеше какви ще са месечните му разходи по кредита и каква ще е цената на имота, той доста дълго време се колебаеше. Сега хората са малко по-решителни.

Юли ни изненада и с това, че една банка е подобрила офертата си. Обикновено през юли и август липсват нови или подобрени оферти от страна на банките, а всички се подготвят за края на годината, когато е най-силният период. Това също така показва, че пазарът е различен, по-стабилен и по-динамичен.

Смятате ли, че това, което се случва на финансовите пазари в САЩ и неговото отражение в Европа, ще окаже влияние на банките у нас и съответно на техните оферти?

Не мисля, че ще се усетят. Все още – да, някои страни имат проблеми в Европа и САЩ, но на нашия пазар трябва да се гледа малко по-различно. Той претърпя своя най-тежък период през 2009 и първата половина на 2010 г. Специално на пазара на кредити виждаме, че се развива добре. Тенденцията продължава да е в подобрение на офертите. Аз мисля, че няма да видим отражение нито по посока на лихвите, нито в посока затягане на кредитирането през следващите месеци у нас.

Т.е. смятате, че лихвите по ипотечните кредити ще продължат да падат?

Моето очакване е, че в рамките на промоционалните оферти ще видим по-добри оферти. Малко по-добри.

Започнаха ли банките да финансират по-голямата част от сделките? Спомняме си, че миналата година финансираха 50-60% от сделката за покупка на имот?

До 70% стигаше финансирането миналата година. В момента е до 80%, а за отделни имоти – до 85 – 90%.

Има ли по-сериозно търсене на ипотечни кредити за офиси и други бизнес имоти?

Мога да кажа, че има леко раздвижване и на този пазар, но то е по-малко, отколкото при жилищните имоти и засега основната активност на пазара остава жилища за физически лица. Хората, които имат нужда от дом, се възползват от добрите цени на пазара и възможностите за кредитиране, за да го изберат.

Можем ли да направим извода, че ипотечното кредитиране показва излизане от кризата?

Аз мисля, че да. Вижда се сериозен ръст за второто тримесечие спрямо първото. Мисля, че той ще се запази и през третото и четвъртото тримесечия. В края на годината ще отчетем, че пазарът е излязъл от кризата и започва да расте, но с много по-стабилни и умерени темпове, отколкото в годините преди кризата.

Какво показват цифрите и какви са вашите очаквания до края на годината?

Първото тримесечие на годината беше по-колебливо, ръстът прямо първото тримесечие на миналата година е бил почти незабележим. През второто тримесечие обаче се вижда ръст от почти 18 процента на новите изтеглени кредити спрямо първите три месеца. Аз лично мисля, че през лятото ще запазим ръст от между 10 и 15 процента и в края на годината за цялата 2011-а ще се отчете, че са изтеглени с 15-16 процента повече от миналата година.