Хасан Азис: Всяка подкрепа на ДПС е политическо геройство
Хасан Азис: Всяка подкрепа на ДПС е политическо геройство / netinfo

Интервю с кмета на Кърджали Хасан Азис, който беше номиниран от местния общински съвет на ДПС за втори мандат:

Дали ще повлияе по някакъв начин на решението ви да влезете в изборната надпревара опитът в Кърджали да се създаде анти-ДПС коалиция? Нещо, което не се случва за първи път.

Преди няколко месеца се създаде наистина една обстановка за анти-ДПС настроения в Кърджали – които с течение на времето, на този етап се оказват неуспешни. Мисля, че ако отговорните политически парии, движения и личности в Кърджали мислят за доброто, за алтернативите за развитие на града, не би трябвало да излизат пред обществеността само с един кандидат. Кърджали има нужда от повече избор. Отделните политически партии, групи, движения и експерти могат да представят своя програма за развитието на Кърджали, така че градът да има възможност да избира между повече кандидати. Всеки опит пред обществеността да бъде представен по-малък брой кандидати е неприемлив за Кърджали, ако оставим избор между две, най-много три кандидатури. Това не е в интерес на хората и е една проява на политически егоизъм от страна на тези, които работят в посока на анти-ДПС кампаниите. Те обаче според мен не работят срещу ДПС, а против развитието на Кърджали в една по-добра посока.

Много политически сили по време на прехода изхождат от позицията, че нямат шанс срещу кандидата на ДПС, освен ако останалите политически сили не се обединят?

Когато един човек стане кмет на община, то той става кмет на всички и трябва да работи в интерес на цялото общество. В този смисъл ние търсим не само чисто политическата оценка за нашата работа, а оценка, която да бъде дадена от хората в града.

От местната организация на СДС в Кърджали дадоха вече добра оценка за вашата работа през първия мандат. Оказва се обаче, че веднага след като те обявиха възможна подкрепа за кандидатурата ви публично, на национално ниво от СДС дават знак, че май няма да допуснат такова решение?

Вече се оказва, че всяка политическа подкрепа на ДПС, особено в Кърджали, е проява на политическо геройство от страна на подкрепящия партията ни. Ако ДПС е подкрепено някъде другаде в страната, това може би няма да има същия знак, но в Кърджали този знак е особено актуален и засилен.

Защо мислите, че подкрепата за ДПС се приема като предателство спрямо националната политика на някоя от другите партии?

Това е един теснопартиен поглед върху една подкрепа на кандидата на ДПС в Кърджали с оглед на това да бъдат удовлетворени очакванията на определен кръг от обществото. Защото може би политическата сметка показва, че ако ДПС в Кърджали бъде подкрепено от някаква партия, за сметка на това тя може би загубили част от своите поддръжници. Затова казвам, че подкрепата на ДПС-кандидата в Кърджали, а може би и на други места в страната, е проява на политически героизъм. А мисля, че освен политически героизъм, в тази подкрепа има друго – една политическа далновидност и политическа инвестиция за бъдещото нормализиране на политическите отношения в страната.

В този случай виждате ли възможни партньори на местния терен – такива, които са готови на подобно геройство?

Очаквам една реална оценка през последните четири години, защото ако тази оценка не се даде, ако не се направи тази равносметка, това би означавало, че съответната политическа сила, която бяга от оценка на кмета и неговия екип в Кърджали, няма да бъде в час. Малко ми е странно, когато в цялата страна ДПС има доста кметове, които работят самостоятелно или в коалиция с други партии, а не са припознати като успешни кметове. Нима нито един кмет от ДПС не е успешен и не заслужава подкрепата на една или друга инициативна група, която има претенциите да номинира успешните кметове в страната.

Сините решават в четвъртък на национално ниво специално за Кърджали. Какво очаквате – решението да бъде оставено в ръцете на местната структура на СДС или да играят отново партийните централи?

Централните ръководства на партиите да работят за интересите на регионите – това очаквам. Всяко едно централно ръководство трябва да направи анализ за работата на съответния кмет и да прецени дали с неговата подкрепа или с това, че няма да го подкрепи, ще подпомогне този регион или не. Защото Кърджали много умело се използва като политически инструмент за постигане на политически цели на една или друга партия.

Изобщо говорите ли си на местно ниво с партньорите от тройната коалиция – НДСВ и БСП. В опита да бъде създадено това Гражданско обединение „За Кърджали” някои прочетоха зад действията им „приятелски огън” срещу ДПС?

През тези четири години съм водил диалог с всички политически партии, представени в общинския съвет, независимо колко малък е бил броя на съветниците им. Очаквам по същия начин този диалог да бъде продължен и на местните избори. В настоящия момент провеждаме разговори със СДС, разговори с по-малките политически партии. Очаквам в най-скоро време с НДСВ също да имаме среща, на която да обсъдим най-добрите възможности и най-добрата политика за развитието на Кърджали. Кърджалийци заслужават това нещо, избягвайки чисто политическия подход при номинацията или подкрепата на даден кандидат.

Умишлено ли избегнахте да споменете БСП?

БСП не го споменавам, защото на този етап БСП се опитва да създаде образа на своя кандидат за кмет чрез инициативния комитет „За Кърджали”, което е една много добра възможност града да има още един избор, още една визия за развитието му. Кърджали заслужава повече от това да има един, двама или трима кандидати. В града има хора, които могат да предложат своите кандидатури и програми – от порядъка на пет, шест, седем или осем души.

Единственият ясен обаче засега кандидат и потенциален ваш опонент е Стефан Чанев, човекът на ГЕРБ. Мнозина сочат вашата двойка – че това ще бъде основната надпревара в града, това ли очаквате?

Другият основен играч според мен ще бъде коалиция „За Кърджали” като в основата ще бъде разбира се БСП и другите политически сили, които ще бъдат ясни след номинацията в началото на септември месец.

Много се говори за т.нар. „изселнически вот” – има ли някаква актуална статистика - осъвременявате ли избирателните списъци, за процента на хората, които имат постоянен адрес в Кърджали, а живеят извън страната – в Турция?

Избирателните списъци се изготвят от Министерството на регионалното развитие от отдел ГРАО и чрез Министерството на външните работи. В настоящия момент не мога да кажа в какъв порядък се движи броя на хората, които са специално в Турция. Но така или иначе от общия брой около 120 хиляди души, които са с постоянен адрес в Кърджали, мисля че около 70 хиляди от тях имат постоянен и настоящ адрес, а другите имат само настоящ адрес. Не е пред мен справката. За Кърджали специално мога да кажа обаче следното, което е важно от политическа гледна точка. На изборите в Кърджали ДПС винаги се е надявало и винаги в политическите ни сметки, защото всеки си прави политическа аритметика – винаги сме залагали на хората, които са тук в България и които се опитваме да привлечем за подкрепа. Най-пресния пример беше по време на евровота показахме, че без малко да сме първа политическа сила.

Не се ли боите от друго - от обединение на българските гласове срещу човека Хасан Азис? Нещо, което се е случвало вече на изборите през 99-та година?

Мисля, че кърджалийците са минали вече през тези етапи – на съзряване на истината. И могат да преценят например, дали когато се обединяват срещу определена личност само защото той носи някакви белези – дали ще бъдат политически или етнически, дали това работи в интерес на обществото. Защото кметът през следващите четири години ще бъде кмет на всички кърджалийци.