Герхард Райвегер: Черноморските градове ще са във фокуса на Дунавската стратегия
Герхард Райвегер: Черноморските градове ще са във фокуса на Дунавската стратегия / БГНЕС, архив
Герхард Райвегер
42220
Герхард Райвегер
  • Герхард Райвегер

Посланикът на Австрия в България Герхард Райвегер в интервю за Седмицата” по Дарик.

Завършиха Австрийските музикални седмици, за 15-ти път ги прави Австрия в България. Какво е посланието?

Тази година Австрийските музикални седмици имаха като мото дунавското сътрудничество и всъщност ние ориентирахме и към тази тема нашата програма. Австрийските музикални седмици са една много важна съставна част от нашите двустранни отношения, по отношение на културата, и всъщност моята цел беше да включим тази голяма културна проява в една по-голяма европейска рамка. Всъщност смисълът на това сътрудничество на европейските държави, в т.ч. и дунавският регион, е всички държави в Европейския съюз да се опознават повече, да опознават своята култура, да опознават своите обичаи и да могат по-добре да работят в културното поле.

Как избрахте в кои градове да има концерти, други събития, защото те не бяха само в София?

Не ни беше трудно да изберем тези градове, защото ние бяхме всъщност в почти всички големи градове в България, това бяха осем града, и тъй като ставаше дума за Дунавската стратегия, затова и ние избрахме тези градове, които са главно на Дунав, но също и на Черно море, защото мотото ни беше „От Шварцвалд до Черно море”. Но освен тези градове, които споменахме, че се намират по Дунав и на Черно море, ние искахме да развием отношенията си малко по-активно и с други градове, които са важни за нас. Бих искал на първо място да назова като важен град Русе, защото от дълги години в Русе е изградена една австрийска библиотека, освен това тази библиотека там се ръководи и от ръководителката на дружеството „Елиас Канети”. И освен това тези изградени вече отношения ние бихме искали да ги поставим в услуга точно на работата ни по Дунавската стратегия. Един друг пример за тази работа е Велико Търново, където също в университета има австрийска библиотека, и много се радваме, че всъщност се изградиха и икономически контакти между областта Велико Търново и Бургундия в Австрия. А освен това тази съвместна работа между тези два региона в икономическо отношение се изразява и в съвместната работа по отношение на възобновяемите енергийни източници. Други важни контакти, които успяхме да създадем и вече да изградим, и аз съм сигурен, че те ще продължават и по-нататък да се развиват, това бяха градовете Варна и Бургас, чиито кметове изразиха готовност да работим заедно, бяха, присъстваха също и на концертите. И бих искал още нещо да допълня в това отношение - всъщност черноморските градове са едно продължение на Дунавската стратегия, тъй като те ще бъдат следващият фокус в политическо, икономическо и културно отношение.

Какво България не прави с Дунав, не използва от Дунав, което Австрия прави? Впрочем река, която е в музиката ни, и на българите и на австрийците, една от най-известните български песни е посветена на тихия бял Дунав, а може би най-хубавият ви валс е за синия Дунав.

Това е една много хубава традиция, която имат двете държави в това отношение, и за мен беше една много приятна изненада, когато чух, че един български оркестър, така, на бис изсвири накрая точно този валс, който е австрийският валс, посветен на Дунав. И г-жа Нейкова, която вече повече от 10 години работи по организирането на Виенския бал, това е още едно доказателство, че двете страни много интензивно са свързани с музиката и колко е голям интересът на България към австрийската музика. Но, г-н Вълчев, вие сте прав като казвате, че всъщност Дунав предлага един много добър потенциал в икономическо и туристическо отношение, който Австрия много добре използва, но пък, от друга страна, България тепърва има да използва този потенциал. И неслучайно България си избра като акцент в Дунавската стратегия да работи точно в областта на културата и туризма и ние много се радваме, че ще можем да работим заедно с България в нови проекти.

Освен музиката какви други инвестиции са актуални от Австрия в България?

Всъщност Дунавската стратегия естествено е икономическа стратегия, но пък културата може да бъде и един елемент, който да подпомага тази икономическа работа. Разбира се, Дунавската стратегия представлява използване на средства, на потенциал, който вече е, като европейски пари съществува и всъщност ще се използват и ресурсите на всяка съответна държава в това отношение, но формално Дунавската стратегия всъщност ще бъде финализирана сега в края на юни. Австрия всъщност има голям опит в енергетиката и може да помага в разработването на проекти, които са свързани с изграждането на всички инфраструктури за работа в областта на енергетиката и за също построяване на мостове, и други подобни и ако българската страна разработи и представи съответните проекти, австрийските инвеститори ще се радват да се включат в тях.

Понеже споменахте енергийните проекти, тази седмица Европа води, продължава впрочем дебата около атомните централи, Австрия няма изобщо такива, ще възрази ли Австрия срещу построяването на нова атомна централа на Дунав при „Белене”? Каква е позицията ви по решението... ето Германия например се отказва изобщо също да отваря нови централи.

Вземането на решение за начина на производство на енергия всъщност се взема на национално равнище. Преди години Австрия чрез референдум се отказа да построява атомни централи и всъщност въз основа на това политическо решение тогава Австрия застава зад идеята да не се използва атомна енергия за производство на енергия, а да се използват всички възможности, които дават възобновяемите източници, но в крайна сметка по какъв начин всяка страна ще произвежда енергията си е национално решение, но Австрия се опитва да повлияе със своето становище за вземането на тези окончателни решения.

Вие конкретно в България опитвате ли се да повлияете на това България да не строи нова атомна централа?

Не е задача на австрийския посланик и на австрийското посолство да се опитва да влияе върху българската държава в това отношение.

Следващите австрийски музикални седмици ще са догодина по същото време, нали? Тогава ще има ли шенгенска граница за България?

Австрийските музикални седмици много успешно се проведоха и при сегашния режим, а следващите музикални седмици, разбира се, също се надяваме, че ще бъдат успешни. А всъщност формулирането на присъединяването към Шенген все още е доста... не е ясно направено и дали пълно присъединяване на България към Шенген ще има в следващата година това е все още процес, който трябва да бъде завършен като дискусия.

Т.е. намеквате, че ако прекрасните музиканти от Виенската филхармония дойдат със самолет и слязат на софийското летище, няма да има никакви проверки, ще изглежда все едно отиват да свирят в Париж. Но ако дойдат през Унгария, Румъния в... и през Дунав мост в България, тогава ще бъдат проверявани? Това ли разбирате под възможно частично решение за отпадане на шенгенските граници, само за летището?

Всъщност Шенген предвижда отпадането наистина на всички граници, т.е. когато говорим, че ще се проверява на границите или няма да се проверява, това означава, че щом някой се присъедини към Шенген, това означава, че отпадат всички граници. Става дума за това, че всъщност България и Румъния като страни членки на Европейския съюз имат пълното право да бъдат третирани като страни на Европейския съюз, т.е. без граници и без контрол, но всъщност аз като казвам присъединяване, това е може би една технически неправилна формулировка. Става дума за изпълняването на условията, техническите условия и юридическите условия, които са необходими, за да може да се изпълнят изискванията, които поставя Шенген в това отношение...

Според Австрия България изпълнила ли е тези условия, или не?

Решението дали тези условия са изпълнени, или не, ще бъде взето общо в рамките на Европейския съюз. Това, което аз мога да кажа от мое име, е, че всъщност, както и всички останали държави, ще следя за това всички необходими условия за участие в шенгенското пространство да бъдат изпълнени.

Изпълнени ли са се? Българите всъщност често задават този въпрос - изпълнени ли са, или не са? Какво казват експертите на Австрия? Нали са технически условия?

Всъщност тези технически условия се проверяват дали са изпълнени или не от експерти на Европейския съюз и за България специално проверката показва, че тези условия са изпълнени.

Трябва ли да има общо финансово министерство на Европейския съюз? Това предлага Жан-Клод Трише. Каква е австрийската позиция?

Аз мисля, че европейското развитие, т.е. развитието на Европейския съюз се води от идеи и визии, които си поставя той. И всъщност тази дискусия, която се води, е един израз на това, че е необходимо едно по-добро развитие във финансовата система на Европейския съюз и координация. И всъщност Австрия работи заедно с другите страни да бъде развит този механизъм, тази координация, защото се прави реформа и в сферата на европейската валута и ние всички трябва да работим за по-нататъшното стабилизиране на Европейския съюз.

Искате ли да имаме еднакви данъци в Австрия и България?

Всъщност аз исках да продължа мисълта си, че трябва тази координация да продължи, и стабилизация, и всъщност къде какви данъци и как ще се определят може би не трябва да се уеднаквява или да се вземе решение от някого.

Готови ли са австрийците да участват пореден път в обща европейска помощ за Гърция? Готови ли са австрийците, които танцуват рядко валс, защото работят много, да платят за сиртакито почти всяка вечер на гърците?

Тук става дума за една много важна тема и тази сериозна тема е стабилността на европейската зона на еврото, зоната на еврото. А всъщност Австрия, а също и всички други европейски държави, в които беше въведена общата европейска валута, имаха много изгода от това и затова и Австрия ще продължава да поддържа усилията на Европейския съюз да се изградят такива механизми, които да могат да помогнат и на Гърция, и на Португалия, и на други страни, които изпитват такива затруднения.

Накрая да ви питам имате ли проблеми в Австрия с краставиците? Австрийците започнаха ли като германците да не ядат краставици заради ешехирия коли?

В Австрия има много малко случаи, в които има такава епидемия. Всъщност това не е епидемия, това си е едно заболяване. А всъщност тези единични случаи бяха свързани с хора, които са били в Северна Германия или са имали там контакти с такива хора, но в Австрия това не е някакъв кризисен случай.

В началото на предаването обсъждахте с нашия земеделски министър, а интересна е и позицията на Австрия, какви трябва да са последствията за Германия, която набеди Испания и създаде истерия с тези краставици?

Аз мисля, че не бива тук да коментираме всичко, което се пише в медиите, защото в крайна сметка експертите и научните работници ще си свършат работа. В Германия има една много стройна и добре изградена система на здравеопазване, така че те ще направят всичко възможно, за да овладеят ситуацията.