Етем: Нови сериозни валежи ще има около 13, 23 и 28 август
Етем: Нови сериозни валежи ще има около 13, 23 и 28 август / netinfo
Емел Етем, вицепремиер и министър на държавната политика при бедствия и аварии в интервю за предаването „Витамин” на Дарик радио.

В кои общини остава бедственото положение, каква е обстановката в страната и как върви отводняването на най-пострадалите райони като Цар Калоян?

През последните няколко дена в осем от областите на страната ни имаше обилни валежи и в някои от общините се обяви бедствено положение. Все още има някои общини, които не са отменили бедственото положение. Но това, което мога да споделя със слушателите на Дарик е, че ситуацията в цялата страна е овладяна, няма дъждове и в момента текат аварийно-възстановителните работи. За съжаление при тези наводнения имаме осем жертви в Цар Калоян и една в Русенска област, в община Иваново, село Нисово. Но огромният порой, огромното количество вода, която се изля в тези две общини докара до бедствено положение.

Каква е ситуацията в момента в Цар Калоян? Какво предприема министерството в помощ на пострадалите?

Първо искам да поздравя кмета на общината, областния управител и всички дирекции на Разградска област в лицето на Министерството на вътрешните работи (МВР), полиция, жандармерия, Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, Дирекция “Гражданска защита” и силите на армията, които от няколко дена работят в Цар Калоян и село Езерче, също община Цар Калоян, пострадало село. В момента са изнесени труповете на всички умрели животни, защото това създава предпоставки за зарази и за болести. Отнесени са в Шумен, където ще бъдат унищожени. От няколко дена е осигурена питейна вода, храна и топли дрехи, завивки на пострадалото население – така, както в Цар Калоян и Езерче, така също и във всички останали населени места в страната ни. Както преди малко ви казах, това са осем области.

Провеждат се анализи на ситуацията във всяко едно населено място. Специалисти от “ВиК” и “Енергоразпределение” обикалят къщите на хората и имам уверенията, че до края на деня електричеството в Цар Калоян ще бъде пуснато навсякъде. Но за това е необходимо първо да минат техниците, да огледат дали няма някои заголени жици, за да не стане по-голяма беля, когато се пусне токът. Водата с водоноски за битови нужди се носи по населените места. По искане на кмета, тази сутрин разговарях отново с Цар Калоян, едва ли имат вече нужда от по-големи количества вода, защото започнаха прочистването на къщите и на инфраструктурата. Осигурили сме, съвместно с Министерството на труда и социалната политика, работна ръка, която да подпомага хората при това прочистване, тъй както и техника, без която няма да могат да се справят. Това са камиони, багери и друга такава строителна техника, която в момента има в Цар Калоян и от Разградска, и от Русенска област.

Също така още на втория ден осигурихме няколко фургона по искане на общината, защото знаете, че има доста съборени къщи в град Цер Калоян – 25 напълно разрушени къщи има и ще трябва да осигурим подслон на тези хора, поне на първо време. Разбира се, няколко екипа на Бърза помощ дежурят денонощно в Цар Калоян от понеделник. Имаме и високо проходима линейка, с която може да се стигне до тези места, където проходимостта не е особено добра. Осигурили сме медикаменти за хората, така, както и храна за малките деца.

Обмислят ли се финансови средства за отпускане на пострадалите?

Както знаете, по законите на страната ни се полагат помощи на хората, които са потърпевши от природни бедствия. От вчера минава комисия, формирана от кмета на общината, минава по къщите на хората, за да описва щетите, които са нанесени. И аз се надявам в най-скоро време, както Цар Калоян, така и всички останали общини, които пострадаха при последните наводнения, да си подготвят документи, за да кандидатстват в комисията.

Какво ще направи комисията? Ще осигури средства на общините, за да закупят строителни материали, които да раздадат на хората, за да си направят ремонтите на къщите. Там, където има съборени жилища, общината трябва много скоро да вземе решение как ще процедира – дали ще се осигурят помощи, терени за изграждане на нови къщи, защото обикновено една част, по-голяма част, бих казала, от тези, които се намират в заливни зони, близо до коритата на реките, които вече показват, че не са толкова безопасни, също така по линия на комисията биха могли да бъдат отпуснати и такива помощи за възстановяване на жилищата на хората. Но все още не мога да се ангажирам с някакви цифри, защото, както ви казах, тръгнали са вече общински комисии, които да описват щетите.

Нямам информация за щетите. Тук бих искала да споделя нещо с вас. Ако помните, преди няколко месеца имаше наводнения в три области – София, Пловдив, Пазарджик. До този момент няма постъпили в комисията още документи за искания във връзка с щетите, които предишните наводнения са ни нанесли. Молбата ми е към всички кметове и областни управители да подготвят по-бързо документите и да кандидатстват с тях пред комисията, за да не остава в населението впечатлението, че държавата се е оттеглила и не подпомага пострадалите. Докато те не направят своите искания, комисията няма как да отпусне средства.

Г-жо Етем, вече може ли да се каже какви са причините за невиждания порой в Цар Калоян? Според експертите преливането на микроязовирите не е причината. Но дали пък и общината е направила всичко нужно, за да предотврати подобно бедствие? Вашият анализ?

Направихме много сериозно разследване специално на случая в Цар Калоян, защото количествата вода, които са преминали през населеното място наистина са огромни. Имаше и такава версия (на територията на общината има три микроязовира), имаше пуснат слух, че са разкъсани диги и това е причина за наводняване на населеното място. По мое настояване бяха поканени експерти на “Басейнова дирекция” и експерти от “Геозащита”, които дойдоха да огледат хидросъоръженията. Първо искам да ви кажа, че количеството вода, което се изля специално над община Цар Калоян, на двете села – Цар Калоян и Езерче, е огромно.

За час и половина над 189 литра вода са се излели в понеделник вечерта, когато беше най-тежка ситуацията. За съжаление на следващия ден, няма и 24 часа от първото събитие, валежите продължиха и са се излели още над 100 литра на квадратен метър. Така че по данни на НИМХ и на Министерството на околната среда и водите, които получават прогнози от Световна метеорологична организация, количествата, които са се излели над община Цар Калоян за по-малко от 24 часа са около 300 литра на квадратен метър. Това е огромно количество вода, за което никой не може да обвини нито кмета, нито арендаторите на тези микроязовири в някакво нарушение или не вземане на правомерни мерки. Що се касае до тези микроязовири, както преди малко ви казах, експертите вчера направиха оглед на място и установиха, че те не са причинители на това наводнение.

Но има опасност, поради големите количества вода, които се изляха и в тези микроязовири, разбира се, стените вече подават. И затова има нареждане на “Басейнова дирекция” да бъде единият от тях източен и да се ремонтира стената на микроязовира. Що се касае до мерките, които е можел да предприеме кметът, нали това запитахте - кметът направил ли е всичко – да, според мене местната власт е действала много бързо и адекватно, но за съжаление скоростта на водата и голямото количество, което се е изляло, не е дало възможност да се направи оповестяване предварително, ако това питате. В България нямаме такива системи, с които да уведомяваме хората за такива събития.

Да, това беше следващият ми въпрос. Как работи системата за предупреждение, въобще работи ли за евентуални природни бедствия, какво трябва да се направи, за да бъде по-ефективна връзката?

Аз искам да споделя с вас изводи, които преди две години направихме във връзка с изграждане на различни системи в страната, които са безкрайно необходими при такива бедствени положения. Една от тези система е и системата за ранно предупреждение, която включва освен мониторинг и наблюдаване на опасни рискови обекти, така и предупреждаване на населението. На този етап в България има една единствена такава система, която е сиренната система, която всички сме чували на 2 юни.

Но с тази сиренна система е много трудно да се предупреди при една такава критична и бедствена ситуация. Затова и в нашата управленска програма има заложено изграждане на една такава система, но за съжаление до този момент няма отпуснат ресурс. Аз бих искала да изградим една система със звукова сигнализация за различен тип бедствия и предизвикателства, също и с възможност за устно даване на указания на населението, които могат да ги подпомогнат да предприемат действия, с които да запазят живота си. Защото това е основна грижа – първо животът на всеки един български гражданин, а след това спасяване на инфраструктурата и имуществото.

Г-жо Етем, в днешната преса се отбелязва, че открития скоро от вас и от премиера Център за аерокосмическо наблюдение не е успял, образно казано, да види и да даде прогноза за огромните количества валежи. Има ли проблем с техническото оборудване? Между другото се отбелязва в статиите – намирането на специалисти там, кога се очаква да заработи ефективно центърът.

Да, този център, който открихме преди... Ало?

Да, да, чуваме се.

Прекъсна ми се струва. Този център, който открихме преди един месец е една необходима система за страната ни, с която ние ще можем да даваме информация на различните институции предварително за предстоящи такива предизвикателства, свързани с времето, или за пожари, замърсявания и химически обгазявания. Центърът, който открихме скоро е една първа стъпка от изграждането на една цяла такава космическа мониторингова система. Първата стъпка е физическото ситуиране на центъра с различни техники и антени, с които може да стартираме. От тук насетне предстои да го надграждаме и аз съм убедена, до края на мандата, до 2009 година центърът ще бъде комплектован напълно – както технически със софтуер, така и с експерти, които трябва да обслужват този център.

Г-жо Етем, за последните две години, за които сте министър и отговаряте за бедствията как оценявате контрола за качеството на ремонтите на дигите, на другите съоръжения, които се правят и монтират? Колко пари отпуска държавата, примерно следно годишно и колко след това от ремонтираните съоръжения поддават? Има ли наказани недобросъвестни кметове, фирми за усвоявани пари, отпуснати от държавата?

Да, контролът е изведен на първо място от комисията, междуведомствената, която аз оглавявам. Знаете, че всички сигнали, които получаваме, както от населението, така и от медиите и от различни институции за злоупотреби или за некачествено изпълнение на някои от обектите веднага ги подаваме на компетентните органи. За нас е голяма радост – все по-малко са случаите на злоупотреба и на недобросъвестно използване на тези средства.

Голяма част от обектите, които преди месец и половина и сега, не обектите, извинявайте, общините, в които имаше валежи и имаше използвани обекти от предишни наводнения, се оказаха, че не са провокирани, не са поддали, което означава, че много добре са си свършили задълженията и функциите. Но, разбира се, това е крайно недостатъчно с оглед на големите щети, които още 2005 ни нанесоха наводненията и ние все още тях не сме преодолели. А, както виждате, природата ни изправя постоянно пред предизвикателства – било то пожари, било то наводнения, не дай си, Боже, и земетресения. И затова всички трябва да сме, първо, много солидарни в един такъв момент. Желателно е да ускорим и изграждането на различни съоръжения, с които бихме могли да намалим щетата, защото препоръките, които преди две години отправих към някои от ведомствата, в случая става дума за изграждане на охранителни канали, така наречените обезопасителни канали, които би трябвало да опасват този вид населени места, където има опасност от (...) води, за да не се заливат населените места. Вие виждате, че все още не са изградени, а там, където има, не ги почистват и не ги подържат в добър порядък.

Почистването на речните корита е другото им задължение, но ние стигнахме до извода, със специалистите от министерството, че не е достатъчно само вече да почистваме речните корита. Опитът, който имаме от 2005 до сега показва, че тази коренна промяна на климата на планетата ни, ни принуждава да направим един нов анализ на хидроложкото състояние, хидроложката система в Република България. И аз проведох разговор с министър Чакъров на тази тема и очаквам в най-скоро време специалистите от Министерството на околната среда и водите да ни представят една нова гледна точка. Защото, според мене, дълбочината на сегашните малки вътрешни рекички, които ги има, които минават през населените места, не е достатъчна да поема такива огромни количества вода и все по-често ще бъдем изправени пред такива предизвикателства.

Добре. И в края последен въпрос: Прогнозата е за спад, разбира се, в нивото на реките през следващите дни, но се очаква, може би, още един валеж в средата на август. Какво сочи вашата информация? Трябва ли да бъдат спокойни хората през месеца в по-краткосрочен план за подобен порой?

След наводненията 2005, когато всички установихме, че нямаме достатъчно бърза и своевременна информация за очакваните валежи, аз започнах да получавам информация не само от БАН, от НИМХ, но и изисквам тази информация и от военновъздушните сили. Засичаме също с прогнози, които идват също по линия на Министерството на околната среда и водите от Световната метеорологична организация и това, което мога да кажа е, че до края на месеца валежи ще има около 13, 23, 28 август, но какви количества все още (...) не ни е дал отговор.

Не може да се прогнозира, да. Но е хубаво да се знае.

Така че нека да имаме предвид – хубаво лято ни предстои, но валежи ще има около 13, 23, 28 август.