Едва 12,5% от българите са под 15-годишна възраст
Едва 12,5% от българите са под 15-годишна възраст / Надя Коцева, Sofia Photo Agency
Едва 12,5% от българите са под 15-годишна възраст
46597
Едва 12,5% от българите са под 15-годишна възраст
  • Едва 12,5% от българите са под 15-годишна възраст

След пет години броят на кандидат-студентите в България ще намалее наполовина. Тази прогноза направи в Следобедният блок на Дарик радио професор Петър Славейков, който е декан на Геолого-географския факултет към Софийския университет "Свети Климент Охридски". През 2011 година в 52 български университети са кандидатствали 80 000 души, а през 2016 те ще бъдат едва 40 000, обясни професорът. Причината е, че едва 12,5 процента от населението на България е под 15-годишна възраст.

Професор Петър Славейков застъпи тезата, че българските университети трябва да започнат да откриват филиали в съседни държави като Гърция и Турция. Той припомни факта, че в страната ни има огромен брой филиали на чуждестранни университети, а българските висши училища нямат нито един зад граница. Ето какво още каза професор Славейков пред Драгомир Симеонов:


Добре дошли и честит празник!

Благодаря за хубавите пожелания, защото този ден наистина е празник за много хора в България.

Тези дни няколко пъти четем и разказваме новината за раждането на 7-милиардния жител на планетата. Това е точно по вашата специалност - геодемография. Това добра или лоша новина е?

Зависи от гледната точка и от територията. Има държави, които имат проблеми с бързото увеличаване на населението си, което води до безработица, затруднения в социалната им сфера. А има и други държави - каквато е нашата, където намаляващото население е проблемът.

Последното преброяване като че ли се опита да ни успокои - българите не изчезват, доколкото това може да бъде успокоение, те просто се преместват от селата в градовете, има такива движения. Какви са сериозните изводи, които трябва да си направим?

Мисля, че не може да бъде успокояващо това като резултати от преброяването, защото за 22 години населението на България е намаляло с 1 630 000 души. Това е огромна цифра на фона на малкия брой жители на нашата страна, което е свързано с редица затруднения пред държавата ни. На първо място - работната ръка е намаляла, на второ място - ограничава се вътрешният пазар, а това са двата основни компонента на икономиката. До голяма степен трудностите на нашата страна сега и очакваните в бъдеще се дължат и на това.

Тоест това е едно от обясненията...

Естествено, не може без хора да има икономика, не може държава без хора. Винаги всяка държава се е стремяла да регулира числеността на своето население основно в посока увеличаване, не намаляване. В миналото това е означавало по-голяма армия, защита на собствената територия, сега означава повече работна ръка, означава и по-голям вътрешен пазар. Ето това стимулира развитието на икономиката.

Каква е тенденцията - притеснителна ли е, все повече ли намаляваме?

За последните 22 години средногодишният темп на намаляване е 0,77 процента, не е никак малко. За жалост по този показател сме абсолютни световни шампиони.

Сериозно ли?

Да, така че данните от преброяването не са никак успокояващи, напротив. Те са - не бих казал обезпокояващи, но трябва да бъдат много силен сигнал към цялото общество, политическата класа, че щом населението на България намалява, това е проблем.

Чудя се по какъв начин да обвържем и това, има няколко гледни точки с отминалите избори. Населението непрекъснато намалява, намаляват последователно и избирателите, те започват да имат определен профил като че ли...

Хората - социолози, но има и други области от научното познание, които се занимават с такава проблематика - електоралното поведение, включително и в географията, има специалисти, доста навлезли в практиката. Например поведението на определен електорат е силно зависимо от неговата структура или особеностите на хората като възраст, пол, образователен ценз. Това са все неща, които опират до демографията.

Тоест застаряващо население с определен ценз гласува по един начин?

Вижда се и в България, затова се говори за твърд електорат на някои политически сили. Когато обаче този твърд електорат намалява, може би и резултатите на тези политически сили спадат на изборите. Това е видно както в общата численост подадени гласове за някои политически сили, така и в относителния им дял.

Остарява ли България в чисто демографски аспект?

Естествено, че застарява. Това е голяма трагедия. В момента ние сме може би най-застарялата държава Европа, само 12,5 процента е населението под 15-годишна възраст, това е трагедия. Това е поколението на децата. Разбира се, причините са много, но основната е поддържането на ниски нива на раждаемост.

Да погледнем в бъдещето, понеже Вие сте човек, който не само прави изводите, а ги свързва с прогнози. Какво означава този нисък процент на млади хора под 15 години?

Тенденциите са ясни. Натрупването на население в старческа възраст означава, че по чисто физиологични причини това население отмира и общата численост ще продължи да намалява. Може би ще дойде момент, когато ще се подобри временно възрастова структура, полова структура, но след това идва следващ цикъл низходящ - пак намаляване на населението.

Цялото интервю с професор Петър Славейков от Следобедният блок на Дарик можете да чуете в аудио файла