Дърева: Всеки, опитал да разцепи БСП, е претърпял фиаско
Дърева: Всеки, опитал да разцепи БСП, е претърпял фиаско / снимка: БГНЕС

„Всеки, който се е опитвал да разцепва БСП, е претърпявал фиаско. Притеснявам се, че Георги Първанов тръгва по този път и може да го постигне съдбата на Евролевицата". Това коментира по повод събитията в ляво преди евроизборите журналистът Велислава Дърева.

В ефира на Дарик тя напомни, че като млад лидер преди 17 години Първанов е преживял напускането на една голяма група хора от БСП, които след това станаха част от Евролевицата. Велислава Дърева направи уговорката, че все още не е заявена официално позиция или решение на хората от АБВ ("Алтернатива за българско Възраждане"), но все пак не очаква ръководството на БСП да санкционира с изключване хора като Първанов или Румен Петков.

Чуйте интервюто с Велислава Дърева

Ивайло Калфин подаде оставка като ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП. Това е май ясен знак, че той поне тръгва по друга писта, че онова, за което се говори от два-три дни - че ще има алтернативна листа за евроизборите, е на път да се случи.

Най-вероятно това ще стане, макар че ние в момента сме в ситуация на гадаене. Информацията от вчера е, че е размразено АБВ и че трябва да очакваме да се случи нещо. Във вторник ще има пресконференция, на която може би ще научим някои неща. Затова малко трудно е човек да коментира. До момента знаем две имена, може би три заедно с предишния ректор на УНСС. Изглежда, като наближат избори или конгрес на БСП, винаги се случват такива неща. За мен това не е особена изненада.


Този път не изглежда ли като анонс по-сериозно всичко това, защото винаги в БСП е имало различни течения, мнения и позиции. Този път като че ли самият факт дори, че ще се играе с различна листа на евровота, не задава ли по-сериозен тон на онова, което се коментира като възможно разделение в левицата?

Според мен при тази информация, с която разполагаме, тоест с никаква, мисля, че едва ли може да се стигне до разцепление на БСП. До момента нямаме някакви изявления за напускане на самата партия.


Но има намеци за изключване.

Уставът предвижда такова нещо за изключване, но едва ли БСП ще предпочете да действа по този начин. Виждаме от едната страна Георги Първанов и Ивайло Калфин - това са две знакови имена. Първанов безспорно е най-успешният български президент. Тук едва ли някой може да ме опровергае. А Ивайло Калфин беше кандидат на Коалиция за България и на БСП конкретно за президент на България и ако тези избори не бяха така грозно изфалшифицирани, сега щяхме да имаме президент, който да се казва Ивайло Калфин, а не някакъв такъв комичен персонаж, който изпълнява тази роля в момента. От другата страна е Сергей Станишев, който е президент на Партията на европейските социалисти и лидер на БСП. Така че това противопоставяне на мен лично не ми харесва, защото не виждам в него някаква особена продуктивност. Но теренът е изключително хлъзгав. Не знаем какво следва оттук нататък. Явно Нидал Алгафари като добър пиар поддържа интереса към събитието, към размразеното АБВ. Но си мисля нещо друго. Георги Първанов като току-що избран лидер на БСП в периода декември 1996-януари 1997 преживя едно такова действие в БСП, когато след събитията от 10 януари, след погрома над българския парламент голяма група хора, с които бяхме заедно в ръководството на Обединението за социална демокрация (ОСД), напуснаха. Това бяха Елена Поптодорова, Филип Бокова, Димитър Йончев, Ивайло Калфин...

И после влязоха в групата на Евролевицата, част от тях.

След което те - не всичките - направиха Евролевицата. Отидоха при Александър Томов. Естествено, Евролевицата след това се спихна.


Тоест Първанов, помнейки това, не би предприел подобна стъпка.

Спомням си, че тогава, когато те направиха това изявление - че ни напускат, стояхме няколко души от ръководството на ОСД - Стефан Продев, Чавдар Кюранов, Георги Пирински и аз, във фоайето на "Позитано 20". Георги Първанов дойде при нас с изопната физиономия, съвсем скоро избран за лидер на БСП, адски притеснен и ни зададе следния въпрос "И вие ли ще напуснете, и вие ли ще ме предадете?". Ние го погледнахме, засмяхме се и казахме "Не си познал". Тоест той самият е преживял една такова отделяне на стойностни хора от БСП. Знае каква драма е това, какво предизвиква в самата БСП такова действие. Ние тогава останахме, а хората, които напуснаха, после тръгнаха да се връщат. Винаги има едно такова обратно движение към БСП. Просто се притеснявам, че Първанов е тръгнал по този път, който преди 17 години за него изглеждаше абсурден и беше адски притеснен тогава. Притеснявам се, че може да го постигне съдбата на Евролевицата. Казвам това като най-доброжелателно предупреждение.

Как да си обясним обаче събитията. Предният план е да си зададем въпроса защо не харесват Калфин в БСП? Само защото не е член ли? Или тук темата изобщо не е Калфин а отношенията Първанов-Станишев?

Нямам обяснение откъде дойде този слух, едва ли това е истина - че Ивайло Калфин няма да бъде в листата на БСП и няма да бъде евродепутат.

Или ще бъде на по-задни, неизбираеми позиции.

Мисля, че Калфин е един от най-успешните и най-добрите наши евродепутати не само от социалистическата партия, а изобщо българските евродепутати. Това е много авторитетен човек, много авторитетен политик. Не виждам причина той да не бъде в листата на БСП. Ако някой друг вижда, да бъде любезен да съобщи това.

В този смисъл вижда ли се грешка на Станишев, че не реагира овреме?

Да реагира на какво?

Ами не знам, очевидно някакви настроения има, коментари, че Калфин няма да е в листата или че няма да бъде на място, което....

Аз съм извън кухнята, когато става дума за Европарламента. Но нарочно и съзнателно казах това предупреждение за съдбата на Евролевицата, защото това беше пропиляване на много енергия, на много интелектуален потенциал, тъй като говорим за сериозни политици - представители на левицата, които не можеш с лека ръка да пренебрегнеш. Но наистина ми е малко трудно да коментирам защо се получава всичко това. Поне до момента информацията, която отнякъде се носи, е, че АБВ няма намерение да разцепва БСП и ако някой тръгне да прави това, не виждам успех за него. Няма да се случи просто защото всеки, който се е опитвал да разцепва БСП, в крайна сметка е претърпявал фиаско.

Чисто хипотетично има ли вариант така пък левицата да вземе повече гласове - с две листи, отколкото с една? Някой се опита да го представи като разширение на терена, а не като разцепление в коментарите дотук, макар и обрани.

Както може да получи повече гласове, така може да получи и по-малко, тъй като две листи винаги разсейват гласовете. Но истината е, че лявата идея и привържениците на лявата социална политика са винаги повече от членовете на една партия. Идеята винаги е нещо повече от партия, която и да е тя, независимо дали говорим за дясна или лява партия. Има хора с леви възгледи, които не приемат БСП. Една част от тези хора са много по-радикални, искат радикална левица. Другата част обаче са приближени повече към центъра. Мисля си, че едва ли АБВ може да се идентифицира с радикална левица. От 2010 година, когато беше създадено АБВ, не виждам радикални леви хора. По-скоро виждам стремеж за разстилане на лявото към центъра и дори към умерената десница. Но как ще бъде възприето това от самите леви избиратели - появата на хора от десницата, това не мисля, че ще бъде възприето добре. В момента правя свободни разсъждения.

С тази условност водим този разговор.

В момента сме в ситуацията на свободно съчинение, тъй като нямаме информация.

Бойко Борисов обаче побърза да похвали Първанов и Калфин. Как да разчитаме това? Някои казаха, че след края на старата десница се прави солиден опит да се раздели и левицата.

Георги Георгиев написа на първа страница на "Дума" кратък, но точен текст, който се казва "Интригантчето". "Интрегантчето" е Бойко Борисов. Цялото политическо поведение на Борисов е интригантско. Този човек непрекъснато създава интрига накъдето и да се обърне.

В случая има терен.

Дали ще е в десницата, дали ще е в левицата, където и да е, това е човекът, това е майсторът на интригата, това е този Мефистофел, който непрекъснато произвежда интриги. Той така има усещане за собствената си значимост. Той иска да покаже на всички нас, че всички партии в тази държава, без значение къде се намират в политическия спектър, зависят от неговия каприз. И че той върти на малкото пръстче на лявото си краченце целия политически живот. Така че неговата изява въобще не ме изненадва. Това си е част от неговия портрет. И тук няма никаква доброжелателност към когото и да било. Мисля, че лидерската битка не е присъща на левите партии поради простата причина, че те не са лидерски, а партии на идеята, на идеологията на възгледа.

Предупредихте какво би последвало при тръгване в посока разделение. Какво обаче би станало ако част от тези ключови фигури бъдат санкционирани с вариант изключване.

Не очаквам подобна санкция от страна на БСП, тъй като БСП е единствената партия, в която е имало и има най-различни идейни движения, тачения. Едни са крайно леви и супер радикални, други социалдемократически, най-различни. И винаги е имало най-нормално отношение към това. Никой не е изключен заради такава причина от БСП.

Как ще отговори Станишев - това е големият въпрос.

Това вече е важен въпрос, защото в момента ИБ и изобщо ръководството на БСП е поставено в ситуацията, в която всички очакват отговор. Утре ще има заседание на Изпълнителното бюро и предполагам, че ще се разисква точно това.