Дончева: Има политически натиск за дела срещу бизнес конкуренти на властта
Дончева: Има политически натиск за дела срещу бизнес конкуренти на властта / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Т. Дончева: Има политически натиск да бъдат образувани дела срещу бизнес конкуренти на властта
55458
Т. Дончева: Има политически натиск да бъдат образувани дела срещу бизнес конкуренти на властта
  • Т. Дончева: Има политически натиск да бъдат образувани дела срещу бизнес конкуренти на властта

Всеки, който има бизнес от големи мащаби в България трябва да се чувства застрашен. Това заяви в интервю за Дарик адвокат Татяна Дончева, която от няколко дни пое защитата на Гриша Ганчев и сина му по делото срещу „Литекс Комерс". Дончева бе категорична, че по делото срещу Гриша Ганчев и „Литекс Комерс" има политически натиск. Според нея доказателство за това е начинът, по който се води разследването.

Ще обжалвате ли?

Да. Ще обжалваме, защото смятаме, че няма на лице обосновано предположение за извършено престъпление. След двата месеца разследване можем да твърдим това много категорично, защото, за да се приемат такива твърдения, не са обсъждани доказателствата по делото и също така заради размера. Двете момчета, говоря за Данаил Ганчев и Милко Димитров, имат доходи, които са от една година работа и те по никакъв начин не могат да платят такава сума.

Ако не я платят, ще останат в ареста?

Ще мислим, но те не могат да имат собствени средства, за да платят такава гаранция, а това не е целта на гаранцията, като мярка за неотклонение.

Защо на тях гаранциите са им по 100 000 лв., а на Камелия Мирчева, например, е от 5000?

Не само. Там има обвинение, което е 200 000 лв. за 200 000 лв. данъчно престъпление. От къде са взети тези 200 000 лв., изобщо не е ясно. То и 2000 лв. не е ясно от къде биха могли да се вземат, но 200 000 са написани в диспозитивите на обвинението. И срещу това обвинение от 200 000 лв. са взети 300 000 лв. гаранция от Гриша Ганчев - две по 100 000 лв. на двете момчета изпълнителни директори, 5000 лв. на Камелия Мирчева и 15 000 лв. на Ивайло Талев. Те ако така вземат мерки за неотклонение, бюджета ли ще пълнят, не е ясно?!

Как ще коментирате това, че им налагат мярка „парична гаранция", заради образованието им?

Съдът прие, че въпреки всичко те считат, че има обосновано предположение за извършване на престъпление, каквото ние твърдим, че няма. Това са добри момчета, които не са имали нищо общо с никаква криминална среда, които са много високо образовани, които са много изрядни граждани и няма опасност да се отклонят, да бягат, да вършат нови престъпления. Образованието им е по-скоро характеристика за добро поведение.

Гриша Ганчев ще го представлявате ли?

Вероятно.

Има ли някакъв политически натиск и заради Вашето участие в защитата?

Има политически натиск да бъдат образувани дела срещу бизнес конкуренти на властта и начинът, по който се процедира и по други дела, затвърждава това убеждение, а именно, че изобщо не се търси реално извършено престъпление, а просто се слага преса върху хора, които властта смята, че трябва експроприира. В конституцията пише, че частната собственост е свещена и неприкосновена и, че когато човек си упражнява бизнеса по законосъобразен начин, това е достатъчно, за да му бъде гаранция. Трябва да е ясно, че в днешната власт не е достатъчно. Даже всеки, който има бизнес в по-големи мащаби, би трябвало да се чувства сериозно застрашен.

Смятате, че в случая с „Литекс Комерс" точно за такъв политически натиск говорим, така ли?

Абсолютно. И начинът, по който се работи делото, и начинът, по който се движи производството, начинът, по който не се разследва, по който се демонстрира пълно безхаберие, а същевременно ГДБОП, в която структура се разследва делото, отказа да допусне защитата по делото. И не просто отказваше в продължение на седмици, а дори написа писмен отказ на Специализираната прокуратура, но ако все пак прокуратурата реши, че защитата трябва да бъде допусната, да им кажат какво точно трябва да покажат, което не се случва всеки ден. Да смята Цветан Цветанов, че адвокатите му пречат, не учудва никого; че има други хора, които също така мислят в МВР, също не учудва никого, но да се създаде писмен документ за отказ - това не се среща всеки ден. Няма да коментирам въобще в какви срокове се движи изпращането на папки от една институция в друга или времето, през което се завежда едно писмо - това е извън всякакви процесуални срокове. Независимо че в закона пише „незабавно", „в 3-дневен срок", „24 часа", това за тях няма никакво значение. Първият съдия Мариета Неделчева, която е взела първите мерки за неотклонение, някой трябва да отчете, че комисар Чавдар Георгиев, който ръководи дирекцията, разследваща делото, и съдийката, която се е произнесла по мерките, са съпрузи. Тук задължително основание за отводи са пренебрегнати, а това е същност първоначалното дело, по което някой е решил, че има обосновано предположение за извършване на престъпление.

Кой прави всичко това? Кой стои зад всичко това?

Сегашната власт. Много е спорно трябва ли сегашната изпълнителна власт да разследва и какво значи, ако разследва, защото те на практика не търсят истината, нито искат разкриване на престъпление. Те сменят престъпления и арести с други цели.