Димитър Главчев: Обществена тайна е как ДПС води кампаниите си
Димитър Главчев: Обществена тайна е как ДПС води кампаниите си / netinfo

Заместник-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев в „Седмицата” на Дарик:

Готвите ли следващ вот на недоверие на правителството?

Ами, ние сме готови за, както още в началото казахме, когато имахме идеята да е вот за цялостна политика, по всеки един от секторите да внасяме вот на недоверие.

Кой е следващият сектор, кой е сега най-назрял според вас?

Ами, ситуацията е динамична, както виждате, ние непосредствено, когато узрее съвсем моментът, тогава внасяме вота, който е най-подходящ за времето…

Кога е следващият?

Е, сега сме заети с друго, знаете, утре имаме национално събрание, така че още… какво ще бъде следващото, имаме, пак… всеки път казвам - изборът ни е много голям, имаме възможности , тъй като цялостната политика на правителството е такава, че най-добре е, да не звуча банално, но най-добре е оставка и предсрочни парламентарни избори заедно с европейските.

Защо не успяхте пак с този вот, този път за сигурността?

Ами, аз не бих казал, че не сме успели. Видяхте, че още на следващия ден, след като внесохме вота за недоверие в област сигурност, бяха предприети действия, макар и малко театрални, с изпращане на жандармерията в определени места, които са посочени предварително. Впрочем и това… малко интересно е, така, като подход, тъй като когато посочиш на кои места ще има разположени сили на жандармерията, за пример мога да ви дам, говорих с колегите от Хасковско, че там от 500 населени места са посочени петте, в които ще има сили на жандармерията, и то предварително. Какво означава? Да се пренасочат тези, които извършват кражбите, в останалите 495. Така че доста показно е това, което направиха. В крайна сметка смисълът от този вот на недоверие е наистина да се насочат силите на органите, които са овластени за това, да се борят с истинските престъпници, а не да пазят парламента, примерно. Доста големи сили бяха съсредоточени около парламента и все още са съсредоточени, включително и на жандармерия, така че мисля, че не е това е мястото, където трябва да насочват усилията си. Не прави добро впечатление, когато органите на сигурността охраняват властта от избирателите. По-скоро трябва да охраняват избирателите от тези, които извършват посегателства върху тях.

Бихте ли дали вашия прочит на разменените реплики между зам.-председателя на партията ви Цветан Цветанов и Делян Пеевски тази седмица? Реплики, които звучат странно, толкова близки да изглеждат, че са били, нощем са се викали, според Пеевски, да се видят на рождения му ден.

Значи, аз не знам какъв е прочитът и какво точно иска да каже Пеевски, но Цветан Цветанов ми каза категорично, че не е имал повече от седем срещи с Пеевски.

Ама дори ако едната е била през нощта, в полунощ, на рождения ден на Пеевски, това, дет се вика, човек нощем прави любовни срещи, не политически.

Между другото, не и любовни, а в семейството си е бил. Каза ми - аз обикновено вечерно време след работа съм си в семейството и това не е трудно да се установи. А пък въобще не знам кога е… дословно ви цитирам какво ни каза тогава, след като беше споменато това от Пеевски, а пък въобще и не знам кога е рожденият ден на Делян Пеевски. Така че имам пълното основание да му вярвам, че е искрен, на Цветанов. И звучи много нормално.

А това, което казва Пеевски, че е бил викан във вестниците му, в другите му медии да не се говори за конкретни бандити, не си извадих имената им…

Ами, знаете ли, най-нормалното е при такъв диалог наистина да вземат отношение органи, които могат да изяснят истината. Впрочем спомням си, че още, пак на следващия ден Цветанов каза: нека да извадят регистъра на МВР и да се види колко срещи имам с Делян Пеевски. Има, има начини, които… Мисля си, че Министерство на вътрешните работи няма толкова свободен достъп на влизане и излизане.

Добре, а вас лично не ви ли смущава, дали ще са 40 или 7, то и 7 са по две годишно, за времето на управлението ви. Какво…

Значи, тук, така, средно аритметично да търсим, наистина е малко… не би трябвало така да подхождаме. По-скоро ако има конкретен повод, свързан със законодателна дейност, е нормално да се срещат, и те се срещат освен това в министерство, не се срещат някъде в заведение или инкогнито. Мисля, че публичността е пълна, там има и доста хора, които могат да кажат, че са се провели тези срещи, така че трудно можеш да ги отречеш. Смятам, че не може да се каже, че това са срещи на тъмно. По-скоро би трябвало да е притеснително, ако се провеждат срещи, за които никой не разбира, каквито най-вероятно се провеждат сега.

Защо станаха такива врагове, според вас? Какво стои зад всичко това?

Аз нямам представа наистина за какво става въпрос. Има си органи, които…

Не, защото ако се виждаш с някой, дори служебно, и изведнъж сега да станат нещата да не могат да се понасят.

Наистина не съм запознат какво стои в основата и дали има нещо в основата за конфликт. Тук става въпрос, както гледам, за колко е броят на срещите и на каква тема са срещите. Още един път казвам, ако те са били в МВР, нищо задкулисно не виждам, а всички, които сега са чувствителни към това, което се случва в момента от това управление изкуствено, са най-много чувствителни на темата задкулисие. Тук ако срещите се провеждат в МВР, съгласете, че не може да става за никакво задкулисие, а публичността е доста сериозна.

Националното ви събрание е утре. Вие ще гласувате ли за Цветан Цветанов да си остане заместник-председател?

Ами, ако има такова предложение, разбира се, че ще гласувам.

Вие бихте ли го предложил? Всеки делегат там може да го направи.

Ами, всеки може да го направи, ще има предложения на събранието.

Ако случайно другите забравят, вие…

Съмнявам се, че някой ще забрави. Има достатъчно много делегати. Не смятам, че някой ще забрави да го предложи. Аз лично за себе си не виждам причини да не го предложа, ако някой друг не го предложи, така че…

Понеже нали чувате много съвети отстрани, че ако той се махне, това ще е добре за ГЕРБ.

Да, това са съвети, които не са много, така, добронамерени. Цветан Цветанов е от хората, които след, разбира се, Бойко Борисов може би той е следващият, който най-много е допринесъл за партията във вида, в който е, а партията все пак печели поредица от избори. Както виждаме, за пръв път… всъщност и миналата година беше управляваща партия, която след това спечели избори, независимо от всичко, което се случи, а сегашните социологически проучвания показват, че не е никак невероятно отново да бъде първа сила и на евроизборите, като имаме предвид от кои социологически агенции се извършват тези изследвания.

Кои според вас трябва да са другите заместник-председатели на партия… колко впрочем ще бъдат?

Общо трима, такова е предложението.

Значи остават…

Има много достойни хора.

Остават две. Четох - Йорданка Фандъкова?

Йорданка Фандъкова също има много…

Въпросът е дали ще приеме, тя не прие, мисля, че на столичната организация да стане, дали ще иска да се занимава с партийната…

Има поне 30 човека, които могат достойно да заемат тази позиция. Въпрос вече на тяхна преценка е дали да се натоварят с допълнителна…

Вашите фаворити кои са? Кои са, така, символните лица, които…

Нямам фаворити, наистина няма фаворити. За да не обидя колеги, които уважавам много, казвам ви, поне 30 човека има, които са достойни. В крайна сметка националното събрание ще реши, там ще има предложения и с гласуване ще се посочат кои са достойните, а поне 30 човека има достойни. Има и хора, които са от самото начало в партията, има и млади хора, които са експерти и са се доказали с работата си. Наистина не искам да изброявам имена, тъй като са много и все ще пропусна някой и ще ми се обиди.

Защо си тръгна като депутат Владислав Горанов? Той беше и заместник-министър на финансите във вашето правителство.

Ами той достатъчно ясно го е написал. Казва, че обстановката в това Народно събрание е такава, която не му позволява той да се развива. Между другото, аз го разбирам. Между другото, според мен, сигурно 95 човека от групата на ГЕРБ мислят същото.

Ами да, ама, ако си тръгнете всичките? То тръгването с този аргумент може да бъде използвано от всеки.

Абсолютно от всеки може да бъде използван. Аз преди няколко месеца казах, че сме обсъждали варианти всички да си подадем оставката, ако това ще доведе до спиране на работата на парламента в този му вид. А за Влади Горанов мога да кажа, че това е един от експертите на партията, който има най-сериозен принос в доброто, което се е случвало като експертност в партията. Работили сме доста тясно с оглед на това, че са ни специалностите изключително близки…

А вие ще си тръгнете ли?

Е, не, аз няма да си тръгна, тъй като аз най-малкото съм втори мандат в Народното събрание. Но тук…

Значи не се търпи вече, експертност няма…

Ами, не се търпи…

Какво вас ви мотивира да стоите?

Това са лични решения, но нека да посочим, че в случая той постъпва изключително достойно. Той си подава оставка от Народното събрание, не става независим, това е голямата разлика. Ако някой наистина не може да търпи толкова, вече, че наистина не се търпи, както вие казвате, това е достойният начин - подаваш си заявление за напускане на Народното събрание, а не да ставаш независим, в кавички или без кавички. Та за Влади Горанов това е. Иначе 95 човека, както ви казах, сигурно имаме същите виждания. Вчера остана незабелязано едно прочитане от трибуната от председателя Миков, който каза, че във вторник при поименна проверка по погрешка са били преброени двама души два пъти, с което кворумът е станал 121. Т.е. фактически кворумът е бил 119, т.е. нямало е кворум. Оттам нататък продължило е обаче гласуване на текстове по закона за изменение на климата. Всички тези текстове сега трябва да бъдат прегласувани. Проверката се извърши от професор по статистика. Виждате ли докъде стига вече парламентът.

Кой професор по статистика?

Алиосман Имамов, заместник-председателят. Двама човека са били прочетени два пъти. Виждате ли…

А, като пример колко е зле…

Като пример как работи парламентът, видяхте вчера какво се случи при всичката тази…

Кое, с езика ли?

При всичката тази театралност, да, с езика.

На какъв език да бъде предизборната кампания. Хайде да задам въпроса на Лютви Местан, той звучи между другото логично. Ако за евроизборите листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на какъв, той има право да се кандидатира…

Разбира се, че има право, да.

… на евроизбори в България, може пък да го убедят от ДПС, на какъв език ще води той кампанията си, попита Местан. Ако искате да ви го преведа по друг начин, ако се води…

Да ми го кажете на английски ли?

Не, не, не. Ако се води от някой от лидерите на Европейската народна партия листата на ГЕРБ на какъв език ще се води?

Тази хипотеза за сър Греъм Уотсън да е водач на листата на ДПС, съгласете се, че не е особено убедителна и не става въпрос… Знаете къде е проблемът. Не искам да навлизам наистина в същността на тази тема. По-скоро дайте да разсъждаваме защо е вдигната сега тази тема с езика. Тази тема според мен беше приключена засега и изведнъж отново, като се има всичките тези скандали, вижда се, че не работи правителството, че има едно непрозрачно разпределение по общини на 500-те милиона резерв, който бяха казали, че ще бъде по много строги критерии разпределен. А критериите какви се оказаха? Критериите се оказаха такива, че на общините, в които има, се управляват от ДПС, на един жител от община се падат 133 лева, на тези, които са от БСП - 90, а на тези от ГЕРБ - 15. Какви са тези критерии, не знам. Това е един проблем. Имаше проблеми с опорни точки, с тролове, с какво ли не и изведнъж сега услужливо повдигат от ДПС тази тема, за да стане скандал. Тази тема е решена според мен. Естествено, че в общините, в които ДПС си води кампания, знаем, по какъв начин я води, не когато са англоговорещи, разбира се, кандидатите. Там е… Това е обществена тайна.

Да, но… да, но отказът да се приеме текстът на ДПС, че кампанията, ако е на чужд език, т.е. допуска се да е на чужд език, задължително ще върви с превод, прави така, че наистина и Греъм Уотсън не може да направи кампания в България.

То и сега същото се случва. На наши конгреси, когато идва Жозеф Дол, той говори на английски или на френски, но има превод. Всички осигуряват превод. Значи, не е това…

Ама, защо, ама, защо да не го пише…

Не е това проблемът. Не е това проблемът. Значи, който иска, осигурява превод и електоратът, хайде, избирателите да кажа, не електорат, по-добре звучи, избирателите разбират за какво говори ораторът. Така че не е това проблемът. Проблем е когато обаче български гражданин води изборната си кампания на чужд език. Тогава, тогава според мен възниква проблем. Той беше споменал и Местан, че е глобен заради това. Местан мисля, че е български гражданин. Но за да бъде глобен, той не е говорил тогава на български език пред избирателите си. Но дори и това да беше направил, може би трябваше да осигури тогава преводач на български за тези, които не знаят, не знаят езика, на който е говорил Местан, за да разберат какво е посланието…

Не, те вашите аргументи очевидно, нали, са заради турския, да не се говори на турски, обаче…

Не, те аргументите на Местан са заради това. Иначе, ако се кандидатира…

Вие сте против, да не може да се говори на турски.

Не, ние сме на позицията, че официалният език в България е български и че кампания трябва да се води на български език.

Това, знаете ли, напомня ми… имаше една история преди години, Съветът за електронни медии беше тръгнал да глобява Дарик, че излъчвахме реклама, в която Мадона казваше на английски - здравейте, българи, аз ще дойда на вашия стадион в София да пея на един концерт. И СЕМ каза, че понеже официалният език е български, Мадона трябва на български да поздрави.

Очевидно и от СЕМ са много консервативни. Тук става въпрос за нещо още по-сериозно. Тук става въпрос и за предизборна агитация, така че тези, които са агитирани, трябва да разбират какво им се говори. Естествено, че трябва да има преводачи. Аз смятам, че всеки, който иска да бъдат информирани добре избирателите, си осигурява преводач на съответния език. Този проблем е изкуствено повдигнат…

Според вас, законът в сегашния вид, който казва, че всеки кандидат трябва да говори на български… толкова разширително, че може да го прави чрез преводач. Това разбирате вие, нищо, че не го пише в закона.

Мисля, че няма такава забрана, така че, се разбира от само себе си и това се прави, от всички се прави това нещо. Така че тук е изкуствено повдигнат въпросът, за да се изостря обстановката и да се отмества вниманието.

Защото, защото от друга страна се противопоставихте на етническото изостряне, религиозното по-скоро изостряне в Пловдив от вчера, с десетките арестувани, главно били от футболни агитки, които трошали из града, уж протестирайки срещу искането на мюсюлманската общност да си получи джамията в Карлово.

Противопоставям се, противопоставяме се срещу всякакви форми, които излизат извън рамките на закона и при които има насилие.

А по същество по този въпрос какво мислите? След малко ще чуем кмета на Карлово, той беше лидер на една от сестринските ви партии в Европейската народна партия, на СДС, за Емил Кабаиванов става дума. Трябва ли в Карлово да има работеща джамия? В града на Левски работеща джамия?

Ами, на мен не ми звучи добре, но пък от друга страна, ако има толерантност религиозна, защо пък не? Още повече…

Хем не ви звучи добре, хем…

… още повече си спомняте и Левски самият какво беше казал, че всички заедно трябва да си подредим България, след като се освободим, нали си спомняте…

Да… това означава, че ви звучи добре…

… самият Левски го казва.

… една работеща джамия в Карлово, защото Левски е искал, или не ви звучи добре, както почнахте.

Значи, на мен не ми звучи добре, но и да ми звучи и добре, и зле, все едно, аз не съм в Карлово. Въпросът е там на местно, на местно ниво да се знае най-добре какъв е проблемът, но ако няма нарушаване на закона, не виждам какъв е проблемът.

Не, то въпросът е какъв да е принципът.

Принципът е…

Принципът е… има ли значение дали е Карлово или Батак…

Ами, това са райони, които са по-чувствителни. Наистина на местно трябва да се решава проблемът, и то от местното ръководство на дадената територия.

Макар че има много страни по света, които са консервативни, които пък не са съгласни на подобен тип отвореност.

Аз затова и казвам, че конкретният пример трябва да бъде разглеждан на нивото, на което е създаден конфликтът, ако има такъв конфликт, но най-общо трябва да се спазват законите. Аз съм за това, общо, общо да се спазват законите.

Е какъв да е законът? Да се възстановяват ли храмовете на…

Ами, то всъщност там мисля, че има… се разглежда от съд. Не знам на какво…

Да, те се опитват да докажат дали това е принадлежало на съответната мюсюлманска общност.

Ами, когато има, когато има такива дори зреещи конфликти, е най-добре да се търси баланс и да има диалог между страните, които са на различни позиции, да се търси най-доброто решение. Не е добре да се развиват конфликти, особено пък някога, когато са…

Да, винаги е добре да не се развиват конфликти, обаче в случая…

Да, но иначе трябва да се решават…

… в желанието си да не кажете точно, нали, хем казвате да сме като Левски, да има… българи и турци заедно да живеят, всеки да се моли…

Мисля, че Левски, мисля, че Левски е…

… в Карлово да се молим ли, да се молят ли турците в тяхна джамия, казвате ама не ми звучи добре. Кое от двете?

Значи, тук наистина трябва да се търси балансът, защото има националисти, които са… и едното е крайност, и другото е крайност.

Значи, или ще се влиза в Карлово в джамия, или няма да се влиза. Вие за кое сте?

Ами, ако има действаща джамия в Карлово, в която няма нарушаване на закона…

Е, това е въпросът - да има или да няма, това е въпросът.

Да има или да няма, пак ви казвам, това на местно ниво трябва да се реши. Там се знае какви са отношенията между различните жители на съответното място…

Но ние сме една държава, нали, ние не сме на щатски принцип, всеки щат да си има, Карлово не е отделен щат…

Да, но има… И затова казах още в самото начало - основното е да се спазва законът. Щом като има спазване на закона, мисля, че оттук насетне, когато възниква конфликт, той трябва да бъде решаван.

Законът го допуска, излиза, че го допуска.

Щом го допуска…

Значи почва да ви звучи добре да има джамия в Карлово.

Ама, наистина много конкретен въпрос ми задавате…

Ами… той е конкретен, то това е въпросът, на който трябва да се отговори…

… и аз наистина в Карлово не съм в детайли какъв е конфликтът там, наистина не съм в детайли какъв е конфликтът, така че няма как да ви отговоря. Иначе в рамките на демокрацията и на демократичните ценности е да има толерантност между религиите. Не трябва нито едната да доминира над другата, нито… Просто такава е държавата, такова е устройството на България. В момента, в който се появи конфликт, трябва да бъде решаван с диалог, а не с камъни и с насилие.

Като вчера в Пловдив.

Примерно.

Макар че там упрекът е към вашия кмет, че ги бил оставил да вилнеят, че чак в три часа, мисля че беше часът, който съобщава МВР, ги спрял. Обявил, че е забранено и МВР тогава се намесило.

Това пък… Ама не би трябвало пък от МВР да прехвърлят на кмета отговорността. Нали МВР осигурява реда, или не.

То било пък разрешено от него.

Ами, то… разрешено от него… то и около парламента виждате, че не бяха забранени митингите, пък в един момент имаше, така, непропорционални действия от страна на полицията спрямо протестиращите около парламента.

До къде сте с подписката за референдум за изборните правила?

Ами това по-скоро инициативния комитет трябва да попитате. Знаете, че там си има физически лица…

Аз вас ви питам, защото си спомням, че като се срещна инициативният комитет с вашия лидер, и той пое ангажимент, че ще събира, партията ви ще ги събира.

Да, работят, работят активно в нашите…

Ама той каза, че за няколко дена трябва да ги съберете, аз затова ви питам.

Ами, горе-долу до края на другата седмица трябва да ги съберем, да.

Половин милион подписа.

Да, това е като…

Те трябва да са и повече, че винаги има дублирания…

Трябва да са повече, че… да, да, винаги има дублирания, сгрешена…

Какви въпроси… как точно формулирани въпроси?

Същите, както са на президента въпросите, да.

Както президентът ли ги е формулирал? Там имаше обаче възражения, че има неясноти, примерно, като кажеш мажоритарни… то мажоритарно може и трима да е, даже двама, един в Северна и един в Южна България да избереш, или може във всички райони, или може въобще да са само мажоритарни. Не е много ясно.

Знаете ли, необходимостта да задава въпроси президентът, хайде така да го кажем, да инициира такива въпроси, произтече от това, че тези въпроси не бяха решени в изборния кодекс на Мая Манолова. Значи там, съвсем отчетливо може да се види, че има един фидосов комплекс при нея, и все се връща и казва - няма да се прави повече по избора на Фидосова, избори няма да се правят, ГЕРБ няма да идва на власт. Ама, ако в детайли погледнете предложенията на сегашния кодекс, той над 90% е същият.

А вие защо сте против него тогава?

Текстовете, по които ние сме за, сме за, но дори и в… Ако си спомняте, в началото ние казахме - няма нужда от нов изборен кодекс, трябва да се пипнат четири-пет неща, които се искаха тогава от протестиращите. Това бяха точно тези въпроси впрочем - мажоритарните избори, преференцията и електронно гласуване. Това са основните въпроси, които искаха протестиращи да влязат и да бъде изменен старият кодекс. Точно тези въпроси обаче ги няма, има други въпроси, които са решени, и това е изборът на Централната избирателна комисия.

Сега, връщаме се към нещо ясно. Въпросът за мажоритарните избори не е ясен само така, колко, колко ще бъдат - 50% ли…

То затова е и зададен, за да се реши впоследствие. След като се разбере дали да има мажоритарен елемент, тогава ще се…

Ами народът ще каже, примерно, искаме мажоритарен, и вие ще решите, че ще има двама души - един в северна и един в южна, или… А народът ще си мисли, че сто процента ще е. Той няма да е съгласен на по 50 примерно, даже да се разделят. Даже 120 да са.

Този процес… но тук няма нито един, в изборния кодекс, предложен сега от комисията, водена от Мая Манолова, няма въобще мажоритарен елемент.

Не, ясно. Ама, в смисъл какво точно питате българите…

Нито има електронно гласуване, нито преференцията.

… колко да бъдат мажоритарните, ако ще има мажоритарни.

Не е така зададен въпросът, нали, не е така…

Ама защо не ги попитате колко?

Ами, въпросите са на президента, той има юридически екип, съставили са ги въпросите, така че…

Ама вие събирате подписите…

… ние подкрепяме… Да, ние събираме, защото…

Защо събирате подписи за нещо, което не е до края, или като ще е задължително какво да се случва на този, който не е гласувал?

Защото подкрепяме… Ами, няма санкция. Ние предлагаме да има бонуси, по-скоро стимули, с което всъщност се доближаваме като позиция с НДСВ. Те предлагат нещо подобно да има стимули, но ние искаме ваучери да раздаваме, които при ползване на административна услуга да бъдат приспадани тези ваучери.

Колко лева беше, 20 ли?

Двадесет лева, да, двадесет лева е. Но това е конкретика, която би могла да се реши…

Да, ама, това също не го пише във въпроса.

Въпросът е обаче дали българските граждани искат мажоритарен елемент, дали искат задължително гласуване, дали искат преференции и електронно гласуване. Това е въпросът. Когато се види, че го искат, а аз съм убеден, че така ще стане, вече…

Михаил Миков преди малко каза, че и в Америка питал, че нямат интернет гласуване. След 50 години щели да обсъждат този въпрос.

Не, в Америка имат интернет гласуване, но и несериозно звучи това, че щяло да има кражба на лични данни, не трябвало да се върви в тази посока…

Фалшификации.

Фалшификации. Подава се данъчна декларация електронен подпис, да не би пък да е по-малко отговорно това?

Знаете ли… Да, логиката, ако има, има обаче и една логика, че например ниско образовани хора, които ще получат паролата, с която ще гласуват, ще могат… няма как да се контролира дали някоя мутра няма да им ги събере всичките срещу не ваучер, а срещу 20 лева кеш, за да изгласува за някого.

Не. Ако се тръгне по тази линия на разсъждение то не трябва нищо ново да се прави. По-скоро електронното гласуване според нас ще облекчи гласуващите в чужбина, които не са малко, както знаете.

Но няма ли да облекчи и мошениците, които искат да съберат гласовете на хората, които досега ги купуваха по по-трудни начини - там за индиански нишки, сменят си бюлетините и т.н.?

Не, те може би са по-лесни. Аз и не знам, не съм запознат точно как става, но пък това не означава…

Ама, иначе отиваш, казваш на този дето е... и първи клас не е завършил, но има право на глас - дай ми паролата, на ти 20 лева, отиваш и гласуваш.

Аз смятам, че има степени на защита, които могат от експерти да бъдат…

Ама, каква защита виждате срещу това, което ви описвам?

Това е, това е чисто технически, което ме питате. Аз няма как да ви отговоря чисто технически как може…

Не, не, то няма технически…

Има. Според има начин технически да се защити…

Какво, да не може от един компютър да…

… има начин да се защити, да, по IP адрес може би, не съм технически толкова запознат, но според мен има решение…

Ама, нали, то целта е да ми дадете свобода откъдето искам да гласувам, какво ще ми следите IP адреса. Аз мога да отида и да гласувам…

Или IP адрес, или електронен подпис, както са направили в Естония. Вярно е, че там има действащо електронно правителство, а ние тук не може да го въведем доста години.

Да, гласуване с електронен подпис може би има…

С електронен, аз за това казвам за електронния подпис…

Да, но то пък пак утежнява нещата.

Утежнява, но тогава вече степента на защита е много по-сериозна. Тогава, тогава…

Да, защото ако си дадеш подписа, ако един необразован човек си даде подписа…

Той за всичко си го дава.

… ще си го дава за всичко, ще могат…

Той си го дава за всичко, така че…

Пет лева в банка да има, ще му ги вземат и тях.

Навсякъде… и данъчна декларация, както ви казах, ще може да се подава, всякакви…

Да регистрират, фирми да му регистрират…

… всичко може, да. Така че според мен с електронния подпис е степента на защита, която може да се постигне в достатъчна степен. Но това е чисто техническо решение и мисля, че може да се мисли по него.

Добре, трябва да свършваме. Обсъждахме преди малко с председателя на Народното събрание годишнината от Учредителното събрание и хубавата мисъл на Михаил Миков, че сега, 135 години по-късно, тези хора изглеждат, че са били все едно единомишленици. Има ли нещо, по което след 135 години, вие и БСП, и ДПС, и „Атака” ще изглеждате единомишленици на хората тогава?

Ами, силно се надявам да постигнем степен на единомислие за това, че трябва да работи Народното събрание така, щото да работи в услуга на тези, които са го избрали. Много, сигурно клиширано ви звучи…

Нещо конкретно… както те по конституцията са имали, разбрали са се, даже сега изглежда дребна работа, но са се разбрали, че няма да я кръстят органически устав, което издавало идея за зависимост, а ще я кръстят както на западните свободни народи, конституция. Ето нещо, по което сега изглеждат единомишленици. А вие за какво сте единомишленици с БСП?

В момента, според мен, трудно може да се намери някаква пресечна точка във вида, в който са представени партиите в 42-то Народно събрание, и това идва по-скоро… вие казвате БСП-ДПС, но проблемът не е в членската маса, проблемът е по-скоро в ръководството. Виждате какво се случва в БСП, те освен че имат вече ясно, отчетливо имат външни противници, те вече в резултат на това, че не изпълняват предизборната си програма, освен с… напоследък чух, че имали прогресивно мислене, за разлика от плоското мислене на ДПС, само че ДПС с плоското си мислене в този, в този брак по сметка, за да е това управление на власт, играят мъжката, мъжката страна, а знаете, етнопсихологическите му особености, че са такива, че мъжът е силно доминиращ… Не знам докога ще им харесва на БСП другата роля. Но очевидно на членовете на БСП не им харесва, ако на лидера им харесва, това е друг въпрос.