Д. Гронев: Опонент не се поставя до стената - ако БСП реагира остро, това ще е подарък за АБВ
Д. Гронев: Опонент не се поставя до стената - ако БСП реагира остро, това ще е подарък за АБВ / снимка: БГНЕС

От професионализма на хората в ръководството на БСП и тези в проекта АБВ зависи какъв ще бъде резултатът от последните събития в левицата - дали ще се разшири влиянието или ще видим разцепление в партията. Това коментира в интервю за Дарик политическият психолог Димитър Гронев, наричан още „червения шаман".

Той предупреди от „Позитано" 20 да не притискат до стената хората на Георги Първанов, защото това би било грешка и ако някой прибегне до устава, за да изключва членове на БСП, които са в гражданската инициатива "Алтернатива за българско Възраждане", това ще бъде „кралски подарък" за АБВ.

Цялото интервю с Димитър Гронев може да чуете на Radio.DarikNews.bg

Настава ли време разделно в левицата и доколко е възможно да се говори за разширяване влиянието, чрез алтернативни листи?  Това разделяне на две писти ли е?

Да направя едно уточнение. Аз просто наблюдавам процесите. Това е моят профил. Припомням, че се занимавам с политическа психология. Отговор на вашия въпрос - възможно е и едното да се получи, и другото, в зависимост от професионализма на кампанията, която ще направи и едната, и другата страна. Звучи много общо, но аз мога да го изпълня с конкретно съдържание. Зависи от професионализма на тези, които ще правят кампанията. Тоест да обясня отговора на въпроса, който вие задавате - дали това е разширяване на влияние или е разцепление в партията. Аз смятам, че тезата за разцеплението е малко силна. На БСП в продължение на 20 и толкова години и се предричаше как ще се разцепи. Мои учени, колеги, политолози и така нататък правеха такива брилянтни анализи за това, че БСП ще се разцепи и това ще стане еди кога си. Тези брилянтни анализи имаха един единствен недостатък, въпреки великолепната форма, в която бяха представени, че те не са верни. Трябва да познаваш природата на БСП. И още едно уточнение. Говори се общо - БСП. Елементарното разделение на актуално ръководство на БСП и останалата част от апарата от членове и симпатизанти е недостатъчно. Ако позволите много кратък поглед върху това, какво представлява една политическа партия, в случая БСП, но това се отнася и за всички останали партии. Тя се състои от три основни групи. Първа група - идеологическа. Идеологическата група е в тази партия или подкрепя тази партия, пак казвам, че не говоря само за БСП, но най-вече за БСП, подкрепя актуалното ръководството, но при едно единствено условие, ако е убедена, че един ден ще дойде новият и светъл строй, няма значение как ще се нарича. Много интересна група. В момента, в който тази група прецени, че ръководството не следва тази генерална линия към оня модел, който те имат за общество, те стават най-яростните опоненти. Само една скоба, Това, което прави господин Първанов и хората около него с организирането на дискусии е удар в десетката, специално за идеологическата група. Това са хора, свикнали дори и само по линията на политическата просвета, просветни събрания, политинформации и така нататък, да бъдат в някакъв непрекъснат режим на информация, понякога и на дискусия. Това нещо БСП от доста време не го прави.

Можем да кажем, че Първанов и АБВ запълни тази ниша, с тези дискусии, които са необходимост на част от хората?

Които са необходимост на идеологическата група. Втората група - това е така наречената ролева група. Това са хората, които са в някаква система. Мислете си за партийния апарат под различни равнища - изборен, назначаван и така нататък. Ти си доволен от това, че си в тази система, защото получаваш нещо.

Нямаш интерес от промяна на статуквото?

Интерес имаш да мръднеш нагоре. Но ако не мръднеш нагоре и пак си запазиш мястото в системата, мислете си примерно за участието на определени хора в управленския апарат сега, когато БСП има някаква възможност да назначава и свои хора. Руснаците имат една много хубава поговорка, която казва: Старата метла мете по-лошо, но за сметка на това пропуска ъглите. Ако на тази група някой обещае запазване на статуквото, то той печели във всички случаи. И третата група, да допуснем е борбата между идеите, практиката и така нататък, между хората на Първанов и настоящото не ръководство, а основния масив. Третата група е така наречената нормативна група. Това са хора, които подкрепят всяко официално избрано ръководство. Те могат да бъдат охарактеризирани като "да живее". Една сбирка на партиен актив наблюдавах преди време. Стана един дългокос, симпатичен човек и извика: Да живее генералният секретар на БСП другаря.... Не помня по това време Първанов ли беше или вече Станишев. Народът му се хили и казва: Какъв генерален секретар. А той: Така де, така де. Значи тук могат да се сложат три точки и да се пише името на този, който е официално избран. Това е масив от хора, които тръгват срещу всеки, който се опитва да оспори официално избраното ръководство. Но ако друго име бъде изписано, те пак викат да живее председателят и така нататък. Тук е много интересна борбата.


Тази смес от три сегмента, които откроихме как ви се вижда с днешна дата? Това събитие слага ли разделителна линия, ще има ли отговор и то краен от страна на "Позитано"?

Преди години бях член на Висшия партиен съвет, сега не съм. Кухнята е с променен състав, но кухнята е една. Аз бих посъветвал тези, които се упражняват да говорят от името на ръководството на "Позитано", а и част от това ръководство, да внимават в едно, а то е, че никога в политиката не се допуска грешката, която някои, които се опитах образно да определя, като че ли са склонни да направят. Никога не се поставя опонент, противник до стената. Винаги се оставя поне два хода, винаги е по-добре да преговаряш или ако искаш да постъпиш професионално, да направиш така наречената частична партиципация. Тоест поставям се на мястото на ръководството, на всички, които са около Първанов. Може ли на някой да обещае нещо, да се привлече и така нататък. И може ли някой да се удари много яко. Забелязвам в медиите точно такъв тип нападки: Ти си предател.

Това се чува от вчера много активно.

Грешка. Така не се прави и затова се връщам към началото на нашия разговор. Много зависи бъдещето и на едните, и на другите от професионализма и на двата отбора.

Предстои да видим до колко ръководството ще използва онези текстове в устава, които водят до така нареченото от тях самоизключване, което коментират, и доколко и тук ще бъдат пунктуални в действията си със следващи стъпки и листи. Но забравя ли Георги Първанов онова, което се случи през 1997 година, когато той като млад лидер преживя - напускането на една солидна част от левицата, които пък станаха част от групата на евролевицата.

В БСП има хора, които са толкова на ти и с устава, които са участвали в правенето на устави, магистри в организационната сфера. Аз смятам, че няма такъв казус - да се използва уставът за изключване на хора от АБВ или хората от БСП, които са в това движение. Ще ви дам един пример. В продължение на 11 години бях в ръководството на открит форум в БСП. Е, имаше опити да бъдем притиснати, да бъде омаловажена нашата роля. Играл съм я тази игра 11 години и много добре знам, че когато се изпипат добре нещата... Тук съм повече от сигурен, ето един Румен Петков, който много добре ги разбира тези неща, такъв казус не би бил възможен. Ако някой реши да направи едно такова много обтекаемо тълкуване, сигурно ще допусне тази грешка, за която говорих - да сложиш някого до стената. Тогава той става много силен. Ако някой прибегне към такова решение на казуса, той прави кралски подарък на АБВ, да речем в случая.

Шанс, изпитание, добавена стойност за левицата, кое от тези неща са събитията с днешна дата?

Ще видим, зависи от професионалното развитие на тази ситуация. Ще се види.