Цветанов: Нека цифрите бъдат мерило за добре свършена работа
Цветанов: Нека цифрите бъдат мерило за добре свършена работа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветанов: Нека цифрите бъдат мерило за добре свършена работа
46731
Цветанов: Нека цифрите бъдат мерило за добре свършена работа
  • Цветанов: Нека цифрите бъдат мерило за добре свършена работа

Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов в „Седмицата” на Дарик:

Вие спомняте ли си какво казахте преди малко повече от месец, в средата на септември, в това студио? Какво ще е успех според вас на тези избори.

Да, спомням си. И искам да благодаря на Дарик за това, че действително припомня това, което се е говорило преди изборите един месец, и това, което днес можем да направим като равносметка на реално постигнатите прогнози за всяка една от политическите формации.

Да чуем какво каза Цветан Цветанов в средата на септември в "Седмицата" на Дарик радио непосредствено преди изборите:

Това, което мога да кажа, е, че 2007 година ние постигнахме резултат на общински съветници 993-ма общински съветници...

В цялата страна?


... в цялата страна. За кметове на общини бяха 49, от които 10 действително бяха в областните градове, но 9 от тях бяха изцяло на политическа партия ГЕРБ, а знаете, че в Пловдив бяхме в коалиция с ВМРО, което, разбира се, към настоящия момент и една година, малко по-късно след 2007 година, също го отчетохме като политическа грешка. Но това, което днес си поставяме като цел, разбира се, минимален резултат, нивото, което имахме 2007 година...


Тоест искате да вземете областен център?


... и, разбира се, да, за мен е по-важно да има подем в оценката и резултата, който ще постигнем.


Четиридесет и девет общини е вашата минимална цел?


Точно така и 10 от...


Не е ли много минимална? То това е, колко е, една пета от, една шеста от...


Ами, вижте, трябва винаги да поставиш минимални резултати, реалистични. Доверието трябва да бъде съпоставимо като резултат на идентични избори. За мен е важно... имахме някъде около 600 хиляди гласа на местните избори 2007 година. Това е всъщност мерилото, защото това са идентични избори, с еднакъв начин на правене на кампания, и всъщност това е до голяма степен и мажоритарният избор, който се прави от съответните граждани.


И така, председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов в студиото на „Седмицата”. За него успех на изборите щеше да бъде повече от 600 000 гласа, колкото сте имали на местните избори през 2007 г. Вие имате значително повече. Колко имате на местните?

Местните избори 2007 г. имаме 596 000 гласоподаватели, които са дали доверие за Политическа партия ГЕРБ, а 2011 г. на местните избори имаме 1 002 000 гласоподаватели, което означава с 405 000 гласоподаватели повече.

Анализатори правят друга сметка обаче. Сравняват с резултата ви през 2009 г. и казват, че губите 300 000 гласа.

Не знам кои са анализаторите...

Конкретно Антоний Тодоров е правил тази сметка.

Значи, аз мога да кажа на Антоний Тодоров, че когато започнах да се занимавам с политика и когато започнахме да организираме избори, Политическа партия ГЕРБ, от 2007 г., аз направих един много задълбочен анализ на изборите - местните 2003 г., парламентарните 2005 г., и това, което предстоеше да се случи 2007 г. След като приключиха изборите 2007 г. за местна власт есента и това, което се случи на парламентарните 2009 г... И когато погледнем и направим съпоставка 2003-2007-2011 г. и съпоставка 2005-2009 г., ще видите, че всеки един от тези избори е коренно различен и тежестта във всеки един от районите на политическите формации е много различна. Така че не бих могъл да правя съпоставка на парламентарни с местни, а мога да правя съпоставка на местни с местни и парламентарни с парламентарни. И това мисля, че е коректно.

Това звучи логично, ябълки се сравняват с ябълки, крушите с круши.

Разбира се, защото това са реалностите.

От друга страна обаче, се отбелязва това, че на втори тур Калфин получава с половин милион гласа повече, в сравнение с първи, докато Росен Плевнелиев, макар и да печели, получава само 300 000.

Да де, но вие си спомняте много добре какъв беше призивът в тази седмица, в която предстоеше да бъде проведен балотажът.

Ами, призивът на Бойко Борисов беше - Борисов срещу Доган. И излезе, че хората...

Призивът, призивът беше на всички политически формации - всички да се обединим... и то на безпринципна основа... срещу ГЕРБ. И това, което се случи в България, това трябва да бъде отчитано и трябва да бъде много ясно оповестено, че всъщност за първи път в 20-годишния преход президентски избори се печелят без договорките с Движението за права и свободи. Всъщност се видя, че не тежестта на Движението за права и свободи дава бъдещият президент да може да управлява, а всъщност това са българските граждани, независимо от техния етнически произход. И това е подкрепата, която получи Политическа партия ГЕРБ.

За първи път обаче български президент е избран с под 2 милиона гласа, и то далеч под 2 милиона гласа.

Аз мога да се съобразя с изборите, след като са приключили и след като са спечелени. Не бих могъл да давам коментар за това колко са гласоподавателите, които са гласували. Да, действително по-добре би било да има повече гласоподаватели, които да отидат до урните и да гласуват и да упражнят конституционното си право, но това са сметнали за необходимо, това са направили. Това е все пак право на всеки един български гражданин.

Не е ли това пирова победа, питат други анализатори. Казват - ГЕРБ се оказва изолирана партия на много места в общините, в парламента няма стратегически съюзник.

Вижте, много ще бъдат анализаторите, много ще бъдат политическите лидери, които ще казват, че са постигнали дори успех на местните избори. Защото това, което сме наблюдавали през последните 20 години, на всички местни избори всяка една политическа формация ги е печелила. Защото вие чухте и Движението за права и свободи, когато каза, че всъщност на тези избори те са спечелили местния вот.

Ние затова сега ще направим така - ще пуснем кой какво е казвал, че ще бъде победа преде изборите и какво е станало.

Но аз мога да кажа каква е реалността. Политическа партия ГЕРБ 2007 г. има 993 общински съветници, а 2011 г., след приключване на местните избори, има 1601 общински съветника, с което...

Колко общо са всички общински съветници...

Пет хиляди и един бяхме регистрирали. Но това, което е важно, че ние с 608 общински съветника сме увеличили нашата представителност във всичките населени места. От всичките 264 общини в 24 имаме по-нисък резултат с един, с двама общински съветника, в 22 имаме запазване на статуквото, което сме постигнали като резултат, а в 218 общини имаме прираст на общинските съветници... тези 608, които са разхвърляни по всичките райони.

Понеже след вас ще седне в това студио Сергей Станишев, аз не успях да намеря обобщени данни, той казваше преди изборите, че успех за БСП пък ще бъде да има с един общински съветник повече от ГЕРБ. Най-вероятно той ще носи тези сметки, а вие може ли да кажете има ли БСП повече?

Вижте, тук трябва също да се има предвид, че тежестта на един общински съветник във всяко едно населено място е различна. В по-малките общини, в по-малките населени места тежестта на един общински съветник е 200-300 гласоподаватели. В големите, областните градове, разбира се, че тази представителност на общинските съвети е с повече обществена подкрепа на жителите, които живеят. А това, което...

Т.е. вие искате да се мери населението, което стои зад определени общини, за да изчислим тежестта на общинските съветници.

Ами, разбира се. Защото аз мога да ви кажа веднага... В България има 27 областни града. Започваме от Благоевград - спечелен от Политическа партия ГЕРБ, София - спечелена от Политическа партия ГЕРБ, Пловдив, втори по големина град - спечелен от Политическа партия ГЕРБ, Стара Загора, Смолян, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Русе, Велико Търново, просто виждате... Силистра... виждате как всъщност ние сме постигнали един невероятно голям успех, защото...

Но пък губите градове, в които пък имахте кметове, което показва, че хората не са били доволни от управлението ви там. Пример Сливен, пример Видин.

Затова се провеждат избори, за да могат гражданите, жителите на едно населено място да определят кой да бъде техният кмет.

Кой издигна Йордан Лечков за нов мандат, впрочем, във вашата партия?

Структурата на Политическа партия ГЕРБ в Сливен.

И националното ръководство просто прие безкритично това решение?

Трябва да ви кажа, че в 95 процента ние сме се съобразявали с това, което идва като предложение от местните структури. Имахме възможност да направим и социологически изследвания за всичките почти областни градове. И там беше ясно, че всъщност ние ще отидем на балотаж и ще имаме кмет. Но това е, което всъщност хората предпочетоха, и това, което направиха като свой вот на доверие към сегашния кмет, който е избран от друга политическа формация. Но това е нормално в един демократичен процес. Разберете, не може в 264 общини... ние да се стремим да ги спечелим в 264 общини. Това, което ние сме направили. Имаме 49 кмета 2007 г.

Сега колко са?


Сега са 94 кмета.

А БСП има ли 95, понеже с един повече, или нямате сметката на БСП?

Ами, ако ме поканят да им направя един анализ за изборите и за резултата...

Не, той Сергей Станишев ще си го направи след вас.

Аз не съм надничал в другите политически формации какво са постигнали. Правя в момента цялостен анализ на това, което сме постигнали като резултат, да видим каква е нашата представителност във всичките тези населени места, да видим къде правим пробив и там, където имаме отстъпление, за да можем действително да начертаем адекватни политики и, разбира се, партията да бъде много по-активна в тези населени места, където сме получили по-нисък резултат от очакваното.

Понеже вие и БСП си поставихте така целите, че може и двете страни да спечелите. Вие казахте - искаме повече от преди, а БСП казаха - искаме с един повече от ГЕРБ, без тези условности за тежестите на отделните населени места, които... .

Реално резултатът от едни местни избори трябва да бъде калкулиран на общинските листи, които са спечелени от съответните политически формации и, разбира се, кметовете също трябва да се имат предвид...

Но проблемът е в коалициите...

Но това, което е важно, че БСП има 592 000 гласа 2011 г., а има 524 000 гласа 2007 г., което означава, че те са увеличили с 68 000 своите гласоподаватели за подкрепата на листите на политическа партия БСП. А това, което Политическа партия ГЕРБ е постигнала, е, че е увеличила с 405 000 своите гласоподаватели. Нека цифрите да бъдат тези, които да бъдат мерило за добре свършена работа и за реални резултати, които са постигнати. И аз това, което казах преди малко, не съм чувал политическа формация, която в местни избори да е признавала своя провал. Всеки отчита, че е спечелил изборите. Аз казвам каква е реалната картина след местните избори 2011 г. Това, което имаме като президентска двойка, Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, имаме победа, и то не с договорки на партии, които всъщност винаги са се водили като фактор за избирането на президента на Република България...

Но победа с доста малко, това сигурно също отчитате, 160-170 000 гласа, 5%. Това са, общо взето, резултати, сравними с тези от 90-те години, когато например Желю Желев на втори тур спечели в най-ожесточеното противопоставяне, срещу Велко Вълканов, също с точно толкова, 5%.

По принцип имаше като цяло тежка кампания. Разбира се, че нашите опоненти успяха максимално да водят кампанията си деконструктивно, кампания на противопоставяне, кампания на агресивно поведение...

Избирателите явно ги одобриха.

Но това, което... Искам да благодаря на българските избиратели, че не се поддадоха на всички тези провокации и действително гласуваха за Политическа партия ГЕРБ, защото постигнехме резултати, които всъщност няма... Защо трябва да казваме на черното бяло или на бялото черно, при положение, че има цифри, които могат да бъдат съпоставими с 2007 г. Ако искате, можем да върнем и в 2003 г., за да видят БСП тогава къде са били.

А какво отговаряте обаче на репликата за липсата на стратегически съюзник? Защото такива големи победи е имало в българската история, помните ли царят с колко много спечели, даже по-убедително и от вас. Само че при него се оказа, че има с кого да се съюзи, за да изкара втори мандат, ако не получи нужното мнозинство, за да състави правителство.

Нека да не сравняваме НДСВ с ГЕРБ или...

Добре, с кой искате да ви сравним, със СДС или с Жан Виденов?

Не, дори... Разбирате ли, ГЕРБ започна от нищото. ГЕРБ...

То и царят започна от нищото.

Да де, но царят започна с една декларация...

И СДС...

... момент, момент, с една декларация. След един месец имаше парламентарни избори, те бяха спечелени, обаче това е на база само влиянието и авторитета на Симеон Сакскобургготски, но не беше на структурите на политическа партия НДСВ, нали така. Другото, което е за СДС. СДС... просто всички демократично мислещи български граждани искахме тази промяна, излязохме по улиците, гласувахме. И какво се случи след това - не получихме това, което всъщност хората очакваха. Какво направи партия ГЕРБ? Тя започна от нищото. Имайки предвид, че нито сме били в изпълнителната власт, нито сме били в законодателната власт, нито пък предстояха избори да бъдат провеждани за законодателна власт, за български парламент, или пък местни избори, ние започнахме с учредяването на структурата на партия ГЕРБ, създадохме структури в цялата страна, имахме много задълбочен анализ. И 2007 г., след европейските избори, които бяха първи за страната ни след членството ни в Европейския съюз, май месец, след това имахме есента местни избори, направихме си анализа, видяхме къде са ни слабостите, акцентирахме в активната си политическа и партийна дейност и 2009 г. постигнахме един сериозен резултат, който ни даде възможност днес да управляваме. Вие питате за стратегически партньор. България има политики, в които трябва да се обединяват всички национално отговорни политически формации, и това са приоритети, които са свързани с евроатлантическото членство на страната ни и ангажиментите, които България е поела както към присъединяването ни към Европейския съюз, така също и към НАТО. Това, което е важно, и това, което ние се стремим, е ние да търсим стратегическия партньор в българските гласоподаватели, защото те са хората, които определят какви политики да бъдат реализирани, и те са хората, които назначават депутати, кметове, общински съветници, президент и вицепрезидент. Затова нашият стратегически партньор от самото учредяване на партията е да имаме много срещи с българските граждани, да разговаряме по актуални теми, да не се крием зад проблемите, а да говорим какви са реалните проблеми и какви са възможностите да бъдат решавани днес. Трябва да бъдем искрени към...

Ще има ли ГЕРБ политическо решение с кого ще се коалира и с кого няма да се коалира в общинските съвети, в които не може да бъде постигнато мнозинство за управление без коалиция? Ще има ли място в България, където ГЕРБ ще се коалира с БСП? Ще има ли място в България, където ГЕРБ ще се коалира с ДПС, за да бъде управлявана определена община?

Нека да разглеждаме местната власт не като власт, която да бъде градена на противопоставянето на политическите формации, които са представени вътре, а да търсим консенсус и обединение по основните общински приоритети, които стоят за една община. Затова не виждам нищо лошо да се търси...

Да се коалирате с БСП и с ДПС...

... да се търси контакт, да се търси диалог и да се обединяваме по важните приоритети, които са за местната власт и за... и от съществено значение за жителите на съответното населено място. Защото, представете си, в момента ще бъдат приемани бюджетите на съответната местна власт, трябва да се търсят приоритети, които да бъдат реализирани...

Т.е. ГЕРБ би подкрепял бюджети на червени кметове и червени общински съвети...

Това са примерно... Вижте, нека да излезем от това, което беше местният вот. Местният вот, когато се провежда кампания... И затова винаги съм казвал - нека нашите опоненти да не влизат на това ниво, което всъщност само може да доведе до негативно отношение и оценка за българските политици. Изборите вече са приключили, изборите вече са затворена страница и в момента предстои четиригодишен мандат за кметовете и за общинските съвети. Нека в момента да знаем, че кметовете, независимо от коя политическа формация са, те ще работят и ще бъдат кметове на съответните населени места. Общинските съвети ще работят само и единствено водени от интересите на местните жители. И това, което прави държавата и в лицето на изпълнителната власт, и в лицето на премиера... Вие да сте чули някъде премиерът да разделя общините на политически квотен принцип? Няма такова нещо. И нека да дадем много ясен знак за това, което всъщност се случи и в Перник, и в Шумен, където са избрани от политическа партия БСП. Това означава ли, че премиерът е имал някакво дискриминационно отношение спрямо тези общини? Не. Защото за нас развитието на регионите... в това развитие влизат абсолютно всички общини, независимо от това гласоподавателите какво са решили за тях. Затова е необходима национално отговорна политика. Затова за стратегическите партньори в българския парламент трябва да бъдат всички тази депутати, които мислят за националните приоритети на страната и това, което ще даде благоденствие на българските граждани, и то въпреки тежката икономически криза и финансовите последствия, които тя...

В разговора преди изборите вие показахте поглед към следващите парламентарни избори. Ако се случи така, че влязат само три партии, което е доста възможно предвид сегашните резултати, и в парламента бъдат ГЕРБ, БСП и ДПС, и никоя от тези партии няма мнозинство, виждате ли ГЕРБ да влезе в коалиция с една от тези две партии, за да продължи да управлява България?

Ако имаме тази представителност в 42-ия български парламент, тогава мога да ви кажа, че това означава, че ГЕРБ ще има пълно мнозинство и ще може действително да управлява страната с подкрепата на всички демократично мислещи български граждани, които са дали гласа си за партия ГЕРБ.

Ако няма... това е въпросът за стратегическия партньор. Оказа се, че БСП, харесвате или не ДПС, все пак има партньор.

Мога ли да ви кажа нещо? В момента това, което правим, е да направим цялостен анализ на проведените избори за местна власт и за президентска власт. Това, което ще начертаем в рамките на два-три месеца, е основни приоритети, които ще бъдат реализирани в чисто политически план и чисто в управленски план. Защото ние трябва да се стремим към спечелването на втори управленски мандат, защото в ситуацията, която имаме в Европа, стабилността, която имаме в страната, е благодарение на тази политика, която реализира това правителство. Имаме основни приоритети, които трябва да бъдат реализирани, и те са свързани с европейските фондове. Защото ние трябва да намерим финансов ресурс за кофинансиране за основните структуроопределящи проекти, които трябва да бъдат реализирани от това правителство. Защото, когато говорим за развитието на регионите, когато говорим за развитието на земеделието, когато говорим за развитието на туризма, за бизнес среда, трябва да имаш транспортни коридори, трябва да имаш пречиствателни станции на българското Черноморие и трябва просто да загърбим тези порочни практики, които бяха реализирани в предишния управленски мандат. Защото, г-н Вълчев, бяха изхарчени 4 млрд. бюджетен излишък, които можеха да бъдат останали като финансов буфер, който да поеме точно този разход, който трябва да бъде осигурен от държавата за кофинансирането на приоритетите и проектите, които могат да бъдат реализирани от европейската солидарност, това говорим за милиарди левове. И другото, което е, че имаше пълно неглижиране на управленския модел, който беше въведен като...

Не, аз се опитвам друго да ви попитам. ГЕРБ зае мястото на традиционната десница. В зората на демокрацията ДПС беше заедно със сините, впрочем и вашият цвят е син, макар и светлосин. Виждате ли сега възможност за завръщане на ДПС вдясно от центъра. Да започне да подкрепя ГЕРБ. Очевидно е може би, че няма да направите коалиция с БСП, макар че знае ли човек.

Не сте наблюдавали много внимателно процесите, които вървят в Политическа партия ГЕРБ, и политиката, която реализира Политическа партия ГЕРБ в смесените райони. И аз дори, така, ще се придържам вече да не говоря за смесени райони. Партия ГЕРБ даде възможност, даде алтернатива на тези, които искат демократичната промяна в тези райони, където винаги се възприемаше, че са монополизирани от Движението за права и свободи.

Спечелихте няколко общини и увеличихте броя на съветниците.

Спечелихме доста общини и спечелихме и увеличихме влиянието си в местната власт. Давам за пример...

Това освен като противопоставяне, господин Цветанов, можете да кажете и като възможност за обща работа. За коалиция с ДПС в тези райони.

Не. Просто не ми дадохте възможност да развия тезата си. Ние сме отворили възможността и нашата представителност в тези местни власти е с български мюсюлмани, българомохамедани и на места има и български роми, които всъщност са голяма част от местното население в дадения район. Това означава, че ние вече всъщност сме разбили този монопол, който беше развит в рамките на демокрацията и беше национално предателство от всичките български партии, които всъщност не си позволяваха да влизат в тези райони, за да правят свои структури или да печелят гласове от българските мюсюлмани и българомохамеданите, и всички тези, които изповядват друга религия. Това, което ние в момента се стремим, е действително да дадем възможност и представителност в следващия парламент на български мюсюлмани, българомохамедани, които...

Пред ГЕРБ.

... с Политическа партия ГЕРБ и да бъдат регистрирани като депутати в следващия парламент, защото ние трябва да се съобразяваме с многообразието, което имаме в нашата държава. Това е нашата история, това е нашата култура и който не зачита тези принципи, той просто не живее в тази...

ГЕРБ ще вкара хора с турски имена в следващия парламент, казвате вие.

Да и това е всъщност акцентът, който ще бъде в политиката, която ще реализираме. Защото, вижте, в Кърджали, когато са влизали само депутати от Движението за права и свободи, в други населени места в страната, сами разбирате, че ние трябва да търсим точно тази представителност, а има много подготвени, много образовани, много искрени хора, които искат промяната. И това ще бъде всъщност и преодоляването на този страх, който все още има и на тези избори беше осъществен като модел на правене на избори от Движението за права и свободи.

Като заговорихте на етнически теми, как си обяснявате почти 100-процентовия цигански вот за Кирил Йорданов във Варна на втори тур - 92-93% от ромите са гласували за... И нали разбирате, че веднага това събужда едни съмнения.

Нямам извадка от Варна, така че не бих могъл да коментирам. Но пък аз смятам, че за Варна беше изключително добре, че избраха Кирил Йорданов, а не избраха Марешки, който всъщност беше олицетворение точно на това, което не трябва да бъде един кмет.

Опозицията твърди, че изборите не са били честни. Това, което е във вашия ресор и може да бъде търсена отговорност, е заради списъците. Как стана така, че хора, които МВР уж не ги знае къде са и ги търси като престъпници, имат право да гласуват, защото било ясно къде живеят, а хора, които всички знаят къде си живеят, не можаха да гласуват?

Темата със списъците действително, така, провокира дебат в обществото, но това, което мога да кажа, е, че всеки един от нас като гласоподавател би било редно да направи проверка в списъците, които се оповестяват много преди изборния ден. Разбира се, че има някъде, където се създадоха доста неудачи, но аз съм убеден, че ГРАО ще направи всичко възможно, за да не допусне подобни аномалии в следващите избори. И съм убеден, че това с един прецизен подход ще може да бъде направено.

От приказките на опозицията излиза, че сте го направили нарочно. Макар и да не го казват толкова директно, колкото аз го казвам, но че всъщност са лишени едва ли не да гласуват хора, които биха гласували за тях, не за вас.

Да си призная честно, от срещите, които имах като възможност между първия и втория тур, обиколките, които направихме в страната, всичките, с които се срещах, бяха ощетени, а те бяха гласоподаватели, които казаха, че гласуват за ГЕРБ. И са упражнили правото си примерно, да речем, за президент, но не са успели да упражнят правото си за местна власт, за подкрепата за Политическа партия ГЕРБ. Не бих искал да влизам в подобен дебат с опозицията, защото тя винаги ще търси нещо за оправдание от това, което се получи на тези избори.

Има, има нещо не наред в тези списъци.

Това, което имахме като социологически изследвания, които бяха месеци преди изборите, и това, което аз също съм го изпитал на гърба си от всички тези многобройни срещи, които успях да проведа... По време на тези 30 дни изминах над 15 000 км, посетих над 220 населени места във всичките 28 области. Трябва да ви кажа, че това, което виждах, и това, което усещах в хората - те имат вяра и са с огромно очакване да направим това, което всъщност не направиха всички тези политически формации, които имаха шанса и им се даваше кредит на доверие през тези 20 години.

Не, г-н Цветанов, излиза, че МВР не знае кой е в България и кой не е, и това не трябва да е упрек само към вас. Това е очевидно стар проблем.

Ама, МВР няма отношение към това нещо. Изборите и списъците се правят от ГРАО.

А адресите?

Това се прави от местната власт и ГРАО, което всъщност оповестява списъците.

Нали гранична полиция дава кой е излязъл, кой е влязъл.

Г-н Вълчев, след като сме влезли в Европейския съюз, не всички граждани, които напускат страната ни, се въвеждат в системата - това не е вече като изискване и не е като задължително.

Тоест оказва се, че има системен проблем, г-н Цветанов, за това как ще се установява кой е тук и кой не. Как смятате да...

Това е предимството на влизането ни в Европейския съюз.

Да, но от друга страна обаче, за всички ще стои този проблем.

Това, което в момента предстои да се случи, след месец-два, влизането ни в Шенген, тогава вече въобще няма да има граници. Няма да има въобще граничен контрол и това ще бъде на въздушни граници, това ще бъде...

Вие виждате ли конструктивно някаква промяна, която може да се направи със списъците при едни избори, от опита, който добихте. Изобщо не ви питам недобронамерено. Всички лидери би трябвало да виждат къде са сбъркали в системата на организация.

Надявам се, че ГРАО и това, което също от МВР с българските документи за самоличност, съвместните съвещания, които ще бъдат провеждани, ще се анализира всичкото това нещо, за да се търси решение и да не се допуска подобен проблем.

Темата за бюджета. Вече казахте, че вие сте недоволен от него. Това означава ли, че ще търсите преразглеждането му.

Вижте, темата за бюджета...

В парламента вече...

Недоволен от гледна точка на това, че няма министър, който да е доволен. Защото имаме бюджет, работим в условия, където всъщност държавата е коренно различна от това, което се случваше преди години. И това е последствие от икономическата и финансовата криза, която беше в цяла Европа и в целия свят. И в момента знаете, че се говори за дълговата криза, в която влиза Европейския съюз и страните в нея. И това, което в момента можем да направим, е как да спечелим повече пари от оперативните програми. Това означава, че правителството, в бюджета трябва да бъдат заделени необходимите средства за съфинансиране на определените оперативни програми по основните, водещите инфраструктурни проекти, които ще дадат възможност за повече работни места, ще дадат повече среда, която ще бъде подготвена за бизнес, за инвестиции и за това, което казах преди малко - туризъм и земеделие. Това са всъщност нещата, които трябва да бъдат правени. В министерството на вътрешните работи... трябва да имаме предвид, че министерството се обедини заедно със закритото Министерство на извънредните ситуации, което имаше определен бюджет в порядъка някъде около 200 милиона, двеста и няколко милиона, които бяха, като ги съберем сумарно с МВР и с това, което е бедствията и авариите, и всъщност се вижда, че всъщност ние днес имаме много по-малък и по-рестриктивен бюджет, отколкото... съпоставим с минал период от време.

Въпросът е за съотношенията, г-н Цветанов. И понеже със сигурност вие ще защитавате това, че за МВР трябва да отидат повече пари, не е нормално да не го правите, всеки министър трябва да го прави, но като погледне човек другите държави по света... Вие разбирам, че пътувате в днешния ден за Съединените щати. ЦРУ прави една таблица, тя е публична в интернет, която я ъпгрейдва буквално всеки месец, за различните държави къде са в света. България е на стотно място, грубо казано, по население и територия. По разходи за образование, също относително като процент, е също около стотно, изглежда нормално - ако си средна държава, значи, средно ще харчиш и за образование. И изведнъж за отбрана, нарочно не ви давам за пример полицията, България е на 56 място. Какво налага България да се напъва два пъти повече от размера си като разходи за отбрана, отколкото други държави а не за образование да се напъне толкова.

Г-н Вълчев, момент, бяха направени много реформи - и в Министерството на отбраната, и в Министерството на вътрешните работи, и в Държавната агенция "Национална сигурност", и всичко това, което касае сектора сигурност. Но това, което пък искам да ви кажа, е, че тази година ще трябва да бъдат готови три хеликоптера, които са договорени от предишното правителство, и от Министерството на отбраната ще си изтеглят веднага 83 млн. лева. Това са пари, които ще бъдат изтеглени, за да могат да бъдат платени.

Т.е. вие отговаряте, че и в МВР и в отбраната наследството ви кара да харчите несъразмерно много спрямо образованието.

Това, което в момента се предвижда в проектобюджета за 2012 г. - Министерството на вътрешните работи да бъде свито със 7 милиона, съответните други сектори... т.е. другите ведомства, които са в сектор сигурност, също да бъдат редуцирани. Но пък паралелно с това ще увеличим бюджета на здравеопазването, който ще бъде 3,25  млрд. лева. Също така ще бъде увеличено за образованието с около 50 милиона.

А на МВР колко милиарда?

Един милиард.

Един милиард.

Един милиард. Ще бъде 999 милиона.

На образованието колко е?

Не мога в момента точно цифрата да кажа, но понеже имаше съпоставка в един предизборен клип, който беше пускан и по вашето радио.

Но е по-малко от на... но не е по-малко от МВР.

Не.

Но за образование в България дават по-малко от МВР, ако вярваме на американците.

Вижте, има много важни неща, които са... Не трябва да се прави подобно претегляне на тежестта на един сектор с друг.

Не, понеже гледам, че американците го правят. Аз, не го правя аз, те ги подреждат държавите по това.

Аз ви казвам каква ще е бъде политиката за следващия бюджет. Предвижда се увеличаване на бюджета за здравеопазване, за образование, за култура. Това, което пък искам аз да ви кажа на вас, е, че, ако бяхме в ситуацията на нереформирана система преди две години, трябва да ви кажа, че надали щяхме да имаме тази възможност да се възползваме от тази солидарност от Европейския съюз. Надали щеше да има тази сигурност за бизнеса в България. Защото не знам дали си спомняте, господин Вълчев, но имаше масово отвличания, които всъщност рушаха имиджа на страната ни като страна, която да даде среда за инвестиции или за икономика. Също така поръчковите убийства, също злоупотребите, разследванията, които бяха направени съвместно с ОЛАФ и точката за контакт в Министерството на вътрешните работи АФКОС. Това са неща, които дадоха друго лице на страната ни и пълна подкрепа от Европейската комисия за отпускането на тези фондове, които всъщност влязоха и стигнаха до съответните общини.

Подсещате ме да ви питам...

Това, което също е много важно, когато говорим и за култура. Министерството на вътрешните работи допринася също за културата на България. Защото всички тези операции, които се провеждат по иманярството, ами всичко това е култура, която всъщност ние съхраняваме и предотвратяваме подобни групи да се занимават с подобни...

Подсетихте ме да ви питам хванахте ли кой сложи бомбата на Сашо Диков? Нали, понеже говорите колко е лошо за имиджа, точно в деня, когато се бяха събрали всички в България, големи европейски лидери... Има ли...

Да. Работят колегите, работят колегите. Към настоящия момент не бихме могли да се похвалим с нещо, което може да бъде отчетено като разкрито престъпление.

Имате ли коментар за, впрочем вие в петък сте казал, че няма да кажете нещо повече за отмяната, това не е и коректната дума, на избора на Владимира Янева за шеф на СГС. Всъщност този въпрос се върти към вас заради това, че на нея й излезе името, че сте били близки приятели.

Чакайте сега, какво отношение има министърът на вътрешните работи към решенията, които се взимат от Висшия съдебен съвет, или решенията, които се взимат от Върховния административен съд?

... от върховния...

Моля ви, нека да бъдем коректни един към друг.

И това да ви попитам: ако тя не бъде шеф на СГС...

Момент, момент. Единственото, което съм потвърдил във всичко това, което беше изприказвано, и незаслужените обвинения спрямо Владимира Янева, е, че аз я познавам от дълги години и това не виждам, че е някакъв проблем. Хората трябва да бъдат оценявани на база техните професионални качества, на това, което те имат като потенциал, за да правят дадени реформи. А всъщност мен ме питате за неща, които нямам никакво отношение. Това, че познавам някого... Ами, трябва да ви кажа, че в България сигурно и вие познавате много. Това значи ли, че трябва да ви приписват, че вие сте оказали давление чрез медията, в която всъщност вие сте един от най-добрите водещи в България. Това... може ли да се прави такъв паралел?

Добре. Накрая да кажете какво ще правите в САЩ.

В Съединените щати имам работно посещение. ще се срещна с всички директори на всичките агенции, които са в САЩ, и ще имам разговори и в Държавния департамент.

Има ли конкретен повод или е стратегически сътрудничество, или ще обсъждате конкретни операции?

Има и конкретни операции, има и стратегическо сътрудничество, което имаме със САЩ. И, разбира се, надявам се, че ще бъде договорено и посещение на директора на ФБР, който да посети България до края на годината.