CIME помага на журналисти в Африка
CIME помага на журналисти в Африка / netinfo

Центърът за международна етика в медиите подхваща инициатива за медийно обучение в Африка. Мисията на The Center for International Media Ethics – или накратко CIME, е да помага при обективното отразяване в работата на журналистите в кризисни райони, особено в Африка. Предстоящото обучение на кадри на континтента беше обявено по време на глобалния медиен форум на Deutsche Welle в Бон в началото на юни.

ДАРИК Радио е медиен партньор на CIME. Центърът за международна етика в медиите е неправителствена организация, чието главно седалище е в Чикаго, с представителства в цяла Америка и Европа. Още за мисията на CIME разказа пред Константин Вълков президентът на организацията Кайероми Гомез.

 

Как си днес?

Чудесно се чувствам днес, Константин. Сега съм в Чикаго.

Разкажи ни за CIME – какво точно представлява организацията?

Това е международна организация, в която членуват журналисти от цял свят. Нашата основна цел е да изведем етиката в медиите на преден план и да предизвикваме дебати. Инициираме публични дискусии, които акцентират върху професионалната етика в медиите навсякъде по света – но не като милостиня, която се предполага, че трябва да очакват журналистите.

Напоследък много представителства на чужди издания и агенции затварят бюрата си по света, причината – новинарският поток се концентрира около новините на локално ниво. Смяташ ли, че е необходима популяризация на междукултурната интеграция, когато става дума за журналисти по цял свят?

Да вземем за пример един руски репортер, който прекара една или две седмици в малко село някъде в Африка. Когато ти възложат да пишеш за африканската култура, както и за която е друга, ще подходиш с повече професионализъм в сравнение с репортер, който няма наблюдения върху никоя подобна култура. А професионализмът ще му даде възможност да остане верен на по-високите етични стандарти, когато пише материалите си. Затова ние в CIME вярваме, че тези стандарти трябва да се обсъждат в междукултурен контекст.

Една от основните мисии на организацията е да утвърждава етиката в журналистиката. Еднакво ли се тълкува понятието "етика" в европейските и съответно африканските държави?

Макар че за хората в отделните страни тя се определя според различни категории, "азбуката" на етиката в една или друга степен е много близка като значение в различните държави по света. Разликите не се виждат ясно именно заради етичните дилеми, пред които са изправени репортерите от отделните страни, от които идват. Същото важи и при междукултурния обмен на медийна етика.

Можем ли да кажем, че журналистиката е "четвърта власт" както в развитите, така и в развиващите се страни?

За съжаление, едва сега в редица страни по света журналистиката започва да придобива характеристиките на четвърта власт. Надявам се, че чрез сътрудничеството на ДАРИК и CIME  всички журналисти по света ще разберат как могат в най-пълна степен да изпълняват функцията на тази четвърта власт.

В каква степен самите журналисти носят отговорност за свободата на словото? Да вземем за пример някои от последните събития в Африка, и по-конрекретно Кения и Зимбабве. Трябва ли журналистите да водят битка, за да служат на гражданите и да пресъздават реалната картина?

Именно заради това ние не бива да подценяваме работатата на Репортери без граници и всички международни организации, които всеки ден се борят за по-добра журналистика и професионално отношение от страна на медиите по цял свят.

Какви са впечатленията ти за пътуването до Африка? Какво грабна вниманието ти?

Пътуването беше прекрасно. Хората приветстваха ентусиазирано и репортери от малки медии, и самите собственици. Когато създадохме CIME, изобщо не бяхме наясно колко огромна е нуждата да се говори за етиката в медиите, а вижте какво ниво стигнахме само за половин година сътрудничество. Журналистите в Африка бяха възхитени, че организираме първия CIME за тях. Всички те ни казаха, че там има крайна нужда от подобни форуми – точно в настощящия момент, в който за западните медии става все по-трудно да отразяват случвашото се на континента.

Какви са възможностите за обучение на журналистите в Африка, какво е планирано досега?

Трябва да си дадем сметка, че много от журналистите на континента стават журналисти на борсата – и нямат възможността да преминат цялото обучение в учебно заведение. Ето защо шефовете на медии постоянно имат нужда от медийни организации, които да обучават младите журналисти, докато те намерят професионалния си път. В някои държави на журналистите им трябва просто малко обучение как да напишат перфектния лийд, който може да накара някого буквално да скочи върху вестника и да прочете историята. Планираме да организираме много обучения за най-важните тънкости, които днешните медийни професионалисти трябва да владеят. Надяваме се чрез вашата работа и чрез международната благотворителна организация да намерим средства, за да постигнем тази страхотна цел.

Какви са плановете за форума през 2009-та? Разкажи ни какво повече да очакваме.

Това ще е първият по рода си форум, който ще разглежда етиката в медиите от гледната точка на репортерите – чрез отворени дискусии за етичните дилеми, които ще търсят и дават възможни решения. Подробна информация за форума на CIME догодина може да се намери на  http://www.cimethics.org/.

Кои ще са топ резултатите и въпросите на форума за Африка през 2009-та?

CIME 2009 в Африка ще обсъжда етични проблеми от всички страни, представени на събитието: Бразилия, САЩ, Индия, Германия, България. Някои от повдигнатите досега въпроси са свързани с конфиденциалността и запазването на анонимността на източника. Тук не съществуват ограничения за това, което могат да чуят участниците и точно затова се нарича отворена дискусия. Всеки тук решава каква част от историята да сподели с останалите участници.

Възползваме се от предоставената ни от ДАРИК Радио възможност да призовем хората по цял свят да подадат ръка на този грандиозен проект. Можете да направите заявка за участие на нашия интернет сайт, където ще намерите повече информация. Регистрацията вече започна и ние призоваваме всички професионални медии да се запишат за участие в CIME Forum 2009.