Българските медици в Либия ще бъдат скоро освободени!
Българските медици в Либия ще бъдат скоро освободени! / netinfo
Президентът на продуцентската къща „Sixth sense”-Ричард Харди, и продуцентът Сам Фойер започват да правят игрален филм за българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия. При първото си медийно представяне на българска земя двамата нарекоха петте медицински сестри „национални икони и герои на България.”

Жени Марчева: Как така решихте да направите игрален филм за българските медицински сестри и палестинския лекар?

Сам Фойер: За пръв прочетох статия за тях в един вестник, когато си бях у дома, в Израел. Разбрах, че са осъдени на смърт за втори път и бях шокиран, истински шокиран! Цялата тази история беше доста впечатляваща, в нея имаше толкова много жертви – българските сестри, палестинския лекар и либийските деца, заразени със СПИН. Защо това се е случило, защо тези деца са били заразени? Трагичните елементи са „прикрити” от либийските власти, за да бъдат обвинени абсолютно невинни хора. Тази история ни вдъхнови и ние искаме да я разкажем на целия свят.

Жени Марчева: Имате ли съгласието на медицинските сестри и палестинския лекар да разкажете тяхната история? Знам, че първоначалният им отговор е бил НЕ?

Сам Фойер: Сега имаме тяхното съгласие. Всички медицински сестри, палестинския лекар Араф, адвокат Георги Гатев, съпругът на Кристияна – д-р Здравко Георгиев – всички те са съгласни да разкажем тази история.

Жени Марчева: Ще платите ли на сестрите и доктора за това, че получавате правото да разкажете тяхната история на света?

Сам Фойер: Не бих могъл да дискутирам този въпрос точно сега.

Ричард Харди: Не можем да коментираме, има елемент на конфиденциалност във всичко това и не бихме могли да навлизаме в детайли. Трудно ми е да ви говоря, но мога да ви кажа, че когато филмът е готов – ние ще се погрижим за сестрите и доктора.

Жени Марчева: Кога ще е готов този филм, кои ще са актьорите, които ще играят в него?

Сам Фойер: Не сме си поставили краен срок, в който филмът трябва да е готов. Съвсем скоро постигнахме споразумение и получихме благословията на сестрите и доктора да разкажем тяхната история. Така че истинската работа започва едва сега. Оттук отиваме на фестивала в Кан, там ще анонсираме историята, която искаме да разкажем. След това се връщаме в Лос Анжелис. Там ще намерим сценарист, може би дори ще има няколко сценаристи. Ще седнем и ще започнем да разговаряме, ще се опитаме да стигнем до същината на историята. След това отново ще се върнем в България, ще проведем серия от интервюта. Искаме да разговаряме с всеки един, който по някакъв начин е въвлечен в тази трагична история. Искаме да я разкажем по най-добрия начин.

Жени Марчева: Смятате ли, обаче, че вашия филм може да навреди на медицинските сестри и палестинския лекар, че може да ядоса либийските власти?

Сам Фойер: Не бих могъл да ви кажа с какво можем да ядосаме либийските власти. Не мисля, че филмът ще излезе, докато върви СПИН-процесът срещу българките и палестинеца. Убеден, че тази трагедия ще завърши много скоро и нейният край ще е позитивен, сестрите и доктора ще бъдат освободени!

Ричард Харди: Мога ли и аз да добавя нещо в отговор на въпроса ви? Не, моят отговор е не. Не смятам, че филмът може да има негативен ефект. Фактът, че ще се опитаме да създадем по-голяма осведоменост за трагедията на сестрите и палестинския доктор, фактът, че либийците знаят, че американците подкрепят българите – всичко това кара либийците да бъдат по-загрижени и по-внимателни в действията си. Либия познава Америка, Либия знае, че Америка не приема несправедливите неща. Така че всичко това е една позитивна стъпка към решаването на този въпрос.

Жени Марчева: Имат ли сестрите или д-р Георгиев някакви специални желания по отношения на сценария на филма?

Сам Фойер: Само да кажем истината.

Ричард Харди: Да разкажем истината, те искат само това!

Сам Фойер: В миналото е имало хора, които са искали да разкажат за трагедията им, без да разговарят с тях. Ние ще направим точно обратното, ще разговаряме с тях и ще пресъздадем историята по най-точния начин.

Жени Марчева: Готови ли сте да отидете в Либия, за разговаряте с либийските власти, със семействата на заразени със СПИН деца?

Сам Фойер: Отворени сме за такива срещи. За съжаление Либия не сред държавите, в които един американец влиза лесно, но…да, искаме да разберем и двете страни в тази история.

Жени Марчева: Не смятате ли, че щеше да е по-честно към медицинските сестри и доктора, ако бяхте направили документален филм, а не игрален?

Сам Фойер: Да, най-честно е, когато показваш нещата реалистично, но документалистиката спира до тук. Игралните филми стигат до целта. Документалистиката стига до много малки медии, а ние искаме да стигнем до масмедиите.

Ричард Харди: Смятаме, че всяка кауза, като тази, трябва да бъде подкрепяна. Ще се опитаме да помогнем като върнем справедливостта. Вярваме, че ще получим голяма подкрепа.