Българите пускат фишове масово, когато джакпотът мине 5 млн. лева
Българите пускат фишове масово, когато джакпотът мине 5 млн. лева / снимка: toto.bg
Българите пускат фишове масово, когато джакпотът мине 5 млн. лева
54976
Българите пускат фишове масово, когато джакпотът мине 5 млн. лева
  • Българите пускат фишове масово, когато джакпотът мине 5 млн. лева

Често хората си пожелават печалба от тотото, макар и някои от тях да си остават само на ниво желание, а дори и да не пускат фишове редовно, а само когато се натрупа голям джакпот. Пред Дарик Мария Янева, която е директор на дирекция "Обработка на тиражите" в Българския спортен тотализатор, заяви, че от години се наблюдава тенденцията - участниците да чакат да се натрупа голям джакпот и тогава да започнат да играят по-активно. И тъй като довечера може да има щастливец, който да удари близо 6 млн. лева, в следващите минути ще разкажем какви са новостите около тотото, как става тегленето на топките и защо скоро ще срещнем тото мотористи по улиците.

Очаква се от днешния тираж джакпотът да заеме трето място и да бъде около 5,8 млн. лева. Интерес в последните няколко тиража се наблюдава, макар и не такъв, какъвто сме имали в предишните години. Но въпреки всичко се увеличи броят на участниците в тиражите.

Как си обяснявате това, че в минали години при натрупване на толкова големи суми като джакпот е имало по-голям интерес?

Българинът винаги иска още и още. Преди, когато максималният джакпот беше около 5 милиона, започваха да играят горе-долу малко преди тази сума. След което като стана 7 милиона максималният, започнаха да играят след 5-те милиона към 6 милиона. Сега се наблюдава същото - с всяко вдигане на най-големия джакпот се наблюдава и вдигане на горната граница, от която започват да играят участниците.

Започвате кампания, свързана с мотористи. Какво ще представлява тя и каква е целта й?

Това са шестима мотористи, блиндирани с логото на спортния тотализатор, ще изминат в следващите седмици 4 500 км, за да запознаят българските участници с правилата на игрите и размера на натрупалия се джакпот. Те ще обикалят България и различни градове като Кюстендил, Дупница, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Враца и други с цел да пропагандират игрите на спортния тотализатор и най-вече натрупания джакпот.

Т.е. всеки ще може да говори с тях?

Точно така. Всеки ще може. Те в определени градове на определени места и ще могат да разясняват на участниците всичко, което ги интересува относно игрите на спортния тотализатор.

Най-честият въпрос е кога ще могат да се вземат парите, дали ще останат анонимни и дали се плащат данъци върху парите, спечелени от игрите на спортния тотализатор.

А дали се интересуват от това дали всичко е честно и почтено, когато се теглят тиражите?

Мисля, че вече българският участник се убеди, че ние доста прозрачно даваме да се види всичко. Имахме такава традиция, когато се натрупа определен джакпот, който иска, да отиде в телевизията и да наблюдава самото теглене на тиражите. Не един път и не два пъти сме допускали екипи на различни телевизии, така че мисля, че българинът вече е убеден, че в Българския спортен тотализатор не се извършват никакви манипулации. Всеки може да е спокоен.

Може ли да разкажете къде се държат топките, къде се съхранява машината - изобщо всичко около това как става тегленето?

Да, те се съхраняват в Българската национална телевизия. Там се съхраняват в определени шкафове, при които малко преди началото на тегленето, отива екипът на Българския спортен тотализатор, на комисията по хазарта и на националната телевизия, правят се проверка на редността на топката - проверяват от едно до 35 и от едно до 42 и до 49, дали всичко е наред, после се подреждат в касетите и се подготвят за самото теглене. Когато минат определен джакпот, се извършва и теглене на теглото на топките. Въпреки че вече те са мерени стотици пъти, пак се извършва мерене на топките.

Преди време, когато се обсъждаше новият Закон за хазарта, който вече е в сила, ръководителят на комисията по хазарт загатна, че ще започнат постъпления да се правят регистри на хора, които са пристрастени към хазарта. Смятате ли, че към тотото може да има пристрастяване и ако се наложи да правите такъв регистър, бихте ли се съгласили?

Да, по принцип нашият призив от години е бил с малки суми, но редовно. Смея да твърдя, че участниците в Спортния тотализатор са именно такива - играят с малки суми с надеждата, че ще спечелят голяма печалба. Ако се наложи да правим такъв регистър, разбира се, че ще го правим, но при нас не се играе с много големи суми за разлика от други хазартни игри. При нас се залага, защото всичките големи печалби показват, че джакпотът с големи суми натрупване се падат обикновено на най-обикновените фишове.

Така че може да играеш с 2,80, с 2,70 и с една комбинацийка от 70 стотинки и да спечелиш няколко милиона.

Какви са най-честите суми, с които играят българите и дали правят комбинации, използват любими числа?

Всеки си има своя стратегия. Обикновено се играят рождени дати - свои, на свои близки. Най-често това, което се играе, са фишовете с обикновено изписване, но играят и системи - играят се пълно комбиниране фишове с по-малките суми със седем числа, с осем числа. Има някои, които залагат на малките числа или на големите числа, но повече се играе с рождени дати, а има и такива, които разчитат на чуждия късмет и вземат готви попълнени фишове.

Освен онлайн хазарта, за който загатна министър Свилен Нейков, какви други изненади подготвяте за любителите на тото играта?

То с въвеждането на онлайн обработката ще имаме възможност за много други неща - да пускаме нови игри, да разнообразяваме старите. Донякъде имаме затруднения от сегашната система, но с въвеждането на онлайн системата, ще бъдем значително облекчени и ще може да предлагаме много нови изненади за участниците.