„България на гражданите” иска да е първа политическа сила
„България на гражданите” иска да е първа политическа сила / снимка: Sofia Photo Agency, архив
"България на гражданите" иска да е първа политическа сила
54852
"България на гражданите" иска да е първа политическа сила
  • "България на гражданите" иска да е първа политическа сила

Лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева в „Седмицата” на Дарик:

Председател ще ви наричаме, така ли ще бъде постът ви от неделя?

Можете да ме наричате по име.

Национален съвет ще бъде органът, който ще управлява.

Да, това е политическият орган. Има, разбира се, и контролен съвет. Най-важната част за мен е частта, която най-много ме успокоява в тези нелеки усилия, които сме поели, това е глава втора, т.е. веднага след общите положения на устава има глава втора „Гражданско участие, гражданска мрежа, форум за изработване на политики”, и глава трета е „Членове и симпатизанти”.

Т.е. описвате как гражданите ще станат партийци.

Не, как може, без да станат партийци, какъв е механизмът да гарантираме през устава си, което всъщност нормативира нашите усилия, прави ги норма, как можем да гарантираме, че това ще се случи. Аз мисля, че има дълбока нужда от това държавата, хората, които се занимават професионално с политика, да се врекат, че ще усъвършенстват обществото, като му дават повече достъп и като му дават повече средства за контрол.

Как?

Иначе и най-добрата партия има тенденция да се вглежда в себе си само и единствено и да забравя за какво е в парламента.

Е как ще става? Даниел Вълчев тук преди няколко седмици го обясняваше - чрез интернет ще правите допитвания.

Това не е единственото, има много повече от една форма. Ще ви кажа за една, която аз съм много амбицирана да въведем в България и имам всички основания за това. Първо, защото тя е част от Лисабонския договор, т.е. от, условно казано, конституцията на Европа, където има т.нар. гражданско участие. Това гражданско участие се осъществява, като хората имат, определен брой хора, немалко, един милион, но ние сме 500 милиона близо в Европейския съюз, имат право на законодателна инициатива. Тоест те се събрат, взимат подписи, трябва да са повече от седем държави, и предлагат на Европейската комисия законодателна инициатива.

Нещо като промени в европейските правила.

Да, имаме вече такова предложение...

А вие тук как ще го правите, и то през партия?

Имаме такова предложение вече в областта на водите. Пропадна едно предложение, т.е. Европейската комисия го отхвърли, свързано с ядрената енергетика. Знаете, че тя е болезнен въпрос за Европа и една част от европейските смятат, че не трябва да я развиваме.

Кажете как ще направите през партията...

Това може да стане най-напред трябва да има закон, за да може хората да са сигурни, да се развиват в тази посока. Ако щете, дори и неправителствените организации да вложат усилия, вероятно и средства, за да може това да се случи.

И колко трябва в България, ако запазим тия съотношения? 500 милиона към 1 милион, на 500 да разделим, значи...

Нека да не импровизираме сега с вас. Мисля, че е добре да се види най-напред от какви... примерно повече от един регион или повече от една област в страната да участват по някаква тема. Има, особено сега, след като гласуваме за всичко, даже за това да изберем песен или някакъв човек, който ни харесва, да не използваме тази възможност, т.е. демокрацията да отговаря на социалните мрежи и на техниката, според мен е голяма загуба на време.

Не, ясно, това е... като дойдете на власт и може да променяте законите. Тогава ще искате законодателна инициатива с подписи.

Аз мисля, че такива закони могат... Един от въпросите.

Ние говорим в партията ви как гражданите ще участват. Ако разбрах вярно от Даниел Вълчев, вие ще питате примерно да подкрепим или не протест за Закона за горите или протестите срещу този закон. Как ще питате членовете си - по имейл или и без да си член, ще можеш да гласуваш. Как ще се пазите от манипулацията?

Да. Има няколко... Едното е гражданската мрежа, т.е. тя е, така да се каже, по-широката. Самото сдружение, което се запазва, сдружение „България на гражданите”, неправителствената форма се...

То и сдружението ГЕРБ се запазва, но...

Ами, знаете ли, винаги трябва да опитваш и винаги трябва да правиш нещата по-добре и по възможност да не повтаряш грешките от преди. Ако мислите, че аз ще открия някаква магическа дума и от утре нататък, когато се учреди движение „България на гражданите” като партия, всичко ще тръгне като по чудо...

Честно казано, мислех, че ще измислите нещо различно и магическо, с което да не изглеждате толкова партийно, колкото всъщност от утре ще изглежда партията ви.

Ами, знаете ли, зависи от хората, които са вътре. Зависи от запазването на баланса на хора с опит и хора, които са с нови лица, и зависи от сериозността на това, което чувстваме и с което сме се заели.

Да се върнем на гражданското участие и технология.

Да се върнем на гражданското участие. Другото е форма...

Е, те си питат... как ще става... много е важна технологията. Обикновено се прескачат тия неща. Но ако вие попитате всички в интернет нашата партия каква позиция да заеме например за горите и ските, вие рискувате и хората от другите партии да започнат или дори нарочно и злонамерено други щабове да организират някакво гласуване в полза на едната или другата теза. Тоест как ще се пазите от това, ако ще използвате тая технология?

Виждате ли колко изкривено мислене. Така, ако продължа вашата теза, вие тутакси ще отхвърлите и електронното гласуване - нещо, за което ние сме много „за”, защото...

Там всъщност се мисли за гаранциите, как ще става в...

... защото веднага ще се каже ами виждате ли, след като приемаш електронното гласуване и това е едно от нещата, които ние сме разпознали буквално от първия ден на създаване на сдружението и беше част и от това, което говорихме по време на президентската кампания, значи трябва да направим и следващата крачка. Хайде да оставим подозренията и да се опитаме да се предпазим от тях.

Ама може ли... т.е. вашата партия ще се опита да направи това, което държавата не може да направи вече няколко години, даже може да се каже десетилетие се говори за електронното гласуване.

Никога не е...

Вие ще направите електронно гласуване в партията си и ще създадете гаранции...

Да, това може да стане..., знаете как се влиза в такъв тип затворен форум, ако е само за членовете и симпатизантите. Можем, разбира се, и да го отворим. Винаги сдружение „България на гражданите”, което е по-широката форма, което е основата за създаването на следващата крачка - партия, която зависи от гражданското общество, това сдружение има право на основание на статута си на наблюдател винаги при всички формати на партията и да получава информация, да прави предложения за включване на въпроси в дневния ред. Да прави предложения за изготвяне на списъци и т.н.

А вие не сте ли лидер на сдружението също в момента?

Да, но аз ще се откажа, разбира се, и ще...

От сдружението се отказвате?

Да. Няма как. Няма как и двете.

Там кой ще стане лидер?

Ами, предстои, разбира се, да се вземе решение. Аз не мога предварително да кажа. Но само да ви дам знак, че такива хора като... много уважаваният Георги Атанасов остава в сдружението, юрист, колега с много сериозна професионална тежест. Иглика Трифонова. Иглика Трифонова като един свободно...

Това е режисьорката.

Режисьорката Иглика Трифонова, като един свободно мислещ човек.

Тя няма да стане партиец?

Тя няма да стане партиец. Има много хора, които предпочетоха тази форма и аз мога само да ги окуража. Аз смятам, че това впрочем е и естествената форма на участие за политици, които не са вече в активна политическа фаза, да бъдат обаче в гражданското общество. И ще ви дам един пример от последните дни. Знаете, че имаше доклад на Ван Ромпой, на председателя на Европейския съвет за кризата в Европа и предложенията, които той прави. Жак Делор, един от най-големите европейци, с два мандата в Европейската комисия, изключително успешни, заедно със своят немски колега направиха паралелен доклад за това как виждат спасяването на Европа. Те нямат никакви формални качества, не са нито президенти, нито премиери, нито са в европейските институции. Но този доклад в Европа събуди толкова много внимание и се разглежда на практика паралелно с доклада на Ромпой. Всъщност нищо не е затворено за нас, хората...

Да, но вие, не вие вече...

Въпросът е просто да дадем...

Вие вече се отказахте да бъдете Делор, вече искате да ставате Ромпой, нали, в смисъл да бъдете институционализирана през политическите механизми?

Значи... ще ви поправя, съжалявам. Вие говорите за политици, които са ангажирани в европейските институции, а аз съм ангажирана и продължавам да бъда ангажирана в европейския неправителствен сектор. Аз съм председател на Европейския политически център. Впрочем и съм президент на Европейската гражданска инициатива. Точно това, за което ви говорих преди малко.

Там ще ги напуснете ли също?

Не и докато не съм в качество, в което...

Докато ви изберат за депутат.

...няма да мога да съвместявам тези длъжности. Но по отношение на България аз съм в националната политика и това за мен е водещото.

Защо бързате...

Така че ще слушам и ще внимавам какво казват и Ромпой, и Делор, тези уважавани европейци, но, не, те са друг калибър и нека да вършат своята работа, а аз тук моята.

Защо бързате с учредяването на партията? Помните ли предишния ни разговор, тогава казахте преди септември да не ви питаме ще правите ли партия или не? Сега съмненията са, че сте се, хайде да не използваме силната дума, стреснала, уплашила, че може да има предсрочни избори и да нямате време, за да направите партията технологично?

Да... Непредсказуемостта на българският политически живот е факт. Но и септември да бяхме учредили, както беше предварителната ни идея, моята трябва да призная, аз мислех, че е по-добре да мине лятото и да започнем един силен политически сезон...

Само, извинявайте, че ви прекъсвам, други работи приказвахте - че нямате идея тогава изобщо ще правите ли партия. Това беше преди три месеца разговор. Сега излиза, че сте имала идея.

Не, преди три месеца не беше. Не ги измислям тези решения сама, г-н Вълчев.

Казахте, че чакате нещо да стане тогава и аз не разбрах много какво...

Точно така... Трябва да има, трябва да има...

И какво стана?

Аз не правя стъпки, които са свързани с обществено доверие, с много важни решения за цялото общество, защото, да, създаването на нов политически субект няма значение само за тези, които го създават, а за много по-широк кръг хора, преди да съм си написала домашното, преди да съм се видяла с толкова много и толкова убедени в полезността участници и симпатизанти, които да ми дадат на самата мен достатъчно основания аз да кажа на хората „вярвам ви”. Това не е партия, която ще се създава, за да каже „ето, вижте, ние сега ще направим бързо едни чудеса, ще открием изключителна рецепта”. Не, аз искам да правя европейски начин на създаване на партия и той е да овластиш хората. Това е всъщност отключващият момент. Ако има вълшебна дума, ако има вълшебно решение, то е да овластиш хората. Там, където има овластяване на народа, истинско, не фалшиво, там, където институциите работят, така както е написано на хартия, а не така както сме го изкривили после, там има и Гугъл, там има и „Майкрософт”, там има и „Нокия”, там има и добро здравеопазване, там има и Финландия, която е с най-висок образователен статус и т.н. Просто демокрацията е форма непрекъснато да се усъвършенства обществото. Поне аз на друга не вярвам и друга не знам. Имаше една прекрасна реч на Камерън, в която той казваше „държавата много получи от обществото”. Получи, като доверие, получи, като задачи и т.н. Време е обаче държавата да обърне и да даде на обществото. Една наистина убедена група от хора, нека да ги наречем политици, колкото по-широка, толкова по-добре, да подскажат начините, по които обществото може да бъде силно. Това е, което искам.

Какво отговаряте на Иван Костов, че сте поредната червена кукувица, която снася яйца в синьото гнездо? Това е неговият...

Не отговарям, съжалявам, мъчно ми е за това, че един политик от такъв ранг минава в лични нападки. Аз казах и когато някой ме пита, бяхме на среща в страната и аз не знаех, че е имало такова изказване, ваш колега, така, го каза, без изобщо да съм го мислела. Така че реакцията ми беше абсолютно спонтанна и тя е същата след размисъл. Мисля, че спонтанността е най-вярната реакция. Аз съм била гласоподавател на г-н Костов. Аз съм го гледала, заедно с осем други... премиери в Министерския съвет, когато работех като експерт, как самият той е работил. Опитвала съм се максимално да помогна, както и на другите правителства, разбира се. Но съм с особен вкус към него, защото това беше след кризата, така, харесвал ми е. И много съжалявам, че не вижда какво се случва сред тези хора, които бяха страшно... бяхме страшно много на брой и които някак си се разпиляхме. Аз не искам хората да стават, как да кажа, плячка на разочарованието си и на разочарованието си от отделния човек.

2001-а за него или за царя бяхте?

Разбира се, тогава аз вече бях участник в изборите, ако си спомняте.

Т.е. като говорите за... а, да, бяхте в листите...

Да, говоря за... точно така.

Като говорите за... 1997 г. сте била за Костов.

Да, но искам да ви кажа, че тогава всички, които участвахме в тази политическа надпревара от НДСВ, хайде да не кажа 100%, но според мен 90% от хората смяха, че най-нормалната коалиция щеше да бъде коалицията със СДС, което също беше много разочароващо, че не се случи. И не се случи според мен по някакви, така, необективни, несъщностни мотиви. Всъщност НДСВ водеше перфектна дясна политика.

Т.е. вие ще сте... продължение на СДС се виждате или продължение на НДСВ се виждате?

Г-н Вълчев, аз смятам, че трябва да престанем със самоетикетирането. В нашия устав и в декларацията, която разпространихме, е написано каква е самооценката ни за нас. Тя е казана в точка.

Каква е?

Оттук нататък... Ами там е записано, че това е дясна партия. Аз мога да отида малко по-далеч в теоритизирането и да кажа, че либерално-консервативният модел лично на мен ми е много присърце - това е Туск от новите страни, изключително успешен. Либерален по отношение на свободите, консервативен по отношение на ценностите, но оттук нататък ще ви оставя на вас да си направите вашия лексикон - вие, политолози, социолози, хората, които сте гласът на общественото мнение и да следите политика по политика, решение по решение. Моята амбиция е да направим така че това, с което дълго време и особено сега никой не се занимава - държавна администрация, здравеопазване и образование да има отговор, да има практичен отговор, възможно най-добрия и такъв, какъвто можем да си разрешим, пък вие го определяйте как ви
звучи.

Т.е. вие ще направите коалиция с ГЕРБ, ако България не може да бъде управлявана от една партия след следващите избори, ако сте дясна партия. Това ли казвате?

Значи това е силогизъм, който даже, бих казала, някакъв софизъм, който не е коректен. Защото... да, аз очаквам с интерес програмата на ГЕРБ. Прочетох предишната им програма впрочем сега, когато ние готвихме своята.

Те, понеже... и в Европейската народна партия, приели са ги в десните, значи са десни.

Чакайте, г-н Вълчев, ще ви го кажа. От тази програма вие знаете ли колко е изпълнено? Това е вашата роля - вие трябва да знаете. Когато питате, когото и да е било за коалиция, вие трябва да го питате на основата на какво. Вие не сте чели нашата програма, защото ние още не сме я представили. Вие не знаете каква част ГЕРБ е изпълнил като програма, т.е. няма как да съчетаете двете неща. Тук има едно цвете във вашето студио и то е със зелени листа, както се полага на едно цвете. Значи, ние можем да кажем цветето е със зелени листа, столът също е зелен, значи столът е цвете. Не е в това въпросът.

Ако ГЕРБ не е изпълнил много от десните си обещания, значи им остава да изпълняват още много десни обещания и ще го направят заедно с вас, като дойдете и вие десни...

Не слагайте такива умозаключения в моята уста. Уверявам ви, че аз мога да ги направя сама. Т.е. политическата ми зрялост е достатъчна, че да разбера накъде водите.

Големият въпрос към вас, г-жа Кунева...

За коалициите. Добре, ами кажете си го така. Кажете си го така.

С БСП ли ще се съберете или с ГЕРБ. И понеже ще го увъртате до изборите, съм убеден, нали, общо взето, ако искате, да приключим тази част от разговора...

Значи, ние сме... Не става въпрос изобщо за увъртане. Напротив, вие увъртате. Вие увъртате, че нямате конкретни въпроси към политиците за това какво са направили, какво им е дясното, какво им е лявото и какво им остава да направят. А аз не увъртам. Аз ви казвам абсолютно директно, че аз няма да направя коалиция по етикет. Много бих искала да видя в това или в което и да е друго българско правителство, и веднага ще му го призная, това, което направило добро, това, което е успяло. Ако успее да се пребори с обществените поръчки, ако успее да... ние сме суперкритикувани в последните два доклада икономически на тази тема, ако успее да направи с корупцията, ако успее да направи с организираната престъпност, ако мъничко поне се захване със здравеопазването, съвсем малко...

И това е БСП, вашата партия ще я подкрепи.

Не, не, не, г-н Вълчев, не се опитвайте, това е елементарно, което някак си упражнявате върху общественото съзнание. Не, не е вярно. Ние в нашата декларация, която утре ще прочетем, ще видите, че накрая казваме ние не искаме да има леви експерименти, защото смятаме, че в момента експериментирането с лява политика не е добро за страната, но вие се опитвате...

Т.е. вие вероятно ще кажете, че не искате да управлявате с БСП.

Това не е тема. Ние искаме да бъдем определени от избирателите, да влезем в парламента с възможно най-много... да, ние искаме да бъдем първата политическа сила, а това, което вие се опитвате доста, така, открито да направите, е да тласнете „България на гражданите” в позицията на балансьор. Не сме, няма да бъдем и не искаме да бъдем. Ние искаме да бъдем първа политическа сила.

Не, аз друго исках да кажа, че вие ще спечелите, както казва Даниел Вълчев, тези избори и ще ви трябва някой да балансира с вас и ви питам дали ще вземете по-малките от вас ГЕРБ или по-малките от вас БСП?

Това в момента за коалициите е факт, като аз ги наричам мръсни коалиции в парламента, т.е. уговорките на парче и с БСП, и с ДПС. ГЕРБ го прави и го прави непрекъснато. Не говоря за почти откритите им коалиционни взаимоотношения с „Атака” и с РЗС. Значи, първото изключване, което аз искам да направя, е, че подобни нечестиви коалиции няма да бъдат в арсенала на „България на гражданите”. Второ, не, ние не се стремим към коалиции и не се стремим към ролята на балансьор. Трето, аз искам да видя как партиите се държат. Ако партиите направят истинско усилие, която и да е от тях да направи добро поведение, не просто на хартия, по време на изборите да не лъжат, да не купуват гласове, то това вече ще бъде, как да кажа, стъпка в правилната посока. Ако вие искате да кажа кои са най-близки до нас в идеологически смисъл, разбира се, че това е дясното, само че етикетът на мен, на нас не ни върши работа.

Кого слагате вдясно, кого наричате вдясно?

Ами вие знаете, ако искате, го назовете вие. Преди малко го направихте.

А, в смисъл... Не, понеже вие от девет дерета вода донесохте да кажете, че ГЕРБ не са много десни като действи...

Не, вие донесохте от девет дерета вода, ако трябва...

Или са?


... да спорим с вас като юрист с юрист, за да се опитаме целият разговор, който вече върви към приключване, да мине само по въпроса за коалицията, без да ме попитате въобще за програма, за виждания и без да ги сравните с тези на ГЕРБ, така че...

Напротив, вие доста...

...вижте, всеки трябва да си свърши работата - вие да си свършите работата, като сравнявате партиите, а ние да си свършим работата, като ви дадем най-добрите аргументи. В момента, в който аз ви кажа „не, не, в никакъв случай с БСП”, което е абсолютно нормално и идеологически, вие веднага ще кажете „о, ама значи край, вие сте с ГЕРБ”. Не върши работа това на никого, г-н Вълчев. По същия начин, по който не вършеше работа на никого... Когато бяха президентските избори, и от двете страни ме дърпаха, за да мога аз да кажа „гласувайте за г-н Калфин, за да не бъде всичката власт в ГЕРБ”, защото тя наистина сега цялата и безотказно и докрай е в ГЕРБ, или от другата страна ни казваха „ама не, недейте да правите тази грешка да подкрепяте Калфин затова, защото по този начин Първанов ще има още един мандат”. Аз не търгувам с гласовете на хората нито в пряк, нито в преносен смисъл. Нека партиите много да се постараят да се държат прилично.

Какво ще прави в коалиция с БСП и ДПС Зеленогорски? Пита Мартин Димитров и всъщност списъкът на хора, които никой не би си помислил, че е възможно да правят каквото и да е общо с левите - Прошко Прошков...

А защо в момента... Да, точно така, точно така. И те самите казаха, че те са гаранция, че няма как да отиде „България на гражданите” в тази посока, само че аз имам друг въпрос - какво прави в момента Синята коалиция, когато г-н Зеленогорски беше предаден буквално от ГЕРБ, от начина, по който изборите се проведоха, те са им партньори, те са също от дясното.

Имате предвид изборите за кмет на Плевен.

Точно така. И го налъгаха отгоре до долу. От горе до долу. Това бяха едни от най-нечестните избори в Плевен. Казах го тогава. Аз подкрепих г-н Зеленогорски тогава открито в свое изказване, в заключителните ми думи и на приключване на президентската кампания. Къде бяха, къде бяха, защо тогава те са в коалиция с ГЕРБ, защо ги подкрепят?

Впрочем Мартин Димитров казва още нещо за тези, които идват при вас, нарича ги кебапчийски котараци. Днес „Труд” излиза с коментар в движение „Граждани за властта”...

Без коментар.

Защо без коментар? Притеснява ви, че има такива хора?

Не, напротив, никак не ме притеснява. Аз познавам и от преди г-н Зеленогорски, още докато бях и министър, и комисар. Винаги ми е харесвал спокойният му тон, умереността му, Прошко Прошков също. Т.е. аз познавах, макар и отдалеч тези хора, изключително ги ценя. Аз смятам, че от тях младите, които са в сдружението, хората с по-малко политически опит, могат много да научат. И смятам, че те имат куража, както... Найден Зеленогорски даде едно прекрасно интервю, в което по неговия спокоен маниер той обясни, че ако иска да се занимава с политика, това е неговият проект. Абсолютно открито, без всякакви уговорки. Аз много искам всъщност като поведение сдружение „България на гражданите” да прилича на Найден Зеленогорски.

Сега да тестваме това, което всъщност вие искате. Къде сте в политическото пространство? С Германия или с Италия да бъде България в дебатите в Европейския съюз?

Грешно. Грешен въпрос. Какъв е интересът на България? Това е въпросът и този въпрос не се обсъжда.

Та какъв е интересът, благодаря, вие сте много опитен журналист и ми помагате във въпросите, та какъв е интересът на България? Да бъде с...

Не, аз се боря за тезата си.

...Германия или с Италия да бъде в Европейския съюз?

Това не може да бъде отправна точка за оформянето на дефиницията за нашия национален интерес. Първо - от какво се нуждае България. Хайде да се опитаме двамата да провокираме слушателите ни да отговорят. България нуждае ли се от финансова стабилност на банките си или ние можем да изчакаме еврозоната да вземе решение и тогава да видим кое за нас е най-добре. Значи, нашите банки са стабилни. Тази капиталова адекватност, за която се говори и която доста объркано спомена премиерът, нашата капиталова адекватност е по-висока. Значи, ЕС се бори за 8% да бъде навсякъде капиталовата адекватност, а пък... т.е. това е възглавницата, това са мерките, които правят една банка сигурна, да има доверие в нея, а ние имаме 12 по закон, а пък на практика 17%. Какво означава това? Значи ли, че ние сме по-добри от европейците? Това означава, че всъщност колкото по-висока е капиталовата адекватност, толкова по-малко печелят банките. Вижте нашия подход. Ние даваме много малко да печелят банките по правила, по закон, и оставяме те да измислят някакви други начини и затова има такъв голям проблем с таксите например и толкова много недоволни потребители, защото у нас банките печелят по-малко, отколкото печелят по нормалния начин. А Европа казва 8%. Това добре ли е за България? Аз смятам, че ако стане 8%, вероятно това ще даде малко повече възможности на българските банки, но кой ще ги търси? Нашите банки известни ли са, ще идват ли хора от други страни, предприятия, каквито и да е било кредитополучатели в България. Това е въпрос, на който нямаме отговор. Второ - нашите банки, значи този банков съюз, за който се говори, нашите банки ще трябва да дадат пари в този банков съюз. Да, той ще бъде подкрепен и през правителства, и през стабилизационния механизъм, но първите, които влагат, са банките. Нашите банки готови ли са да го направят това. Някой пита ли ги? Аз нямам отговор на този въпрос и това, което за мен е най-важно, това е колко бързо ще действа Европа. Вижте, аз разбирам господин Борисов. Той не може да даде в момента добър отговор къде е интересът на България. Не сме се подготвили добре, казвам в множествено число, защото наистина го усещам като национален въпрос, но това, което можем да направим, е поне да вземем отношение по въпроса кога и как, защото това, пътната карта, която се предвижда, за да може тези неща да се случат, е нещо, което в България не обсъждаме. И вие ще ме разберете тук, на чисто формално основание. Преди три месеца, през март, ние казахме, че сме против уеднаквяването на таксата на транзакциите. Спомняте ли си? Взе се решение на Министерския съвет през март. Сега, без да има решение на Министерския съвет, премиерът е подкрепил, в Брюксел това решение.

Та къде е интересът на България да се следва немската позиция, която е срещу банков съюз, срещу еврооблигации...

Не, не срещу...

срещу това да се правят фондове, които да подкрепят банки в отделните държави, или, напротив, италианската, испанската, френската позиция, които са точно за обратното.

Не са точно за обратното, аз имам тук изказването и на Оланд, имам и на германския канцлер. Значи, германската канцлерка каза, че няма да се съгласи да се изплащат държавните дългове, ако тези страни не минат в по-голям политически съюз, по-близък политически съюз, а Оланд казва, че не може да приеме загубата на държавен суверенитет, защото става въпрос за това, без по-голяма солидарност. Нашето мнение е, че Европа върви към тип федерация, защото и с банковия съюз, и с тези механизми, които се предлагат, това е факт и ние трябва да го обсъдим.

Т.е. вие сте за Европа-федерация.

Аз смятам, че Европа върви към федерация, а в коя област доколко дълбоко можем да стигнем ние се нуждаем от национален дебат. Искам само да ви кажа основната разлика с липсата на правителствена позиция и това, което ние смятаме. Тъй като най-тежкият въпрос на България не са банките в момента, най-тежкият въпрос на България е липсата на растеж. Ние нямаме думичка по този въпрос. Това всъщност е контрадокладът на Делор по въпроса за... най-напред финансовата, а след това икономическата криза.

За растеж говорят французите, значи сме по-близо на...

А, не, не само французите. Не само французите, цяла Европа говори за растеж, включително и канцлерката. Не може така механично да се разделят нещата. Ако няма растеж, и при най-голямото желание просто няма как да си плащаш вноските, а на България това й е проблем. В последния излязъл доклад за безработица и за социалната характеристика на обществото ние имаме най-висок процент на сива икономика и най-бързо растящата безработица. Това е дневният ред на България, това е. И ако тук могат да се съберат всички политически сили, за да намерят кои са най-вероятните посоки на растеж, ние няма да можем да усвояваме парите още повече, защото следващата стъпка, следващите проекти ще бъдат свързани с конкурентоспособност, с наука, с образование. Къде сме ние?

Испания или Италия ще стане шампион?

Нищо не разбирам от футбол.

За кого сте? Е така, като чуете Испания и Италия, за кого сте?

Ами не знам, който е по-добър, предполагам.

Кой е по-добър според вас?

Не съм гледала нито един мач.

Нито един мач?

Не, нито един мач.

Сега загубихте куп избиратели.

Е, но за сметка на това съм искрена. Чувам за мачовете обаче. Да, голяма грешка, разбирам, голяма грешка, нека да оставим мачовете на мъжете обаче.

Меглена Кунева, лидер от утре на „България на гражданите”. Ще има ли конкуренция за поста, някой друг ще се кандидатира ли?

Ами, откровено казано...

Не очаквате.

...по-скоро не, по-скоро не. Аз приемам своите задължения и отговорности и се надявам, че на следващия конгрес ще има много хора, които вие самите ще извадите на показ и ще кажете „ето, това е новото поколение, създадено през следващите години” и това е поколение, на което ние ще разчитаме. „България на гражданите” е дългосрочен проект, амбициозен и дългосрочен.