Брюксел не искал да се държи като учител с България за европарите
Брюксел не искал да се държи като учител с България за европарите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Брюксел не искал да се държи като учител с България за европарите
42080
Брюксел не искал да се държи като учител с България за европарите
  • Брюксел не искал да се държи като учител с България за европарите

Валтер Груп е шеф на брюкселското бюро на Асоциацията на данъкоплатците в Европа. Именно от тази организация преди няколко дни излезе един доклад, в който се призовава да не се дават европари на съмнителни фирми за строежа на магистрали в България. На фона на факта, че именно магистралите са приеритет на приоритетите на това управление у нас, малко странно прозвучаха констатациите на асоциацията, че пари на европейските данъкоплатци се прахосват и потъват в касите на компании със съмнителна репутация. В доклада се споменават в частност „Марица" и „Тракия", а като източник на съмненията са посочени дори и данни от... Уикипедия. За съмненията на европейските данъкоплатци къде изтичат парите им, за проучването на асоциацията, както и за това дали да чакаме Брюксел да ни спре пари за инфраструктура ето отговорите на Валтер Груп пред Дарик:

Какви източници ползвахте за написването на доклада?

Имаме много източници - например Европейската сметна палата всяка година проверява какво правят страните членки с отпуснатите пари. В случая с България обаче имаше големи съмнения, защото несъответствията в цените са толкова големи, че беше абсолютно необходимо да се направят допълнителни проверки. Бяха изпратени експерти, чиито изводи описваме в краткото ни комюнике. Друг наш източник е Ингеборг Гресле, която е член на бюджетната комисия в Европарламента. Тя подробно се занимава с този случай и е събрала голямо количество информация, така че твърденията е лесно да бъдат доказани. Но не си мислете, че тук, в Германия, мразим България - стараем се да бъдем колкото се може по-обективни, и дори в Германия сме намерили нередности, с които ще се заемем, за да бъдем прозрачни. В крайна сметка нашата работа е в интерес и на българския данъкоплатец.

България е в Евросъюза от 2007-а. Как така цели четири години ви отне, за да осъзнаете, че се случва нещо нередно?

В България вие май знаете точно какво става дори преди на нас да ни стане ясно и вашите вестници са пълни с такива твърдения. Но при нас има специална процедура, когато се разпределят пари. Има си директиви и само когато има несъответствия, можем да направим нещо. Когато приключва един проект, изпълнителят трябва да оправдае харчовете с фактури за извършените строителни работи.

Ще предадете ли събраната от вас информация на Еврокомисията?

В Португалия преди четвърт век имаше същия проблем и никой не реагира, но сега наше задължение е това да се случи. Все пак вършим сериозна работа. Тогава португалците не можаха да оправдаят похарчването на около 20 милиарда евро. Но не мисля, че парите за България ще бъдат спрени - имам чувството, че вие можете да докажете как сте платили за всичко. Но знаем за три случая, в които имаме сведения, че нещо не е на ред.

Кои са тези три случая?

Ако построите километър магистрала, по принцип се знае колко ще струва, и ако цената е съвсем различна, тогава има някакъв проблем. Дори с минимални заплати за работниците не е нормално похарчените пари да са три пъти по-малко от обичайното. Знаем какви са пазарните цени и нередностите могат да се докажат. Във Великобритания и Германия има много организации, чиято единствена цел е да търсят истината, за да не бъдат прахосвани пари на вятъра.

Как се е случило така, че европейските одиторски фирми, които са идвали в България, за да проверяват конкретни проекти, са си залагали репутация без да сигнализират за евентуални проблеми?

Те не искат да ви третират като деца - първо, искат да ви имат доверие. Но когато има въпроси и съмнения, трябва да направят нещо, иначе други организации ще настояват за проверки на сметките. Това е целта ни - да научим за такива нередности в интересите на данъкоплатците. Все пак българите не са най-богатият народ, затова имат голям интерес да подкрепят тази наша цел, за да има повече контрол и прозрачност в тези проекти. Защото повече от половината бюджет за такива дейности идва от местния данъкоплатец.

Можете ли да назовете някои от одиторските компании, които са проверявали проектите в България, които се изпълняват с европари?

Не мога да ги кажа наизуст, редно би било да проверя...

През 2009-а връчихте на премиера Борисов наградата „Бронзов бик" за успешна борба с корупцията. Какво се промени в мнението ви оттогава до днес?

Не сме си променяли мнението - проектите и нередностите са започнали преди да бъде избрано неговото правителство. Възлагането на обществени поръчки отнема години преди да се подпише договор! Ние не смятаме, че има противоречие. Борисов е знаел за нередностите, когато е заел поста си.

Не е ли малко несериозно да цитирате Уикипедия в доклада си?

Много е по-трудно да си имаме работа с държава, отколкото с фирма. Сигурен съм, че и вие ще потвърдите, че България е специален случай - има подобрения в системата ви, но ще отнеме време. Но има слухове от чужди инвеститори, които са се оплаквали.

Знаете ли за конкретни организации или хора в България, които са свързани с организираната престъпност, както споменавате в доклада, или поне със сивата икономика?

Има поне 20 случая - не мога да Ви ги кажа наизуст...

Колко време отне проверката ви?

Отне месеци... Писахме писма до правителството ви - но като не получаваме отговори, се бавим. С България беше така, и дори като получаваме отговори, те не са пълни, затова работата ни продължава.

Страхувате ли се, че всичките тези обвинения към България ще поставят в опасност икономическата стабилност на страната, което Евросъюзът не желае?

Трябва да се уреди системата... В България си я познавате по-добре от мен, но в сравнение с Германия, където тя е изцяло децентрализирана, при вас не е чак толкова прозрачно... Вашият е сред специалните случаи, при които сме съвсем сигурни и имаме доказателства, че пари са хвърлени на вятъра. Трябва да разберем откъде идват несъответствията. Но едно нещо е сигурно - никой не се съмнява, че в много скоро време България ще стане добре функционираща държава с добра администрация.

Ако наистина има несъответствия, защо Брюксел не наблюдава по-стриктно България?

Големият проблем е, че в Брюксел не искаме да ви казваме какво да правите - имаме опит с това: страната-членка започва да се оплаква, че „не сме ви дете" и че „по-добре от вас си знаем какво е най-доброто за нас"... Затова Евросъюзът се опитва да избегне да изглежда като учител.

Но нали именно Евросъюзът дава парите?

Гледаме все пак да сме сравнително пасивни, докато не възникнат съмнения. Тогава реагираме и тогава, можете да сте сигурни, че ще има последици.