Борислав Цеков: Кунева няма какъвто и да е проблем да се кандидатира за президент
Борислав Цеков: Кунева няма какъвто и да е проблем да се кандидатира за президент / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Меглена Кунева няма нито юридически, нито какъвто и да било друг проблем от гледна точка на нейните качества, с които да се кандидатира за президент, каза в предаването „Седмицата" на Дарик политическият мениджър на кампанията й Борислав Цеков. Борислав Цеков заяви, че Меглена Кунава няма друга адресна регистрация освен тази в София. „За нея няма проблем, но въпросът е, че такива действия обикновено се връщат като бумеранг към онези, които се опитват да си търсят служебни победи", коментира политическият мениджър на кампанията й. Номинирането на Стефан Данаилов за вицепрезидент не означава, че Меглена Кунева ще остане трета на изборите за държавен глава през есента, убеден е той. Ето какво още каза Цеков пред Дарик:

Какво ще рече, как е изграден вашият щаб, понеже при вас малко се затруднихме кого каним, кой е началникът?

Не, то няма, точно това е в една гражданска кампания, че няма такава пирамидална структура, с един бос, политически, отгоре. Напротив, това е между другото интересното и уникалното, че гражданската кампания на Меглена Кунева е структурирана тъкмо поради липсата на партия, с политбюро и т.н., по един уникален за България начин - има един стратегически комитет, който се занимава с политическите идеи, политическите послания, ходове, тези, разбира се, последна дума за всичко има самият кандидат. Но това е политическата работилница и има и един организационен комитет, който прави цялата тежка организационна работа по мероприятия, ходения, срещи, координация на всички тези звена. Така че щабът в подкрепа на Меглена Кунева е структуриран така и сме много добър екип, просто работи се с настроение. Има много млади хора, което е важното. Обикновено партиите, не го казвам с лошо, но винаги има, така, едни стари кадри, които от години правят избори. Тук има един млад екип и поне мен това много ме вдъхновява, а мисля че и самата Меглена.

След издигане на кандидатурата на Стефан Данаилов за вицепрезидент на Ивайло Калфин първите коментари са, че това означава Меглена Кунева да остане трета?

О, не, в никакъв случай не означава това. Най-малкото социологическите сондажи ще излязат скоро и ще потвърдят засега водещата позиция на Меглена Кунева пред Ивайло Калфин, защото, вижте, Стефан Данаилов е много симпатичен човек, актьор, който
винаги когато излезе на сцена получава аплодисменти, но тук сцената, на която излиза, е сцената на БСП, на неговата си партия. Все пак мисля, че има достатъчно хора в България - и десни, и либерали, центристи, въобще хората, които са вън от БСП, са много повече и. . .

Казаха, че много от левицата щели да гласуват за Кунева и че сега с този ход БСП прибира при Стефан Данаилов избиратели.

Мисля, че тези хора, които имат по-леви убеждения, а и имат склонност да подкрепят Меглена Кунева като граждански кандидат, не биха се разколебали от иначе интересната кандидатура за вицепрезидент, която застава до Калфин, защото в крайна сметка те тъкмо затова търсят граждански кандидат, защото искат да видят човек с ясна визия, с ясни приоритети, който не е толкова зависим от партии, от централи и т.н., и който може да придаде нова роля на президента. Но тук има нещо друго, и което е силата на гражданския кандидат Меглена Кунева, и мисля, че това е големият залог тя не просто да стигне до балотаж. Естествено, нашата крайна цел е победата, но ние и за балотажа казваме, че искаме да сме първи на балотажа. Меглена Кунева да бъде първа на самия балотаж, това е нашата цел, за която работим, и като казвам нова роля на президента, с ясна визия, с ясни приоритети, чувам отвреме навреме като че ли тук и в това студио преди малко прозвуча, че и кандидатите нямали визия, нямали. . . Меглена Кунева е единственият кандидат до момента, който още от 23 юни е оповестил една много разгърната и подробна президентска платформа, която правомощие по правомощие на президента очертава ясна визия, приоритети и как точно президентът може да участва, да допринася за изпълнението на тези приоритети. И
ключът във всичко това е именно и независимостта на президента от партийни централи. От едната страна имаме, да речем, БСП. Вие казвате, да, симпатичен е Стефан Данаилов, аз го потвърждавам. Това дава някаква мобилизация вътре в БСП. Така е, но мисля, че избирателите виждат ясно, че като говорим за БСП, няма нужда страната от трети мандат на БСП в президентството. Каква промяна ще донесе това? И заедно с това няма нужда от президент-опозиционер, президент, който ще бъде в една тотална конфронтация с правителството, това, което е сега, или което и следващо, с една-единствена цел - да върне своята партия на власт. Президентът да бъде предмостие...

Тоест къде виждате вие потенциала за гласове над резултата на. . . може да кажем, че резултатът на евроизборите през 2009 г. беше личен резултат на Меглена Кунева. . .

... не бива да се правят. . .

. . . доколкото после сравненията с резултата на НДСВ показват. . .

Да, разбира се, че огромен е приносът на Меглена Кунева.

Тогава тя взима 205 хиляди гласа, над 205 хиляди гласа, които са 8 процента от гласовете. Сега обаче не стига. . .

Точно така, това са различни видове избори и тъкмо тогава Меглена Кунева се яви като водач на една листа, макар и със силното си мажоритарно присъствие, но все пак това е съвсем друг политически момент, съвсем друга роля. И като казвам, че не е нужен президент-опозиционер, заедно с това не е нужен и президент на повикване в Банкя, министър на президентство не ни е нужен. Има нужда от президент, който да може да казва да на добрите политики, на което и да е правителство, да ги подкрепя, да им дава рамо, и заедно с това президент, който категорично се противопоставя на всяка злоупотреба с власт. Как си представяте един партиен кандидат, примерно кандидатът, с цялото ми уважение, разбира се, на управляващите в момента, той как би върнал един лош закон на Бойко Борисов, или как би отказал едно назначение в съдебната власт на някой пореден, така, роднина или приятелския кръг на Цветан Цветанов. Това именно е силата на гражданския кандидат Меглена Кунева, която наистина не е посочена от партиен лидер, никой не й е диктувал кой да си определя за вицепрезидент, кампанията й е построена изцяло на граждански принцип, че тя може да казва да на добрите политики, да бъде партньор на правителството, което и да е то, и заедно с това да се противопоставя категорично и да възпира всяка злоупотреба с власт. И точно това позициониране е смисълът въобще на държавния глава, на конституционния статус на президента.

ГРАО щял да проверява кой кандидат е живял последните 5 години в България. Някои виждат в това удар срещу Кунева, която вярно ли е била адресно регистрирана в Брюксел?

Не. Не, то какво ли не се изписа, спекулации всякакви. Меглена Кунева няма нито юридически, нито какъвто и да е друг проблем от гледище на нейните качества, с които да се кандидатира за президент.

Вярно е, че има конституционно решение от 2000 г., което казва. . .

И тя напълно отговаря. . .

. . .че ако си бил изпратен, дали за кратко или за дълго, от българската държава в рамките на тези 5 години да изпълняваш някакво представителство на България, както в случая тя в Европейската комисия, това ти се зачита, че си живял тук, обаче
с думата живеене почват едни игри сега: къде ти е адресната регистрация. . .

Не, не, напротив. Напротив, още повече, че Меглена Кунева няма никаква друга адресна регистрация, освен тази, на която живее от десетилетия сигурно тук, в София. По-скоро, вероятно... и аз имам такава информация от средите на Централната избирателна комисия, че действително членовете на комисията от квотите на ГЕРБ и "Атака" са спрягали името на Кунева, когато са се мотивирали помежду си да постановят това решение, но мисля, че първо подобни действия, когато някой се опитва с машинации или пък някакви не дотам законови средства, защото между другото такъв, това, което е написано като изисквания в решението на ЦИК, е реално дописване на закона. Няма значение, но подобни опити, с нечестни средства. . .

Те... от ЦИК били питали, ако вярно съм разбрал, кой колко е влизал и излизал от България. То това ГРАО не може да го каже май, а Гранична полиция трябва. . .

Ами, това ГРАО не може да го каже, но за разлика от другите кандидати, понеже Меглена Кунева все пак в момента от две години има статут и на съветник в Европейската комисия, тя може документално да докаже точно колко дни е била командирована от Европейската комисия и това може официално да се покаже. Така че тук за нея няма проблем. Въпросът е, че такива действия обикновено се връщат като бумеранг към онези, които се опитват така да си търсят служебни победи. Помним още навремето, опитаха се и спряха Симеон Сакскобургготски за президент, Иван Костов го спря тогава, той ги отвя на парламентарните избори. Мисля, че в историята има достатъчно примери, че не е добре да се работи нечестно и заедно с това като казвам нечестно, да не се окаже, че сега ще извадят очите на своя кандидат, защото се появиха вече въпроси как така самият Росен Плевнелиев се хвали, че 2007-2008 г. е работил през цялото време в Германия, пък всъщност се кандидатира за президент. Може да се окаже, че той не отговаря на тези изисквания. Пожелавам му. . .

Цветан Цветанов каза, че. . .

Пожелавам му да няма подобни неща, защото мисля, че е важно да има реален избор и смятам, че трите водещи кандидатури в момента, между които е реалната политическа битка за тези президентски избори, и това са Меглена Кунева, Плевнелиев и
Ивайло Калфин, са кандидатури, които дават реален избор на българските граждани.

Кунева ще бъде атакувана за преговорите с Европейския съюз. Наскоро Яне Янев, той ще гостува по-късно, поиска всеки кандидат да обяви какви ангажименти са поемали пред различни фактори в Европейския съюз през годините, включително за ограничаване суверенитета на България, в това число и загуба на средства от еврофондовете. Това са в градината на Кунева критики. Ще припомня атомната централа.

Ами, за тези, които наистина искат да си напомнят атомната централа, да си припомнят 1993 г., да извадят разпечатките с гласуванията и да видят депутатите, главно от БСП, но има и от СДС, и т.н., които са гласували онзи заем от Световната банка, с
който се дава началото и се поема ангажимент за извеждане на тези реактори, да си спомним меморандума на Иван Костов и Надежда Михайлова, който пое еднозначен ангажимент да бъдат изведени от експлоатация, и няма смисъл да се занимаваме вече с тези спекулации. Нали, фактите са такива, който иска да ги оценява трезво, да види. Важното, че Меглена Кунева постигна като главен преговарящ, като министър по европейските въпроси и т.н., тя беше в основата, беше пълководецът, така да се каже, образно казано, на една от най-големите български победи на 20-ия век. Ние станахме член на Европейския съюз. Усилията на много хора, на поне две правителства, и на Сакскобургготски, преди това на Костов. . .

В 21-ия станахме член.

Говоря за самата победа, беше извоювана с усилия още от 1997 г., 2001 г., правителството на Симеон Сакскобургготски, и вече с подписването на договора 2005 г.

Друг проблем ще ви бъде финансирането. Другите партии, другите кандидати имат партии зад себе си, които имат държавни субсидии.

Милиони държавни субсидии. Така е.

Таванът на финансиране е 2 милиона лева. Да предположим, че е вярно сметнат, че това са нужните пари, за да можеш да направиш силна кампания. Сега чета, че вие сте събрали за месец, от 17 август, 48 462 лева дарения. Това срещу двата милиона на
другите...

Това е голямата разлика между гражданските кандидати, между гражданските кампании и тези на партиите. Разбира се, във финансирането партиите си ползват наистина многомилионни държавни субсидии от бюджета, това е тяхно право, докато гражданският кандидат Меглена Кунева разчита единствено на подкрепа от свои поддръжници. Тази подкрепа е както с малки дарения, вие споменахте сумата досега, така и с много личен труд и усилия. В крайна сметка може да няма кой знае какви клипове или присъствие, платено, в рамките на кампанията в медиите Меглена Кунева, но пък мисля, че е много по-важно, и то не като компенсация на този финансов дефицит, който би дал невъзможност да се участва активно в медиите в кампанията, а като реално разбиране как се прави кампания. И тези непрекъснати обиколки, които Меглена Кунева и Любомир Христов като кандидати правят, вече две на брой, национални, откакто е обявена кандидатурата на 6 юни, тази, последната, втората обиколка, с която се събраха подписите, обхвана 88 населени места. 11 хиляди 600 и кусур километра бяха изминати и всъщност този пряк контакт с хората, защото ние сме си поставили за цел в рамките на тези месеци, от 6 юни до изборния ден, Меглена Кунева да стисне ръцете на два милиона българи. Това е по-важно, отколкото сто клипа по телевизията.

Какъв ще е слоганът на кампанията?

Вече има готовност, но искам все пак да оставим Меглена Кунева като кандидат сама да го обяви, защото така ще бъде по-интересно.

Кое е най-голямото качество на основните ви опоненти?

Положително качество?

Положително.

Аз го казах и преди малко. Смятам, че тримата - Меглена Кунева и нейните основни опоненти Плевнелиев и Ивайло Калфин, са, така, смислени кандидати, които дават реален избор. И двамата опоненти - Плевнелиев и Калфин - имат, така, своята определена политическа подкрепа. Онова, което нямат, е свободата да изграждат ясна визия за страната, без да зависят от обаждане по телефона.

А вие какво нямате, вашият кандидат, вашата кампания.

Няма милионите държавни субсидии, няма една много стройна, военизирана почти, партийна структура, която да прави изборите. То е нормално за гражданска кампания, да разчита на по-мощната. . .

А вие лично на какво залагате в тази кампания? Вие какво ще загубите?

Залагам идеите си, залагам волята за промяна. Когато човек работи за такъв тип промяна, за такъв тип кандидат като Меглена Кунева, мисля, че няма какво да се губи, винаги ще спечели.

А гледате ли отвъд Кунева, щабът й, отвъд президентските избори, към нещо след, ако станете втори или трети? Ако стане президент, ясно, но има ли идея този проект да стане партия например. . .

Разбира се, че ние гледаме като. . . и по отношение на. . . Не, такъв втори план на събитията няма, но искам нещо любопитно да спомена, което също е, така, уникално във визията на Меглена Кунева за начина, по който ще работи президентът. Вие знаете, че инициативните комитети винаги са се създавали досега като нещо, което съществува до изборите, и след това изчезва. Реалното доказателство, че Меглена Кунева е граждански кандидат, може да търсим и в това, че тя определи, че този инициативен комитет, вече над 800 души, ще се разширява след изборите. Когато тя стане президент, няма да бъде забравен и разпуснат, а той ще бъде една форма на граждански контрол, пред която президентът ще се отчита. Не само пред този инициативен комитет, пред организации и т.н., но тя ще го събира редовно. Първото събиране, между другото, ще бъде сега, вече в условията на активна кампания, на 25 септември, когато ще се представи една пътна карта за изпълнението на правомощията на президента, петте първи най-важни задачи, които президентът Меглена Кунева ще изпълни, и това ще бъде наистина пътят на инициативния комитет. Така че, граждански контрол, активен президент, а партиите си имат своята роля, своето място.