Богомил Манчев: Проектът, правейки се на територията на България, ще подкрепи пряко бюджета
Богомил Манчев: Проектът, правейки се на територията на България, ще подкрепи пряко бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството възроди проекта "Белене" само няколко месеца след като се отказа от него. Изненадващо енергийният министър Делян Добрев представи пред депутатите от икономическата комисия потенциален инвеститор за проекта - американската "Глобъл пауър консорциум". След около два часа спор с опозицията дали Добрев е трябвало да води инвеститорите в парламента стана ясно, че министърът иска да бъде отменено решението на Народното събрание, с което страната ни се отказа от "Белене". След това председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че утре ще внесе предложение да се даде мандат на правителството да води преговори за ядрения проект.

Сега търсим отговори за намеренията на американския инвеститор "Глобъл пауър консорциум" за проекта АЕЦ "Белене". Коя е тази компания и защо се появи чак след като управляващите официално казаха "не" на втората атомна електроцентрала у нас. Събеседник по темата ще бъде консултантът по проекта Богомил Манчев.

На какъв етап всъщност са преговорите с този американски консорциум и как може да обясним изненадващия интерес, след като правителството се отказа от проекта?

Те са заявили и трябва да се получат... (не се разбира - бел. ред.)... на редица решения на правителството, първо, на парламента и след това на правителството, за да започнат преговори. Интересът е повече от ясен. Това е проект, който аз съм го казвал многократно в пространството - проект, който има своята икономическа целесъобразност в... Защо не е направен е въпрос към други хора, не към мен.

Кои фирми всъщност влизат в този консорциум и може ли да очакваме други фирми да се присъединят към тях?

Не, не, на този въпрос без дискусия.

Все пак вече стана ясно кой е човекът, който се представи в парламента, стана ясно коя е фирмата, която той представлява.

Фирмата е ясна коя е, то не е тайна. Но хората и компаниите, които с водени разговори, могат да се е появят вече, когато има някакъв документ, че има документ, подписан между Националната електрическа компания и този консорциум, и тогава могат да се упоменават другите фирми. А да се упоменават другите фирми, когато няма такъв подписан документ, това означава по някакъв начин да накърним тяхната репутация...  тези фирми са достатъчно големи и са публични и са на борсата, тогава може да им навредим. Не може да се говори, ей, така просто ангро.

Не се ли получава обаче едно известно противоречие. От една страна, инвеститорът идва и заявява интерес от най-голямата трибуна в държавата, в парламента, а в същото време ние не знаем кой стои зад този консорциум.

Той е заявил интерес. Аз например това, което видях днес в парламента, много се изненадах от голямото знание или незнание на тия, които бяха в залата, ама това е друга тема. Когато той заяви интерес, ние ако му кажем, че можем да започнем преговори, подписват се съответно документи, които казват има или няма конфиденциалност, поставят се съответните изисквания от страна на нашата държава към него като ангажименти, за да се увери истинността на този консорциум, а той е заявил, че е готов да направи такива гаранции. Те са различни гаранции, включително и парични, и преговорите трябва да... Като направи дю дилижънсът на този проект, и се появят неговите активи, тогава той ще бъде закупен и платен. Те са казали, че този проект като проект, тях ги устройва, мястото на неговата реализация ги устройва, икономическата целесъобразност ги устройва, параметрите не са тайни, те са цитирани  многократно и като техника, и като финанси в света, ние ги дискутираме вече с години и да не правим нищо... И той каза: аз съм готов да поема риска изцяло... Днес чухте много ясно, че те са готови да направят 100 процента частен проект, без ангажимент на държавата, без изкупуване на енергия от нашата държава, т.е. да участват на свободен пазар и да си поемат целият риск... днес даже ме изненадаха част от депутатите, че не знаят, че Законът за ядрена енергетика в България не прави разлика между частен и държавен инвеститор. Законът за неговата ядрена отговорност е една и съща. Така че по Виенската конвенция те си поемат ангажимента като компания и това е, което се случва по проекта. Но за да се случи, да има възможност да вървим напред и да започнат разговори, включително и с руската страна, включително тези депутати, които бяха в парламента, питаха какво общо има "Атомстройекспорт". Има общо, разбира се. За да се купи технологията от "Атомстройекспорт", той трябва да е съгласен, че може да я купи трета страна. Не е лошо да четат документи, когато искат да се изказват.

Правителството направи правилно предложение, представи ги, те трябваше да вземат само процедурен въпрос "да, ние ще вземем решение и ще ги допуснем до разговори, като поставим такива и такива, и такива условия". Ние в момента дискутираме за... оная приказка на народа "Нероден Петко" - ще падне по пътя и ще убие детето. То още не се е родило това дете. Като се роди, тогава може да дискутираме.

А консорциумът има ли реалната готовност да отговори на искането на министър Симеон Дянков да сложи сериозен залог като сума по сметките на НЕК?

Абсолютно да, още утре, абсолютно да. Ще бъде направено от една от най-реномираните световни банки.

А каква ще бъде сумата?

Това не мога да ви го кажа.

Но вие вече я знаете, т.е. има определени пари, които ще бъдат...

Предполагам само, защото горе-долу съм наясно какви са активите и пасивите... За този проект "Белене"... едва ли има някой по-наясно от мен по този проект.

Поне като процент?

Не, не, това е абсурдно, което говорим с вас. Държавата може да поиска всякакви изисквания, но тя също трябва да поеме своите си отговорности. Нали, ако карате някого да сложи огромна сума пари като депозит ти от другата страна трябва да кажеш, че ако се откажеш ти, ще му платиш разходите по тази гаранция, те хич не са малко. Нали така?

А готов ли е консорциумът да преговаря, при условие че делът на държавата се запази в някаква степен? Една от основните критики, които се появи, че не бива толкова голям обект...

Е, няма критика, отново пак не сте слушали внимателно. Те питаха консорциума... той им отговори. Това е въпрос на желание на държавата. Ако държавата поиска да остане, ОК остава. Консорциумът казва аз съм се появил и искам да направя този проект и искам да бъда мажоритарен собственик, тъй като преди няколко там шест или не знам си колко месеца държавата спря проекта поради финансови невъзможности или по каквито и да било причини... си е решение на правителството. В момента той иска да го купи този проект и отново отваря вратите на държавата и тя да участва в този проект. Но при условието и колкото ще се получи бюджетът на проекта - дали е 8, дали е 9 милиарда, дали е 7.5, толкова ще струва единият процент. Дали са там на 100 процента еди-колко си милиарда и се получава колко струва 1 процент. Държавата казва: Аз мога да си купя 2 процента, мога да си купя 30 процента, мога да си купя 40 процента и трябва си депозира парите. Това е.

А как смятате, че ще бъдат мотивирани народните представители да променят едно вече взето решение?

Аз не се занимавам с политика. Вие смятате, че това е против интересите на държавата ли? Това пък става малко смешно. Или то става като кучето и сламата- абе, ако не е еди-какво си, няма да направим, няма да дам сламата, защото не мога да я изям, а няма и да я дам. То горе долу така се случва.

Ще спечелят ли българските граждани от строителството на частна втора атомна електроцентрала у нас?

Сто процента. Българските граждани, ние сме го казвали многократно, че в пиковия си момент на работа, а те са няколко години, там ще работят, на самата площадка около 11 000 работници, най-различни - строители, монтажници...  всякакви хора. А в икономиката ще бъдат ангажирани косвено и пряко около петдесет и няколко хиляди човека. Над два милиарда евро ще бъдат изработени от българските компании. Това не е ли... принаденият продукт за хората ще бъде достатъчен, за държавата, върху всичките тези пари, които ще са изработени в България, ще получат данък добавена стойност и съответните данъци, които ще се плащат, те отиват в бюджета. Тоест ние... проектът, правейки се на територията на България, ще бъде, ще подкрепи пряко бюджета с наливане на данъци, косвени и преки данъци в нашия бюджет, значи... А регионално, меко казано, ще... районът ще, както казах, икономически ще потръгне, меко казано. Регионално, имам предвид, почти цяла Северна България.

А цената на електроенергията каква би могла да бъде от тази част на...

Какъвто е пазарът. Това го обяснявам вече седем години, обаче вие не искате да слушате - трябва да има стандарти. Цената беше 100 евро, това ни обясняваха там някакви псевдоспециалисти, па триста евро, па не знам какви глупости говореха. То никога проектът "Белене", дори и преди това, ако държавата трябваше да участва... не е правена да бъде изкупувана енергията от нея с така наречения договор за изкупуване при фиксирана цена, никога. Той участва на свободен пазар. Ако утре цената е 10 евро, ми е 10 евро, но ако е 100 евро - 100 евро.

Кога...

Това е рискът на инвеститора.

Ако приемем, че се стигне до договор, в какви срокове може да бъде изградена втората атомна електроцентрала у нас?

В регламентиран срок от 59 месеца след първи закон.

А когато това се случи, все пак ще бъде използвано руското оборудване, което държавата вече плаща, нали така?

Ядреният ресурс ще бъде, да, реакторите, всичко онова, което се нарича ядрен /не се разбира - бел. ред./ ще бъде ползвано от Русия, да, точно така. Останалата част няма да е руска.

А сигурно ли е, че това оборудване вече няма да е морално остаряло, когато...

Не, не, не. Това да не са... това да не е лаптопът, който вие на него работите в момента в офиса. Това е оборудване с дълъг срок за амортизация и с живот на експлоатация 60 години. Значи, той като цяло живее сто години такъв проект, така че няма как за три години или пет години. Проблемът е, че ако това оборудване го вземете и си го сложите... когато искате да правите друг ядрен проект, както се говореше в пространството, трябва да изчакате целия лицензионен процес да мине, той е много дълго време. И все едно аз съм ви накарал вие да вземете някаква огромна сума, стотици милиони евро, то толкова разбирате, че струва оборудването, да го държите на депозит, вие да получавате никакви пари, напротив, да плащате пари, за да го обслужвате. Защото това оборудване не може ей така просто да си седи в някакъв склад, да го завием там с един найлон и да казваме всичко е окей. Не, има много специална консервация, поддържане на много специални условия, за да може да го поддържаме, да изчака своя монтаж, за да влезне в експлоатация. Много хора не знаят колко пари струва това нещо, огромни пари е това.

Има ли място да говорим за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", ако ще имаме втора атомна електроцентрала в "Белене", само че частна?

Разбира се, че има място, те са си два проекта независими. Естествен въпрос на интерес на пазара - регионално, целият регион  се включва- България, Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, Хърватска... Доста изоставаме... в енергийно ниво, потребностите ни растат непрекъснато и неминуемо има място и за седми блок. Но седми блок вие днес не можете да ми кажете кой е инвеститорът, тъй като определените компании, които са спечелили някакви търгове, те не са инвеститори, те са доставчици на оборудване. Сега няма инвеститори, засега там инвеститор е държавата, защото седми блок сто процента е на АЕЦ "Козлодуй". АЕЦ "Козлодуй" е сто процента държавен, нали така?

Да.

Е, нали не искаме държавата да дава пари за такова нещо?

Да, но ние в момента не можем да кажем и кой е консорциумът, защото знаем само за една от фирмите в него.

Вие искате да намерите сензация, не че не можете да кажете кой консорциум. Нека да дадат разрешението, пък ще видите кой е консорциумът.